CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
CONCURENTA
Prin continutul sau piata, formeaza un sistem de relatii intre agentii economici la care acestia participa in functie de interes. Acest gen de relatii este cunoscut, atat in teorie cat si in practica, sub numele de concurenta.
CUM SE MANIFESTA CONCURENTA ?
Concurenta e o permanenta in economia de piata; ia poate sa dispara atunci cand lipsesc agentii economici. Relatiile dintre agentii economici se
desfasoara dupa anumite reguli stabilite in mod democratic astfel incat sa asigure libertatea de actiune a agentilor economici. Respectarea acestor reguli confera concurentei un caracter deschis si loial.
Relatiile dintre agentii economici pe piata in functie de interesele lor constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce ii convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorizante.
Concurenta poate fi perfecta sau imperfecta.
Concurenta perfecta se exercita intre un numar teoretic nelimitat de producatori, astfel incat cumparatorul are o mare libertate de alegere.
Concurenta imperfecta se caracterizeaza prin existenta unei oferte restransa la un numar mic de vanzatori, ceea ce face ca posibilitatea de alegere pe care o are clientul sa fie mai redusa.
Concurenta mai poate fi si incorecta atunci cand vanzatorii practica metode de vanzare aflate in afara normelor si reglementarilor comerciale aflate in vigoare.
PIATA CU CONCURENTA PERFECTA
Piata cu concurenta perfecta este acel tip de piata care se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:
atomicitate perfecta Prin atomicitate se intelege acea situatie in care producatorii si consumatorii sunt de puteri aproximativ egale si in numar egal.
transparenta si fluiditatea perfecta, ceea ce inseamna ca toti producatorii si toti cumparatorii dispun de o cunoastere perfecta a cererii si ofertei astfel incat pot obtine cel mai bun produs sau cel mai bun pret .
omogenitatea produsului ,ceeace inseamna ca pe piata exista produse echivalente si substuibile .
intrarea si iesire libera pe piata, prin care se intelege situatia de determinare a eficientei producatorului exclusiv prin mijloace economice pe piata.
perfecta mobilitate a factorilor de productie ceea ce inseamna ca toti intreprizatorii - producatorii si cosumatorii - sa poata gasii liber si nelimitat capitalul si forta de munca de care au nevoie la un moment dat.
In cocluzie piata cu cocurenta perfecta cere ca producatorii si consumatorii sa fie intr-un numar mare ,sa sa actioneze exclusiv in baza unor principii de rationare economica si sa fie permanent informati asupra raportului dintre cerere si oferta .
Piata cu concurenta pefect are o existenta teoretica deoarece in practica asa ceva este imposibil.
Piata cu concurenta imperfecta
Tipul de piata care caraterizeaza realitatea economica este piata cu concurenta imperfecta Piata cu concurenta imprefecta poate fi reprezentata prin urmatoarele forme :
Piata cu concurenta monopolistica-caracterizata prin diferentierea produselorsi prin existenta unui numar mare de producatori pentru ca fiecare dintre ei sa poata lua decizii independent de efectele pe cre le-ar avea asupra deciziilor celorlalti producatori. Pe aceasta piata producatorii cat si consumatoriisunt numerosi.
Piata cu caracter oligopol -care isi pastreaza caracterulde atomicitate existand numerosi cumparatori,dar, oferta unui produs este reprezentata de un numar mic de producatori .Situatia de oligopol nu da posibilitate producatorilor de a controla pretul, dar , pot influenta piata .
Piata cu concurenta de monopol-caracterizataprin faptul ca oferta pentru un anumit produs este concentrata in mina unui singur producator, ceea ce ii acorda posibilitatea controlarii pietei. Piata de oligopol elimina concurenta instauranddominanta absoluta a producatorului asupra consumatorului .
Intrand in concurenta producatorii incearca sa obtina o pozitie din ce in ce mai buna fata de cumparatori , dar si fata de conurentii lor .Practica economica a sintetizat 3 tipuri de strategii anticoncurentiale :
a) strategia efortului concentrat - exprima efortul pe care il face un producator de a obtine suprematia asupra vanzarii unui produs asupra unei anumite categorii de clientela sau asupra unei anumite regiunide desfacere a marfii.
b) Strategia elitei-exprima efortul pe care il face un producator de a aduce in excusivitate pe piata un produs de exceptie care , prin calitetea sa , sa elimine orice alt concurent . Aceasta concurenta mai este cunoscuta si sub numele de "strategia Mercedes
c) strategia costurilor-exprma efortul pe care il face un productorde a obtine suprematia pe piata prin practicarea unor preturimici datorate unor preturi mici.Aceasta strategie se mai numeste si "strategia japoneza"
Aceste strategii anticoncurentiale nu apar in mod strict delimitat.
Prin concurenta trebuie sa se ajunga la o mai buna servire a nevoilor de consum la situatia ideala pe care literatura economica o numeste "consumatorul rege" .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 908
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved