Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Functiile managementului

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Functiile managementului

Functiile managementului au fost identificate si definite pentru prima data de Henry Fayol care a structurat procesul de management in urmatoarele componente omogene din punct de vedere al continutului:



previziunea

organizarea

comanda

coordonarea

controlul

Ulterior alti specialisti din domeniul managementului au definit partial alte functii ale managementului. Astfel, Longenecker si Pringle au mentionat urmatoarele patru functii ale managementului:

planificarea si luarea deciziilor

organizarea pentru performante eficace

directionarea si motivarea

controlul rezultatelor

In tara noastra s-a ajuns la un acord aproape unanim care divizeaza procesul de management in urmatoarele cinci functii:

previziune

organizare

coordonare

antrenare

control-evaluare

Functia de previziune este data de ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se stabilesc obiectivele organizatiei si ale componentelor sale, se identifica si se evalueaza alternativele de actiune pentru atingerea obiectivelor, se dimensioneaza si se aloca resursele necesare atingerii obiectivelor.

Rezultatul exercitarii acestei functii il constituie prognozele (peste 10 ani), planurile (intre 1 luna si 5 ani) si programele (sub o luna).

Functia de organizare este data de ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se stabilesc procesele de munca fizica si intelectuala si componentele acestora (activitati, atributii, sarcini, operatii), se grupeaza aceste componente pe posturi de munca, formatii de munca sau compartimente si se atribuie personalului angajat in vederea realizarii obiectivelor previzionate anterior. Rezultatul exercitarii acestei functii il constituie: graficele de organizare, graficele consumurilor de munca, regulamentele de organizare si functionare (ROF), descrierile de posturi si organigramele.

Functia de coordonare consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se armonizeaza deciziile si  actiunile personalului organizatiei si ale subsistemelor sale in cadrul organizatoric definit anterior pentru atingerea obiectivelor previzionate. Prin coordonare se pun in acord partile unui tot, respectiv activitatile desfasurate pentru realizarea obiectivelor previzionate. Exercitarea acestei functii a managementului este impusa de dinamismul schimbarilor, atat din cadrul firmelor, car si din mediul in care acestea functioneaza.

Functia de antrenare este data de ansamblul proceselor de munca prin care se determina personalul organizatiei sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate prin luarea in considerare a unor factori motivationali. Pe buna dreptate se afirma ca, de calitatea antrenarii depinde eficienta ansamblului procesului de management. Utilizarea de stimulente complexe si diferentiate, in mod gradual si in corelatie cu nevoile salariatilor asigura succesul.

Functia de control-evaluare este definita de ansamblul proceselor de munca prin care rezultatele firmei si ale componentelor sale sunt masurate si comparate cu obiectivele previzionate in vederea integrarii abaterilor pozitive si eliminarii deficientelor prin masuri corective. Functia de control-evaluare incheie ciclul procesului de management, urmand ca acesta sa se reia cu previzionarea unor noi obiective, imbunatatirii organizatorice, etc.

Functiile managementului au o serie de caracteristici intre care mai importante sunt:

Functiile managementului, in ansamblul lor, sunt specifice managerilor diferentiindu-i practic de personalul de executie;

Functiile managementului au aplicabilitate generala indiferent de profilul, tipul de activitate, marimea si complexitatea organizatiei respective;

Functiile managementului au un continut, forme de manifestare si intensitati de manifestare diferite in raport cu nivelul ierarhic la care se exercita.

Functiile managementului sunt interdependente in sensul ca nu se pot exercita independent si au practic interconditionari reciproce chiar daca teoretic determina doar ciclicitatea procesului de management.


Management

de nivel superior

Management de

nivel mediu

Management de

nivel inferior

Figura 1.1. Variatia intensitatii procesului de management pe nivele ierarhice

In final se remarca faptul ca in ultima perioada sunt tot mai multi adepti ai individualizarii a doua noi functii ale managementului - staffing-ul si leading-ul.

Functia managementului numita staffing este strans legata de functia de organizare, dar este mai cuprinzatoare decat aceasta in sensul ca , pe langa proiectarea structurilor si a relatiilor organizationale vizeaza si asigurarea cu personal a acestora in scopul constituirii si dezvoltarii colectivelor de munca. In cadrul acestei functii a managementului, centrul de greutate trece de pe aspectele tehnice cu caracter preponderent obiectiv ale functiei de organizare pe aspecte legate de resursele umane cu caracter preponderent subiectiv. Ca urmare, fara a minimiza importanta functiei de organizare, staffingul este o noua functie de prim rang deoarece poate asigura prin valorificarea diferita a resurselor umane, succesul sau esecul unor organizatii care au structuri organizationale identice.

Figura1.2. Interdependenta functiilor managementului

Functia managementului numita leading se dezvolta in locul functiei de comanda introdusa de H.Fayol, la inceputul sec. XX. Aceasta deoarece in prezent, managerul nu mai "impinge" oamenii la munca amenintandu-i cu "biciul", ci este liderul pe care cei in fruntea carora merge, il urmeaza si il "imping" inainte, fara sa-l "sape" sau sa-l traga inapoi.

Leadingul presupune influentarea oamenilor, astfel incat ei sa se straduiasca in mod voit si entuziast pentru indeplinirea obiectivelor grupului si ale organizatiei. Aceasta functie accentueaza aspectul interpersonal al procesului de management, in sensul ca a conduce oamenii, implica in mod necesar relatia de a-l urma pe conducator, iar oamenii tind sa-l urmeze pe acela in care vad garantul satisfacerii propriilor nevoi, aspiratii si dorinte. Ca urmare este de inteles ca a-i face pe oameni sa te urmeze ca lider, implica motivare, stil de management, modalitati de abordare a oamenilor si comunicare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1272
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved