Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul mediului

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



I.PREZENTAREA S.C. IMIX S.A.



1.1. Date generale privind intreprinderea:

Lucrarea de fata isi propune sa analizeze sistemul managerial din punct de vedere a protectiei mediului la S.C. IMIX S.A., intreprindere cu sediul in orasul Agnita.

Oras industrial-agrar, Agnita se situeaza in centrul Romaniei, la 60 de kilometri de Sibiu, resedinta judetului, in amonte pe valea Hartibaciului. Populatia nu depaseste 12 000 de locuitori. In Agnita se poate ajunge: de la Sibiu , 60 km pe sosea sau 55 km pe calea ferata ingusta , Medias, Sighisoara sau Fagaras, 45 km pe drum judetean. Cea mai apropiata legatura cu calea ferata si drumul national DN1 se afla la 30 km in localitatea Voila, spre Fagaras.

Industria este prezenta in oras prin doua societati comerciale care prelucreaza parchet, si cate o societate pentru : tabacarie, confectionarea incaltamintei, confectii imbracaminte (camasi), confectii si tricotaje. Toate societatile amintite sunt cu capital privat, mai mult de jumatate fiind societati cu raspundere limitata. Numarul personalului angajat nu depaseste 200 de persoane in nici una dintre acestea. Somajul nu este mai mare de 8%.

Societatea comerciala IMIX S.A. Agnita (IMIX = Industrie Mixta), se situeaza aproape de iesirea din oras inspre Fagaras, pe strada Avram Iancu la numarul 66 (unde are sediul administrativ si sectiile de prelucrarea lemnului, prelucrarea metalului si prelucrarea maselor plastice ) si la numarul 14 unde are o sectie de prelucrare a lemnului aflata in conservare, pentru inchiriere sau vanzare.

Societatea este inregistrata la Registrul Comertului, cu nr.J32/63/1991 si are codul fiscal R 2458935.

Cu o activitate in diferite domenii care se intinde pe trei secole, actuala S.C. IMIX S.A. a fost infiintata in anul 1885 si a functionat la inceput sub denumirea de 'Fabrica de Spirt si Moara' , fiind prima societate industriala din Agnita. In 1926 se transforma in societate anonima iar in 1948 este nationalizata, transformandu-se in intreprindere de Industrie Locala, preluand un numar de ateliere particulare cu profil industrial diferit. Treptat, societatea se dezvolta in directia industriei de prelucrare a mobilei, cu o sectie de prelucrarea metalului, dar din 1977 cand trece in subordinea Centralei Industriale de Masini si Utilaje pentru Industria Usoara Bucuresti din Ministerul Industriei Constructoare de Masini, ponderea produselor din metal creste, accentul punandu-se pe ramura industriei constructoare de masini si cresterea legaturilor pe orizontala cu societatile de acelasi profil din tara.

Denumirea societatii se schimba des, FUPS (Fabrica de Utilaje si Piese de Schimb), FUA (Fabrica de Utilaje si Accesorii) , FMF (Fabrica de Mecanica Fina) , insa aceasta nu se incadreaza strict in profilul ministerului de care apartine, ci dezvolta in continuare si ramura de prelucrare a mobilei, mai ales destinata exportului , deschizand totodata o sectie de prelucrarea maselor plastice. In aceasta perioada numarul personalului ajunge la peste 1200 de angajati din care peste 30% cu domiciliul in localitatile din zona.

Dupa revolutia din 1989 societatea a pastrat pentru o perioada scurta denumirea de FMF Agnita . In pas cu regresul industriei constructiilor de masini din tara, datorita faptului ca nu avea un produs propriu specific si a pierdut majoritatea legaturilor pe orizontala cu societatile de profil, productia in sectorul constructiilor de masini s-a redus simtitor.

In 1991 FMF Agnita se transforma in societate comerciala, cu denumirea de S.C. IMIX S.A. (Industrie Mixta ) Agnita. Desi s-au depus eforturi pentru mentinerea pietelor de desfacere existente si castigarea unor piete de desfacere noi, productia industriala a scazut, fiind necesare restructurari periodice. Marea majoritate a acestor restructurari s-au limitat la reducerea personalului si diminuarea productiei diferitelor sectii. Numarul persoanelor angajate a scazut continuu . Managementul societatii nu a gasit solutii viabile pentru redresarea situatiei , evolutia economica a activitatii inscriindu-se pe o panta lent descrescatoare.

In anul 1998 S.C. IMIX S.A. se privatizeaza, majoritatea actiunilor fiind achizitionate de firma S.C. TECH S.R.L. situatie care se regaseste si in prezent.

Fiind o firma de traditie in orasul Agnita, societatea comerciala de industrie mixta S.C. IMIX S.A. reprezinta o speranta pentru forta de munca disponibila in localitate, insa exista oare solutii manageriale pentru revitalizarea ei ?

DOTARI

O parte a investitiilor a fost indreptata inspre economisirea de energie, de exemplu se investeste intr-o centrala termica ce va acoperi necesarul intregii intreprinderi , combustibilul acesteia fiind constituit din rumegus. In concluzie, se investeste mult in asigurarea confortului angajatilor si reducerea costurilor administrative, dar mult mai putin in retehnologizare, care ar trebui sa constituie o prioritate.

In cadrul intreprinderii S.C. IMIX S.A. imobilizarile corporale sunt impartite pe mai multe categorii; astfel avem categoriile:

- aparatura si instrumente de control

- constructii

- echipamente tehnice (masini utilaje)

- mijloace de transport

- mobilier, aparatura birotica

Aceste imobilizari se afla in diferite locatii, si anume:

Tamplarie

SDV

Metrologie mecanic-energetic

prelucrari metalice

magazin

Ttelier ADT

Administrativ

Se afla in conservare.

Iata de exemplu care sunt masinile-unelte disponibile pentru activitatea de confectii metalice:

Foarfeca ghilotina pentru tabla 0.5-5 mm cu lungimea de taiere max 2000 mm.

Presa pentru indoit tabla cu 60 Tf pe lungime max. 2000 mm.

Prese mecanice de 16-25-40-63-100 Tf

Presa hidraulica de 200 Tf

Ferastrau circular pentru metale.

Aparate de sudura material-inertgaz MIG in C02 si Argon.

Aparate de sudura wolfram-inertgaz WIG in Argon.

Aparate de sudura cu oxi-acetilena sau cu electrozi inveliti

Utilajele, instalatiile si echipamentele aflate in perimetrul societatii comerciale sunt proprietatea acesteia, fac parte din patrimoniu si sunt inscrise in actele contabile, fiind amortizate in regim liniar.

II.STRUCTURA ORGANIZATORICA

Dupa clasificarea de la Registrul de comert S.C. IMIX S.A., cu un numar de 156 salariati, se incadreaza in randul firmelor mijlocii.

Structurarea personalului pe niveluri de calificare:

Nr.crt

Nivelul de calificare

Procent din total angajati

Necalificati

M

U

N

C

I

T

O

R

I

5[%]

Categoria I-a

5[%]

Categoria a II-a

8[%]

Categoria a III-a

11[%]

Categoria a IV- a

Categoria a V- a

Categoria a VI- a

8[%]

Maistrii

7[%]

Tehnicieni

4[%]

Subingineri

4[%]

Ingineri

2[%]

Structura efectivului de salariati in cadrul societatii prezentate in evolutie in ultimii trei ani este urmatoarea:

indicatori

II

Total personal din care

Personal TESA

Personal conducere

Personal  direct productiv

Categoriile de calificare si nivelurile de retribuire sunt cuprinse intr-o grila cadru, personalul incadrandu-se in aceasta grila dupa nivelul de calificare atestat de documentele prezentate si de aptitudinile demonstrate in perioada de proba la angajare si pe parcurs, in decursul desfasurarii activitatii.

2.1. Subsistemul organizatoric :

Subsistemul organizatoric al unei firme consta in ansamblul elementelor de natura organizatorica ce asigura cadrul, divizarea , combinarea si functionalitatea proceselor de munca in vederea realizarii obiectivelor previzionate.

Sistemul organizatoric reuneste cele doua categorii de organizare existente in orice firma: organizarea formala si cea informala.

Organizarea formala este definita de literatura de specialitate ca fiind ansamblul elementelor organizatorice din cadrul firmei, stabilite de catre management prin regulamentul de organizare si functionare, organigrame, si descrieri de functii si posturi.

Organizarea formala poate fi privita din punct de vedere structural sau procesual.

Din punct de vedere procesual, organizarea formala cuprinde cele cinci functiuni ale intreprinderii:

Functiunea de Cercetare-dezvoltare

Functiunea de Productie

- Functiunea Comerciala

Functiunea Financiar-contabila

Functiunea de Personal

Din punct de vedere structural, continutul functiilor intrepriderii este modelat in structura organizatorica.

Structura organizatorica este definita ca fiind  'ansamblul persoanelor, subdiviziunilor organizatorice si al relatiilor dintre acestea, constituite in asa fel incat sa asigure premisele organizatorice adecvate indeplinirii obiectivelor stabilite'. Structura organizatorica poate fi perceputa ca avand doua parti distincte:

- Structura de productie sau operationala si

- Structura de conducere sau functionala In continuare subsistemul organizatoric al societatii va fi prezentat tinand cont de aceasta delimitare.

Se cunoaste ca elementul de baza al structurii organizatorice a unei firme este compartimentul, ea fiind definita dupa numarul, felul si dimensiunea compartimentelor ,normele de conducere, nivelurile ierarhice si relatiile si activitatile dintre compartimente.

2.2.Structura organizatorica - Compartimentul:

In cadrul S.C. IMIX S.A. structura organizatorica se desfasoara pe mai multe compartimente, mai exact sase, caracteristicile, modul de functionare si relatiile dintre ele fiind urmatoarele:

1.COMPARTIMENTUL TEHNIC-PRETURI-PRODUCTIE:

Este un compartiment de baza al intreprinderii, totodata cel mai mare

- Primeste documentatia tehnica si calculeaza preturi

- Pregateste documentatia tehnica necesara pentru productie si are loc pregatirea pentru fabricatie

- Lanseaza in productie comenzile primite

- Urmareste procesul tehnologic si ia masuri pentru incadrarea in termenele de executie

- Face raporturi privind realizarea fizica si valorica a productiei pe care le inainteaza compartimentului economic

- Face raporturi privind cheltuielile de materii prime si materiale pe care le inainteaza
departamentului economic

- Se subordoneaza directorului general si colaboreaza cu toate compartimentele

2.COMPARTIMENTUL ECONOMIC:

Primeste informatii economice de la toate compartimentele pe care le controleaza Intocmeste documentele financiar contabile si le raporteaza directorului general  Intocmeste documente in ceea ce priveste rentabilitatea (post-calcul) produselor Intocmeste documente privind situatia financiara.

- Aproba cheltuielile

- Urmareste incasarea contravalorii marfurilor vandute

- Executa operatii financiare (incasari, plati, operatiuni bancare, imprumuturi)

- Intocmeste documente privind personalul si salarizarea acestuia

- Cuprinde subcompartimentele Personal-Salarizare si Financiar.

3.COMPARTIMENTUL APROVIZIONARE:

- Asigura aprovizionarea cu materii prime si materiale conform documentelor primite de la

Compartimentul Productie

- Asigura stocarea si gestionarea materiilor prime si materialelor

- Elibereaza materii prime si materiale compartimentelor de productie si auxiliare
-
Raporteaza compartimentului economic toate miscarile fizice si valorice de stocuri

4.COMPARTIMENTUL M.E. SI ADMINISTRATIV

- Gestioneaza mijloacele fixe

- Gestioneaza consumurile de energie

Intervine in cadrul defectiunilor survenite la masini unelte, utilaje, instalatii, cladiri

- Asigura conditiile ecologice, ergonomice, de protectie a muncii si de paza impotriva
incendiilor

- Asigura paza incintelor si sectiilor de productie

- Colaboreaza cu toate compartimentele
-
Se subordoneaza directorului general

5.COMPARTIMENTUL DESFACERE :

- Controleaza productia, pe fluxul de fabricatie si produsele finite

- Intocmeste documentele de atestare a calitatii produselor Asigura depozitarea si gestionarea produselor finite

- Asigura desfacerea produselor finite S Intocmeste documentatia de expediere

- Colaboreaza cu toate compartimentele II Se subordoneaza directorului general

6.COMPARTIMENTUL JURIDIC:

- Urmareste incadrarea tuturor activitatilor, documentelor, actiunilor firmei in normele legale

- Reprezinta societatea in actiuni judiciare

3.2.Structura de productie:

Structura de productie la S.C. IMIX S.A. cuprinde sectii si ateliere. Aceasta are o importanta deosebita, deoarece pe baza acestei structuri se poate realiza o descentralizare organizatorica, o redimensionare pe baza centrelor de responsabilitate si in cazul structurii de productie, a centrelor de profit.

In cazul implementarii managementului prin obiective , redimensionarea organizatorica pe baza centrelor de profit va fi un proces gradual, un prim centru de profit fiind de exemplu Sectia Metal. De aceea poate fi necesara descrierea schematica a componentei Atelierului Metal si a relatiilor dintre angajati:

Structura  de conducere :

Fiind o societate comerciala constituita sub forma de societate pe actiuni, intreprinderea S.C. IMIX S.A. respecta principiile care stau la baza conducerii unor astfel de societati.

Astfel, la varful ierarhiei de conducere a S.C. IMIX S.A. se afla Adunarea Generala a Actionarilor, acesta fiind organul suprem de conducere, care decide asupra activitatii societatii. In cadrul societatii vizate Adunarea Generala a Actionarilor este formata din patronul societatii S.C. Tech S.R.L. si de reprezentantul SIF Transilvania acestia avand un cuvant greu de spus in orientarea intreprinderii in prezent si in perspectiva, la care se alatura persoanele fizice ce detin actiuni, acestea avand o influenta mai scazuta datorita procentului mic detinut.

Adunarile Generale pot fi ordinare sau extraordinare. Ele au loc de obicei la sediul intreprinderii, daca actionarii nu stabilesc o alta locatie.

Adunarea Generala Ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult trei luni de la incheierea exercitiului financiar.

Adunarea Generala este obligata, in afara altor probleme inscrise pe ordinea de zi , sa faca uz de urmatoarele competente:

- sa discute, sa aprobe sau sa modifice bilantul dupa ascultarea raportului administratorilor si cenzorilor (unde este cazul) si sa fixeze dividendul.

- sa fixeze remuneratia administratorilor si cenzorilor pentru exercitiul in curs

- sa aleaga administratorii si cenzorii

- sa se pronunte asupra gestiunii administratorilor

- sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli si programul de activitate pe anul urmator

Pentru ca deliberarile adunarii ordinare sa fie valide, este necesara prezenta actionarilor care sa reprezinte cel putin jumatate din capitalul social, iar hotararile sa fie luate de actionarii ce de actionarii ce detin majoritatea absoluta din capitalul social reprezentat in adunare.

Daca adunarea nu poate lucra datorita lipsei de cvorum, ea se va intruni la o a doua data, si va delibera si vota problemele , oricare ar fi partea de capital social reprezentata de actionarii prezenti.

Adunarea Generala extraordinara a actionarilor se intruneste ori de cate ori este necesar pentru:

- schimbarea formei juridice a societatii

- mutarea sediului social

- schimbarea obiectului de activitate

- majorarea sau reducerea Capitalului Social

- fuziunea cu noi societati sau divizarea societatii

- dizolvarea anticipata a societatii

- emisiunea de obligatiuni

Pentru validitatea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor sunt necesare: la prima convocare, prezenta actionarilor reprezentand 3/4 din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa detina cel putin 1/2 din capitalul social.

-la convocarile urmatoare, sa fi prezenti actionari reprezentand 1/2 din C.S., iar hotararile sa fie luate de actionari care sa reprezinte cel putin 1/3 din capitalul social.

Urmand ordinea ierarhica, societatea este condusa in continuare de Consiliul de Aministratie, acesta asigurand de fapt administrarea la zi a activitatii din cadrul S.C. IMIX S.A.. Consiliul acestei societati are in componenta lui trei administratori, dintre care unul indeplineste rolul de Presedinte al consiliului de administratie. In cazul S.C. IMIX S.A. Presedintele Consiliului de Administratie este si Directorul General al societatii.

Membrii Consiliului de administratie ai societatii au urmatoarele competente:

-Angajarea si desfacerea contractelor de munca ale personalului

-Stabilirea drepturilor si obligatiilor acestora

-Elaborarea regulamentului interior al societatii

-Dispunerea efectuarii operatiunilor de incasare si plata

-Analiza lunara a modului de indeplinire a programelor de activitate

-Rezolvarea altor probleme stabilite de Adunarea Generala a Actionarilor

-Organizarea evidentei contabile si administrarea societatii prin angajarea de persoane

corespunzatoare si stabilirea remuneratiei acestora.

In continuare pe scara ierarhica, directorului general ii sunt subordonati:

- un director tehnic care raspunde de atelierele de productie

- un director economic, care conduce Serviciul Personal si Serviciul Financiar.

Alaturi de acestia, tot direct directorului general ii raporteaza : Consilierul Juridic , Merceologul .Responsabilii departamentelor mecanic-energetic si aprovizionare-desfacere-transport Responsabilul pentru Controlul Calitatii si Vama.

II.ANALIZA SWOT

STRENGTHS(Puncte tari)

Punctele forte la S.C. IMIX S.A. sunt:

- Buna delimitare a sectiilor si atelierelor in cadrul structurii de productie, cu alte cuvinte desi conducerea la nivel inalt a intreprinderii nu realizeaza o delimitare clara in abordarea activitatii sectiilor si veniturile, cheltuielile si rezultatele lor nu sunt comensurate separat, procesul de productie in diferitele sectii este bine delimitat. Acest lucru va permite abordarea fara mari probleme a unor transformari, in cazul implementarii sistemului centrelor de profit.

- Principalele doua sectii de baza, Metal si Tamplarie se afla intr-o oarecare competitie, ceea ce impulsioneaza activitatea economica in intreprindere

- Sunt respectate o mare parte a cerintelor organizatorice pretinse unei intreprinderi de talia societatii in cauza (in comparatie cu alte societati din zona)

- O parte a documentelor ce formalizeaza subsistemul organizatoric, precum Fisele de post sau Organigrama Societatii indeplinesc in mare criteriile stiintifice de formulare

- Buna dotare cu imobilizari corporale a unitatii, care permite desfasurarea unei activitati normale in toate sferele, atat administrativa cat si productiva

- Valoarea mare a imobilizarilor, constituind un fundament puternic in vederea atragerii de resurse imprumutate

- Cladirile administrative au fost complet renovate si aduse la standardele actuale din toate punctele de vedere

- ponderea mare a activelor neproductive in total

- procentajul mare al mijloacelor fixe productive aflate in conservare

- neacoperirea optima a capacitatii de productie

- investitii in tehnologie depasita

- investitii inutile

- lipsa de responsabilitate in ceea ce priveste mijloacele de munca (masini si utilaje murdare, negresate, abandonate)

- sistemul de amortizare utilizat

- gradul inalt de pregatire si calificare a personalului productiv si experienta consistenta a muncitorilor

- flexibilitatea destul de mare a personalului, data de policalificarea acestuia

- gradul inalt de profesionalism in domeniul tehnic al cadrelor de conducere

- cresterea productivitatii muncii

- posibilitatea realizarii unor produse complexe, care sa imbine componente specifice celor trei ramuri

- scaderea gradului de dependenta de terti prin posibilitatile largi de prelucrare a produselor

- posibilitatea, teoretic, de aliniere a structurii productiei la structura cererii, deci un format dinamic al intreprinderii

- produsele realizate sunt valorificate pe piata internationala

WEAKENESS(Puncte slabe)

Din randul slabiciunilor se pot aminti:

- ponderea infima a economistilor

- absenta unui specialist in managementul resurselor umane

- concedierea unor lucratori inalt calificati si angajarea ulterioara ( dictata de volumul productiei) a altora, mai putin calificati

- nemultumiri ale salariatilor privind sistemul de remunerare, care nu tine cont de performantele individuale

- salarizarea in regie in functie de orele in care angajatul a fost prezent in intreprindere, indiferent daca timpul respectiv a fost folosit sau nu la indeplinirea sarcinilor de serviciu

- Lipsa unui document important de formalizarea a sistemului organizatoric, si anume Regulamentul de Organizare si Functionare

- Lipsa unor compartimente esentiale pentru desfasurarea in coditii de eficienta a activitatii intreprinderii, ca de exemplu un compartiment de marketing

- Dimensiunea prea redusa sau prea largita a unor compartimente, ceea ce impune o regandire a structurii organizatorice

- Centralizarea manageriala prea mare, cu putina autonomie de decizie la nivelul sectiilor de productie, ceea ce ingreuneaza foarte mult sarcina de a desfasura o activitate eficienta, deoarece informatiile ajung greu la decidenti, unele decizii devenind apoi inoportune

- Dificultate in alegerea domeniului de activitate care trebuie impulsionat cu precadere (datorata urmaririi rezultatelor in ansamblu, dar nu si pe subdiviziuni organizatorice) , un exemplu recent fiind incetarea activitatii in cadrul sectiei de mase plastice. Desi existau voci ce au sustinut rentabilitatea acestei sectii, nu au existat date care sa permita verificarea afirmatiei.

- greutati in stabilirea ramurii cea mai productive

- greutati in alocarea fondurilor spre activitatile cele mai profitabile

- desconsiderarea pe motive pur empirice a activitatii unor ramuri ( in special mase plastice)

Modalitati de actiune care ar permite mentinerea punctelor forte si diminuarea sau eliminarea punctelor slabe sunt:

-Infiintarea unor compartimente

- Redimensionarea unor compartimente

- Implementarea managementului prin obiective, care permite o descentralizare si existenta

unor obiective derivate la nivel de subdiviziune

- Remodelarea organizatorica pe baza centrelor de profit, oferind un cadru formal, riguros

pentru manifestarea spiritului competitional intre sectii dar si mai important, care va oferi

posibilitatea aprecierii certe a rentabilitatii activitatilor desfasurate

- Elaborarea unor documente formalizatoare corecte si complete

OPORTUNITIES(Oportunitati)

- Specialisti valorosi in domeniul cercetarii si dezvoltarii, capabili de a sustinerea unor activitati la un nivel superior conform cerintelor actuale

- Personalul este policalificat, capabil de realizarea unor sarcini noi, daca acestea sunt necesare

- Dorinta din partea personalului la toate nivelurile organizatiei de perfectionare prin instruire

- Dorinta de delimitare clara a responsabilitatilor ce revin fiecarui angajat, a evaluarii mai precise a performantelor fiecaruia, generand astfel surse pentru stimularea schimbarii

- Posibilitati de realizare a unor produse traditionale, care ar acoperi capacitatile de
productie existente, (desi veniturile obtinute acopera uneori doar cheltuielile)

- includerea actualilor manageri in programe de training in domeniul economic, cu accent

pe aspecte de management, ceea ce va conduce la imbinarea solidelor cunostinte tehnice cu

aptitudini economice nou dobandite

THREATS(Amenintari)

- Scaparea din vedere a unor efecte ce ar putea deveni vizibile prin analiza unor
indicatori economici, analiza care nu se realizeaza

- Acceptarea calitatii existente a produselor de numerosi clienti

- Tendintele de pe piata mobilerului de a folosi la realizare matriale noi si mai ieftine.

- Preturile mai mici la mobilierul din produse prefabricate.

Structura de productie:

Structura de productie a unei intreprinderi este caracterizata de numarul ramurilor, felul lor, ponderea si relatiile dintre ramuri.

In cadrul S.C. IMIX S.A. productia este structurata pe urmatoarele ramuri:

1. INDUSTRIA LEMNULUI: societatea fabrica in special mic mobilier din lemn si

mobilier pentru dormitoare, ponderea acestei ramuri fiind de aproximativ 70% in total productie

marfa, asa cum o arata cifra de afaceri realizata din vanzarea de mobila in anul 2005, de

aproximativ 12 miliarde lei.

2. INDUSTRIA CONSTRUCTOARE DE MASINI: intreprinderea executa

prelucrari mecanice si confectii metalice, acestea aducand aproximativ 4,5 miliarde lei in anul

2003, adica 25 % din productia marfa.

In ceea ce priveste gama produselor fabricate de fiecare sectie, putem exemplifica:

Sectia Tamplarie produce in principal:

mobilier pentru camera copilului, paturi, comode, etajere, dulapuri, etc, din lemn masiv, preponderent brad

mobilier pentru dormitor (paturi, noptiere, dulapuri) din lemn masiv, tot in principal brad

ocazional se fabrica mobilier pentru gradina combinat lemn-metal (in anumite perioade ponderea acestui tip de produs poate fi de 30-40 % din productia marfa a sectiei). Partea metalica se primeste de la sectia metal.

productia fabricata aici este de serie mijlocie.

Sectia Metal executa in principal:

prelucrari mecanice pentru piese de tip bolturi, placi din metal

confectii metalice: balustrade, stalpi, dulapuri metalice O parte din produsele sectiei metal sunt destinate altor sectii.

Seria de fabricatie a produselor este mijlocie sau mica, iar utilajele sunt plasate in grupe de utilaje. Astfel, tipul acestei sectii se apropie cel mai mult de tipul tehnologic.

III. FLUXUL TEHNOLOGIC - ANEXA 1

IV. IDENTIFICAREA SURSELOR DE POLUARE SI AMELIORAREA LOR

4.1.Emisiile de poluanti in ape si protectia calitatii apelor

Reteaua de canalizare a incintei este de tip uivizor; apele uzate fecaloid-menajere de la fabricatie, expeditie, atelier mecanic si laborator sunt deversate in reteaua de canalizare a localitatii Agnita, iar apele uzate fecaloid-manejere provenite de la pavilionul Administrativ sunt dirijate spre o fosa septica vidanjabila cu dimensiunile: 4 x 1,5 x 2 m

Apele uzate tehnologic (provenite de la atelierul mecanic si rampa de spalare auto) impreuna cu apele pluviale sunt deversate dupa o epurare tip decantor-separator, in paraul Hartibaciului

Exploatarea retelelor de canalizare

in cadrul obiectivului studiat apale uzate sunt evacuate prin sistemul divizor: ape menajere si ape pluviale (inclusiv apele uzate provenite de la atelierul mecanic si rampa de spalare auto)

Prin supravegherea retelei de ape uzate menajere prin intermediul caminelor de vizitare , se pot evita eventualele scurgeri datorate neetanseitatilor sistemului de canalizare , care ar putea duce la poluarea solului.

Reteaua de ape pluviale si ape uzate industriale nu prezinta un potential pericol pentru poluarea solului cu produse petroliere, uleiuri si detergenti, datorate eventualelor neetanseitati, deoarece apele uzate provenite de la atelierul mecanic si rampa de spalare auto, inainte de a fi deversate in canalizarea societatii, sunt trecute prin trei separatoare-decantoare (doua la rampa de spalare auto si unul la atelierul mecanic) realizandu-se astfel o preepurare a acestora.

Societatea are prevazut in planul de investitii realizarea unui nou sistem de colectare a apelor pluviale, prin intermediul rigolelor deschise, sistem care va permite interventii operative in cazul deteriorarii acestora si va contribui la reducerea poluarii potentiale a solului.

Instalatii de epurare

in cadrul amplasamentului exista doua instalatii de preepurare, una la atelierul mecanic si una la rampa de spalare auto. Apele uzate tehnologic preepurare si apele pluviale sunt trecute printr-un decantor final, inainte de evacuare in Alunis.

La atelierul mecanic functioneaza un decantor-separator de uleiuri, constituit din beton, cu trei compartimente si avand dimensiunile: 1,5 x 1 x 1,5 m. Apele uzate de la rampa de spalare auto sunt preepurate in doua decantoare-separatoare de uleiuri din beton si cu dimensiunile: 1 x 2 x 1,5 m.

Bazinul decantor final este alcatuit din:

- caminul deversor cu canale de distributie;

- bazinul decantor propriu-zis;

- caminul de golire.

Dimensiunile constructive ale decantorului:

L=27 m; 1=6 m; Hutlfl,2m; h=3,3-3,6 m.

Intrarea apei in decantor, pentru o mai buna repartizare in sectiune se face prin intermediul unui deflecor, iar iesirea apei din decantor se face printr-un deversor. Decantorul a fost proiectat pentru un debitmaxim de ape pluviale 116 l/s si 1,75 l/s ape uzate industriale, la un timp de stationate in decantor de 30-40 minute.

4.2.Emisii de poluanti in aer si protectia calitatii aerului

Pentru evaluarea impactului poluantilor evacuati in atmosfera si pentru a stabili influenta acestora asupra mediului, este necesara raportarea concentratiilor determinate la norme de protectie a fiecarui factor de mediu sau ecosistem, respectiv la limitele maxime admise in Romania sunt standardizate si deci putere de lege normale referitoare la aerul din zonele protejate conform STAS 12.574/87

Activitatile industriale in cadrul S.C. IMIX S.A., se desfasoara intr-o singura incinta. Activitatile specifice desfasurate in perimetrul analizat sunt surse generatoare

de pulberi in suspensie si noxe gazoase care pot avea un impact negativ asupra factorului de mediu AER.

Pentru prevenirea poluarii in general si a aerului in special,S.C. IMIX Agnita a dotat fabrica de mobila cu instalatii de desprafuire, atat la liniile de fabricatie, cat si la utilizarile tehnologice anexe. Din 180 de saci filtranti folositi se inlocuiesc lunar 5 bucati.

Instalatia de slefuire foloseste filtre FSC 90 cu scuturare cu aer comprimat.

Desprafuirea fierbatorului se realizeaza cu filtre FSC 90 cu scuturare prin jeturi de aer comprimat. Pentru conditionarea aburului, in scopul evitarii condensarii si respectiv colmatarii, sacilor s-a prevazut amestecarea sa cu aer incalzit la 90 C, prin intermediul gazelor de ardere evacuate din focar, la temperaturi de cea 460 C. In acest scop, pe traseul cosului se monteaza un schimbator de caldura (gaze-aer) in curent incrucisat. Deasupra planseului, acest cos se ramifica: o ramura ramane verticala si iese din hala prin acoperis, iar cealalta ramura intra in filtrul FSC 90 de desprafuire a fierbatorului.

La desprafuirea atelierului de slefuire se utilizeaza filtre FSC 45.

Desprafuirea de la vopsitorie se realizeaza printr-un filtru FSC 135, cu scuturare pneumatica.

In cazul incintei au fost identificate urmatoarele surse de noxe, sub forma de pulberi in suspensie provenind de la: atelierul de slefuire; atelierul mecanice;dispozitivele de polizat;vopsitorie.

procesele ce apar in diferite etape ale fluxului tehnologic (alimentare, transport, slefuire,vopsire, ambalare);

circulatia interna a mijloacelor si utilajelor auto.

in concluzie per ansamblul incintei analizate, nu influenteaza in mod negativ factorul de mediu Aer. Pentru incadrarea valorilor concentratiilor in normele impuse de STAS este necesara stropirea periodica a cailor de acces uzinale din aceasta zona in sezoanele calde.

Activitatile desfasurate in cadrul incintei fabricii sunt generatoare de noxe gazoase provenind de la:

centrala termica proprie;

fierbatorul - modelarea lemnului

atelierul de slefuit

atelierul de vopsitorie

atelierul mecanic

mijloace si utilaje auto in dotare.

Pentru functionarea centralei termice si a fierbatorului se utilizeaza rumegus. Gazele arse rezultate in urma arderii combustibilului in functie de concentratia lor, pot avea efecte negative asupra mediului ambiant.

4.3.Sursele si protectia impotriva zgomotelor si vibratiilor

In incinta fabricii de mobila principalele surse generatoare de zgomot sunt: utilajele specifice prelucrarii mecaneice si tamplariei (strunguri,freze, masini de debitat, polizoare etc), compresoare, ventilatoare centrifugale, benzi transportoare, utilajele si mijloacele de transport proprii etc.S-au efectuat masuratori de zgomot, la limita incintei fabricii de ipsos, in conformitate cu STAS 6161/79. Punctele de masura, in numar de opt, au fost stabilite dupa axele punctelor cardinale. Ele au fost dispuse la colturile incintei si la jumatatea aproximativa a distantei dintre doua puncte succesive. Masuratorile reprezinta situatia inregistrata in decursul lunii octombrie 2005.

Rezultetele masuratorilor de zgomot

Locul colectarii probei

Rezultetul analizelor - niv. zgomot cf. STAS 6161/3-83 [dB(A)]

Valoarea medie a masuratorii [dB(A)]

Limite STAS [dB(A)]

i

Directia E -z. post TRAFO

|

Directia SV -z. magazir

Directia S -z. lab. analize

S

Directia SE -z.depozit span

Directia V -z. poarta 2

(Directia NV -z. platf. parc auto

Directia N -z.

raul Hartibaciului

Directia NE -z. dep. carburanti

* - depasire prag de alerta 45,5 dB(A)

Rezultatele masuratorilor de zgomot efectuate la limita incintei analizate sunt prezentate in Tabelul 5, tinandu-se cont de prevederile STAS 6161/3-82 si STAS 10.183/3-75. Interpretarea rezultatelor masuratorilor de zgomot se face in conformitate cu prevederile STAS-ului 10.009-88 care stabileste limitele maxime admise a nivelului de zgomot pentru incinte industriale la 65 dB, valoare care reprezinta pragul de interventie. Pragul de alerta este stabilit la 45,5 dB(A).intr-un punct de control (5), valoarea masurata a nivelului de zgomot ajunge ia valoarea pragului de interventie, fapt datorat datorat circulatiei intense din aceasta zona. Per ansamblul incintei factorul de mediu zgomot nu influenteaza in mod negativ mediul inconjurator.

4.4.Gestiunea deseurilor

Din specificul activitatilor desfasurate in cadrul obiectivului, se genereaza patru categorii de deseuri, care in functie de provenienta lor sunt urmatoarele:

Deseuri rezultate din procesele fluxului tehnologic

Principalele deseuri rerezulta din procesele fluxului tehnologic si sunt reprezentate de:rebuturi lemnoase ,rumegus, span metalic ,se depoziteaza intr-un spetiu acoperit, cu suprafata de 25 m2. Acestia se stocheaza timp de 3-6 zile, dupa care :

Spanul metalic este transportat cu mijloace auto si valorificat prin intermediul firmelor specializate.

Rebuturile lemnoase si rumegusul este utilizat ca si combustibil la centrala termica proprie.

Deseuri feroase

Deseurile feroasesunt in cea mai mare parte rezultatul lucrariilor de modernizare, retehnologizare si reparatii a utilajelor si mijloacelor de transport din cadrul incintei. Aceste deseuri sunt depozitate in incinta obiectivului si periodic sunt ridicare de catre o firma specializata in valorificarea fierului vechi.

Uleiuri uzate

Aceste uleiuri rezulta in urma schimburilor efectuate la utilajele si mijloacele de transport. Cantitatile rezultete sunt depozitate in butoaiele de metal de 200 1. uleiurile rezultate se refolosesc aproape in intregime pentru gresarea rulmentilor de la benzile transportoare din cadrul sectiei de productie.

Deseuri menajere

Deseurile menajere provin in principal din doua surse:

din activitatea administrativa rezulta deseuri de hartie, carton, folie de polietilena, ambalaje de plastic;

din pauza de masa a salariatilor rezulta resturi menajere.Deseurile menajere se depoziteaza in pubele metalice, amplasate pe platforma betonata a incintei si sunt transportate periodic la halda de gunoi menajer.

Ameliorarea

Impactul produs asupra apelor

Asa cum reiese din capitolele anterioare, apa captata din putul propriu al incintei analizate este proprie consumurilor industriale, dar pentru indeplinirea conditiilor de potabilitate este necesara o tratare prealabila inainte de a fi distribuita la consumatori.

Pentru a asigura incadrarea permanenta a indicatorilor de calitate specifici in limitele prevazute de nomenclativ, se impun urmatoarele:

verificarea starii de functionare instalatiilor de captare, distribuire, stocare si evacuare a apelor din incinta;

masurarea debitelor de alimentare si evacuare din unitate;

urmarirea randamentelor statiilor de preepurare de la rampa de auto si de la atelierul mecanic (in perioadele de functionare a acestora);

inspectarea periodica a decantoarelor si instalatiilor mecanice pentru verificarea modului de functionare, a starii constructive si a nivelului mamolului.

Impactul produs asupra vegetatiei si a faunei terestre

Activitatea obiectivului nu afecteaza ecosistemelor terestre si acvatice

Impactul produs asupra solului si subsolului

In scopul punerii in evidenta a unei eventuale poluari a solului din cadrul incintei fabricii de mobila, s-au prelevat probe a solului tinand cont de gradul de acoperire a suprafetei cu constructii si platforme betonate, precum si de natura surselor de poluare.

in limitele incintei, solul vegetal se gaseste in zona spatiilor verzi; singurul sector cu poluare potentiala cu produse petroliere s-a identificat in zona rezervorului subteran de conbustibil (motorina) si a depozitului de lubrifianti.

Totusi pentru a evita situatii de poluare accidentala se impun urmatoarele:

supravegherea atenta si permanenta a operatiilor de alimentare, descarcare transport si depozitare a carburantilor si lubrifiantilor in incinta;

asigurarea unei ritmicitati la descarcarea bazinelor de degresare (separatoare de produse petroliere) si la vidanjarea fosei septice;

respectarea unor masuri de disciplina tehnologica la manipularea materiei prime si a produsului finit pentru a evita pierderile acestora la nivelul solului.

sistematizarea si reducerea la minim a suprafetelor destinate depozitarii temporare a materiilor prime, produselor finite si a deseurilor industriale pe platforma unitatii numai in locurile special amenajate si protejate in acest scop.

Impactul produs asupra asezarilor umane

Datorita retehnologizarii efectuate in instalatia de prelucrare pentru reducerea emisiilor datorate fluxului tehnologic, a reducerii semnificative a productiei si analizand masuratorile efectuate pana in prezent, activitatea Fabricii de ipsos nu influenteaza negativ asezarile omenesti din zona.

V. CONCLUZII SI RECOMANDARI

Retehnologizarea societatii comerciale

O optiune strategica se poate dovedi determinanta pentru realizarea obiectivelor propuse. Ea este necesara pentru a micsora costurile actuale de productie, datorate uzurii fizice si morale a echipamentelor, care implica la randul ei cheltuieli nejustificate cu materialele, energia, manopera, intretinerea si reparatiile. Evocarea unei situatii financiare mai putin favorabile nu justifica amanarea aplicarii acestei solutii ci chiar impune retehnologizarea ca solutie la problemele aparute. Acest lucru este sustinut de faptul ca un program de investitii bine conceput si implementat va genera efecte economice deosebite, care vor permite recuperarea intr-un timp relativ scurt afondurilor angajate, punand in acelasi timp capat risipei actuale de resurse.

Procesele din cadrul fluxului tehnologic nu necesita consum de apa industriala, aceasta fiind utilizata numai in activitati auxiliare: spalarea utilajelor si mijloacelor de transport din parcul auto a societatii. Pentru a asigura incadrarea permanenta a indicatorilor de calitate specifici in limitele prevazute de nomenclativ, se impun urmatoarele:

== verificarea starii de functionare instalatiilor de captare, distribuire, stocare si evacuare a apelor din incinta;

== masurarea debitelor de alimentare si evacuare din ;

== urmarirea randamentelor statiilor de preepurare de la rampa de auto si de la atelierul mecanic (in perioadele de functionare a acestora);

== inspectarea periodica a decantoarelor si instalatiilor mecanice pentru verificarea modului de functionare, a starii constructive si a nivelului mamolului.

== conform datelor prezentate se poate spune ca nu se pune problema unui impact major asupra solului generat din activitatile specifice desfasurate in incinta.

== rezulta unii compusi practic insolubili in apa si chiar si in solventi organici, conditii in care nu exista pericolul antrenarii acestora in subsol si in freatic. Totusi pentru a evita situatii de poluare accidentala se impun urmatoarele:

== supravegherea atenta si permanenta a operatiilor de alimentare, descarcare transport si depozitare a carburantilor si lubrifiantilor in incinta;

== asigurarea unei ritmicitati la descarcarea bazinelor de degresare (separatoare de produse petroliere) si la vidanjarea fosei septice;

== respectarea unor masuri de disciplina tehnologica la manipularea materiei prime si a produsului finit pentru a evita pierderile acestora la nivelul solului.

== sistematizarea si reducerea la minim a suprafetelor destinate depozitarii temporare a materiilor prime, produselor finite si a deseurilor industriale pe platforma unitatii numai in locurile special amenajate si protejate in acest scop.

== un aspect foarte important privind poluarea solului este determinat de faptul ca platforma pe care se desfasoara procesele industriale este betonata. Astfel, reducerea posibilitatii poluarii solului este legata de buna gospodarire si exploatare a suprafetelor si implicit a recipientilor destinati depozitarii substantelor cu puternic potential de poluare a solului.

== referitor la aspectele prezentate cu privire la depozitarea deseurilor, se poate afirma ca prin modul de manipulare, depozitare, stocare si valorificare, acesta nu afecteaza negativ factorii de mediu sau cel uman.

== o alta carenta semnalata anterior in legatura cu calitatea procesului decizional la S.C. IMIX S.A. si care trebuie remediata este nerespectarea etapelor necesare in luarea unei decizii. Se poate face recomandarea de a lua deciziile strategice prin urmarea pasilor:

definirea problemei decizionale

stabilirea obiectivelor si a criteriilor decizionale

stabilirea variantelor decizionale

alegerea variantei optime

aplicarea deciziei

evaluarea deciziei

Marketing: Se resimte lipsa unui departament de marketing

Tehnologie: Parc de masini si utilaje relativ vechi, cu un nivel destul de ridicat de uzura fizica si morala, cu probleme in realizarea produselor ce incorporeaza tehnologii de ultima ora fapt ce recomanda achizitionarea de noi utilaje.

Calitate:Pierderea unor potentiali clienti datorita faptului ca firma nu este aliniata la standardele de calitate ISO 9000, in pofida faptului ca produsele executate sunt de buna calitate

brichetarea rumegusului rezultat pentru obtinerea unei arderi complete

dotarea atelierului de slefuit cu un sistem de cicloane urmat de un sistem de filtre cu saci

dotarea in totalitate a utilajelor cu palnii de captare a rumegusului

reducerea nivelului de zgomot prin verificarea rigiditatii tuturor elementelor ce intra in componenta liniilor tehnologice de productie

achizitionarea unei linii de fabricare a placajului(pentru recuperarea rumegusului)

achizitionaerea unor panze si cutite de ultima generatie pentru reducerea perderilor de materiale rezultate la prelucrare(rumegus)

plantarea de arbori in jurul incintei societatii pentru reducerea nivelului de zgomot emis si pentru ridicarea umiditatii aerului si ridicarea calitatii acestuia(cresterea concentratiei de oxigen simultan cu scaderea celei de dioxid de carbon)

Obiectivul acestei lucrari a fost determinarea necesitatii si a modalitatilor de reproiectare a sistemului managerial al S.C. IMIX S.A. Agnita, o societate comerciala pe actiuni, cu capital privat, a carei activitate se axeaza pe producerea si comercializarea, atat in tara cat si in strainatate, a pieselor de mobilier si confectiilor metalice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2003
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved