Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Opinii asupra perspectivelor activitatii bancare

management+ Font mai mare | - Font mai micOpinii asupra perspectivelor activitatii bancare

Fideli demersului nostru de a face o anaiir.a cat mai detaliata a managementului activitatii bancare, consideram ca acesta va juca un rol important in evolutia bancilor secolului XXI.Implementarea unui management bancar performant este necesara pentru optimizarea corelatiei bancherii trebuie sa acorde o importanta deosebita functionarii bancii pe principiul centrului de profit, sa evalueze corect riscul iar managementul activelor si pasivelor sa fie bine definit.

Totodata managementul vizand schimbarile rapide din sistemul global trebuie sa elimine rigiditatea organizatorica si birocratia, sa simplifice sistemul de luare a deciziilor, in scopul maririi capacitatii de a raspunde cerintelor pietei.

in opinia noastra cel mai important obiectiv pe care trebuie sa-! aiba in vedere bancile care doresc sa-si asume responsabilitatea desfasurarii unei activitati profitabile, in contextul existentei unei concurente severe si, totodata facand fata tuturor riscurilor, va fi identificarea cu acuratete a nevoilor pietei si alegerea unei pozitii strategice pe aceasta piata, care sa fie compatibila cu propriul lor management.

Schimbarile majore intervenite pe piata in anii '90 vor determina o crestere a cererii interne generata de o tendinta de reconsiderare a economiei reale si o extindere a pietei globale indusa de interdependentele economiei mondiale.

Bfmcile vor fi obligate sa adopte o pozitie strategica care sa le permita consolidarea puterii lor prin actiunea conjugata a trei factori: aria activitatii, clientul, produsele si serviciile oferite. Literatura de specialitate precizeaza ca in viitor bancile vor avea posibilitatea de a se plasa pe patru pozitii strategice care sa le ofere stabilitatea, adaptabilitatea si eficienta activitatii:

banca universala, care va oferi servicii globale, combinand activitatile bancare cu tranzactii de titluri de valoare;

banca de mari investitii, care va urmari imbunatatirea eficientei prin plasarea in afaceri de inalta profitabilitate in domeniul titlurilor de valoare;

banca regionala de baza, care va compensa punctele sale operationale slabe cu afilieri strategice;

banca axata pe diverse sfere de activitate, care va fi o institutie de marime medie ce nu reuseste sa-si expuna punctele forte, datorita unei strategii mai putin adaptate, de aceea se va orienta catre activitati bancare cu amanuntul sau activitati ale bancilor comerciale.

in baza celor prezentate arn incercat sa punem in evidenta o abordare optimista a modului in care va evolua activitatea bancara in viitor. Cu toate acestea, unii autori considera ca in viitor contributia bancilor in economie va fi diminuata, iar altii, mai pesimisti, vorbesc chiar de disparitia lor, privita din punct de vedere al functiilor lor traditionale de intermediere si plata, care cunosc un permanent declin atat. datorita noilor instrumente si tehnologii cat si noilor cuceriri tehnice si informatice in domeniul transmisiilor si programelor. Acest fapt va face ca o serie de institutii nebancare sa produca sisa ofere produse si servicii care pana acum erau puse ia dispozitia clientilor numai de catre banci.

Credem ca acest scenariu ar putea deveni realitate nurnai daca agentii nebancari vor fi capabili sa ofere facilitati pentru produse si servicii privind creditele, depozitele, decontarile si platile la costuri mai mici decat cele oferite de catre banci.

David T. Llewellin, profesor de Moneda si Activitate Bancara la Universitatea Loughbourough considera ca, desi bancile nu mai sunt unicii furnizori de servicii bancare, 'totusi, acest lucru nu inseamna neaparat o perspectiva sumbra pentru institutiile bancare, avand in vedere faptul ca activitatea bancilor se va schimba, probabil, in directia oferirii unei game mai largi de servicii financiare fata de intermedierea financiara traditionala si rolul vizibil in bilant. Bancile se vor adapta, si natura activitatii bancare va continua sa evolueze' ,

in concluzie, viitorul bancilor va depinde de modu! in care acestea reusesc sa-si adapteze la oferta atat serviciile cele mai eficiente de intermediere si plati, cat si cele mai noi functii si servicii financiare nonbancare sau chiar ambele categorii. in acest sens, pentru viitor se prefigureaza oferta unor produse si servicii care partial au fost abordate mai timid de catre unele institutii bancare, cum ar fi: bancherul personal, ingineria financiara, banca la domiciliu, consultanta totala, etc.Traducere Banking World, Revista Piata Financiara, nr. 3/1997, p. 76.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1304
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved