Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

STUDIU DE CAZ : HOTELUL MAJESTIC - MANAGEMENTUL STRATEGIC

management+ Font mai mare | - Font mai micSTUDIU DE CAZ : HOTELUL MAJESTIC - MANAGEMENTUL STRATEGIC

1 Inceputurile Hotelului MajesticHotel Majestic a fost construit in anul 1920, iar in anul 1960 a devenit un hotel de 2*. Prima consolidare si renovare a cladirii, pe atunci anexa a teatrului Odeon a fost facuta in anul 1970. In anul 1993 s-a infiintat Societatea Majestic, iar hotelul era cotat la categoria 2*. Incepand cu anii 1994-1995, hotelul a devenit de 4*.

Societatea Majestic este societate pe actiuni, 98% apartinand partii turcesti, iar 2% Societatii Lido S.A.
Structura capitalului social al Societatii Lido S.A. (care are ca principale obiective de activitate, administrarea patrimoniului si turismul) este: Fondul Proprietatii de Stat (F.P.S.) 42,869%; S.I.F. Transilvania - 2,868%;persoane fizice - 54,263%;
Partea majoritara a actionarilor S.C. Majestic a dus o politica de investitii de 5,6 milioane USD. In anul 1994-1995, in anul 2000 capitalul social ajungand la 1.450.000 U.S.D

1.1 Politica de dezvoltare si modernizare

Hotel Majestic (4*) este amplasat in Bucuresti, in centrul comercial, financiar si cultural al capitalei, fapt care face ca acesta sa fie considerat hotelul 'oamenilor de afaceri".
In prezent, hotelul detine 74 de camere, care include 1 Majestic Suite, 3 Dacia Suite, camere pentru handicapati si nefumatori, unde se poate intalni stilul traditional intr-o armonie perfecta cu cele mai moderne facilitati.
Constructia in care se afla hotelul este realizata in manierea neoclasica si este finisata cu tencuieli cu praf de piatra, tratat cu bosaje, ancadramente, pliastrii si decoratii la ferestre, iar la balcoane sunt parapeti din fier forjat. Acoperisul este realizat in sarpanta, invelit cu tabla zincata, iar ultimul nivel este exprimat in fatada ca mansarda.
Finisajele interioare sunt alcatuite din: tapet si lambriuri pe pereti;plafoane false fonoabsorbante;pardoseli din mocheta in spatiile de cazare si in restaurante; pardoseli din marmura la parter si mezanin;placaje ceramice in grupurile sanitare.
In anul 2000, Societatea Majestic Turism S.A., care administreaza Hotel Majestic, finanteaza o investitie prin care sa se mareasca numarul de camere, noua aripa a hotelului avand etaje cu 55 de camere si unitati Food&Beverage, piscina, schimbarea configuratiei restaurantului, construirea unei sali de conferinta multifunctionala, cu pereti mobili (pentru a mari sau micsora spatiul in functie de situatie) si echipata cu aparatura ultramoderna, cu instalatie de tradus automata si cu grup sanitar propriu.
Structurarea noii cladiri va beneficia de o instalatie unica in Romania-un sistem care foloseste energia apei ce produce caldura si aer conditionat.

1.2 Relatiile cu concurenta

Hotel Majestic are numerosi concurenti dintre care: Hotel Athenee Pelace Hilton (4*), Hotel Inter-Continental (4*), Hotel Lido (4*), Hotel Sofitel (4*), Hotel Crowne Plaza Flora (5*), Hotel Mariott (5*), precum si unele dintre hotelurile de 3* ca: Hotel Ambasador, Hotel Dorobanti, Hotel Minerva. 

Din punctul de vedere al relatiilor cu concurenta foarte puternica, Hotel Majestic se mentine pe piata datorita politicilor si strategiilor adoptate de conducere, avand un grad de ocupare bun. Este foarte important pentru Hotel Majestic sa-si poata pastra actualii clienti si sa-i atraga pe cei potentiali. Fiind un hotel destinat in principal oamenilor de afaceri, amplasarea acestuia reprezinta un atu in plus pentru ca hotelul este situat in centrul economic, financiar si cultural al Bucurestiului.

Statutul si functionarea hotelului Majestic

Hotel Majestic este administrat de Societatea Majestic Turism S.A., activitatea si functionarea sa facandu-se conform Hotararii Guvernului Romaniei N.R.601 din 6 octombrie 1997 privind clasificarea structurilor de primire turisti (facuta in functie de carecteristicile constructive, de calitatea dotarilor si a serviciilor prestate).
Functionarea hotelului are in vedere respectarea 'Normelor privind clasificarea unitatilor cu activitate hoteliera si alimentatie din turism" din anul 1991, elaborate de Ministerul Comertului si Turismului.
Ca urmare, activitatea hotelului este structurata functional pe nivele, dupa cum urmeaza:
- Parter, cu o suprafata utila de 677,97 mp:
- Restaurant si salon pentru servit micul dejun;
- Cafe-Bar, Bar de zi si camera bar;
- Receptie hotel, hol receptie si birou receptie;
- Spatii de depozitare;
- Grup sanitar public;
- Garderoba;
- Anexe bucatarie;
- Magazin;
- Anexe functionale;
- Spatii de circulatie.
- Subsol, cu o suprafata utila de 508,20 mp:
- Depozite pentru alimentatia publica;
- Spatii frigorifice pentru alimentatia publica;
- Bucatarie;
- Spalatorie, uscatorie si calcatorie;
- Centrala termica;
- Centrala de ventilare;
- Spatiu rezervat pentru aparare civila;
- Depozite de lenjerie;
- Depozite diverse;
- Ateliere;
- Toaleta pentru personal + camera serviciu;
- Bucatarii;
- Spalatorie vase;
- Spatii de circulatie;
- Spatiu pentru gunoi.
- Mezanin, cu o suprafata utila de 202,15 mp:
- Spatii anexe;
- Vestiare;
- Grupuri sanitare + garderoba;
- Centrala telefonica;
- Birouri;
- Spatii de curculatie;
- Depozite.
Etajele I-V, cu urmatoarea structura a suprafetelor utile: etajul I-573, 41mp, etajul II si V-1720, 50 mp si etajul III-919, 15 mp:
In hotel exista 74 de camere de 1-2 paturi, suite, sauna, sala de conferinta, centru de afaceri, salon de coafura si frizerie. Totalul suprafatelor utile in Hotel Majestic este de 4601,38 mp.
Societatea proprietara a Hotelului Majestic este Bayindir Majestic Hotel Construction and Management S.A., detinatoare a 98% din actiuni si cu o forma de proprietate majoritara privata.

1.4 Organizarea si functionarea Hotelului Majestic

Repartizarea activitatilor si operatiunilor pe lucratori, asigurarea coordonarii lor si adoptarea de masuri concrete pentru realizarea obiectivelor fixate, functioneaza prin gruparea urmatoarelor activitati:
- de contact nemijlocit cu clientela (front-office in sens larg);
- cu caracter birocratic;
- receptia, serviciul de etaj si serviciul de alimentatie;
- departamentele de baza-cazarea si alimentatia, la care se adauga departamentele de administratie si cel al prestatiilor auxiliare;
- operationale, reprezentate de prestatia serviciilor hoteliere (sunt activitatile generatoare de incasari);
- functionale, activitati indispensabile bunei functionari a hotelului, acoperind functii de administratie, control, comercializare, intretinere (sunt activitati care inregistreaza numai costuri).

Personalul hotelului, care asigura buna organizare si functionare a acestuia, se ridica la aproape 103 de persoane angajate la care se adauga cele 11 persoane din departamentul tehnic cu statut de colaboratori, numar ce depaseste normele internationale in domeniu, care sunt de 1,64 persoane/camera la categaria 'confort", incadrandu-se intre categoria 'confort" si categoria 'lux" (unde normele sunt intre 2-2,5 persoane/camera).
Personalul hotelului, de la receptioneri pana la contabilul sef si directorul general indeplinesc cerintele impuse de activitatea in domeniul serviciilor hoteliere: aspect fizic placut, naturalete, bun simt, usurinta in exprimare, tact, stabilitate emotionala, maturitate, capacitate de perfectionare, experienta in domeniu.Fiecare departament al hotelului este condus de un director de departament care respecta profilul postului, ce cuprinde: functia;superiorul ierarhic;sarcinile speciale;calificarea necesara.
Conducerea superioara reglementeaza regulamente de ordine interioara, prin care se stabilesc conditiile de munca in cadrul hotelului, aplicarea lor fiind obligatorie pentru orice problema care nu este reglementata printr-un text legal sau o conventie colectiva.
Personalul hotelului cunoaste in detaliu oferta (serviciile), fiecare fiind in masura sa satisfaca cele mai pretentioase cereri ale clientilor

1.5 Departamentele si obiectivul de activitate

In Hotel Majestic functioneaza urmatoarele departamente:
- de contabilitate, condus de directorul economic sau contabilul-sef, avand ca responsabilitate activitatile de casierie, facturare, controlul incasarilor, debitorii, furnizorii si trezoreria (verificarea finala a incasarilor hotelului), cuprinzand si resursele umane;
- de aprovizionare condus de seful responsabil cu aprovizionarea, care transmite comenzi furnizorilor si gestioneaza stocurile. Serviciul de aprovizionare centralizeaza toate comenzile emise de catre diferitele servicii ale hotelului, fiind singurul in masura care poate sa transmita comenzile furnizorilor;
- de front-office, activitatile sale specifice desfasurandu-se la nivelul holului de intrare, condus de seful de receptie care are in subordine ceilalti angajati ai acestui departament (receptioner, lucrator rezervari, telefonista, casier, facturier, bagajist si lucratorii de noapte);
- de cazare, condus de directorul de cazare care are in subordine seful de receptie, guvernanta generala si administratorul sef. Cazarea turistilor in hotel se face la orice ora, in limita locurilor disponibile (in acest sens lucratorii de la receptie trebuie sa cunoasca foarte bine starea permanenta a camerelor pentru evitarea surprizelor neplacute) si in functie de rezervarile si contractele facute anterior si confirmate. Hotelul este dotat cu camere pentru handicapati si nefumatori dotat cu cele mai moderne facilitati, avand urmatoarea structura: single, double, French-cu pat de mijloc, suite si apartamente.
- de alimentatie, condus de directorul de alimentatie care are in subordine seful de restaurant, responsabilul cu banchetele si reuniunile si directorul executiv din departamentul de alimentatie. Restaurantul Majestic ofera intr-o ambianta deosebita preparate culinare cu specific romanesc, turcesc si international, iar Snack Barul Majestic ofera gustari calde si reci, precum si o gama variata de bauturi si cockteiluri. Salonul restaurantului se incadreaza Normelor aprobate prin Ord. M.T. NR.56/1995, si anume: 1,3m*m/loc la masa;
- de resurse umane, ale carui atributii sunt: angajarea, recrutarea, promovarea, pregatirea angajatilor; remuneratia angajatilor; analiza si evaluarea posturilor.
- tehnic, foarte util pentru buna functionare a echipamentelor tehnice si electronice, necesare pentru desfaturarea eficienta in hotel. Personalul acestui departament este format din electronist, electrician, mecanic, decorator, ei avand un statut de colaboratori cu hotelul.
- alte servicii, folosite datorita faptului ca majoritatea clientilor acestui hotel sunt oameni de afaceri, iar premisele de baza ale unei afaceri de succes sau ale unei intalniri de afaceri sau in interes de serviciu sunt aparatura performanta in domeniu si ambianta, astfel, serviciile oferite de Hotel Majestic stau la dispozitia clientilor in Business Center si Meeting Room. Pentru relaxare si mentinerea formei fizice, centrul de intretinere pune la dispozitia clientilor: sauna, masaj, coafura, frizerie.
Obiectul de activitate al Hotelului Majestic il reprezinta practicarea turismului, fiind o unitate hoteliera care incearca sa se mentina pe piata si in fata concurentilor si sa-si perfectioneze prestatia serviciilor pentru mentinera clientilor actuali si sa-i atraga pe cei potentiali.

1.6 Procesul de recrutare, angajare, formare , perfectionaresi stimulare a

angajatilor

Departamentul de resurse umane al hotelului functioneaza pe principiul ca angajarea personalului necesar constituie o conditie esentiala pentru buna functionare a hotelului si pentru realizarea obiectivelor propuse, avand rolul de a gasi personalul potrivit cerintelor posturilor din hotel, pe care sa-l indrume si sa-l perfectioneze pentru a cunoaste oferta si functiile pe care le au in cadrul hotelului. Resursele umane sunt in stransa interdependenta cu celelalte resurse ale hotelului, pornind de la obiectivele fundamentale pe care le urmaresc pana la legaturile care exista intre ele.
Recrutarea personalului se face foarte eficient pentru gasirea si selectarea celor mai potrivite persoane, necesare atat pentru obtinerea necesarului numeric, cat si pentru asigurarea unei calitati ridicate a fortei de munca.
Departamentul de resurse umane porneste activitatea de recrutare de la previziunea si planificarea resurselor umane si de la analiza posturilor ce urmeaza a fi ocupate, alegand persoanele care intrunesc calitatile, cunostintele, deprinderile si aptitudinile necesare.
Ca surse de recrutare se pot folosi:candidati din interiorul hotelului (prin promovare sau transfer spre un alt post. Acesta este un bun factor de motivare a personalului, avantajul fiind ca respectivii candidati nu mai au nevoie sa se familiarizeze cu hotelul si cu politica dusa de acesta. Acestia sunt alesi numai daca conving ca pot face fata responsabilitatilor si ca pot veni cu idei noi; candidati din exterior cu pregatire si calificare buna.
Integrarea personalului nou angajat in grupul si locul de munca este foarte importanta, acestia primind informatii despre hotel si noul loc de munca.
Formarea si perfectionarea personalului necesare anumitor categorii de presonal se fac prin anumite programe specializate sau chiar prin schimb de experienta, unde angajatii isi pot imbogatii arsenalul de cunostinte, metode, aptitudini, deprinderi in domeniile in care au deja o calificare de baza.

Munca si responsabilitatea ce revine fiecarui angajat din hotel sunt rasplatite cu salarii pe masura si cu anumite avantaje complementare, fiind motivati si stimulati de conducera hotelului in functie de performantele personale.
Nivelul salariilor se modifica in favoarea angajatilor, dupa caz, prin: potentialul lor, vechimea in munca, prime oferite cu anumite ocazii
Angajatilor le sunt acordate sanctiuni si recompense, in functie de activitatea, performantele, aptitudinile si ideile fiecaruia.
Facilitatile oferite salariatilor din Hotel Majestic pot fi:financiare, sub forma primelor; socio-profesionale, prin promovare; recreative, prin posibilitatea de a petrece anumite sejururi, costurile fiind suportate de hotel.

Oferta Hotelului

Hotel Majestic este o unitate hoteliera de 4 ,are o activitate permanenta si este mereu disponibil clientilor, oferind servicii de calitate buna si tarife pe masura.
Structura serviciilor oferite de hotel este urmatoarea:
- camere dotate cu aer conditonat;
- tv. color si sistem Pay-Tv;
- mini-bar;
- telefon cu facilitati Voice Mail;
- sistem automat de trezire;
- posibilitati de a utiliza computer LEPTOP in toate camerele hotelului;
- mini-safe;
- Restaurantul Majestic ofera preparate culinare cu specific romanesc, turcesc si international;
- Drink Bar si Snack Bar ofera cele mai variate bauturi;
- room-service la dispozitia clientilor 24 de ore pe zi;
- Business Center;
- Meeting Room;
- computere, conectare internet, telex, fax, copiatoare, retroproiectoare, ecran Filip Chart, tv, video;
- centru de infrumusetare cu sauna, masaj, fitnes, coafura, frizerie;
- casa de schimb valutar;
- servicii medicale;
- angajatii (in special cei care intra in contact cu clientii) vorbesc franceza, germana, engleza si turca;
- parcare.
Hotel Majestic are numerosi colaboratori, cu ajutorul carora isi ofera serviciile, acestia fiind: agentii de turism (Marshal, Simpa), banci (Finas Banck), societati de asigurari (Astra), companii de transport aerian (Tarom), societati comerciale, furnizori straini.
Tarifele practicate de Hotel Majestic sunt:WEEKDAYS (Monday-Friday) ;WEEK-END (Friday-Monday);Single Rom 195 USD; Single Room 115 USD;
Double Room 240 USD; Double Room 160 USD;Suite 290 USD; Suite 200 USD.;BREAKFAST and TAXES included.
Sistemul de tarifare este diferentiat in functie de tipul camerei, perioada de timp pentru care este ocupata camera, gradul de ocupare al camerelor.
Tarifele de cazare afisate reprezinta pretul inchirierii unei camere pentru 24 de ore. Pentru o camera dubla tarifele pot diferi in functie de cate persoane inchiriazi camera.
Sunt acordate si anumite facilitati pentru anumite segmente de clienti (grupuri de turisti care stationeaza un anumit numar de zile in hotel) sau se folosesc tarife degresive (tariful pentru o camera scade daca aceasta este inchiriata mai multe zile).
Cartile de credit acceptate sunt: VISA, AMERICAN EXPRES.
Rezervarile se pot face prin: fax, e-mail, internet, telefon.

2 Elemente teoretico- metodologice ale strategiilor si managementului

strategic

In conceperea si fundamentarea activitatii firmei, un rol esential il au strategia si managementul strategic elaborate de organismele manageriale. Concretizarea strategiei si a managementului strategic jaloneaza dezvoltarea intreprinderii, de continutul lor depinzand eficacitatea sistemelor din care fac parte. 'Stategiile desemneaza ansamblul obiectivelor majore pe termen lung, principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate, in vederea obtinerii avantajului competitiv potrivit obiectivelor stabilite de intreprindere."
Strategiile implica previziuni, obiective, evaluari si asigurari de resurse, decizii si actiuni, eventuala modificare a acestora, caile si modalitatile de realizare.
Trasaturile definitorii ale strategiilor sunt:

strategiile au in vedere intotdeauna realizarea unor scopuri bine precizate, denumite misiuni sau obiective(ele fiind motivul de actiune al strategiilor, calitatea lor fiind determinanta pentru performantele firmei);

strategiile vizeaza perioade viitoare din activitatea firmei;

organizatia firmei, in ansamblul sau, reprezinta sfera de cuprindere a strategiei;

strategia cuprinde elemente esentiale, concentrandu-se asupra evolutiilor majore ale firmei.

baza strategiei este abordarea corelativa a organizatiei cu mediul in care aceasta isi desfasoara activitatea, prevederile ei vizand realizarea cat mai eficace intre firma si mediu, reflectata in performantele acesteia;

continutul strategiei trebuie sa exprime interesele proprietarilor, managerilor, salariatilor, clientilor, pentru ca astfel sansele de succes ale strategiei sa fie mari.

strategia are in vedere prefigurarea unui comportament competitiv pentru organizatie pe termen lung, tinand cont de cultura firmei si de evolutiile contextuale;

scopul demersului de elaborare al strategiei depinde de obtinerea unei sinergii cat mai mari;

modul de concepere al strategiei trebuie sa aiba in vedere si sa favorizeze desfasurarea unui intens proces de invadare organizationala, fiind necesara capacitatea firmei de a sesiza schimbarile in mediul in care opereaza, si de a raspunde acestor schimbari;

pe baza principiului echifinalitatii se abordeaza strategiile; potrivit acestui principiu exista mai multe modalitati de resurse prin care se poate asigura atingerea obiectivelor;

strategiile, uneori, au un caracter formalizat, sub forma unui plan (business plan);

scopul principal al elaborarii strategiilor si criteriul cel mai important de evaluare a calitatii sale este obtinerea avantajului competitiv.

Eficienta unei strategii depinde de gradul de realism al acesteia determinat de: calitatea previziunilor, evaluarea corecta a potentialului si capacitatilor competitive ale firmei, cunoasterea, cuantificarea si ierarhizarea factorilor de influenta exogeni, flexibilitatea structurilor organizatorice, cunoasterea si rezolvarea operativa a unor influente sau factori neprevazuti, spiritul intreprinzator si calitatea generala a sistemului managerial.

Organizatoric, implementarea si realizarea strategiei necesita stabilirea actiunilor si ierarhizarea lor, a timpului pentru realizarea fiecarei actiuni si ordinea cuvenita, repartizarea actiunilor persoanelor de competenta, instiintarea acestora si precizarea responsabilitatilor, elaborarea unui program si a unui calendar adecvat realizarii obiectivelor fundamentale si a celor derivate.

Elaborarea si aplicarea stategiilor constituie un instrument managerial major de profesionalizare a conducerii si crestere a competitivitatii firmei.
Tinand cont ca fundamentarea strategiilor trebuie sa fie corecta, pentru a se realiza obiectivele propuse, este necesara cunoasterea si luarea in considerare a urmatoarelor elemente esentiale: diferentierea stategiei in functie de faza de viata a firmei; luarea in considerare a factorilor endogeni si exogeni ai firmei; asigurarea continuitatii elaborarii si aplicarii strategiilor si politicilor firmei; multidimensionalitatea strategiei globale; elaborarea si implementarea strategiei; flexibilitatea strategiei;

Pentru buna fundamentare a strategiilor se urmaresc urmatoarele modalitati : identificarea si luarea in considerare a tuturor prognozelor privind mediul in care actioneaza firma; realizarea unor studii de diagnosticare si analiza a punctelor forte si slabe ale firmei; realizarea unor studii de marketing.

Dupa fundamentarea corecta a strategiilor urmeaza elaborarea strategica care urmareste: formularea obiectivelor firmei;precizarea obiectivelor fundamentale care trebuie sa fie realiste, mobilizatoare, stimulatoare si pe intelesul tuturor; stabilirea optiunilor stategice; dimensionarea resurselor necesare ; fixarea termenelor initiale si finale de realizare a obiectivelor; stabilirea avantajului competitiv.

2.1 Conceptul de manager strategic

Managementul strategic are un rol esential in conceperea si fundamentarea activitatiilor firmelor, fiind o concretizare esentiala a previziunii.
Fundamentat si corelat organic cu functia de previziune, managementul strategic presupune descifrarea si anticiparea schimbarilor si modelelor ce trebuiesc realizate in

interiorul firmei si in relatiile acesteia cu mediul, receptivitate maxima la nou, dinamism si

flexibilitate in functiile manageriale, astfel incat sa evite discordante intre cerere si oferta, intre nou si vechi, asigurand o competitivitate ridicata.
Conceptul de management stategic cuprinde un program general de actiune si alocare a resurselor pentru realizarea pe termen lung a obiectivelor majore.
'Managementul strategic cuprinde un set de decizii si actiuni, concretizat in formularea si implementarea de planuri proiectate pentru a realiza obiectivele firmei."
'Prin management strategic se are in vedere intregul management al firmei bazat pe strategie, deci, se refera la managementul stintific al firmei, care, intotdeauna, este

fundamentat de stategie."
Managementul strategic trebuie sa se bazeze pe stategii performante care studiaza si

gaseste solutii optime la o serie larga de obiective si probleme viitoare ca:
- raportul cerere-oferta;
- care servicii sunt profitabile;

- daca se ofera clientilor ceva in plus in raport cu posibilitatile concurentilor de pe piata;
- daca pot descuraja legal concurentii;
- care este cea mai adecvata politica de preturi ;
- motivatia salariatilor;
- politica de personal;
Ca principiu, managenentul strategic este un atribut esential si exclusiv al conducerii de varf al firmei.
Managementul strategic stabileste si ofera o viziune si un cadru general unitar de

actiune la toate nivelurile ierarhice in special la cel de varf, busoland toate activitatile si inducand responsabilitatea punctelor cheie din structura organizationala in realizarea

intregului proces

4 2.2 Trasaturile managementului strategic

Caracterul tridimensional este specific pentru formularea si implementarea managementului strategic, avand urmatoarele forme: rational si analitic (dimensiunea

economica), misiunea sa principala fiind formularea orientarilor tehnico-economice

externe, tinand seama de oportunitatile si constrangerile mediului, pe de o parte, iar pe de

alta parte de fortele si slabiciunile firmei.socio-politic (dimensiunea umana), fiind

important in formularea strategiei. Raportul de putere si presiunile socio-politice interne si externe au un impact deloc neglijabil asupra functionarii firmei.Birocratic

(dimensiunea organizationala), constituita din ansamblul persoanelor si compartimentelor

firmei incadrate intr-o configuratie concreta, precum si din totalitatea relatiilor stabilite

intre acestea in vederea realizarii obiectivelor propuse.

Structura organizatorica integreaza elementele umane care se regasesc in toate sistemele firmei, si contribuie la definirea rolurilor si statutului acestora. in intermediul acestui spatiu organizatoric exista si se produce o cultura organizationala formata dintr-un ansamblu de valori, idei, limbaje si rationalitati, care constituie norme implicite pe care individul le interiorizeaza, si, fata de care el isi raporteaza in mod constient comportamentul.
'Patologia strategica constituie, in acelasi timp, un instrument de diagnoza indispensabil managementului strategic deoarece permite recunoasterea situatiilor in care se afla firma, si, in consecinta, pune in aplicare actiuni care sa elimine defectele trecute, actionand, dupa caz, asupra uneia din cele trei dimensiuni, strategiile irealiste si inadecvate induse de astfel de situatii putind fi prevenite."

2.3 Avantajele si limitele managementului strategic

Necesitatea de a face fata multiplelor provocari ce caracterizeaza in prezent mediul de afaceri, determina firmele sa practice managementul strategic care le ofera urmatoarele

avantaje:
- ofera o imagine de ansamblu corenta asupra viitorului firmei si un cadru unitar de

decizie si actiune la toate nivelurile de conducere;
- asigura constientizarea sporita a amenintarilor si oportunitatilor mediului in care actioneaza firmele;
- asigura o intelegere mai buna a strategiilor concurentilor si la luarea masurilor ce se impun pentru contracararea impactului acestora;
- constituie un ghid pretios de stabilire a prioritatilor in materie de alocare a resurselor;
- asigura coerenta deciziilor strategice cu cele curente si tactice, si coordonarea cea mai

buna a tuturor unitatilor operationale si functionale din cadrul firmei;

- contribuie la clarificarea si intelegerea misiunii si a scopului organizatiei si, in

consecinta, la cresterea nivelului de angajare a intregului personal pentru realizarea

acestora si a strategiei firmei;
- deciziile strategice bazate pe o larga participare a managerilor si specialistilor diferitelor niveluri ierarhice,asigura dezvoltarea spiritului de echipa;
- contribuie la motivarea angajatilor si la reducerea rezistentei fata de schimbare, prin

formularea unor strategii explicite si prin imbinarea stransa dintre formularea si implementarea strategiei.
In pofida avantajelor sale incontestabile managementul strategic are si o serie de limite si neajunsuri:

- activitatea legata de formularea strategiei necesita un consum mare de timp, aceasta

realizandu-se in detrimentul altor responsabilitati din cadrul firmei;
- daca cei ce participa la fundamentarea strategiei nu sunt implicati si in implementarea

acesteia, ei se pot eschiva de la resposabilitatile individuale pentru inputul procesului

de decizie;
- cand gradul de participare este redus, subordonatii pot percepe eronat inputurile

managerilor legate de solutiile alese, se pot simti dezamagiti de optiunile strategice

alese.

2.4 Atributii, competente si restonsabilitati in magementul strategic

In managementul strategic sunt trei niveluri ierarhice si, respectiv, trei categorii de manageri: managerii superiori de la nivelul firmei, care se ocupa de probleme ce vizeaza orizonturi largi de timp, stabilesc obiectivele fundamentale si adopta decizii ample si

profunde asupra activitatii firmei; managerii de la nivelul mediu, care asigura legatura

intre managerii superiori si cei de la nivelul inferior al piramidei ierarhice. Ei se ocupa cu

probleme ce vizeaza orizonturi medii de timp, iau decizii si intreprind actiuni pivind anumite sectoare si compartimente;managerii de la nivelul inferior, ale caror atributii constau in realizarea sarcinilor curente, operationale, pe orizonturi scurte de timp, si

coordoneaza unele sectoare operationale sau functionale. Principala lor responsabilitate

consta in realizarea obiectivelor tactice de catre grupul de munca

2.5 Tipuri de strategii manageriale

Strategiile fimelor se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:
a) Dupa forma de proprietate asupra capitalului social deosebim:
- Strategii independente, care sunt specifice firmelor cu proprietate privata asupra capitalului social, care detin autonomie deplina si manifesta independenta totala asupra formularii strategiei.
- Strategii avizate, specifice firmelor cu proprietate majoritar publica, cu autonomie mare, dar nu deplina. Strategia acestor firme trebuie sa fie avizata de Adunarea Generala a Actionarilor.
b) Dupa sfera de cuprindere deosebim:
- Strategii globale, care vizeaza ansamblul activitatii firmei si se caracterizeaza prin complexitate ridicata si un mare efort creator al conducerii pentru elaborarea, selectarea, adoptarea orientarilor strategice. Aceste strategii impun folosirea unui instrumentar rafinat de prognozare, de diagnosticare si decizie, precum si experienta, intuitie si gandire logica a managerilor, indeosebi celor din conducerea participativa a firmei.
- Strategii partiale, se refera la unele activitati ale firmei, fiind caracterizate prin complexitate redusa, folosind resurse relativ limitate. Se concretizeaza de obicei in programe si planuri pe domenii si se aproba la nivelul managementului participativ sau de catre conducerea superioara.
In cadrul firmelor mari, cu grad ridicat de concentrare si diversificare a serviciilor, se stabileste o strategie globala la nivel de firma si strategii partiale pentru diferite verigi ale firmei.
c) Dupa scopurile urmarite deosebim:
- Strategii de redresare, care urmaresc obtinerea unor performante calitative si cantitative similare celor realizate in perioada anterioara. Aceasta strategie vizeaza recuperarea unor piete sau segmente de piata pierdute prin eliminarea deficientelor si valorificarea superioara a atuurilor inregistrate in perioada trecuta. De regula, aceasta strategie se adopta dupa o perioada de declin a firmei.
- Strategii de consolidare, care urmaresc mentinerea si usoara intarire a capacitatii competitive a firmei pentru obtinerea unor rezultate similare cu cele realizate in perioada trecuta. Aceasta strategie vizeaza o usoara intarire a laturii calitative a activitatii firmei.
- Strategii de dezvoltare, care vizeaza obtinerea unor performante calitative si cantitative superioare celor realizate in perioada trecuta, prin intarirea capacitatii competitive a firmei.

Aceasta strategie impune promovarea unor schimbari calitative importante in toate domeniile de activitate ale firmei.
d) Dupa natura orientarilor privind sfera produselor, a pietelor si tehnologiilor deosebim:
- Strategii ofensive, care vizeaza patrunderea pe noi piete sau crestera cotei firmei pe pietele existente. Acest tip de strategie impune asimilarea de noi servicii, modernizarea serviciilor, introducerea de noi tehnologii cu randamente ridicate, dezvoltarea sistemului creativ-inovativ.
- Strategii defensive, care vizeaza renuntarea la unele piete sau scaderea cotei pe pietele actuale in comparatie cu competitorii. Aceste strategii sunt generate de modificarea conditiilor pe anumite piete.
- Strategii axate pe specializare, care se caracterizeaza prin sfera restransa a serviciilor, dar cu performante tehnice, economice si sociale superioare. Acest tip de strategie impune

modernizarea permanenta a serviciilor, pentru a nu pierde avantajul competitiv. Totodata, aceasta strategie se poate baza si pe o integrare in aval si amonte.
Integrarea in aval presupune fabricarea unor semiservicii necesare manufacturarii serviciului, iar integrarea in amonte presupune fabricarea unor semiservicii in care serviciul care formeaza obiectul specializarii este folosit ca materie prima.
- Strategii axate pe diversificare, care se caracterizeaza prin largirea gamei de servicii .
Diversificarea se poate face in domenii inrudite, in domenii neinrudite sau se pot combina cele doua tipuri de diversificari.
e) Dupa natura orientarilor care asigura competitivitatea firmei deosebim:
- Strategii orientate spre costuri reduse, care asigura o putere competitiva in ramurile in care cumparatorii sunt foarte sensibili la pret. Aceasta strategie se bazeaza pe un control riguros al costurilor si promoveaza unele tehnologii care sa asigure reducerea acestora.
- Strategii orientate pe diferentierea serviciului, care pot asigura un avantaj competitiv, indeosebi in ramurile in care preferintele consumatorilor sunt prea diversificate pentru a fi satisfacute de un serviciu standard. Un serviciu diferentiat asigura mai multe avantaje consumatorilor. Prin aceste strategii de diferentiere firma asigura o calitate mai buna pentru serviciile care sunt cele mai dorite de consumatori. Diferentierea serviciului, un pret mai mare si o loialitate a cumparatorilor fata de marca serviciului si, va fi implicit, un avantaj competitiv pentru firma.
- Strategie axata pe o nisa a pietei, care vizeaza satisfacerea cerintelor unui grup mai restrans de consumatori, care, doresc servicii de calitate buna sau servicii foarte ieftine. Firma poate obtine un avantaj competitiv daca satisface mai bine cerintele segmentului respectiv de consumatori, si daca segmentul este suficient de mare si profitabil.
- Strategii axate pe calitate, care vizeaza fabricarea unor produse de calitate mai buna decat a competitorilor. in aceasta situatie pretul este mai mare si de regula se obtine un profit superior.
- Strategii bazate pe avantajul tehnologic, care sunt orientate pe achizitionarea tehnologiei de varf, ceea ce asigura costuri mai reduse si o calitate superioara a serviciilor si, implicit, un avantaj competitiv firmei.

2.6 Fundamentarea strategiei

Pentru concepera strategiilor este necesara cunoasterea si luarea in considerare a urmatoarelor elemente esentiale, numite premise:
1. Diferentierea strategiei in functie de faza de viata a firmei. Firma parcurge secvente temporale variate (demarare, crestere, maturitate si declin), in cadrul carora procesele de management si executie au o intensitate diferita. in evolutia firmei, adaptarea la cerintele si exigentele mediului dobandesc valente diferite. Aceste stadii prin care trece firma presupun solutii decizionale si operationale diferite, astfel incat, in orice faza se afla, firma cauta sa ocupe o pozitie pe piata care sa-i permita obtinerea de profit.
2. Luarea in considerare a factorilor endogeni si exogeni ai firmei, ale caror interese sunt major afectate de conceperea si derularea strategiei.
3. Asigurarea continuitatii elaborarii si aplicarii strategiilor si politicilor micro economice. Procesul complex de elaborare si aplicare a strategiilor trebuie sa aiba un demers continuu, generat de firma, care produce mutatii semnificative in intervale scurte de timp, generate de factori interni si externi, si, de modificarile din mediu, care influenteaza considerabil comportamentul managerial, economic si comercial al firmei. Acestea trebuie sa devina

trasaturi definitorii ale firmei, a caror implementere se poate realiza prin amplificarea dimensiunii previzionale, prospective a managementului firmei.
Multidimensionalitatea strategiei globale, premisa care are in vedere faptul ca, in fundamentarea strategiei este necesara luarea in considerare a unor aspecte de natura economica, tehnica, manageriala, socio-umana, juridica, in proportii care sa reflecte ponderea lor in mecanismul de functionare al firmei. Datorita caracteristicilor firmei nu pot fi omisi parametrii de functionare si constructivi in conturarea strategiei globale.
5. Abordarea sistematica a elaborarii si implementarii strategiei. Procesul strategic se bazeaza pe doua aspecte pricipale. in primul rand, pe abordarea firmei ca sistem deschis, in sensul ca aceasta se manifesta ca o componenta a numeroase sisteme contextuale, cu care se afla in relatii continue pe multiple planuri. in al doilea rand, pe amplificarea conexiunilor dintre firma si mediu, alcatuit dintr-o gama cuprinzatoare si diversa de variabile exogene care conditioneaza constituirea si comportamentul economic, comercial, managerial al firmei si, pe de alta parte, firma este tratata ca sistem ce influenteaza semnificativ mediul ambiant, imprimandu-i frecvent notabile particularitati.
6. Flexibilitatea strategiei. Strategia trebuie abordata flexibil, sa fie succeptibila la modificari, sa se adopte in functie de modificarile ce intervin in unii parametrii dimensionali si functionali ai firmei. Dat fiind faptul ca intervalul de timp de la elaborare pana la aplicarea efectiva a strategiei este adesea destul de mare, pot apare unele nesincronizari ce reclama modificarea partiala a continutului sau. Asadar, se impune elaborarea unor strategii flexibile.
7. Internationalizarea activitatilor economice, proces cuprinzator, extrem de complex, in continua intensificare. Multiplicarea legaturilor cu mediul ambiant national, dar mai ales international, sustinuta si de amplificarea caracterului deschis, adaptiv al firmei, impune elaborarea unor strategii complexe, capabile sa surprinda aceste legaturi si sa le orienteze spre eficienta.

2.7 Modalitati de fundamentare a strategiei

Principalele elemente ale etapei de fundamentare a strategiei, obtinute prin valorificarea premiselor, sunt:
- Identificarea si luarea in considerare a prognozelor stiintifice, tehnice, comerciale, financiare, manageriale privind mediul in care opereaza firma. Nu poate fi conceputa o strategie realista fructificarea ampla a informatiilor desprinse din prognoze, elaborate global si pe domenii, referitoare la mediul in care exista si functioneaza firma. Lipsa ori insuficienta acestora determina un grad redus de fundamentare a strategiilor si, in timp, la o diminuare a performantelor si a competitivitatii. Prognozele sunt predictii pe termen lung a tendintelor din diverse domenii, sunt instrumente de cunoastere si investigar, in timp, a tendintelor viitoare.

Elaborarea de prognoze la nivel de economie, ramuri si subramuri trebuie conceputa si realizata sistematic, astfel incat sa faciliteze flexibilitatea strategica a firmelor si functionarea unui veritabil management strategic la nivelul acestora.
- Realizarea unor complexe studii de diagnosticare si analiza, prin intermediul carora se evidentiaza cauzal punctele forte si slabe ale activitatii firmei si/sau ale mediului in care aceasta actioneaza si se elaboreaza recomandari strategice si tactice, valorificabile in fundamentarea strategiei. Diagnosticele se refera la trecut si prezent, punand la dispozitia managementului principalele atuuri si vulnerabilitati ale firmei si mediului contextual, ce urmeaza a fi eliminate prin proiectii strategice. Analizele sunt interne, avand ca obiect viabilitatea economico-financiara si manageriala a firmei, cat si externe, referindu-se la pietele de vanzare si aprovizionare, concurenta, consumatori, anumiti factori ai mediului ambiant. Firma poate sa-si remodeleze unele activitati sau sistemul managerial pe baza informatiilor obtinute din aceste analize.
- Efectuarea de aprofundate studii de marketing, care ajuta la cunoasterea in detaliu a necesitatilor pietei si, ale caror rezultate sunt valorificabile in elaborarea strategiei firmei, globala sau partiala. Cercetarile de marketing ofera informatii cu privire la:
- Pietele si segmentele de piata cu cele mai bune perspective pentru firma;
- Particularitatile serviciilor solicitate;
- Nivelul preturilor acceptate de piata;
- Modalitatile de distribuire a serviciilor pe piata;
- Actiunile promotionale ce urmeaza a fi initiate si desfasurate;
Aceste informatii se folosesc la fundamentarea strategiilor (obiectivele si resursele angajate in operationalizarea lor).
- Realizarea unor studii ecologice, fiind un element major al etapei de fundamentare. Importanta sa este conditionata de profilul de activitate, dimensiunea si amplasarea firmei.
Aceste studii ajuta la dezvoltarea firmei in conformitate cu cerintele impuse de mediu.

2.8 Elaborarea strategiei

A doua etapa de realizare a strategiei, deosebit de complexa, are in vedere urmatoarele aspecte:
- formularea misiunii firmei trebuie sa fie punctul de plecare in elaborarea strategiei. Se bazeaza pe explicarea in detaliu a raporturilor dintre management, salariati si context.

Rolul formularii misiunii firmei consta in:
- sa asigure consensul in cadrul organizatiei asupra scopurilor urmrite;
- sa fumizeze un fundament pentru motivarea folosirii resurselor;
- sa dezvolte o conceptie pentru alocarea resurselor firmei;
- sa stabileasca un climat, o armonie generala a firmei;
- sa-i stimuleze pe cei ce se identifica cu scopurile si directiile de actiune ale firmei si sa-i impiedice pe cei ce nu sunt capabili;
- sa faciliteze reflectarea obiectivelor in sistemul de organizare al firmei;
- sa formuleze telurile generale ale firmei si sa le transmita in obiective referitoare la costuri, perioade si rezultate, care sa poata fi evaluate si controlate;
- precizarea obiectivelor strategice, fiind prima componenta opertionala a strategiei, reprezentand exprimarile calitative ori cantitative ale scopului pentru care aceasta a fost infiintata si functioneaza. Obiectivele strategice trebuie sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:
- sa fie realiste, in sensul luarii in considerare a capacitatilor si posibilitatilor efective de care dispune firma;
- sa fie mobilizatoare pentru salariati;
- sa fie formulate si prezentate astfel incat sa fie intelese de toti componentii firmei;
- sa fie stimulatoare prin abordare sistematica a intereselor firmei si componentelor sale organizatorice;
- stabilirea optiunilor strategice, generate de dimensiunea si natura obiectivelor fundamentale. Un element important il reprezinta tipul de strategie pentru care se opteaza.

La fel de importanta este si modalitatea de implementare a optiunilor strategice, care trebuie sa ia in considerare principalele variabile exogene ce influenteaza comportamentul firmei, intensitatea manifestarii lor, precum si capacitatea de adaptare prin schimbare a firmei.
- dimensionarea resurselor necesare in realizarea obiectivelor, o importanta deosebita avand dimensionarea fondurilor de investitii, apelandu-se la indicatori specifici cantitativi si calitativi. Se precizeaza sursele de finantare, furnizorii si conditiile de asigurare a acestora.
- fixarea termenelor, initiale si finale, de realizare a obiectivelor, care sunt integrate in conturarea celorlalte componente strategice, fiecare avand si o pronuntata dimensiune temporara. Termenele se fixeaza in functie de natura, complexitatea si dificultatea obiectivelor asumate si a optiunilor strategice, precum si de volumul si modul de asigurare a resurselor angajate.
- stabilirea avantajului competitiv, care determina valoarea strategiei si poate viza, in esenta, fie realizarea unui cost redus al serviciilor, fie diferentierea acestora in una sau mai multe privinte fata de produsele concurentilor.
- articularea strategiei globale, care se refera la configuratia de ansamblu a strategiei globale, referitoare la firma in ansamblul sau.
- stabilirea strategiilor pe domenii (strategii partiale). Strategia globala constituie funda-mentul strategiilor partiale, referitoare la unele domenii specifice, la nivelul carora obiectivele, optiunile strategice si resursele, ce urmeaza a fi angajate au dimensiuni reduse.

Din acest motiv se elaboreaza strategii manageriale ce pun accent pe remodelarea sistemului de management sau a unor componente ale acestuia, strategii comerciale, financiare, inovationale si in domeniul productiei.

2.9 Implementarea strategiei

Implementarea strategica cuprinde urmatoarele etape:
I. Pregatirea implementarii strategiei, bazata pe un program de pregatire adecvat cu doua coordonate majore, pregatirea climatului din cadrul firmei, pentru rezistenta la schimbari si pentru implicarea pozitiva a personalului si asigurarea premiselor tehnico-materiale, umane, financiare si informationale necesare.
II. Remodelarea partiala sau integrala a sistemului managerial al firmei, avand in vedere modificarea principalilor parametrii constructivi si functionali ai managementului de ansamblu si ai componentelor sale majore, facilitandu-se operationalizarea unor optiuni strategice si implicit realizarea obiectivelor fundamentale ale firmei.
III. Operarea schimbarilor strategice preconizate, vizand urmatoarele aspecte tehnice, economice, umane, manageriale.
IV. Evaluarea rezultatelor strategiei, care trebuie efectuata atat pe parcursul implementarii optiunilor strategice, cat si, mai ales, in finalul procesului strategic. Este necesar sa surprinda atat efecte cuantificabile, concretizate in sporuri cantitative ale unor indicatori economici, generate de obiectivele strategice, cat si efecte necuantificabile. Este indicat sa se tina cont de tipul de strategie pentru care s-a optat pentru ca elementele cantitative si cantitative se manifesta diferit in functie de aceasta.
V. Conceperea si operationalizarea unor perfectionari care, in situatii extreme conduc la o noua strategie. Este necesar ca aceasta sa se coreleze cu parametrii solutiilor noi preconizate pentru a se asigura continuitate in operationalizarea strategiei.

2.10 Rolul strategiilor in eficienta firmelor

'Strategiile, prin elaborarea si aplicarea lor constituie un instrument managerial de profesionalizare a conducerii firmei si de crestere a competitivitatii firmei." Prin strategie se traseaza traiectoria de evolutie a firmei pentru o perioada relativ indelungata, prin care se asigura managerilor si angajatilor o directionare rationala a eforturilor, o consistenta si consecventa a deciziilor si actiunilor, subordonate atingerii obiectivelor riguros si precis stabilite.
Strategia ajuta la reducerea substantiala a riscurilor ce insotesc inerent orice activitate, deci diminueaza pierderile potentiale si ridica moralul personalului, datorita scaderii riscurilor de aparitie a erorilor.
Prin strategie se faciliteaza crearea si dezvoltarea unei culturi de intreprindere competitive centralizata pe realizarea unor obiective globale, detinand un loc major in inregistrarea unei evolutii performante pe termen lung.
Managementul curent este fundamentat pe strategii care prin natura lor faciliteaza si amplifica integrarea firmei in mediul in care este amplasata si in care isi desfasoara activitatea.
Elementul decisiv pentru supravietuirea si pentru atingerea performantelor firmei este avantajul competitiv, determinat tot de folosirea strategiei.
Toate avantajele determinate de folosirea strategiei in firma se concretizeaza in rezultatele sau performantele firmei, obtinandu-se rezultate net superioare fata de perioada in care nu s-a apelat la folosirea strategiilor.

3 Diagnosticul activitatilor Hotelului Majestic si strategia adoptata

3.1 Analiza - diagnostic in departamentele Hotelului Majestic

Analiza-diagnostic reprezinta o investigatie a principalelor aspecte economico-financiare, juridice, comerciale, tehnice si sociale, efectuandu-se in vederea identificarii punctelor forte si slabe, precum si a cauzelor si efectelor acestora. In analiza-diagnostic propriu-zisa se culeg si se sistematizeaza datele referitoare la domeniile investigate, se analizeaza si se interpreteaza datele si se identifica punctele forte si slabe ale fiecarui domeniu.
In diagnosticarea Hotelului Majestic se face analiza urmatoarelor domenii de interes:

Diagnosticul economico-financiar si de gestiune

1. Indici si indicatori privind profitabilitatea:
1.1. PROFITUL BRUT = Total Venituri - Total Cheltuieli, exprimat pentru anii:
1998 28229573 - 19371213 = 8858360
1999 42409291 - 30773181 = 11636110
2000 47496089 - 42471352 = 5024737
Acest indicator arata capacitatea hotelului de a obtine profit, observandu-se ca acesta a avut o crestere in anul 1999, dupa care in anul 2000, a scazut, datorita cresterii cheltuielilor si a scaderii numarului de turisti.
1.2. PROFITUL NET = Profitul Brut - Impozitul pe profit, exprimat pentru anii:
1998 8858360 - 3638962 = 5219398
1999 11636110 - 4258904 = 7377206

2000 5024737 - 985998 = 4038739
Din acest indicator se evidentiaza nivelul profitului care poate fi folosit pentru dezvoltare, observandu-se ca are aceeasi tendinta cu a profitului brut.
1.3. MARJA PROFOTULUI = Cifra de afaceri - Costurile variabile ale serviciilor vandute, exprimat pentru anii:
1998 26903419 - 18156524 = 8746895
1999 39490181 - 30035881 = 9454300
2000 45360860 - 40814031 = 4816829
Acest indicator masoara marja disponibila pentru acoperirea costurilor fixe si de a asigura un anumit profit.
2. Indici privind cresterea hotelului:
2.1. INDICELE DE CRESTERE AL VaNZARILOR = Cifra de afaceri in anul curent(2000) / Cifra de afaceri in anul de baza (1998)
45360860 / 26903419 = 1,686063 arata de cate ori au crescut vanzarile
2.2. INDICELE DE CRESTERE AL VaNZARILOR = Profitul brut in anul 2000 /Profitul brut in anul 1998
5024737 / 8858360 = 0,5672311 arata de cate ori a crescut profitul
3. Indicatori privind lichiditatile:
3.1. DISPONIBILITATILE iN CASA SI BANCA = Conturi la banci in lei + Conturi la banci in devize in tara + Casa in lei + Casa in devize, exprimat pentru anii:
1998 135721 + 97215 + 10205 + 4103 = 247244
1999 156715 + 1186060 + 11127 + 3737 =1357639
2000 127842 + 68114 + 6422 + 5204 = 207582

Acest indicator masoara lichiditatea hotelului si capacitatea de a face plati in numerar.
3.2. INDICELE LICHIDITATII = (Active curente - Stocuri) / Datorii curente, exprimat pentru anii:
1998 (4210715 - 272131) / 6985271 = 0,56
1999 (5744010 - 334723) / 8172266 = 0,66
2000 (29931222 - 394317) / 9266710 = 3,18
Acest indicator arata masura in are hotelul poate sa-si onoreze obligatiile, fara sa se bazeze pe vanzarea serviciilor.
Indicatori privind finantarea hotelului prin datorii:
1. INDICELE DATORIILOR FATA DE TOTAL ACTIVE = Datorii totale /Total active
14660946 / 63296414 = 0,2316236 arata capitalul total procurat prin credite
2. INDICELE DATORIEI FATA DE CAPITALUL PROPRIU = Datorii totale /

Capitalul total al actionarilor 14660946 / 40529800 = 0,3617325 masoara proportia prin care capitalul social este asigurat prin credite si din depuneri ale actionarilor.

Diagnosticul juridic

Analiza acestui domeniu implica investigarea urmatoarelor aspecte juridico-legale privind activitatea Hotelului Majestic:
- fondul de comert, repezentat de ansamblul bunurilor corporale si necorporale folosite pentru desfasurarea activitatii hotelului, in conditii de competitivitate si rentabilitate.

Bunurile corporale (mobile si imobile) sunt reprezentate de utilaje, mobilier, constructia si terenul, asupra carora societatea proprietara are drepturi imobiliare. Bunurile necorporale sunt numele hotelului, emblema acestuia, categoria de incadrare, acestea reprezentand drepturi private asupra hotelului;
- situatia juridica asupra constructiei si terenului, dreptul de proprietate asupra acestor bunuri imobile fiind detinut de societatea proprietara a Hotelului Majestic;
- situatia datoriilor, arata faptul ca hotelul are datorii pe termen lung si scurt, pe care le achita la timp, neavand restante de plata;
- situatia fiscala, arata ca societatea este inregistrata la circa financiara si ca isi achita impozitele si taxele;
- situatia angajarii personalului, care se face prin contracte de munca, respectandu-se plata salariilor catre angajati si contributia la fondul de asigurari sociale si de pensie;
- situatia mediului, analiza facuta aratand ca hotelul nu polueaza mediul;
- situatia contractelor, pe care le are hotelul cu agentiile de turism din tara si strainatate, se desfasoara legal.
Societatea proprie-tara majoritara a hotelului este o firma particulara pentru ca in momentul in care a preluat hotelul a facut investitii mari, ridicandu-l de la categoria de2* la 4* a condus la cresterea capitalului social al hotelului. Angajatii sunt incadrati legal avand contracte de munca deoarece activitatea hotelului se desfasoara conform legilor in vigoare si Codul Muncii ofera angajatilor posibilitatea de a obtine vechime si experienta in munca
Bunurile corporale sunt detinute de societatea proprietara si corespund incadrarii la categoria 4* se evita problemele legale privind dreptul de proprietate.
Contracte cu agentii de turism din tara si din afara tarii sunt necesare pentru a face cunoscuta oferta de servicii a hotelului si pentru a ajuta la cres-terea gradului de ocupare ajuta la atragera potentialilor clienti

Diagnosticul comercial

Diagnosticul comercial ajuta la estimarea locului pe care hotelul il ocupa in cadrul pietei, evidentiind consecintele negative si pozitive, actuale si de viitor.
Sunt analizate urmatoarele elemente ale activitatii comerciale:
- Pozttia hotelului si principalele caracteristici ale zonei unde este amplasat: Hotel Majestic este situat in capitala Bucuresti, in centrul comercial, financiar si cultural al acesteia, oferind cai de acces rapide spre toate zonele importante si posibilitatea practicarii unor diverse activitati;
- Serviciile oferite: Hotel Majestic pune la dispozitia clientilor 74 de camere dotate cu cele mai moderne facilitati, oferind conditii speciale pentru handicapati si nefumatori;

Restaurantul Majestic ofera intr-o ambianta deosebita preparate culinare cu specific romanesc, turcesc si din bucataria internationala; Barul si Snack Barul ofera gustari calde si reci si o gama variata de bauturi si cockteiluri; room service-ul este la dispozitia clientilor 24h / zi; Business Center si Meeting Room oferite clientilor de afaceri, dar care nu cuprind serviciile necesare, sala de conferinta avand doar 20-25 de locuri, nefiind dotata cu instalatie de tradus automata si cu grup sanitar, fapt pentru care este cuprinsa in politica de modernizare a hotelului; pentru relaxarea clientilor hotelul mai ofera si un centru de intretinere, dotat cu sauna, masaj, coafura, frizerie.
- Structura clientelei: in Hotel Majestic majoritatea clientilor sunt oameni de afaceri straini, fapt pentru care este si numit 'hotelul oamenilor de afaceri", prezenta turistilor cetateni romani fiind in proportii foarte mici.
- Nivelul tarifelor si preturilor practicate: Hotelul Majestic foloseste tarife in conformitate cu calitatea serviciilor oferite, avand in vedere prevederile Legii concurentei 21/1996 si Ordinul Ministrului Turismului nr.16/1997 privind aprobarea politicii tarifare in structurile de primire turistice, potrivit caruia tarifele se determina 'in mod liber, pe baza cererii si ofertei si a calitatii serviciilor oferite". Tariful de cazare pentru o camera dubla ocupata in regim single (fara micul dejun), pentru un client pe cont propriu, este intre 100-200 USD, ceea ce reprezinta un tarif bun in comparatie cu competitorii din aceeasi categorie de incadrare. in acest sens putem da cateva exemple de tarife, pe care le practica hotelurile concurente: Hotel Bucuresti si Continental - intre 100-200 USD; Crowne Plaza, Inter-Continental, Lido si Sofitel - intre 200-300 USD; Hilton si Mariott - peste 300 USD;
- Numarul de turisti si gradul de ocupareal hotelului: numarul de turisti sositi in 1999 a suferit o scadere fata de numarul de turisti sositi in 1998, dupa care, in 2000 a avut o usoara crestere a acestora; gradul de ocupare a scazut continuu din 1998 pana in 2000 datorita aparitiei pe piata a unor noi concurenti si pentru ca Hotelul Majestic nu apartine unui lant hotelier. Analizand numarul de turisti din Hotel Majestic pe nationalitati se poate observa ponderea mica a clientilor romani (aproximativ 3%), majoritatea clientilor fiind cetateni straini (97%).
- Modul de promovare si comercializare a serviciilor hotelului: se face la nivel destul de scazut, hotelul nedispunand de un compartiment de marketing. Totusi, hotelul isi face cunoscute serviciile prin pliante, pagina pe internet (destul de saraca in informatii), participari la targuri, aparitii in reviste de specialitate, contracte cu agentii de turism. Pentru a afla parerile clientilor in legatura cu serviciile oferite si calitatea acestora, exista chestionare in fiecare camera a hotelului.
- Nivelul de stocare si aprovizionare al hotelului: se face intr-un mod bine organizat, existand spatiile si conditiile necesare din punct de vedere igienic, al marimii si al calitatii.
Hotelul este incadrat la categoria 4* oferta de servicii a hotelului se incadreaza normelor din categoria 4* si functioneaza conform acestor norme atrage un anumit gen de clienti care pot aduce benficii pentru hotel
Amplasamentul Hotelului Majestic hotelul este amplasat in capitala Romaniei, in centrul comercial, financiar si cultural posibilitatea clientilor hotelului de a practica o diversitate de activitati intr-un timp util.
Din locul unde este amplasat hotelul, se poate ajunge in timp util in toate zonele capitalei. Activitatea perma-nenta a hotelului pentru ca hotelul este situat in capitala, unde se desfasoara majoritatea activitatilor comerciale, financiare, culturale, fapt care determina prezenta in hotel a clientilor (in general oameni de afaceri) asigura o buna si continua functionare a activitatii hotelului si a echipamentelor tehnice, ajutand la cresterea gradului de ocupare si a cifrei de afaceri
Inexistenta garajului datorita lipsei de spatiu poate produce nemul-tumirea clientilor care au folosit ca transport automobilul.
Parcarea nu exista in oferta hotelului datorita lipsei de spatiu poate avea efect nega-tiv, daca in hotel sunt cazati mai multi clienti care circula cu masina
Tarifele practicate datorita concurentilor care folosesc tarife mai mari sau apropiate de cele ale Hotelului Majestic (100-200 USD pentru camera single - fara mic dejun pentru o persoana pe cont propriu) care isi stabileste tarifele pe respectarea ri-guroasa a raportului cali-tate-pret si a prevederilor legale pot ajuta la atragerea de noi clienti, iar daca au stabilitate poate duce la castigarea increderii clientilor
Se accepta carti de credit pentru ca in hotel sunt cazati multi oameni de afaceri ce folosesc carti de credit si pentru ca in ultimul timp acestea sunt din ce in ce mai folosite clientii nu trebuie sa foloseasca alte mijloace de plata, cartile de credit fiind mult mai comod de folosit si mai sigure
Respectarea rezervarilor si a tarifelor datorita faptului ca se considera un hotel serios cu clienti seriosi, care-si respecta rezervarile. Stabilitatea si seriozitatea din acest punct de vedere este vitala pentru castigarea increderii clientilor si pentru fidelizarea acestora. poate atrage multi clienti si ii poate fideliza pe cei potentiali.
Arhitectura, confortul si decorul fiind un hotel de lux, incadrat la categoria 4* si clientii fiind in general oameni de afaceri din anumite medii sociale este necesara existenta unui decor, a unei arhi-tecturi de buna calitate si de bun gust. in general, clientii platesc tarifele si cer in schimb un nivel mare de confort al tuturor serviciilor oferite poate multumi sau fideliza clientii, aceste elemente fiind foarte importante in activitatea hotelului pentru a crea un mediu placut, ambiant si care sa le ofere maximum de confort.
Curatenia generala datorita faptului ca aceasta este primordiala pentru activitatea unui hotel de 4*, avand un rol determinant in crearea imaginii hotelului respectiv si ajuta la crearea primei impresii a clientului despre hotel ajuta la multumirea si satisfacerea clientilor si la crearea imaginii hotelului in exterior
Confortul si dotarile camerelor datorita faptului ca sp-atiile pentru cazare sunt dotate cu tv color, radio, mini-bar, telefon cu faci-litati Voice Mail, sistem automat de trezire, posi-bilitati de a utiliza com-puter Leptop, mini-sofa, mobila si decoratiuni interioare; acestea se incadreaza normelor de clasificare in categoria 4* ajuta la satisfacerea nevoilor si preferin-telor incercand sa-i determine sa ramana in hotel. Este foarte important pentru un client sa gaseasca in camera de hotel tot ce are nevoie.
Activitatea de receptie este determinata de spatii bine stabilite, formata din: receptie propriu-zisa, casierie, concierge, comisionari. Este una din cele mai importante activitati pentru ca prima data contactul clientului cu hotelul se face prima data prin receptie importanta pentru crearea imaginii hote-lului. Activitatea de receptie isi poate pune amprenta asupra canti-tatii de servicii vandu-te, avand un rol im-portant pentru deter-minarea clientilor de a solicita serviciile clientilor.
Posibilitatea obtinerii unor informatii de la receptie pentru ca informatiile despre hotel sunt foarte importante pentru clienti, mai ales pentru cei care nu cunosc indeajuns hotelul efectul existentei aces-tor informatii deter-mina posibilitatea clientilor de a cunoas-te serviciile oferite de hotel.
Echipamentele si instalatiile datorita faptului ca hote-lul are activitate perma-nenta, echipamentele si instalatiile functioneaza tot timpul anului, fiind verificate periodic si se incadreaza normelor de clasificare de 4* contribuie la oferirea unui confort corespunzator si la buna desfasurare a activitatii hotelului.
Calitatea serviciilor existente oferta de servicii a hotelului se incadreaza normelor din categoria 4*, acestea fiind de buna calitate si diverse ajuta la satisfacerea si fidelizarea clientilor, care percep calitatea prin solicitarea de si-guranta, confort, linis-te, curatenie, amabili-tatea personalului.
Serviciile de rezervare pentru transport, specta-cole, restaurant, inchirierii auto deoarece aceste servicii sunt necesare clientilor (mai ales celor straini) care vor sa cunoasca orasul, zona, iar serviciile oferite ii sunt foarte necesare imbunatatesc oferta de servicii si ofera clientilor posibilitatea de a-si petrece timpul liber.
Centru de intretinere fizica necesar in cadrul unui hotel de 4*, oferind sauna, masaj, frizerie, coafura ofera clientilor o oaza de relaxare, uneori foarte necesara dupa o zi incarcata.
Piscina in prezent lipseste datorita spatiului limitat poate duce la nemul-tumirea unor clienti care vor sa faca sport.
Teren de sport lipseste datorita lipsei de spatiu poate nemultumi unii clienti care vor sa faca sport.
Servicii medicale sunt foarte necesare in anumite situatii de criza. Sunt oferite pentru ocro-tirea sanatatii clientilor sunt foarte folositoare pentru clienti si pentru angajatii hotelului.
Schimb valutar datorita faptului ca in hotel majoritatea clientilor sunt straini, de nationalitati diferite care au nevoie de moneda romaneasca in unele situatii, fiindu-le mai comod sa apeleze la schimbul valutar din cadrul hotelului scutesc clientii de cautarea unui alt punct de schimb valutar in afara hotelului, reducandu-se neplacerile de a fi pacaliti (cei care nu cunosc moneda romaneasca).
Preparatele culinare din restaurantul hotelului datorita faptului ca in hotel sunt oameni de afaceri straini din multe tari si carora trebuie sa li se satisfaca preferintele culinare, Restaurantul Majestic ofera intr-o ambianta deosebita preparatele culinare cu specific romanesc, turcesc si international Produc satisfactie si nemultumirea clientilor daca preparatele au fost de buna calitate si conform cerintelor.
Room-service la dispozitia clientilor 24h, asigurat de restaurant pentru ca la categoria 4* serviciul de room-service este obligatoriu sa existe si pentru ca este necesar intr-un asemenea hotel lipsa acestui serviciu poate genera nemultumiri din partea unor clienti. Barul si Snack Barul Majestic sunt necesare intr-un ho-tel de 4*, oferind clienti-lor o gama variata de bau-turi si cockteiluri si posi-bilitatea de a savura o se-rie de gustari calde si reci contributia la petrecerea cat mai placuta a timpului pe care clientul il petrece in hotel.
Curatenie si starea buna a spatiilor din departamentul de alimentatie pentru ca este primordial ca activitatea din alimen-tatie sa se desfasoare in conditiile cele mai bune de igiena si curatenie produc o impresie buna clientilor si ajuta la formarea imaginii hotelului
Decorul, ambianta si confortul din Restaurantul si barul Majestic confortul, ca si in restul hotelului, impreuna cu decorul corespunzator ofera clientilor o ambianta placuta pentru ca acestia sa se simta bine, pentru ca clientul sa fie multumit de ceea ce-i ofera hotelul produc relaxarea si satisfacerea clientilor.
Accesul clientilor in restaurant se face prin holul hotelului deoarece clientul cand in-tra in restaurant trebuie sa gaseasca confort si o am-bianta placuta, nu miros de la anumitele preparate care se servesc in restau-rant, astfel, intrarea trebu-ie sa se faca prin holul hotelului Este mai comod si mai confortabil pentru clienti o astfel de intrare in restaurant, ferindu-i de surprize neplacute.
Lista de meniu este in limba romana si in alte limbi de circulatie internationala este necesar la un hotel de 4* si mai ales ca in Hotel Majestic sunt cazati in general oameni de afaceri straini din diferite tari este mai comod pen-tru clienti si evita neplacerile care se pot produce daca meniul nu ar fi in alte limbi de circulatie internationala.
Vesela si paharele sunt de calitate superioara datorita faptului ca este un hotel de lux, clientii au un anumit statut social este necesara existenta unei vesele de calitate superioara determina clientii sa se simta bine, sa savu-reze bauturile si sa manance cu placere. Aceasta poate impune si o anumita impresie despre hotel.
Gama de preparate servite are aspect organoleptic, nutritional si igienico-sanitar pentru ca intr-un restaurant de lux, gama de preparate trebuie sa fie foarte sofisticata, sa arate bine, cu gust cores-punzator si sa respecte normele de igiena ajuta la satisfacerea corespunzatoare a preferintelor culinare ale clientilor.
Servirea rapida este obligatoriu intr-un restaurant de lux ca in orice situatie, indiferent cat este de aglomerat, personalul din alimenta-tie sa-si faca treaba corespunzator si sa nu lase clientul sa astepte si sa se plictiseasca. daca servirea este facuta corespunzator determina clientii sa mai apeleze la servi-ciile restaurantului.
Clientela de afaceri pentru ca Majestic este numit 'hotelul oamenilor de afaceri", majoritatea clientilor apartinand aces-tei categorii. Hotelul ofera servicii corespunzatoare pentru activitatea acestor clienti ajuta la cresterea eficientei hotelului si la obtinerea unei cifre de afaceri corespun-zatoare.
Turistii sunt in numar mic pre-zenti in hotel datorita faptului ca tarifele nu sunt corespunzatoare pentru cei care vin in vacanta si ca hotelul nu este situat intr-o zona turistica duce la scaderea gradului de ocupare si al numarului de innop-tari, precum si la neu-tilizarea unor servicii oferite de hotel.
Numarul de clienti straini si numarul de innoptari al clientilor straini clientii straini ai hotelului sunt majoritatea oameni de afaceri care stau in hotel pe durata derularii afacerilor pentru care au venit in tara produce efecte poziti-ve asupra gradului de ocupare si al numaru-lui de innoptari, dar si asupra utilizarii servi-ciilor oferite de hotel.
Numarul de clienti romani si numarul de innoptari al acestora sunt in numar foarte mic in hotel, acest lucru dato-randu-se si situatiei aces-tora din tara si faptului ca unii oameni de afaceri romani care nu locuiesc permanent in Bucuresti, poseda o locuinta secun-dara in acest oras, sau derularea afacerilor se deplaseaza spre orasul de resedinta produce efecte negative care duce la scaderea gradului de ocupare si al numaru-lui de innoptari ale hotelului.
Hotelul duce o politica de dez-voltare si moder-nizare incepand cu anul 2000 pentru ca era necesara o modernizare si o dezvol-tare a hotelului, pentru a face fata concurentei si pentru a oferi serviciile de care au nevoie poate atrage mai multi clienti si-i poate determina sa foloseasca serviciile hotelului.
Gradul de ocupare al hotelului a scazut continuu in ultimii trei ani datorita lipsei unor servi-cii din oferta hotelului, a aparitiei pe piata a unor noi si puternici concurenti si datorita neapartenentei hotelului la un lant hotelier duce la scaderea numarului de turisti si la scaderea cifrei de afaceri si a eficientei hotelului.
Sala de conferinta nu corespunde cerintelor clientilor pentru ca nu este echipata corespunzator, are capacitate mica, nu detine instalatie de tradus automata si grup sanitar determina nemultumi-rea clientilor si-i poate determina pe acestia sa nu mai apeleze la serviciile hotelului.
Serviciile oferite sunt asemanatoare cu ale hot-lurilor concurente deoarece este greu, in conditiile prezente din Romania, sa ofere servicii unice daca serviciile nu sunt oferite intr-un stil propriu al hotelului, clientii se vor plictisi.
In hotel nu exista servicii de divertisment datorita lipsei de spatiu unii clienti se pot plictisi, fapt ce-i determina sa aleaga serviciile altui hotel.
Nivelul de stocare si aprovizionare pentru ca exista spatii si conditii bune pentru aceste activitati, respectandu-se normele de igiena si calitate a acestor activitati determina desfasurarea unei activitati rentabile.
In hotel nu exista departament de marketing datorita politicilor actuale ale hotelului datorita acestui fapt, multi potentiali clienti nu stiu de existenta hotelului si de servi-ciile oferite de acesta.
Semnalizarea rutiera nu exista, iar materialele publicitare sunt putine pentru ca nu exista un departament de marketing care sa se ocupe de promovarea hotelului, mai ales in conditiile prezente, cand pe piata sunt multi competitori puternici are efecte negative asupra gradului de ocupare si al rentabilitatii hotelului
Reduceri de tarife in week-end folosite pentru a atrage clientii la sfarsitul saptamanii cand hotelul are mai putini clienti atrage unii clienti

Diagnosticul tehnic

Analiza acestui diagnostic cuprinde informatii calitative si cantitative cu privire la marimea, structura, sistarea suprafetelor construite si anexe:
- camerele hotelului: sunt in numar de 74, oferind un confort corespunzator si o gama variata de servicii de camera si conditii speciale pentru nefumatori si handicapati;
- capacitatea si suprafata salilor din restaurant si bar: corespund criteriilor de clasificare, oferind conditii confortabile clientilor;
- sala de conferinta: are o capacitate foarte mica (20 - 25 locuri), nu este echipata corespunzator, neavand instalatie de tradus automata si grup sanitar, fapt pentru care este supusa modernizarii incepand cu anul 2000;
- dotarea tehnica a bucatariei restaurantului: functioneaza corespunzator normelor de clasificare si igienice;
- starea echipamentelor si utilajelor tehnice: este buna, fapt ce se datoreaza si activitatii permanente a hotelului, functionarea acestora nefiind intrerupta;
- respectarea normelor de igiena si de prevenire si stingere a incendiilor (PSI): se face in toate departamentele hotelului.
Sunt aplicate principalele masuri de P.S.I. si de respectare a condi-tiilor de igiena prezenta acestor masuri este primordiala pentru orice activitate pot duce la evitarea unor mari dezastre si neplaceri.
Starea si functionarea buna a echipamentelor si instalatiilor datorita activitatii permanente a hotelului si pentru ca intr-un hotel de 4*, ca Majestic, oferi-rea unui confort si a unor conditii de cea mai buna calitate, sunt foarte importante se incadreaza in conditiile de clasifi-carea si contribuie la formarea unei imagini favorabile a hotelului si la buna functionare a acestuia.
Capacitatea si dotarea slaba a salii de conferinte datorita lipsei de spatiu, dar in prezent este supusa politicii de dezvoltare si modernizare determina clientii care au nevoie de astfel de servicii sa nu mai apeleze la oferta hotelului.
Serviciile tehnice si modul de func-tionare al acestora (telefon, tv, incal-zire, apa, electrici-tate) pentru ca sunt necesare pentru dotarea camerelor si a hotelului, ajutand la satisfacerea clientilor duc la largirea ofertei de servicii si a confortului hotelului.
Existenta unui numar mic de camere single datorita lipsei de spatiu, dar sunt cuprinse in politica dezvoltare a hotelului determina inchirierea apartamentelor si a camerelor duble in regim de single, pen-tru ca majoritatea clientilor sunt oameni de afaceri care inchi-riaza camera doar pentru o persoana.
Salonul de servire si barul satisfac criterii de clasifi-care pentru ca hotelul ofera spatiul necesar, decorul si confortul, corespunzator categoriei de incadrare ofera conditii bune pentru clienti

Diagnosticul social

Analiza domeniului social ne ajuta sa intelegem locul si rolul resurselor umane in activitatea hotelului, precum si drepturile si obligatiile acestuia pornind de la premisa ca resursele umane sunt similare cu celelalte resurse de care dispune hotelul, avand un rol foarte important in activitatea acestuia, fara ele neputand fi desfasurata nici o activitate.
In Hotel Majestic acest doemniu functioneaza pe baza legislatiei sociale, care are un caracter normativ si impune limite legale tuturor actiunilor desfasurate in domeniul personalului si asigura reguli minime de gestiune a relatii.lor sociale.
Se urmareste astfel, imbunatatirea randamentului fiecarui angajat, a comportamentului sau profesional si a performantelor in munca.
Analiza acestui diagnostic se face interpretand urmatoarele date:
- numarul si structura salariatilor: sunt in conformitate cu necesarul bunei desfasurari a activitatii hotelului, astfel incat sa se ofere clientilor cele mai bune servicii;
- evolutia cheltuielilor cu personalul: care au crescut continuu din 1998 (cand au fost de 5.877.242 mii lei) ajungand in anul 1999 la 8.905.223 mii lei, iar in anul 2000 au avut o valoare de 1481.746 mii lei;
- recrutarea si selectionarea angajatilor: se face conform cerintelor posturilor vacante, conditia fiind ca angajatul sa corespunda din punct de vedere al calificarii si specializarii;
- climatul de munca si social: in hotel existand o atmosfera propice unei bune desfasurari a activitatii, intre angajati neexistand conflicte;
- nivelul salariilor: este diferentiat in functie de postul ocupat, de sarcinile, responsabilitatile si pregatirea fiecaruia, fiind in concordanta cu munca prestata;
- fluctuatia si miscarea fortei de munca: se face mai des la nivelul departamentului de alimentatie, pe postul de bucatar, in restul departamentelor activitatea si fluctuatia fortei de munca este slabita;
- programele de promovare a personalului: in Hotelul Majestic facandu-se in functie de pregatirea si performantele fiecaruia.
Numarul personalului si pregatirea acestuia fiecare departament are un numar corepunzator si necesar de personal, care corespunde nivelului de pregatire si cerintelor posturilor pe care le ocupa fiecare ajuta la buna desfasurare a activitatii hotelului in toate departamentele
Recrutarea si selectarea personalului pentru ca aceste doua activitati ale procesului de organizare sunt foarte importante, de calitatea si pregatirea celor angajati depinzand multe din activitatile hotelului formeaza o echipa de angajati care influ-enteaza eficient toate activitatile hotelului.
Personalul din receptie are o pre-gatire corespunza-toare, cunoscand mai multe limbi internationale prin personalul de la receptie clientul intra pntru prima data in contact cu hotelul,

deci acestia trebuie sa aiba un comportament corespunzator si sa poata comunica cu diferiti clienti ajuta la formarea unei impresii bune despre hotel si serviciile oferite de acesta.
Coordonarea personalului si a activitatii hotelului pentru ca resursele umane asigura func-tionarea corespun-zatoare a activitatii si a celorlalte componente ale ofertei hoteliere o activitate si o coordonare buna pot duce la cresterea eficientei hotelului.
Personalul are locuri de munca sigure datorita recrutarii si selectarii corespunza-toare este foarte eficient pentru hotel sa aiba o stabilitate din punct de vedere al personalului ajuta la motivarea angajatilor si-i deter-mina sa indepli-neasca obligatiile cu responsabilitate.
Implicarea angajatilor pentru ca sunt motivati si incurajati corespunzator primind o remuneratie pe masura prestatiei determina cresterea calitatii serviciilor oferite.
Angajatii care intra in contact cu clientii prezinta un aspect fizic placut, amabili este foarte important ca personalul care intra in contact cu clientul sa faca o buna impresie, acestia fiind reprezentantii hotelului formeaza o impresie placuta, buna clientilor.
In urma efectuarii analizei-diagnostic in departamentele hotelului s-au obtinut urmatoarele avantaje (informatii), cu privire la:
- cauzele care determina decalajele hotelului fata de competitori;
- adaptarea hotelului la cerintele mediului in care isi desfasoara activitatea;
- necesitatea lor in fundamentarea strategiilor si a masurilor de redresare a activitatii hotelului.
- principalele caracteristici ale ofertei de servicii;
- categoria de clienti;
- sectorul de cazare si restaurantul hotelului;
- situatia economica a acestuia;
- starea tehnica a dotarilor, echipamentelor si utilajelor;
- situatia juridica si sociala in cadrul Hotelului Majestic.

3.2 Abordari actuale ale strategiei si manamegementului strategic

Managementul strategic are un rol esential in conceperea si fundamentarea activitatii hotelului, fiind fundamentat si corelat organic cu functia de previziune, presupune descifrarea si anticiparea schimbarilor si modelelor ce trebuiesc realizate in interiorul hotelului si in relatiile acestuia cu mediul, receptivitatea la nou, dinamism si flexibilitate in functiile manageriale, asigurand o competitivitate ridicata.
Managementul strategic se bazeaza pe strategii, care trebuie sa fie performante si sa gaseasca solutii optime pentru o serie de probleme.
Una din componentele managementului fundamental o reprezinta planificarea strategica, cu rol de interfata intre hotel si mediu, in care acesta isi desfasoara activitatea. Planificarea strategica este determinata de managementul strategic.

3.3 Etapele procesului de management strategic

Strategiile adoptate in functie de analiza factorilor externi

Aceasta analiza se face pe doua niveluri: micromediu si mediul operational, datorita faptului ca hotelul poate avea o activitate de succes daca este ancorat intr-un mod corespunzator in mediul in care isi desfasoara activitatea.
Analiza mediului are ca scop identificarea factorilor de mediu care pot influenta semnificativ actiunile desfasurate de hotel. Cunoscand acesti factori se pot elabora politicile si strategiile hotelului.
In efectuarea analizei mediului se porneste de la structura acestuia care este format din:
- mediul general;
- mediul operational.
a) MEDIUL GENERAL- compus din:
Mediul economic care include:
- salarizarea fortei de munca;
- impozitele platite de salariati si firme;
- inflatia;
- costul materiilor prime folosite;
- preturile la produsele si serviciile oferite de catre firmele producatoare.
Toate aceste elemente ale mediului economic influenteaza relatiile hotelului cu mediul si masura in care reuseste sa-si realizeze obiectivele.
Astfel, pentru a putea exista pe piata si pentru a avea o competitivitate buna, conducerea hotelului a adoptat o strategie globala, economica, care vizeaza toate activitatile din hotel, de oferire a salariilor care sa mentina personalul, sa-l stimuleze si sa-l motiveze corespunzator; acesta fiind acordat si in functie de cerintele postului pe care-l ocupa fiecare angajat si in functie de performantele fiecaruia.
Strategiile economice sunt stabilite pe baza criteriilor economice obiectivul lor fiind realizarea unui profit rezonabil, fiind adoptate in functie de miscarile din mediul economic.
Strategiile de stabilire a tarifelor si preturilor practicate de hotel s-au adoptat tinand seama de situatia economica generata de cresterea impozitului pe venit, de calitatea serviciilor oferite si de costul materiilor prime. Nivelul tarifelor si preturilor practicate de Hotel Majestic este acceptabil, in comparatie cu cel al unor hoteluri concurente.
Din acest punct de vedere este adoptata o strategie de atragere a unui numar mai mare de clienti prin practicarea unor tarife mai mici in week-end (strategie orientata pe costuri reduse).
Mediul social intervine in activitatea managementului strategic sub doua aspecte:
- demografic, activitatea hotelului fiind influentata de caracteristicile populatiei in functie de varsta, venituri si pregatire.
Din acest punct de vedere conducerea hotelului a adoptat o strategie organizatorica, care se bazeaza pe existenta unui numar mare de cadre bine pregatite din domenii diferite care sa perfectioneze activitatea hotelului si sa poata face fata concurentei prin prestarea unor servicii de buna calitate.
Strategiile de recrutare si selectare a personalului impun angajarea unui personal cu calitatile necesare ale postului vacant din punct de vedere al pregatirii, calitatilor fizice si morale. Aceste strategii se adopta in special pentru personalul care intra in contact cu clientii.
- civic. Conducerea hotelului tine seama in adoptarea deciziilor de valorile civile care se pot schimba, adica modul de viata si de mentalitatile oamenilor, nivelul de educatie, petrecerea timpului liber.
Astfel, sunt adoptate strategii de diversificare a serviciilor, acestea fiind diversificate, astfel incat sa corespunda normelor de incadrare ale hotelului si sa fie necesare si sa multumeasca clientii hotelului. Pentru realizarea cu succes a acestor strategii de diversificare s-a apelat la cadre bine pregatite si la potentialul organizatoric al hotelului.

Mediul politic, care se refera la politica guvernului si a partidului, incluzand atitudinea guvernului fata de dezvoltarea, de promovarea legilor, din acest punct de vedere strategiile hotelului sunt adoptate prin respectarea legilor in vigoare care vizeaza domeniul de activitate.
Mediul legislativ, consta in normele si legile care trebuiesc respectate si care urmaresc eliminarea monopolului, protectia consumatorilor (clientilor) si incadrarea angajatilor in munca conform Codului Muncii.
Astfel, in conformitate cu legislatia in vigoare, in anul 1994 Hotel Majestic a adoptat o strategie de privatizare, patrimoniul trecand in proprietatea unei societati private. Aceasta strategie s-a bazat pe prevederile legislative privind privatizarea si pe viziunea managerilor si a specialistilor din cadrul hotelului privind modul de privatizare.
Datorita adoptarii strategiei de privatizare, s-a adoptat o strategie manageriala noua, care a constat in remodelarea caracteristicilor structurale si functionale ale sistemului de mangement al hotelului. Aceasta strategie a implicat o reproiectare manageriala laborioasa si o echipa de manageri ferma in actiuni.
In urma strategiei de privatizare s-a adoptat si o strategie de dezvoltare, cand hotelul si-a stabilit obiective superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ celor din perioada precedenta, trecand de la categoria de 2* la cea de 4*, serviciile incadrandu-se normelor de clasificare acestei categorii. Aceasta strategie de dezvoltare s-a bazat pe investitii serioase si solide facute de firma proprietara si pe baza potentialului tehnic si comercial de care dispune hotelul.
Din acest punct de vedere conducerea hotelului a adoptat strategii informationale pentru a reproiecta sistemul informational, prin apelarea masiva la tehnica moderna de calcul, foarte necesara, atat pentru buna desfasurare a activitatii hotelului, cat si datorita faptului ca in hotel majoritatea clientilor sunt oameni de afaceri. S-au investit sume apeciabile in sisteme automatizate pentru constituirea unui puternic colectiv informational. Astfel, este posibila utilizarea computerelor Leptop in toate camerele hotelului si sala de conferinta.

Aceasta strategie urmareste implicarea hotelului si a activitatii lui in procesul tehnologic modern si sunt bazate pe avantajul tehnologic.
b) MEDIUL OPERATIONAL - compus din:
Clienti, sunt cei care apeleaza si utilizeaza serviciile oferite de hotel. Tinand cont de faptul ca majoritatea clientilor hotelului sunt oameni de afaceri, conducerea hotelului a adoptat o strategie de specializare, care se bazeaza pe existenta unor servicii necesare acestor categorii de clienti (strategii bazate pe o nita importanta a pietei).
Serviciile oferite de hotel au fost supuse si unei strategii de diversificare a acestora, prin largirea gamei de servicii, folosindu-se un personal bine pregatit si montat corespunzator si unei strategii axate pe calitate.
Furnizorii, care ofera hotelului materii prime si materiale, de a caror calitate depinde si calitatea serviciilor oferite de hotel. Astfel, s-au adoptat strategii de alegerea furnizorilor cei mai potriviti pentru hotel, din punct de vedere al conditiilor de plata, al calitatii marfurilor si materiilor prime furnizate, al preturilor.
Concurentii, in conditiile economiei de piata, este obligatorie 'lupta corecta" cu concurenta pentru mentinerea pozitiei pe piata si pentru atragerea de noi clienti. in aceste conditii, conducerea hotelului a adoptat strategia de cunoastere a concurentilor, prin efectuarea de analize pentru aflarea punctelor forte si slabe ale acestora si ce strategii folosesc.
Strategiile adoptate si folosite de Hotel Majestic pentru supravietuirea pe piata in lupta cu concurenta, sunt reprezentate de anumite cai de actiune care creeaza hotelului avantaje fata de concurentii actuali si potentiali, aceste strategii ofensive fiind de promovare a serviciilor oferite, practicarea unor preturi stimulative prin reduceri), de diversificare a ofertei, de instruire si perfectionare a personalului, in mod continuu.
Grupurile sociale de presiune, joaca un rol foarte important atat in ceea ce priveste controlul asupra calitatii serviciilor, cat si pe linia pregatirii si tratarii corespunzatoare a personalului.
In acest sens s-au adoptat strategii de recrutare si selectare a personalului bine pregatit si cu specializare corespunzatoarte, precum si strategii organizatorice care se bazeaza pe existenta unui numar mare de cadre bine pregatite, din domenii diferite, precum si pe perfectionarea personalului si a organizarii hotelului.

Strategiile adoptate in functie de analiza factorilor interni

Se face analiza folosirii resurselor si a potentialului hotelului.
Factorii interni care influenteaza managementul strategic si strategiile sunt:
- Hotelul si managementul acestuiaDin acest punct de vedere s-au adoptat strategii globale referitoare la structura organizatorica si strategii partiale cu privire la sistemul de planificare a obiectivelor, sistemul de control al activitatii.
- Departamentul tehnic, necesar pentru buna desfasurare a activitatii hotelului prin nivelul calitativ al utilajelor si echipamentelor s-au adoptat si folosit strategii bazate pe avantajul tehnologic, orientate pe achizitionarea si folosirea unor mijloace tehnice moderne, care asigura costuri mai mici si o calitate superioara a serviciilor si, implicit, un avantaj competitiv al hotelului.
- Departamentul de aprovizionare (gestiune a stocurilor), din acest punct de vedere hotelul folosind strategii de diversificare a aprovizionarii, urmarindu-se oferirea unei game variate si calitative de produse si servicii.
- Departamentul financiar-contabil, unde se folosesc strategii bazate pe avantajul tehnologic, prin folosirea unor instrumente informationale performante si moderne pentru buna gestionare si contabilizare a activitatii hotelului si strategii de consolidare (prin cresterea creativitatii firmei).
- Resursele umane, care sunt incluse in departamentul de contabilitate (hotelul neavand un departament de resurse umane), influenteaza activitatea hotelului prin: numarul de angajati, varsta si nivelul de pregatire, atitudinea salariatilor, astfel, se folosesc strategii partiale, care vizeaza domeniul important al resurselor din hotel, aceste strategii referindu-se la angajarea personalului care corespunde cerintelor postului si care poate fi benefic pentru hotel.
Se folosesc si unele strategii de redresare pentru unele categorii de personal prin specializare si instruire corespunzatoare.
- Activitatea de marketing se desfasoara la un nivel slab, hotelul neavand departament de marketing, promovarea si comercializarea serviciilor facandu-se prin pliante, pagina pe internet, participarea la targuri, aparitia in reviste de specialitate, hotelul din acest punct de vedere neavand adaptata nici o strategie de promovare corespunzatoare, pentru a face cunoscute serviciile oferite si pentru a atrage potentialii clienti.
Din analiza factorilor interni si externi care influenteaza activitatea hotelului, conducerea acestuia a adoptat o ampla strategie de dezvoltare, modernizare si diversificare a serviciilor din anul 2007, care cuprinde extinderea numarului de camere, modernizarea si marirea salii de conferinte (care va avea un numar mare de locuri, pereti mobili pentru a se mari sau micsora spatiul in functie de situatie, instalatie de tradus automata, grup sanitar propriu), construirea unei piscine. Aceasta strategie a fost adoptata in vederea pastrarii clientilor si pentru a atrage clienti potentiali si pentru a face fata concurentei puternice.

Strategiile adoptate in functie de analizarea misiunii si obiectivelor hotelului

Misiunea trebuie actualizata pentru ca mediul, care este in continua schimbare, poate impune reformularea acesteia.
Misiunea hotelului reprezinta orientarile prin:
- servicii oferite de hotel, care sunt multiple si diverse, incadrandu-se criteriilor de clasificare la categoria 4*;
- segmentul de consumatori carora li se adreseaza, care este format din oameni de afaceri si turisti;
- aria geografica unde isi vinde serviciile, hotelul fiind amplasat in centrul capitalei;
- tehnologia folosita, care este moderna si performanta;
- preocuparea de supravietuire, crestere si profitabilitate aceasta fiind activitatea principala a hotelului;
- valorile, aspiratiile si crezurile promovate in cadrul hotelului;
- preocuparea pentru imaginea publica, activitate majora in cadrul hotelului;
- preocuparea pentru angajati, activitate importanta, angajatii find cei care reprezinta hotelul si care vand serviciile acestuia; astfel, acettia sunt motivati si remunerati corespunzator activtatilor prestate.
Misiunea hotelului ajuta la conturarea obiectivelor strategice si la modalitatile de atingere a acestora, avand un impact favorabil in formularea strategiilor.
Formularea misiunii se coreleaza cu unele elemente desprinse din analiza punctelor forte si slabe ale hotelului.
Stabilirea obiectivelor strategice are ca fundament misiunea hotelului, punctele forte si slabe ale acestuia, oportunitatile si amenintarile in dezvoltarea activitatii hotelului.
Obiectivele strategiceale Hotelului Majestic vizeaza:
- legatura cu piata: - pozitia hotelului in raport cu competitia;
- pozitia cotei de piata;
- ce clienti vizeaza;
- legatura cu inventivitatea, creativitatea si angajarea personalului in diversificarea serviciilor;
- eficienta, atingerea anumitor nivele;
- resursele materiale si financiare de care dispune;
- nivelul profitului si al cifrei de afaceri;
- performanta manageriala si de dezvoltare si atitudinea angajatilor;
- responsabilitatea fata de clienti si de stat;
- incurajarea personalului
Formularea strategiilor

Formularea strategiilor s-a format diferentiat, in functie de nivelul vizat:
- la nivel de ansamblu, al hotelului, analizandu-se influenta factorilor de mediu externi si interni, puncte forte si puncte slabe, oportunitati si pericole;
- la nivelul departamentelor, cu luarea in considerare a problemelor de ansamblu ale firmei.
in functie de mediul general in care actioneaza, Hotelul Majestic, conducerea acestuia a adoptat o strategie globala pe termen lung, care vizeaza toate departamentele hotelului si din care rezulta urmatoarele strategii partiale:
- Departamentul Strategia Termenul
- Economico-financiar Economice, stabilite pe baza criteriilor economice, avand ca obiectiv realizarea unui profit rezonabil Mediu
- De stabilire a tarifelor si preturilor Scurt
- Orientate pe costuri reduse si pe avantajul tehnologic Scurt
- Resursele umane Organizatorice Scurt
- De recrutare si selectare a personalului vine pregatit si care sa corepsunda postului vizat Mediu
- De redresare pentru unii angajati Mediu
- Comercial Diversificare a serviciilor Mediu
- De dezvoltare Mediu
- De alegere a furnizorilor cei mai potriviti Scurt
- Ofensive, de promovare Lung
- De diversificare a aprovizionarii Scurt
- Juridic Bazate pe respectarea legilor Scurt, mediu si lung
- Tehnic De dezvoltare Mediu
- Informationale Scurt
- Bazate pe avantajul tehnologic Mediu

Implementarea strategiilor in plan

Este etapa finala a procesului de management strategic, care ia in considerare principalele variabile exogene ce influenteaza activitatea hotelului, intensitatea manifestarii lor si capacitatea de adaptare a hotelului prin schimbare.
Aplicarea strategiilor si a planurilor de actiune pentru aplicarea acestora implica participarea urmatoarelor forte:
- Conducerea oamenilor, adica capacitatea de conlucrare in vederea aplicarii strategiilor in practica, in Hotel Majestic obiectivele, caile de realizare a acestora si planurile de actiune sunt aduse la cunostinta celor care trebuie sa le indeplineasca, fiind explicate pe larg pentru a putea fi intelese, aceasta comunicatie fiind si premisa implementarii strategiilor. Din acest punct de vedere, motivarea este foarte importanta, angajatii hotelului primind stimulente proportional cu performantele individuale.
- Structura organizatorica compusa din toate partile hotelului, in care varful piramidei indeplineste rolul de management strategic, iar baza rolul operational, care aplica strategiile;
- Sistemul informational si de control, este folosit pentru implementarea strategiilor, fiind format din bugetul de alocare a resurselor necesare pentru fiecare obiectiv strategic, sistemul informational, regulile si politicile hotelului, sistemul de stimulente;
- Resursele umane, foarte importante in Hotel Majestic, pentru ca la atingerea obiectivelor

strategice angajatii au un rol hotarator, ca si performantele, pregatirea si cunostintele acestora.
- Tehnologia, care participa la implementarea strategiilor prin echipamentele si utilajele corespunzatoare si performante.
In acest capitol, se evidentiaza analiza diagnostic a Hotelului Majestic, facuta pe domeniile economico-financiar, juridic, comercial, social si tehnologic, iar cu ajutorul informatiilor si rezultatelor acestor analize au fost evidentiate punctele forte si slabe ale fiecarui diagnostic cu explicarea cauzelor si efectelor acestora.
In a doua parte a capitolului, au fost evidentiate strategiile adoptate in cadrul hotelului, in functie de etapele managementului strategic.

4 Propunri de perfectionare a strategiilor manageriale in cadrul Hotelului

Majestic

In prezent, conducerea Hotelului Majestic si-a propus o strategie de dezvoltare, care vizeaza obtinerea unor performante calitative si cantitative superioare celor realizate in anii trecuti, prin intarirea capacitatii competitive a hotelului, care se bazeaza pe o situatie economica buna, dublata de un potential tehnic si comercial apreciabil.
'Viitorul hotelului, proiectat sub forma strategiilor se realizeaza prin valorificarea unui variat material informational, furnizat de surse multiple, din interiorul si, mai ales, din afara hotelului."

In fundamentarea strategiei de dezvoltare a Hotelului Majestic s-a tinut cont de urmatoarele elemente esentiale:
- strategia de dezvoltare adoptata in cadrul hotelului se diferentiaza in functie de faza de viata a acestuia, care se afla in perioada de crestere, cautand sa ocupe o pozitie buna pe piata, care sa-i permita obtinerea de profit. Caracteristicile strategice ale hotelului in aceasta faza de viata fiind: oferirea unor servicii standardizate pe piata nationala, existenta unor concurenti puternici si numerosi;
- in fundamentarea strategiei de dezvoltare se tine cont de factorii interni si externi ai Hotelului Majestic, pentru armonizarea diferitelor categorii de interese, astfel, s-au luat in considerare: salariatii, care trebuiesc remunerati, motivati, perfectionati si protejati corespunzator; managerii pentru a manifesta o competenta profesionala de calitate; clientii hotelului, care asteapta servicii de calitate care sa le asigure satisfactie si confort maxim;
- strategia de dezvoltare trebuie sa fie flexibila, succeptibila de modificari, de adoptari in functie de modificarile din cadrul mediului intern si extern, pentru ca Hotelul Majestic este intr-o continua miscare, aceste moldificari putand afecta considerabil comportamentul managerial, comercial si functional al acestuia.
Aceste elemente esentiale, de care se tine cont in fundamentarea strategiilor de dezvoltare, permit, prin valorificarea lor, evidentierea etapelor de fundamentare a strategiilor de dezvoltare in cadrul hotelului, care sunt:
- identificarea si luarea in considerare a prognozelor comerciale, financiare, tehnice si manageriale privind mediul unde opereaza si actioneaza Hotelul Majestic, pentru ca nu poate fi conceputa o strategie de dezvoltare eficienta fara informatii desprinse din prognozele globale si pe domenii, referitoare la mediul unde actioneaza si functioneaza hotelul.

Aceste prognoze sunt foarte importante pentru necesitatile, posibilitatile si evolutia viitoare a hotelului, elaborarea acestora fiind o conditie esentiala a succesului;
- realizarea studiilor de diagnosticare, prin intermediul carora se evidentiaza cauzele si efectele punctelor forte si slabe ale activitatii hotelului, acestea ajutand la elaborarea recomandarilor pentru strategiile de dezvoltare.
Elaborarea si formularea strategiei de dezvoltare este etapa de formulare si definitorie a componentelor strategice ale hotelului, care da o imagine asupra strategiei si cuprinde:
- formularea misiunii hotelului, fiind punctul de plecare in elaborarea strategiilor de dezvoltare, concepand si promovand strategii adecvate pentru a asigura o eficienta dorita si un loc bun pe piata, utilizand rational resursele;
- precizarea obiectivelor strategice vizate in cadrul Hotelului Majestic, care tin seama de capacitatea si posibilitatea efectiva de realizare de care dispune hotelul, sa motiveze si sa stimuleze angajatii, sa fie formulate si prezentate astfel incat, sa poata fi intelese si sa fie stimulatoare si sa ia in considerare interesele tuturor;
- stabilirea optiunilor strategice, generate de obiectivele strategiei de dezvoltare, care, in cadrul Hotelului Majestic, se refera la strategii de penetrare, de dezvoltare a pietei, de dezvoltare si diversificare a serviciilor si care conditioneaza decisiv continutul si functionalitatea acesteia;
- stabilirea si dimensionarea resurselor necesare care s-au solicitat pentru realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare si care se fac in functie de volumul si importanta investitiei, de eficienta mijloacelor circulante, de propriul fond de dezvoltare, de creditele obtinute;
- fixarea termenelor initiale si finale de realizare a obiectivelor strategice stabilite in Hotel Majestic, termenul de initiere a strategiei de dezvoltare facandu-se in anul 2000, acestea urmand sa se deruleze pe parcursul a 5 ani datorita complexitatii obiectivelor asumate;
- stabilirea avantajului competitiv, care reprezinta valoarea ce rezida din realizarea strategiei de dezvoltare, care pentru Hotel Majestic reprezinta diferentierea serviciilor oferite fata de cele ale concurentilor, prin prestarea acestora la un nivel calitativ ridicat si prin diversificarea gamei de servicii, necesare clientilor hotelului;
- stabilirea stategiei de dezvoltare pe domenii, care vizeaza strategii de dezvoltare a unor subdiviziuni organizatorice ale hotelului (strategii de dezvoltare partiale).

1 Strategiile de dezvoltare ale Hotelului Majestic

Strategia de dezvoltare vizeaza obtinerea unor rezultate superioare celor precedente (atat calitative, cat si cantitative), prin intarirea capacitatii competitive a hotelului. Aceasta strategie impune promovarea unor schimbari calitative importante in toate domeniile de activitate ale hotelului.
Pentru a creste satisfactia clientilor, pentru a diminua riscul pierderii clientilor reali sau potentiali si pentru a avea o competitivitate puternica, varietatea, calitatea si diversitatea sunt mijloace care asigura competitivitatea si eficienta serviciilor prin imbogatirea continutului ofertei si cresterea calitatii acesteia.
Datorita faptului ca in ultimii trei ani au scazut durata medie a sejurului si gradul de ocupare, in Hotel Majestic trebuiesc luate masuri de crestere a eficientei si de exploatare la maxim a ofertei de servicii.
Astfel, analizand situatia in care se afla Hotel Majestic, pe baza punctelor forte si slabe ale departamentelor acestuia, comparativ cu situatia competitorilor, pentru obtinerea unei cote bune pe piata unde actioneaza si a unei notorietati ridicate, se propun urmatoarele strategii de dezvoltare, derivate din strategia globala pentru fiecare departament al hotelului in departamentul comercial:
- abordarea unei strategii de realizare a unor servicii unice originale, care sa fie puternic promovate pe plan intern si international, care sa corespunda standardelor internationale si care sa atraga un numar important de clienti;
Acest lucru se poate realiza prin constituirea unei echipe de conducere bine organizate si competenta, care sa poata imbunatati valoarea serviciilor si sa vina cu idei noi si performante, dar care sa se bazeze si pe un personal bine pregatit, perfectionat si specializat, care sa poata duce hotelul spre o dezvoltare competitiva.
- Promovarea unei strategii de marketing, care sa se bazeze pe forme de comunicatie de departamentul de marketing si care sa faca cunoscuta oferta hotelului si sa colaboreze cu cat mai multe agentii de turism din tara si din strainatate;
- Dezvoltarea unor strategii de penetrare, care sa porneasca de la serviciile si piata existenta, formuland un set de actiuni care sa amplifice procentul de piata detinut, fapt ce se poate realiza prin productia proprie de servicii care sa elimine concurenta;
- Adoptarea de strategii de dezvoltare a serviciilor prin promovarea si sporirea calitatii serviciilor, ceea ce trebuie sa se intample permanent;
- Folosirea permanenta a strategiei de diversificare a serviciilor, foarte necesara in relatiile cu concurenta si pentru obtinerea unei rentabilitati ridicate a activitatii, strategie ce trebuie sa cuprinda:
- oferirea unor servicii de calitate, care sa poata fi percepute de clienti, care sa includa cerintele si nevoile acestora, adica siguranta, liniste, amabilitatea personalului, curatenie, divertisment. Trebuiesc adoptate imbunatatiri calitative care pot fi percepute de clientii hotelului, adica de clientii de afaceri, care, in general, sunt foarte pretentiosi in ceea ce priveste calitatea prestarii serviciilor;
- implicarea tuturor angajatilor, incepand cu departamentul de control si terminand cu cel operational, calitatea serviciilor realizandu-se doar daca acestia sunt pregatiti si motivati corespunzator pentru a crea servicii de calitate, deci, in acest sens, comunicatia si stimularea angajatilor trebuie sa functioneze bine si sa incurajeze initiativa proprie a fiecarui angajat;
- existenta unei calitati in toata activitatea hotelului pentru ca serviciile sa fie la cel mai bun nivel;
- abordarea si colaborarea cu parteneri de cea mai buna calitate;
- permanenta imbunatatire a calitatii serviciilor oferite, comparativ cu ale competitorilor de frunte pentru a le putea face fata, prin existenta unor solutii noi, originale;
- dupa politica de dezvoltare si modernizare a salii de conferinta este utila organizarea unor simpozioane, prezentari, seminarii pentru a face cunoscuta oferta si pentru a atrage anumiti clienti;
- marirea gamei de servicii si oferirea unui raport bun calitate/pret, prin ameliorarea echipamentelor si activitatilor de divertisment, modernizarea continua a echipamentelor de interior si a fatadei cladirii, amenajarea unui garaj si a unei parcari pazite pentru masinile clienilor, introducerea serviciului de inchirieri masini pentru clientii doritori, cautarea unei solutii de spatiu pentru amenajarea unui teren de sport, amenajarea in holul hotelului a unor standuri care sa cuprinda o gama variata de carti, brosuri, reviste, tiparite in limbi de circulatie internationala despre anumite domenii din Romania pentru a le cunoaste si clientii straini.
- Dupa incheierea strategiei de dezvoltare, care a cuprins si modernizarea salii de conferinta (foarte folositoare pentru clientii de afaceri), trebuie adoptata o strategie de preturi promotionale, prin oferirea unor tarife mai mici la toate serviciile si chiar introducerea unor servicii suplimentare in tarif, pentru atragerea clientilor si pentru fidelizarea acestora;
- In perioadele cand gradul de ocupare este in scadere, in general in sezonul estival, este necesara coordonarea unor gratuitati si stimulente clientilor, prin oferirea unei mese gratis sau a unor cadouri specifice;
- Formularea unei strategii de integrare intr-un lant hotelier, care sa ajute la cunoasterea notorietatii hotelului si la promovarea si comercializarea serviciilor sub o anumita marca;
- Adoptarea si abordarea unor strategii de mentinere ferma a clientelei de afaceri si de stimulare a turismului de afaceri, acaesta privind, in sens larg, 'calatoriile oamenilor pentru scopuri legate de munca lor, mai exact, deplasarile in sens oficial, comercial sau de alta natura, participarile la diverse manifestari organizate de intreprinderile economice sau organisme administrative pentru reprezentantii lor. Desi calatoriile lor presupun desfasurarea unei activitati remunerate, ele sunt asimilate turismului, deoarece organizarea si functionarea lor implica utilizarea dotarilor turistice de cazare, alimentatie, agrement, cat si de consumul unor servicii specifice furnizate de organizatorii de vacante.
Turismul de afaceri detine, astazi, circa 20% din totalul calatoriilor si aproape ź din totalul incasarilor turistice, avand cote diferite de la o tara la alta, in functie de dotarea turistica si de nivelul de dezvoltare economica.
Majoritatea clientilor hotelului sunt oameni de afaceri, fapt pentru care este si numit 'hotelul oamenilor de afaceri", fiind necesara mentinerea acestor clienti prin satisfacerea cat mai buna a cerintelor si atragerea unor clienti potentiali prin prestarea unei activitati promotionale pe masura, care duc la cresterea notorietatii si imaginii hotelului. Pentru aceasta trebuie prestate serviciile cele mai moderne si de calitate care sunt folositoare acestor tipuri de clienti.
Clientii de afaceri sunt foarte importanti pentru activitatea hoteliera pentru ca mentin acestuia o activitate permanenta, fapt care se datoreaza activitatii lor desfaturate pe tot parcursul anului.
- Folosirea unor strategii partiale, care sa vizeze domeniile slabe ale hotelului, cum ar fi activitatile de marketing, care sunt necesare si foarte utile pentru crearea imaginii dorite de conducerea hotelului si activitatile care urmaresc activitatea, perfectionarea, stimularea si motivarea personalului, fara de care nu ar fi posibila atingerea niciunui obiectiv strategic;
Diferentierea imaginii hotelului, in randul clientilor care actioneaza diferit la o anumita imagine, chiar si atunci cand ofertele concurente sunt similare. O imagine de succes este rezultatul unei identitati pe care hotelul trebuie sa si-o creeze, acest lucru fiind posibil prin sustinerea unor puternice campanii promotionale, atat pe plan intern, cat si international si prin integrarea intr-un lant hotelier cunoscut, care sa ajute la formarea unei imagini, a unei notorietati si identitati care sa eficientizeze activitatea Hotelului Majestic. Crearea propriei identitati se face cu scopul de a modela imaginea clientilor consumatori despre hotel, trebuind sa sugereze un mesaj unic referitor la pozitia si calitatea serviciilor oferite pe piata, acest mesaj trebuie transmis intr-un mod diferit pentru a nu fi confundat cu mesajele concurentilor.
Crearea unei imagini si a unei notorietati solide necesita multa munca si o creativitate pe masura, aceasta trebuie transmisa permanent prin toate mijloacele posibile. Din acest punct de vedere, spatiul in care hotelul presteaza serviciile, devine un puternic element generator al imaginii acestuia.
Elaborarea unor strategii de pozitionare sau de diferentiere a serviciilor, pentru ca nevoile clientilor difera, fiecare fiind atras de o anumita oferta.
Aceasta strategie tinde spre oferirea unor servicii unice, daca este posibil, pentru a spori volumul de servicii prestate. Acest lucru este posibil prin furnizarea serviciului cerut repede, cu amabilitate si profesionalism din partea personalului.
Trebuiesc alese bine modalitatile de diferentiere pentru a fi eficiente si semnificative, pentru ca nu orice diferenta reprezinta un element de diferentiere.
Modurile de difereniere fata de concurenti trebuiesc alese cu grija, aceasta implicand anumite costuri, dar si numite avantaje pentru clienti. Diferentierile pe care hotelul va trebui sa le faca, trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte pentru a fi eficiente: sa corespunda unor avantaje bine apreciate de clienti; sa fie prezentate intr-un mod aparte, caracteristic hotelului; sa fie superioare celor folosite in perioada precedenta; sa poata fi aduse la cunostinta clientilor; sa fie unice, caracteristice hotelului, pentru a nu lasa posibilitatea concurentilor sa le copie; sa fie accesibile pentru ca sa ofere clientilor oportunitatea de a le consuma si sa fie profitabile si eficace pentru activitatea hotelului.

Din acest punct de vedere hotelul trebuie sa adopte o strategie de pozitionare, care sa proiecteze oferta si imaginea hotelului astfel incat sa ocupe un loc distinctiv si apreciabil in atentia clientilor pe care acesta ii vizeaza. Astfel, se pot alege strategii de pozitionare in functie de clienti, de concurenta, de calitate sau de pret, care trebuie sa fie clar elaborate si sa aiba o comunicatie eficienta.
- Adoptarea unei strategii care sa vizeze ocuparea unei pozitii mai bune pe piata, pentru aceasta fiind necesara o viziune clara si concisa pe termen lung din partea conducerii hotelului, o innoire a gamei de servicii prin marirea acestora si prestarea lor la o calitate superioara, sa existe o promovare eficienta si sustinuta si serviciile de intretinere sa fie la un nivel superior, calitativ, sa-si formeze o specializare pe servicii, adica sa presteze anumite servicii care nu sunt oferite de concurenti;
- Adoptarea unor strategii puternice de promovare si comunicare, care presupun elaborarea unui program de promovare a serviciilor care cuprinde: identificarea clientilor pe care-i vizeaza si imaginea lor de serviciile hotelului, definirea obiectivelor comunicarii si promovarii, stabilirea bugetului pentru aceste actiuni, urmarirea efectelor actiunii pentru a vedea in ce masura clientii au fost informati si daca actiunile au fost eficiente.
In departamentul resurselor umane:
- Adoptarea unor strategii de estompare a conflictelor din cadrul hotelului prin pastrarea si stimularea personalului calificat, bine pregatit, generator de idei, prin schimbarea unor mentalitati invechite, prin promovarea unei comunicari permanente bazata pe incredere reciproca;
- Este necesara abordarea unor strategii de diferentiere. Strategia de diferentiere care trebuie folosita continuu, este cea a personalului, astfel hotelul putand sa obtina un puternic avantaj competitiv prin angajarea si pregatirea unui personal cu calitati superioare celor ale personalului concurentilor. Criteriile impuse de aceasta strategie, pe care trebuie sa le indeplineasca angajatii hotelului sunt: competenta (sa posede cunostintele si aptitudinile necesare postului ocupat), amabilitate (angajatii trebuie sa fie atenti, respectuosi si prietenosi), credibilitate (sa fie demni de incredere), sigurantaa (trebuie sa-si indeplineasca cu promptitudine si cu consecventa obligatiile), spirit de raspundere (sa actioneze si sa raspunda urgent la cererile si problemele clientilor) si comunicativitate (angajatii trebuie sa-i inteleaga pe clienti si sa se exprime pe intelesul acestora).
In departamentul tehnic:
- Formularea si abordarea unei strategii inovationale, care sa introduca tehnologia moderna tot timpul in activitatea si in gama serviciilor oferite;
- Strategii de mentinere a avantajului competitiv prin folosirea unor mijloace tehnice si echipamente de intretinere de calitate ridicata care sa mareasca nivelul confortului;
In departamentul economico-financiar si de gestiune:
- Strategii financiare, care trebuiesc adoptate pentru imbunatatirea parametrilor de profitabilitate si baritate ai hotelului;
- Adoptarea unor strategii economice, care sa vizeze cresterea profitului si a cifrei de afaceri, prin prestrea unor servicii de calitate ridicata, cu care sa fie atrasi si mentinuti tot mai multi clienti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 10142
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved