Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Strategia si politica firmei

management

+ Font mai mare | - Font mai micStrategia si politica firmei


Fundamentarea strategiei firmei presupune in principal:- Identificarea si luarea in considerare a prognozelor stiintifice, tehnice, comerciale, financiare, manageriale etc. privind mediul in care opereaza firma.

- Realizarea unor studii complexe de diagnosticare, prin intermediul carora se evidentiaza cauzal puncte forte si slabe ale activitatilor firmei si/sau ale mediului in care aceasta actioneaza si se elaboreaza recomandari strategico-tactice, valorificabile in fundamentarea strategiei si politicii sale.

- Efectuarea de studii de marketing aprofundate

Etape in elaborarea strategiei

A. Formularea misiunii firmei

Rolul formularii misiunii unei firme este:

- sa asigure consensul in cadrul organizatiei asupra scopurilor urmarite;

- sa furnizeze un fundament pentru motivarea folosirii resurselor, intr-un anumit mod;

- sa dezvolte o conceptie pentru alocarea resurselor firmei;

- sa stabileasca un climat, o armonie generala in organizatie;

- sa serveasca ca un punct focal celor ce se pot identifica cu scopurile si directiile de actiune ale firmei si sa-i impiedice sa o faca pe cei care nu sunt capabili;

- sa faciliteze telurile generale ale organizatiei si sa faciliteze translatarea lor in obiective referitoare la costuri si rezultate, care sa poata fi evaluate si controlate.

B. Precizarea obiectivelor fundamentale (strategice)

Obiectivele fundamentale este necesar sa intruneasca anumite caracteristici definitorii:

-- sa fie realiste, in sensul luarii in considerare a capacitatilor si posibilitatilor efective de realizare de care dispune firma, in conditiile de mediu actuale si viitoare;

-- sa fie mobilizatoare, adica sa implice la eforturi de autodepasire pe salariatii firmei:

- sa fie comprehensibile, in sensul formularii si prezentarii lor de o maniera care sa permita intelegerea continutului lor atat de catre manageri, cat si de executanti;

- sa fie stimulatoare.

Obiectivele strategice ale firmei pot fi de:

- redresare - se axeaza pe eliminarea deficientelor inregistrate in trecutul apropiat;

- dezvoltare - sunt obiective superioare cantitativ si calitativ celor din perioada precedenta, care se bazeaza pe o situatie economica solida, sustinuta de un apreciabil potential tehnic si comercial.

Dupa tipul si natura abordarilor, obiectivele pot fi de:

a) privatizare

b) restructurare

c) manageriale

d) joint-venture (societate mixta)

e) inovationale

f) ofensive

g) specializare

h) diversificarei) organizatorice

j) informationale

C. Modalitati de realizare a obiectivelor

Printre modalitatile strategice se numara: privatizarea, retehnologizarea, reproiectarea sistemului de management, diversificarea productiei, asimilarea d noi produse, patrunderea pe noi piete, formarea unei societati mixte cu un partener strain, specializarea in productie, combinarea productiei, modernizarea productiei informatizarea activitatilor. Cel mai frecvent utilizate dintre acestea sunt optiuni de natura economica.

D. Resurse

Sunt prevazute in strategii, de regula, global, sub forma fondurilor de investitii, eventual cu precizarea partii ce revine resurselor materiale si umane. Totodata, se indica si provenienta surselor - proprii, imprumutate, atrase etc.

E. Termene

Incorporate in strategiile firmelor, se refera la data declansarii aplicarii strategiei, termenele intermediare ce marcheaza evolutii semnificative in realizarea obiectivelor strategice, precum si termenul final cand se prevede incheierea implementarii strategiei respective.

Planul de afaceri

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil intreprinzatorilor ce construiesc o afacere sau cauta parteneri, managerilor ce propun proiecte noi altor persoane sau institutii de finantare, institutiilor ce gestioneaza fonduri pentru proiectele de investitii, gestionarilor de proiecte in cadrul asa-numitelor "incubatoare de afaceri" etc. El reflecta proiecte de investitii din toate domeniile de activitate. Astazi aceste proiecte tind sa devina din ce in ce mai importante si complexe, de multe ori fiind de talie internationala

In forma sa scrisa, planul de afaceri este un document de reflectare a activitatii companiei pe un anumit interval de timp, de regula 12 luni, luand in calcul si perioada urmatoare (2 pana la 5 ani). Putine companii planifica activitatea pentru mai mult de cinci ani datorita nesigurantei ce caracterizeaza aceste previziuni.

Planul de afaceri este deci un document scris care descrie natura afacerii, piata-tinta, avantajele pe care le va avea asupra competitorilor, precum si resursele si aptitudinile de care dispun proprietarii afacerii. Pentru intocmirea lui este necesar sa se analizeze cu atentie produsele/serviciile oferite, competitia resursele financiare necesare si alte detalii operationale.

Totodata, planul de afaceri este un instrument de lucru ce il folosim pentru a incepe si derula o afacere care necesita resurse materiale, financiare si umane. Prin intermediul sau este valorificata experienta si realizarile din trecut cu scopul de a proiecta viitorul prin cele mai adecvate metode de estimare si aproximare. In literatura de specialitate se incearca o definire a planului de afaceri dupa cum urmeaza:

Pregatirea unui plan de afaceri este un fenomen dinamic, aflat intr-o permanenta imbunatatire, unele potentiale surse de finantare dorind sa vada imbunatatiri ale planului, idei noi sau cifre de ultima ora - in cazul in care firma face deja afaceri. Orice plan de afaceri presupune o anumita succesiune de operatiuni. Pentru intocmirea sa este necesara parcurgerea urmatoarelor 3 etape:

1 - culegerea informatiilor necesare (preturi concurenti, furnizori, date tehnice, juridice etc );


2 - planificarea efectiva a activitatii respective, alegerea strategiei potrivite si gasirea cailor de atingere a obiectivelor stabilite;


3 - redactarea planului (etapa de alegere a formei optime de prezentare catre destinatar)

Planul de afaceri are patru functii:

a)     de cristalizare si dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusa afacerea;

b)     de realizare a unei evaluari retrospective a performantelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului;

c)     de evaluare a unei noi idei de afaceri;

d)     de a obtine finantare;


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2835
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved