Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Definitia IMM-urilor

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Definitia IMM-urilor

' Categoria Intreprinderilor Micro, Mici si Mijlocii (IMM) este formata din intreprinderi care angajeaza mai putin de 250 de persoane si care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro'



Pentru a putea analiza problemele legate de intreprinderile mici si mijlocii, este mai

intai necesara definirea acestora. Pentru a putea clasifica intreprinderile existente pe o anumita piata este necesara, in primul rand, alegerea unor reguli dupa care trebuiesc identificati indicatori care sa permita o anumita structurare.

Principalele reguli ar trebui sa rezolve cel putin urmatoarele probleme:

1. numarul indicatorilor ce vor fi utilizati simultan (unul, doi sau mai multi);

2. domeniul pentru care se aplica indicatorii (general sau pe ramuri)

3. tipul indicatorilor utilizati (cantitativi sau calitativi)

In cazul primei reguli este important de ales cati indicatori se vor utiliza in acelasi timp pentru a realiza o clasificare a intreprinderilor. Cel mai simplu ar fi sa se utilizeze un singur indicator, dar avand in vedere complexitatea activitatii economice este mai indicat sa se utilizeze o baterie de mai multi indicatori. Totusi, nu trebuie exagerat cu un numar prea mare de indicatori, deoarece ar putea apare probleme la incadrarea intreprinderilor intr-o anumita categorie atunci cand se trece la repartizarea propriu-zisa (in cazul unor indicatori intreprinderea apartine unei grupe, iar in cazul altora altei grupe). Din acest motiv este important ca alegerea indicatorilor sa se realizeze astfel incat sa se evite, pe cat posibil, situatii in care acelasi tip de intreprindere, cu acelasi potential, sa se incadreze in categorii diferite.

Domeniile in care se aplica indicatorii, stabiliti a fi utilizati pentru clasificarea intreprinderilor, pot fii uneori foarte diferite. Astfel, pot apare particularitati care sa determine utilizarea unor alte niveluri ale indicatorilor alesi (de exemplu, in Japonia definirea IMM-urilor se face diferit in functie de domeniul in care isi desfasoara activitatea intreprinderile).

Avand in vedere faptul ca evaluarea se poate face mai exact utilizand elemente de tip cantitativ, ultimul set de reguli este mai putin utilizat. Astfel, pentru a avea o evaluare unitara si cat mai usor de realizat, de regula, se utilizeaza mai ales indicatori cantitativi pentru a realiza o clasificare a intreprinderilor.

Daca se ia in calcul utilizarea aceluiasi sau acelorasi indicatori, diferentiat in

functie de domeniul pentru care facem analiza, rezulta o serie de plusuri si minusuri ale

fiecarei solutii alese.

In prezent, in majoritatea cazurilor definirea tipului de intreprindere se bazeaza pe utilizarea unui set de indicatori care, de regula, se aplica identic pe toate (sau pe majoritatea) domeniilor analizate de pe o anumita piata

Printre indicatorii utilizati pentru aceasta definire cel mai des apar:

a. Cifra de afaceri anuala a intreprinderii

b. Numarul de angajati

c. Profitul brut anual

d. Structura capitalului social

e. Marimea capitalului social

f. Localizarea intreprinderii

g. Marimea gamei de produse realizate de intreprindere

h. Vechimea intreprinderii

Dintre acesti indicatori cel mai des utilizati sunt Numarul de angajati, Cifra de

afaceri anuala a intreprinderii si Profitul brut anual. In plus, trebuie mentionat ca in destule

tari nivelul indicatorilor utilizati pentru definirea tipurilor de intreprinderi de pe piata este diferit functie de domeniul analizat.

1.2.Acquisul comunitar in domeniul IMM-urilor

Articolul 157 al Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene contine

prevederi referitoare la asigurarea conditiilor necesare pentru competitivitatea industriei

Comunitatii, in contextul unui sistem de piete deschise si concurentiale. Principiile de baza

pentru indeplinirea acestor obiective sunt:

accelerarea adaptarii industriei la schimbarile structurale;

incurajarea crearii unui mediu favorabil initiativei si dezvoltarii intreprinderilor din

intreaga Comunitate si, mai ales, a intreprinderilor mici si mijlocii; incurajarea crearii unui mediu favorabil pentru cooperarea intre intreprinderi.

1.3.Politica europeana privind intreprinderile si in special intreprinderile mici si mijlocii

1.3.1.Elaborarea politicilor din domeniul IMM-urilor

- Promovarea spiritului antreprenorial - IMM-urile reprezinta 99% din numarul total al intreprinderilor din Europa, sunt responsabile de majoritatea noilor locuri de munca create si contribuie semnificativ la atingerea obiectivului UE privind cresterea economica si crearea de locuri de munca mai multe si mai bune. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla definitia exacta a unui IMM si caracteristicile specifice care confera o importanta atat de mare IMM-urilor. Pentru a garanta faptul ca cerintele specifice IMM-urilor sunt luate complet in considerare pe parcursul procesului legislativ, Comisia Europeana a numit un reprezentant pentru IMM-uri, care are rolul unei interfete cu mediul de afaceri al IMM-urilor si intervine pentru apararea intereselor IMM-urilor pe parcursul procesului legislativ. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii despre reprezentantul pentru IMM-uri.

- Politica in domeniul IMM-urilor - Comisia Europeana dezvolta si pune in aplicare o varietate de masuri politice concepute special pentru a ajuta IMM-urile din Europa. Aceste politici vizeaza crearea acelor conditii pentru infiintarea si prosperitatea intreprinderilor mici. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii despre politica Comisiei in domeniul IMM-urilor si despre propunerea privind Small Business Act pentru Europa. In plus, Comisia a initiat un proces de reducere a birocratiei cu care se confrunta firmele si revizuieste legislatia comunitara existenta, urmarind sa elimine cerintele administrative inutile. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii pe aceasta tema.

- Portal european pentru IMM-uri - Europa are nevoie de mai multi intreprinzatori. Prin urmare, Comisia colaboreaza cu statele membre urmarind sa faciliteze impartasirea experientelor si a instrumentelor care s-au dovedit eficiente in procesul de cultivare a atitudinilor antreprenoriale. De asemenea, politicile si actiunile aflate in curs de elaborare urmaresc sa faca mediul de afaceri mai prietenos, atat pentru IMM-urile existente, cat si pentru orice potential intreprinzator care doreste sa puna bazele unei societati. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii despre politicile care promoveaza spiritul antreprenorial, insotesc un IMM pe parcursul ciclului de activitate a unei societati si incurajeaza grupuri specifice de intreprinzatori.

- IMM-urile si inovatia - Inovatia este considerata motorul cresterii economice. IMM-urile sunt responsabile pentru marea parte a inovatiei care duce la noi produse si servicii cu o valoare mai mare. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii despre modalitatea in care Comisia Europeana cauta sa promoveze inovatia generata de IMM-uri in Europa.

- Piata unica europeana - Pentru a asigura conditii egale pentru toate intreprinderile europene, UE a stabilit norme comune pentru un numar de domenii importante. Aceste norme respecta principiul general conform caruia, daca o companie respecta normele unui stat membru, aceasta nu trebuie sa se supuna repetarii procedurilor intr-un alt stat membru, ceea ce reprezinta un avantaj deosebit pentru IMM-uri. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe despre acest principiu. Cu toate acestea, piata unica inseamna ca IMM-urile au, de asemenea, obligatii de respectat: consumatorii sunt protejati de norme comune in domenii precum siguranta produselor, intreprinderile sunt protejate de concurentii care nu respecta normele, iar guvernele nu pot oferi ajutoare preferentiale firmelor pentru a-si elimina concurentii. Lucratorii beneficiaza si ei de protectie, ceea ce le permite sa lucreze oriunde in UE fara a fi discriminati, la standarde adecvate de sanatate si siguranta. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii despre normele pietei unice.

- Cresterea competitivitatii IMM-urilor - Daca un IMM vizeaza sa aiba un impact asupra economiei europene, acestea trebuie sa creasca, adica sa aiba mai multi angajati si sa-si extinda gama de produse, pietele si sa-si mareasca cifra de afaceri. Pentru urmatoarele etape ale dezvoltarii, o companie are nevoie, printre altele, de tehnologii noi si de expertiza necesara implementarii acestora, de personal nou, cu noi competente, precum si de acces la noi piete. Si bineinteles, extinderea unei companii necesita investitii financiare. Politici sectoriale europene - In timp ce unele aspecte ale politicilor europene pot fi aplicate intr-o varietate de activitati economice, alte aspecte sunt mai eficiente, daca sunt proiectate anume pentru nevoile specifice ale sectoarelor particulare.

1.3.2. Servicii de asistenta si sprijin practic pentru IMM-uri

- Internationalizarea- Daca doriti sa va extindeti afacerea, depasirea granitelor nationale poate fi un pas intimidant. Dar o astfel de decizie ar putea genera o crestere majora a afacerii dumneavoastra. Garantarea faptului ca IMM-urile beneficiaza din plin de oportunitatile de pe piata unica este una dintre prioritatile majore ale Comisiei Europene. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla care sunt drepturile, obligatiile si oportunitatile dumneavoastra pe piata unica si in afara Europei si pentru a accesa ghidurile si programele care va pot ajuta sa identificati si sa beneficiati de oportunitatile de afaceri existente pe plan international. Pentru acele firme care desfasoara deja activitati pe piata unica, exista perspective pe piata mondiala. Totusi, demararea actiunilor de intrare pe o piata aflata la capatul lumii este de obicei mult mai dificila decat abordarea unei piete europene. Pentru a veni in sprijinul managerilor, Comisia a dezvoltat un numar de programe, retele si baze de date care furnizeaza informatii, consiliere, sprijin si, in unele cazuri, formare, cu scopul de a valorifica astfel de oportunitati comerciale la distanta. Urmati linkurile din aceasta sectiune pentru a afla mai multe informatii.

- Instrumente on-line - In cazul in care cautati un ajutor pentru a intelege legislatia, politicile si initiativele comunitare care va afecteaza firma, Comisia Europeana a dezvoltat mai multe site-uri si instrumente web care va pot ajuta sa gasiti rapid raspunsurile de care aveti nevoie. Multe dintre acestea au fost special concepute pentru IMM-uri.

1.3.3. Servicii de sprijin in Europa

Serviciile specializate de asistenta, formate din specialisti cu experienta, cu contacte in Europa, joaca un rol esential in furnizarea de ajutor IMM-urilor, pentru a putea sa creasca, sa dezvolte noi produse si sa intre pe noi piete. Prin punerea la dispozitie de sprijin local, serviciile de asistenta sunt cele mai bine pozitionate pentru a intelege cerintele dumneavoastra specifice, precum si pentru a va oferi o prezentare generala a instrumentelor, oportunitatilor si legislatiei din Europa, de interes pentru afacerea dumneavoastra. Comisia Europeana a creat un numar de servicii de sprijin in UE, care vizeaza sa ajute firmele, IMM-urile in general, sa beneficieze de multitudinea de oportunitati prezente pe piata unica. "Enterprise Europe Network" reprezinta primul punct de contact pentru IMM-uri. Site-ul furnizeaza de asemenea linkuri catre servicii mai specializate. Uniunea Europeana ofera o multitudine de oportunitati pentru IMM-uri. Dar o multitudine de factori va pot descuraja de la exploatarea acestor posibilitati. Daca simtiti ca firmei dumneavoastra ii lipsesc cunostintele de specialitate sau experienta, sau sunteti ingrijorat de barierele lingvistice si culturale, sau pur si simplu credeti ca nu aveti resurse, trebuie sa stiti ca puteti obtine ajutorul de care aveti nevoie pentru a va face sarcina mai usoara. Serviciile specializate de asistenta, formate din specialisti cu experienta, cu contacte in Europa, joaca un rol esential in furnizarea de ajutor IMM-urilor, pentru a putea creste, dezvolta noi produse si intra pe noi piete. Prin punerea la dispozitie de sprijin local, serviciile de asistenta sunt cele mai bine pozitionate pentru a intelege cerintele dumneavoastra specifice, precum si pentru a va oferi o prezentare generala a instrumentelor, oportunitatilor si legislatiei din Europa, de interes pentru afacerea dumneavoastra. Comisia Europeana a creat un numar de servicii de sprijin in UE, care vizeaza sa ajute firmele, IMM-urile in general, sa beneficieze de multitudinea de oportunitati prezente pe piata unica.
"Enterprise Europe Network" (reteaua Enterprise Europe) este primul punct de acces pentru IMM-uri, care sprijina IMM-urile cu o gama larga de servicii furnizate de birouri dedicate si integrate din Europa si din multe tari terte. Alte retele se concentreaza pe sarcini specializate, precum Centrele Releu pentru Inovare, care sprijina firmele si organizatiile de cercetare in alinierea ofertei la cerere, permitand transferul de tehnologie intre intreprinderi si tari diferite. Din 2008, aceste doua retele vor fuziona, urmand sa formeze un singur punct de acces pentru asistenta furnizata IMM-urilor. Suplimentar, sunt disponibile alte servicii prin intermediul unui serviciu central de asistenta on-line si/sau telefonic. Desi aceste servicii de sprijin vizeaza in special IMM-urile, exista unele servicii care pot sprijini companiile si firmele mai mari care doresc sa initieze parteneriate cu alte intreprinderi. - Finantari comunitare pentru IMM-uri - Pe langa informatii despre politicile europene de imbunatatire a accesului la finantari pentru IMM-uri, aceasta sectiune include un instrument on-line care prezinta principalele programe de finantare comunitara destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-urilor). Instrumentul explica sumar programele distincte, obiectivele si tipurile de actiuni pe care acestea le finanteaza. De asemenea, se fac trimiteri spre informatii detaliate si spre punctele de contact din fiecare stat membru UE de unde se pot obtine mai multe informatii si asistenta. - Serviciul de asistenta DPI - Serviciul de asistenta pe probleme de drepturi de proprietate intelectuala (DPI) se adreseaza in special contractorilor care participa, sau doresc sa participe, la proiectele de cercetare si dezvoltare tehnologica cu finantare comunitara. Resurse vaste si o sectiune dedicata documentarii pe teme generale privind DPI, cum si de ce ne protejam ideile, un glosar de termeni si un buletin DPI, precum si informatii specifice despre gestionarea DPI in cadrul unui proiect de cercetare cu finantare comunitara.


- Techweb pentru IMM-uri --Techweb este portalul de cercetare destinat IMM-urilor realizat de Comisia Europeana. Ofera informatii si resurse pentru IMM-urile orientate spre tehnologie care doresc sa solicite o finantare pentru cercetare in cadrul celui de-al saptelea program cadru de cercetare (PC). Printre temele prezentate se afla posibilitatile de finantare pentru IMM-uri disponibile in cadrul Programului Cadru, un ghid pas-cu-pas de depunere a unei propuneri de proiect si un serviciu de informatii pe teme de cercetare pentru o consiliere personalizata. - InnovAccess - Dezvoltat de catre Biroul de asistenta DPI finantat de UE, acest site furnizeaza IMM-urilor din Europa o prezentare generala pe tema proprietatii intelectuale - ce este aceasta si de ce este importanta pentru ele. Site-ul prezinta circumstantele si modalitatea in care IMM-urile isi pot proteja proprietatea intelectuala, precum si momentul si modalitatea de a cerceta daca ideile lor pot fi afectate de drepturile de proprietate intelectuala existente, detinute de alte entitati. De asemenea, site-ul ofera linkuri si informatii privind serviciile si taxele aplicate de oficiile nationale pentru brevete din Europa. - Reteaua Europeana a Centrelor de Afaceri si Inovare (BIC) - EBN - EBN - Reteaua Europeana a Centrelor de Afaceri si Inovare vizeaza coordonarea activitatilor BIC-urilor si dezvoltarea si promovarea conceptului BIC in interiorul si in afara Uniunii Europene. BIC-urile sunt instrumente regionale de inovare pentru dezvoltare economica. Site-ul prezinta reteaua, proiectele si activitatile sale si furnizeaza datele de contact ale BIC-urilor.
- CORDIS - Incubatorul de afaceri - Un singur punct de acces pentru toate incubatoarele de afaceri din Europa. Acest serviciu furnizeaza tuturor celor interesati informatii despre toate incubatoarele de afaceri din Europa, indiferent de natura (virtuala sau fizica), sectorul sau localizarea acestora. Obiectivele serviciului sunt: asistarea antreprenorilor cu noi idei de afaceri, gasirea de incubatoare, dezvoltarea acestor idei in produse sau servicii viabile din punct de vedere comercial si tehnic, facilitarea activitatii in retea a incubatoarelor de afaceri din Europa si sprijinirea autoritatilor nationale, regionale si locale in accesarea de informatii despre peste 950 de incubatoare de afaceri raspandite in Europa la momentul actual.
- Piete electronice - eMarket Services este un ghid web al pietelor electronice. El a fost creat de agentiile de promovare a comertului din statele membre: UE, Irlanda, Tarile de Jos, Portugalia, Spania, Suedia, Norvegia si Australia. Site-ul furnizeaza un repertoar al pietelor electronice, studii de caz, anchete sectoriale si alte teme din sfera activitatilor economice electronice. De asemenea, site-ul cuprinde si o rubrica de stiri. Site-ul este disponibil in limbile tarilor participante

1.3.4. Finantari comunitare pentru IMM-uri

- Instrument on-line pentru finantarea IMM-urilor - Acest instrument on-line furnizeaza IMM-urilor mijloace simple de identificare a instrumentelor de finantare ale Comisiei Europene care pot sprijini activitatea lor. Instrumentul explica programele diferite, obiectivele si tipurile de actiuni pe care acestea le finanteaza. De asemenea, se fac trimiteri spre informatii detaliate si spre punctele de contact din fiecare stat membru UE de unde se pot obtine mai multe informatii si asistenta. - Imprumuturi comunitare pentru IMM-uri - UE sprijina oferta de finantari destinate IMM-urilor pentru acoperirea costurilor de infiintare sau de dezvoltare. Acest site multilingv dedicat ajuta IMM-urile sa solicite finantarea unui imprumut garantat prin intermediul Programului pentru competitivitate si inovatie (CIP) al Comisiei Europene. Site-ul contine informatii despre instrumentele financiare disponibile in fiecare stat membru, precum si despre intermediarii locali care pot fi contactati. - Accesul la finantari - Pornirea unei afaceri sau extinderea acesteia necesita capital, iar gasirea celei mai bune forme de finantare este deseori un obstacol major pentru intreprinderile mici si mijlocii din Europa (IMM-uri). Acest site ofera informatii dedicate IMM-urilor europene in legatura cu modalitatea de accesare a fondurilor pentru pornirea sau extinderea unei afaceri. De asemenea, sunt furnizate informatii destinate investitorilor si bancilor pentru a le permite o mai buna intelegere a nevoilor IMM-urilor. Urmareste crearea unui mediu financiar mai eficient. - Zilele finantarii comunitare pentru IMM-uri - Comisia Europeana organizeaza Ziua finantarii comunitare pentru IMM-uri in fiecare stat membru, urmarind sa informeze participantii asupra instrumentelor financiare comunitare destinate IMM-urilor si asupra intermediarilor financiari cu ajutorul carora IMM-urile pot accesa aceste instrumente. Obiectivul acestei actiuni este cresterea constientizarii privind diferitele surse de finantare si organizarea unui forum pentru impartasirea bunelor practici care sa faciliteze accesarea programelor de finantare de catre IMM-uri. Aceste evenimente cu o durata de o zi vor fi organizate in toate capitalele statelor membre in perioada 2008-2009. - Portalul Europa voastra - Intreprinderi - Acest portal ofera informatii practice in mai multe limbi si acces la servicii guvernamentale on-line pentru societatile care doresc sa desfasoare activitati economice in alta tara din UE. Aceste informatii cuprind drepturi, obligatii si proceduri administrative privind evenimente din lumea afacerilor. De asemenea, in cazul in care apar probleme specifice, portalul indruma utilizatorii catre organizatii locale de afaceri unde acestia pot obtine sprijin si consiliere personalizate. Portalul Europa voastra - Intreprinderi este oferit in comun de catre Comisia Europeana si autoritatile nationale. O versiune complet noua a portalului a fost lansata in noiembrie 2008. - Consultari publice cu privire la politicile europene - exprimati-va opinia - La fiecare propunere inaintata de Comisia Europeana cu privire la formularea de noi masuri politice europene, aceasta cauta sa obtina cea mai cuprinzatoare contributie a partilor interesate, pentru a beneficia de opiniile si de experientele celor care vor fi afectati de viitoarele masuri politice. Site-ul "Vocea ta in Europa" ofera acces direct la toate consultarile publice importante derulate de Comisie, permitand transmiterea directa on-line a comentariilor. - Serviciul de asistenta DPI- Serviciul de asistenta pe probleme de drepturi de proprietate intelectuala (DPI) se adreseaza in special contractorilor care participa, sau doresc sa participe, la proiectele de cercetare si dezvoltare tehnologica cu finantare comunitara. Resurse vaste si o sectiune dedicata documentarii pe teme generale privind DPI, cum si de ce ne protejam ideile, un glosar de termeni si un buletin DPI, precum si informatii specifice despre gestionarea DPI in cadrul unui proiect de cercetare cu finantare comunitara. - SOLVIT- O retea on-line independenta, unde statele membre UE colaboreaza pentru a rezolva probleme cauzate de aplicarea incorecta a normelor comunitare de catre autoritatile nationale. SOLVIT solutioneaza probleme cu care s-au confruntat atat cetatenii, cat si intreprinderile.

1.3.5. Internationalizarea

- Libera circulatie a marfurilor - O prezentare generala a principiului liberei circulatii a marfurilor - piatra de temelie a pietei interne. Prezentarea contine, in special, informatii despre articolele relevante ale Tratatului CE si despre principiul "recunoasterii reciproce", adica, un produs comercializat legal intr-un stat membru poate fi comercializat in orice alt stat al Uniunii. De asemenea, site-ul contine pagini despre regulamentele, directivele si deciziile importante din domeniul liberei circulatii a marfurilor. - Viata si munca in piata unica - Ce drepturi au cetatenii europeni, inclusiv intreprinzatorii si liber-profesionistii, de a circula si de a lucra intr-un alt stat membru din cadrul pietei unice? Aflati aici. Acest site va ofera acces la doua domenii principale: primul este importanta recunoasterii reciproce a "calificarilor profesionale" si al doilea, "libertatea de stabilire" si tot ceea ce presupune mutarea intr-o noua tara.
- Portalul Europa voastra - Intreprinderi - Acest portal ofera informatii practice in mai multe limbi si acces la servicii guvernamentale on-line pentru societatile care doresc sa desfasoare activitati economice in alta tara din UE. Aceste informatii cuprind drepturi, obligatii si proceduri administrative privind evenimente din lumea afacerilor. De asemenea, in cazul in care apar probleme specifice, portalul indruma utilizatorii catre organizatii locale de afaceri unde acestia pot obtine sprijin si consiliere personalizate. Portalul Europa voastra - Intreprinderi este oferit in comun de catre Comisia Europeana si autoritatile nationale. O versiune complet noua a portalului a fost lansata in noiembrie 2008. - Statutul societatii private europene (SPE) - Comisia Europeana a adoptat o propunere privind statutul societatii private europene (cunoscuta sub numele de "Societas Privata Europaea"), care contine un set de reglementari juridice uniforme care urmeaza sa se aplice pentru orice SPE din toate statele membre. Aceasta va facilita antreprenorilor infiintarea de intreprinderi mici in spatiul UE. Propunerea va aduce o economie de timp si o reducere a costurilor, in special a costurilor legale, legate de infiintarea diferitelor forme de societati in diverse state membre. - Sprijinul UE acordat IMM-urilor pentru formare si mobilitate - Mobilitatea este o piatra de temelie a Uniunii Europene moderne, fara frontiere. Comisia Europeana sprijina intens mobilitatea, finantand formarea profesionala practica in strainatate. Intreprinderile europene pot beneficia de o gama larga de programe comunitare de asistenta pentru educatie si formare profesionala, care vizeaza in mod specific firmele mai mici.
- Sistem de informatii privind normele tehnice - Statele membre trebuie sa informeze Comisia cu privire la regulile tehnice pentru produsele si serviciile informationale inainte de a le introduce in legislatia nationala. Aceasta procedura de informare urmareste sa asigure transparenta si controlul cu privire la aceste reguli, cu scopul de a preveni obstacolele nejustificate de pe piata unica. Accesul la baza de date TRIS permite companiilor sa anticipeze si sa previna crearea de bariere comerciale care ar putea avea un impact asupra activitatilor lor sau asupra activitatilor clientilor lor. - Promovarea activitatilor internationale ale IMM-urilor - IMM-urile ambitioase nu se vor limita la o activitate nationala, dar procesul de introducere a unui produs sau a unei companii pe o piata straina poate fi intimidant, chiar si cu progresul inregistrat de crearea pietei unice europene. Comisia lucreaza la identificarea celor mai bune politici care incurajeaza IMM-urile sa-si extinda activitatea peste granitele nationale, atat in UE, cat si in afara ei. - Competente lingvistice pentru intreprinderi exportatoare - Intreprinderile europene nu profita de multe oportunitati de afaceri datorita lipsei de personal cu competente lingvistice corespunzatoare, care sa identifice si sa colaboreze eficient cu potentialii parteneri de afaceri. Comisia urmareste sa identifice punctele slabe si sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea competentelor lingvistice din intreprinderile europene. - Piata unica a serviciilor - Principiul libertatii de stabilire si cel al liberei circulatii a serviciilor, doua "libertati fundamentale" primordiale pentru piata unica europeana, contribuie la eficientizarea economiei europene. Site-ul web ofera informatii si indrumare spre un numar de domenii legate de libera circulatie a serviciilor: Directiva privind serviciile, transparenta regulamentelor privind serviciile, calificarile profesionale, serviciile financiare, serviciile postale, serviciile prestate intreprinderilor, serviciile de comert electronic si serviciile in retea.

1.3.6. Standardizarea

O prezentare generala a modului in care standardizarea poate sustine competitivitatea pe piata unica. Standardizarea este un proces voluntar care are la baza consensul dintre diversi jucatori economici (industrie, IMM-uri, consumatori, lucratori, ONG-uri de mediu, autoritati publice etc.). Aceasta semnalizeaza un numar de aspecte importante ale standardizarii; rolul si activitatile UE in diverse domenii, precum relatia dintre servicii si mediu, cadrul general si reglementarile aplicabile in cazul standardizarii, beneficiile IMM-urilor ca urmare a aplicarii standardelor, linkuri si resurse din acest domeniu, inclusiv agenda evenimentelor, precum si publicatii.
- Standarde armonizate - O prezentare generala a modului in care standardele armonizate sunt folosite pentru alinierea tehnica a cerintelor de produs in cadrul pietei unice. Organismele europene de standardizare redacteaza specificatii tehnice care sa respecte "cerintele de baza' pe care marfurile trebuie sa le indeplineasca in momentul in care sunt introduse pe piata. Respectarea acestor "standarde armonizate" genereaza presupunerea de conformitate cu cerintele de baza si permit produselor sa poarte marcajul "CE" si sa fie introduse pe piata in orice stat membru. Site-ul contine, de asemenea, o lista a directivelor si categoriilor de produse relevante. - Baza de date terminologica multilingva - Cu 8,7 milioane de termeni in cele 23 de limbi oficiale UE, IATE, baza de date terminologica interactiva, centralizeaza terminologia specifica Uniunii Europene. IATE permite accesul liber si usor la terminologia specifica Uniunii Europene, asigurand coerenta si fiabilitate. Cautati un termen in limba sursa si veti gasi termenul corespondent in limba (limbile) tinta selectate. Continutul variaza de la o limba la alta, dar obiectivul pe termen lung este atingerea unei coerente in toate limbile oficiale UE. - IMM-urile au prioritate - ghid pentru politica din domeniul IMM-urilor - Ghidul care poate fi descarcat, ofera un sumar la indemana despre politica europeana privind IMM-urile, initiativele si programele cheie si subliniaza importanta ameliorarii conditiilor in care IMM-urile din Europa isi desfasoara activitatea. Brosura face referire la modul in care IMM-urile se pot implica si la punctele de unde pot afla informatii suplimentare. Noua editie 2008 complet actualizata, care include "Small Business Act pentru Europa", este disponibila in acest moment. - Aplicarea principiului "Sa ne gandim mai intai la IMM-uri" in programele si in legislatia UE - Principiul "Sa ne gandim mai intai la IMM-uri" impune ca legislatia sa ia in considerare interesele IMM-urilor inca de la stadiile initiale ale formularii politicilor si, in particular, ca decidentii politici sa admita faptul ca este posibil ca legislatia conceputa pentru firmele mai mari sa nu fie intotdeauna adecvata IMM-urilor. Aceasta pagina prezinta rezultatele unui studiu pentru examinarea unor astfel de cazuri la nivelul UE, un pachet de instrumente "Sa ne gandim mai intai la IMM-uri" pentru evaluarea efectelor legislatiei asupra IMM-urilor, precum si alte instrumente si tehnici care sa conduca la implementarea eficace a principiului. Printre exemple se numara aplicarea unui test IMM pentru viitoarele propuneri legislative, consultarea partilor interesate din domeniul IMM-urilor, activitatea reprezentantului pentru IMM-uri si introducerea unor dispozitii legislative specifice pentru IMM-uri pentru a evita suportarea unei poveri disproportionate de catre acestea. - Saptamana europeana a IMM-urilor - Comisia Europeana organizeaza prima Saptamana europeana a IMM-urilor in perioada 6-14 mai 2009. Obiectivele evenimentului sunt: informarea IMM-urilor in legatura cu sprijinul disponibil la nivel comunitar si national si incurajarea unui numar cat mai mare de persoane sa devina antreprenori. Saptamana IMM-urilor va fi lansata la Bruxelles, in data de 6 mai, dar majoritatea evenimentelor din saptamana respectiva vor avea loc in statele membre din Europa. Aflati aici cum va puteti implica. - Sa ascultam IMM-urile din Europa - Comisia Europeana a numit un reprezentant al IMM-urilor care are rolul unei interfete pentru dialogul informal cu IMM-urile din Europa si garanteaza faptul ca interesele acestora sunt luate complet in considerare la elaborarea tuturor politicilor si legilor comunitare din toate domeniile, aplicand principiul "think small first" (sa ne gandim mai intai la IMM-uri). Aceasta pagina prezinta reprezentantul pentru IMM-uri si rolul acestuia. - Carta care sprijina firmele mici din Europa - Uniunea Europeana si statele membre au aprobat Carta europeana pentru intreprinderi mici. Aceasta subliniaza angajamentul comun de a actiona in vederea imbunatatirii mediului de afaceri, facilitand infiintarea si dezvoltarea micilor intreprinderi. - O mai buna legiferare in UE - Revizuirea cadrului legislativ la toate nivelurile administrative este esentiala pentru administratiile publice, organizatiile, intreprinderile si cetatenii europeni. Simplificarea si, acolo unde este posibil, abrogarea instrumentelor legislative neesentiale, pot transforma Europa intr-un mediu mai bun si mai productiv de viata si de dezvoltare a afacerilor. Comisia incurajeaza toate statele membre sa urmeze initiativa sa de reducere a birocratiei. - Reglementari mai bune - Politica in domeniul intreprinderilor - Sprijinirea simplificarii si imbunatatirii cadrului legal pentru IMM-uri la nivel comunitar prin retragerea propunerilor legislative, revizuirea cadrului legislativ existent, folosirea instrumentelor de evaluare a impactului si consultarea urmarind ameliorarea calitatii si transparentei cadrului legislativ. Un cadru legislativ mai eficient reprezinta elementul central al Parteneriatului pentru crestere si locuri de munca al Comisiei Europene - "Strategia de la Lisabona" revizuita.
- Reducerea poverii administrative - consultare on-line - Comisia Europeana a lansat un important program de actiune pentru reducerea poverii administrative (2007-2012). Acest program se refera in special la informatiile pe care intreprinderile din UE sunt obligate sa le furnizeze administratiilor publice sau entitatilor private: informatii cerute pentru inregistrarea legala, certificare, inspectie, subventii, completarea formularelor statistice, etichete energetice pentru consumatori sau rapoarte pentru actionari etc. In cazul in care considerati ca sunteti obligat sa furnizati informatii care nu sunt necesare sau ca informatiile cerute ar putea fi furnizate intr-un mod mai eficient, va rugam sa utilizati acest formular pentru a ne comunica sugestia (sugestiile) dumneavoastra. - Grupul de consultare a intreprinderilor europene (European Business Test Panel) - vocea intreprinderilor - Grupul de consultare a intreprinderilor europene (EBTP) este un instrument unic prin care Comisia Europeana obtine o reactie directa din partea intreprinderilor cu privire la propunerile sau initiativele legislative ale Comisiei care pot avea un impact asupra mediului de afaceri. EBTP este alcatuit din aproximativ 3 600 de companii de dimensiuni diferite, cu activitati in sectoare diverse, reprezentand toate statele membre UE. Companiile selectate ca membri ai EBTP raspund la chestionarele on-line trimise in mod regulat de Comisie. - Crestere si locuri de munca - Stabileste planurile cheie privind politica de nivel inalt a Comisiei Europene pentru atingerea obiectivelor "Strategiei de la Lisabona pentru crestere si locuri de munca" prin intermediul dinamicii pietei, al coeziunii sociale si al responsabilitatii de mediu. Site-ul detaliaza planurile nationale de reforma din statele membre si rapoartele de implementare. - Premiile europene pentru spiritul antreprenorial - O panoplie a celor mai bune si mai inspirate exemple de politici si practici din domeniul antreprenoriatului la nivel regional. Premiile urmaresc sa identifice si sa recunoasca activitatile si initiativele de succes initiate pentru promovarea intreprinderilor si spiritului antreprenorial, crearea unei constientizari mai pregnante a rolului antreprenorilor in societate si incurajarea si inspirarea potentialilor antreprenori. Sunt disponibile un documentar video despre castigatorii din 2006 si un compendiu cu castigatorii editiilor din 2006 si 2007 - Biblioteca politicilor din domeniul IMM-urilor - O colectie de ghiduri practice, rapoarte, studii si transcrieri ale conferintelor avand ca teme politicile din domeniul IMM-urilor si spiritul antreprenorial.

1.3.7. Promovarea spiritului antreprenorial

- Formarea antreprenorilor de maine - Atragerea cat mai multor tineri spre o cariera antreprenoriala necesita o expunere la mediul si la atitudinile antreprenoriale de la o varsta frageda. Pagina prezinta eforturile Comisiei de incurajare a statelor membre cu privire la introducerea antreprenoriatului in planurile de invatamant de la toate nivelurile de educatie. - Infiintarea unei societati comerciale - proceduri simplificate - Infiintarea unei companii este o decizie importanta, iar deseori cerintele administrative reduc entuziasmul doritorilor. Comisia a fortat statele membre sa simplifice procedurile lor, sa accelereze si sa reduca costul infiintarii unei companii, incurajand astfel mai multi antreprenori sa faca primii pasi in deschiderea unei afaceri. - Erasmus pentru tinerii intreprinzatori - Proiectul pilot "Erasmus pentru tinerii intreprinzatori" va facilita formarea, activitatea in retea si schimbul de experiente intre intreprinzatorii europeni. Tinerii intreprinzatori vor invata de la intreprinzatorii cu experienta din alte tari. Aceasta actiune va contribui la promovarea spiritului antreprenorial, internationalizarii si competitivitatii IMM-urilor existente si a intreprinderilor proaspat infiintate din UE. - Incurajarea femeilor intreprinzator - Femeile reprezinta o sursa importanta de potentiali intreprinzatori in Europa, dar, datorita unui numar de obstacole specifice, ele sunt subreprezentate in acest domeniu. Aceasta pagina prezinta, in linii mari, eforturile Comisiei de identificare si de eliminare a acestor obstacole, urmarind sa incurajeze un numar cat mai mare de femei sa aleaga o cariera antreprenoriala. - Usi deschise pentru grupurile etnice minoritare si migranti- Migrantii si persoanele apartinand minoritatilor etnice se confrunta cu dificultati specifice la infiintarea si la gestionarea unei intreprinderi Comisia a urmarit sa identifice cauzele acestui fenomen si sa incurajeze statele membre sa faciliteze infiintarea si gestionarea de companii de catre antreprenorii incepatori care apartin unor minoritati etnice diferite. - Intreprinderi mici si mestesugaresti - Intreprinderile mici si mestesugaresti reprezinta o parte importanta a locurilor de munca din Europa, dar, din cauza dimensiunii lor reduse, deseori acestea trebuie sa se lupte pentru supravietuire. Prin urmare, Comisia pune un accent deosebit pe garantarea faptului ca astfel de firme nu sunt supraimpovarate de birocratie si ca decidentii politici iau in considerare nevoile acestora. - Afaceri de familie - Afacerile de familie reprezinta o parte importanta a companiilor europene existente si au un rol important in consolidarea si dinamismul economiei europene. Comisia Europeana a intreprins unele actiuni specifice in vederea studierii nevoii pentru si a formularii unor viitoare initiative politice care sa favorizeze afacerile de familie, in special intreprinderile mici si mijlocii - mai multe informatii gasiti aici.

1.3.8. Cresterea competitivitatii IMM-urilor

- Facilitarea accesului IMM-urilor la licitatiile publice - codul de bune practici - Ca parte a "Small Business Act" pentru Europa (SBA), Comisia Europeana a publicat un set de exemple practice si de recomandari care sa permita statelor membre si autoritatilor publice sa reformuleze regulamentele si practicile privind licitatiile publice pentru a deveni mai prietenoase cu IMM-urile. Acest Cod de bune practici prezinta modalitatea prin care prevederile directivelor UE privind licitatiile publice pot fi folosite in beneficiul IMM-urilor si scoate in evidenta, la nivel national, un numar de norme si practici prietenoase cu IMM-urile, colectate ca urmare a consultarilor cu statele membre si cu alte parti implicate. - Promovarea activitatilor internationale ale IMM-urilor- IMM-urile ambitioase nu se vor limita la o activitate nationala, dar procesul de introducere a unui produs sau a unei companii pe o piata straina poate fi intimidant, chiar si cu progresul inregistrat de crearea pietei unice europene. Comisia lucreaza la identificarea celor mai bune politici care incurajeaza IMM-urile sa-si extinda activitatea peste granitele nationale, atat in UE, cat si in afara ei.

1.3.9. Piata unica europeana

- Statutul societatii private europene (SPE) - Comisia Europeana a adoptat o propunere privind statutul societatii private europene (cunoscuta sub numele de "Societas Privata Europaea"), care contine un set de reglementari juridice uniforme care urmeaza sa se aplice pentru orice SPE din toate statele membre. Aceasta va facilita antreprenorilor infiintarea de intreprinderi mici in spatiul UE. Propunerea va aduce o economie de timp si o reducere a costurilor, in special a costurilor legale, legate de infiintarea diferitelor forme de societati in diverse state membre. - Reducerea poverii administrative - consultare on-line - Comisia Europeana a lansat un important program de actiune pentru reducerea poverii administrative (2007-2012). Acest program se refera in special la informatiile pe care intreprinderile din UE sunt obligate sa le furnizeze administratiilor publice sau entitatilor private: informatii cerute pentru inregistrarea legala, certificare, inspectie, subventii, completarea formularelor statistice, etichete energetice pentru consumatori sau rapoarte pentru actionari etc. In cazul in care considerati ca sunteti obligat sa furnizati informatii care nu sunt necesare sau ca informatiile cerute ar putea fi furnizate intr-un mod mai eficient, va rugam sa utilizati acest formular pentru a ne comunica sugestia (sugestiile) dumneavoastra.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1505
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved