CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
PUBLICITATEA
Publicitatea este o componenta importanta a politicii promotionale, unul din mijloacele cele mai utilizate in activitatile de piata. Prin intermediul ei intreprinderea se implica si se raporteaza laevolutia pietei, imbracand o larga paleta de tehnici.
Publicitatea cuprinde toate actiunile care au drept scop prezentarea indirecta- orala sau vizuala- a unui mesaj in legatura cu un produs, serviciu, marca sau firma. Ea vizeaza, pe termen lung, modificari de cimportament la nivelul diferitelor categorii de consumatori ca si mentinerea fidelitatii acestora fata de oferta intreprinderii. Pentru ce acest demers sa aiba finalitatea dorita, in proiectarea continutului si alegerea formelor si mijloacelor utilizate, intreprinderea trebuie sa aiba in vedere cateva caracteristici ale publicului: dorinta de a fi tratat ca un partener activ si exigent, disponibilitati diferite de reactie fata de fenomenul publicitar, capacitatea de a-si exprima propriile idei si exigente fata de acest gen de activitate.
Caracteristic publicitatii este faptul ca ea reprezinta un mijloc de comunicatie de masa: mesajele nu sunt transmise unui singur individ, ci unui intreg grup, mai mult sau mai putin numeros, de persoane, iar raporturile dintre emitator si destinatari nu sunt directe, sunt intermediate de un canal de comunicatie de masa.
Formele de materializare a publicitatii sunt numeroase, dar toate au ca scop final realizarea unei comunicatii eficiente in cadrul mediului economico-social, al pietei, invederea modificarii atitudinilor si comportamentului consumatorilor. Acestui scop principal ii sunt subordonate unele obiective specifice: sustinerea procesului de vanzare prin crearea unei imagini favorabile in randul consumatorilor potentiali; atragerea de noi segmente de consumatori; lansarea pe piata a unui nou produs; introducerea unui nou pret etc.
Mijloacele majore de transmitere a mesajelor publicitare sunt:
presa cotidiana si periodica, este un mijloc cu randament excelent (in conditiile unei utilizari corecte). Alegerea publicatiei se face in functie de difuzarea teritoriala, momentul aparitiei, categoriile socio-profesionale ale cititorilor, tirajul, pretul de vanzare al spatiului, calitatea imprimarii etc. Avantaje: flexibilitate, aria vasta de difuzare, controlul asupra expunerii anuntului. Elementele anuntului sunt ilustratia, textul, sloganul.
Radioul este un mijloc rapid si cu mare acoperire a publicului. Avantaje: selectivitatea (in functie de ora transmiterii), costuri moderate, flexibilitate; dejavantajul consta in faptul ca mesajul este prezentat doar sonor, imaginea ascultatorului fiind partiala si efemera.
televiziunea este un mijloc relativ recent, dar cu o expansiune impresionanta. Avantaje: flexibilitate, repetare la ore de maxima audienta, combinatie unica a mesajului (sunet, imagine, miscare). Dezavantaje: costuri ridicate, selectivitate redusa.
cinematograful constituie un mijloc modest, utilizeaza spoturi costisitoare, de obicei cu dubla folosinta, pentru televiziune si marele ecran.
publicitatea exterioara: afise, panouri, insemne publicitare. Avantaje: transmit mesaje simple si concise. Elemente de diferentiere: modul de prezentare, locul de expunere, durata de expunere.
Prin tiparituri: cataloage, pliante, brosuri, agende si calendare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1426
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved