Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Managementul resurselor umane in IMM-uri - Comunicarea in cadrul intreprinderii si motivarea angajatilor

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micManagementul resurselor umane in IMM-uri

Planificarea necesarului de personal. Recrutarea si selectia personalului.Orice IMM trebuie si e obligata sa identifice sursele de recrutare a personalului si sa elaboreze o metodologie de selectie a acestuia pe baza propriilor nevoi. Pentru a nu se confrunta cu un deficit de forta de munca IMM-le trebuie sa acorde importanta urmatoarelor aspecte:

Procesului de recrutare si alegere a personalului

Sa ofere stimulente

Sa realizeze o atmosfera placuta si o apropiere a persoanelor

Sa incerce automatizarea anumitor operatiuni.

Pentru stabilirea necesarului de personal si a pregatirii precum si pentru realizarea unei selectii corespunzatoare, compartimentul de personal din cadrul intreprinderii trebuie sa elaboreze fisa postului care sa cuprinda sarcinile, atributiile, conditiile de munca, subordonarea ierarhica si alte elemente care trebuie respectate pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii.

Se elaboreaza specificatiile postului, se precizeaza calificarea ceruta, experienta si aptitudinile personale care trebuie sa completeze calitatile angajatului. In cadrul IMM-urilor fisa postului trebuie sa fie mai flexibila pentru a exista mai multe posibilitati in atribuirea sarcinilor. Managerul trebuie sa identifice sursele de recrutare a angajatilor. Acestea pot fi surse interne sau surse externe.

Sursele interne sunt constituite din angajatii actuali carora li se ofera sansa de promovare si implinire, o motivare mai mare in munca. Sunt mai putin costisitoare si mai eficiente pentru ca ele au putut fi observate in timp si s-au format in cadrul intreprinderii.

Acoperirea de personal se poate face prin trei modalitati:

Reciclare (perfectionare)

Transfer

Promovare pe un post superior

Sursele externe sunt constituite de fostii angajati, cunostinte sau prieteni ai actualilor angajati, persoane din afara intreprinderii, absolventi de facultate, personalul de la concurenta, elevei, pensionari etc.

Selectia personalului reprezinta un proces prin care se stabileste daca un candidat are calitatile necesare pentru a satisface specificatiile postului. Nu exista angajat perfect, persoanele angajate trebuie sa se completeze intre ele si sa formeze un tot. Trebuie avut in vedere ca realizarile anterioare reprezinta o baza pentru succesele viitoare si trebuie cat mai multe informatii despre profilul candidatului.

Etapele procesului de selcetie sunt urmatoarele:

Completarea cererii de angajare si prezentarea unui CV

Interviul preliminar

Testarea candidatului Culegerea de informatii si recomandari

Interviul de selectie

Examen medical

Negocieri si stabilirea ofertei demunca

Complexitatea procesului de selectie depinde de natura postului, selectia se poate realiza in cadrul intreprinderii sau in cadrul unei firme specializate.

Perfectionarea pregatirii angajatilor.

Trebuie sa vizeze atat pe noii angajati cat si pe cei mai vechi. O perfectionare continua va determina o mai mare eficienta a intreprinderii. Efectele se concretizeaza de regula in cresterea productivitatii muncii, scaderea fluctuatiei de personal, scaderea costurilor de productie prin diminuarea cheltuielilor.

Pregatirea personalului cu functii manageriale se poate realiza in doua modalitati:

La locul de munca: asigura continuitate in activitate

In cadrul unei firme de consultanta sau institutii de invatamant

In derularea lui se procedeaza astfel:

Determinarea nevoii de pregatire, diferentiata pe persoane

Stabilirea unui plan de pregatire

Consultarea angajatilor daca pregatirea manageriala a avut efect si daca angajatii sunt satisfacuti de schimbarile managerilor.

Comunicarea in cadrul intreprinderii si motivarea angajatilor.

Relatiile umane implica interactiunea angajatilor din cadrul intreprinderii, aceasta comunicare trebuie gestionata cu grija pentru a evita conflictele si situatiile tensionate. Acest rol de a evita situatiile tensionate ii revine managerului care trebuie si poate sa atenueze situatiile conflictuale. In IMM-uri sarcina managerului e mai usoara. Capacitatea managerului de a influenta angajatii in scopul atingerii obiectivelor intreprinderii este exprimata de termenul leadership.

Leadership-ul constituie o parte integranta a managementului si e folosit in cadrul managementului atat de functia de planificare, de organizare, de recrutare si selectie a angajatilor, de control etc.

Pentru IMM-uri leadership-ul e important si joaca un rol hotarator pentru motivarea salariatilor pentru atingerea obiectivelor personale si ale intreprinderii.

Se cunosc trei tipuri de leadership:

Leadership participativ

Leadership autocratic (autoritar)

Leadership permisiv

Leadership-ul participativ presupune participarea angajatilor la formularea si stabilirea obiectivelor, a sarcinilor si a strategiei intreprinderii.

Leadership-ul autocratic e un leadership autoritar, managerul decide singur, nu permite luarea hotararilor de alti salariati.

Leadership-ul permisiv e imbinarea primelor doua tipuri. Exista anumite limite de actiune pentru angajati, managerul ia hotararile dar angajatii sunt lasati sa decida in functie de situatia concreta.

Foarte rar se foloseste o singura forma, de regula managerii folosesc mai multe tipuri de leadership concomitent in functie de situatia concreta, de pregatirea si aptitudinile managerului si in functie de calificarea si aptitudinile angajatilor.

Comunicarea reprezinta un proces de transfer al informatiilor si ideilor intre persoane. Nu exista comunicare perfecta. Aceasta nu este intotdeauna eficienta, datorita barierelor care se cuprind in procesul comunicarii:

Nivelul ierarhic

Folosirea necorespunzatoare a limbajului tehnic

Neatentia sau neantelegerea mesajului sau a instructiunilor

Motivatia e procesul de determinare a angajatilor in desfasurarea activitatilor si ea poate fi pozitiva sau negativa.

Motivatia poate fi folosita pentru:

Atragerea potentialilor angajati (salar, promovare, ambianta etc.)

Imbunatatirea rezultatelor (responsabilitati suplimentare, mariri de salar)

Mentinerea angajatilor

Principalele cai de stimulare a angajatilor:

Stimularea baneasca

Aprecierea performantelor

Participarea la adoptarea deciziilor

Acordarea de responsabilitati si autoritate sporite

Acceptarea unui program de munca felxibil

Aplicarea sistemului zero defecte (de prima data se realizeaza un obiectiv se ofera un stimulent)

Aplicarea managementului prin obiective.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2313
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved