Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Tehnici de cautare a unui loc de munca

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micTehnici de cautare a unui loc de munca

O persoana aflata in cautarea unui loc de munca, poate apela la una sau mai multe modalitati de cautare descrise mai jos:

1. Consultarea listelor cu locuri de munca vacante afisate saptamanal de catre Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, respectiv Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca Bucuresti si inscrierea in baza de date ca persoana in cautarea unui loc de munca.2. Participarea la Bursele locurilor de munca organizate de catre Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

3. Cautand pe Internet. Exista multe web site-uri care ofera locuri de munca, structurate in functie de diferite domenii sau regiuni.

4. Afisare de anunturi ( fluturasi) cu oferta de munca

5. Prin intermediul prietenilor sau al altor cunostinte. Oamenii solicita locuri de munca recomandate sau despre care au aflat de la prieteni, familie si cunostinte, posibil, la locul de munca al acestora.

6. Prin publicitate. Angajatorii anunta locurile de munca vacante in ziare sau reviste, uneori in suplimente speciale dedicate locurilor de munca si negociaza cu cei care raspund la aceste anunturi sau cer mai multe detalii. Si cel care cauta un loc de munca poate da un anunt, in care de obicei se prezinta calificarea, experienta si tipul de activitate de care este interesat, apoi asteapta sa vada daca angajatorii raspund.

7. Prin "Sondare la rece" sau o Cerere de angajare. Bineinteles este posibil sa sunati la diferite companii si sa intrebati de locuri de munca disponibile, uneori chiar fara a face o programare telefonica anterioara. Dar asigurati-va ca aveti deja un CV scris si pregatiti-va sa va prezentati ideile despre locul de munca pe care doriti sa il obtineti. Este folositor sa aveti numele unei persoane de contact din companie cu care sa discutati.

Pe langa cele prezentate mai sus, mai este necesar ca cel care doreste sa se angajeze sa aiba intocmite in prealabil: Currculum Vitae si Scrisoare de intentie.

Currculum Vitae

In analizarea unei candidaturi pentru ocuparea unui post, angajatorul are nevoie de un minimum de informatii despre persoana in cauza, de aceea, oricine se afla in cautarea unui loc de munca va trebui sa invete sa-si redacteze o scurta biografie, denumita Curriculum vitae (lat. 'cursul vietii'). Acest Curriculum vitae (CV) va sta la baza unei prime trieri a candidatilor, prin urmare retineti ca:

Un CV este mai mult decat un document personal, este un mijloc de a te promova pe tine insuti/ insati, deci Nu va subestimati!, incercati sa va puneti intr-o lumina cat mai buna fara a distorsiona adevarul: Nu mintiti!

Un CV nu este o simpla insiruire de ani, slujbe, scoli urmate, el trebuie sa scoata in evidenta cele mai importante realizari ale tale, astfel incat angajatorul sa fie convins ca esti persoana pe care o cauta.

Pentru a putea fi urmarit cu usurinta si pentru a ordona datele continute CV-ul este compus din mai multe indicative:

OBIECTIVUL:

mentionarea obiectivului ofera angajatorului datele necesare cu privire la locul de munca de care esti interesat.

STUDIILE:
in cadrul acestui indicativ este important de mentionat anul absolvirii liceului/facultatii si bineinteles daca te avantajeaza media generala de la bacalaureat/licenta.

EXPERIENTA:
aici vor fi mentionate toate functiile detinute, daca ai avut personal in subordine, cursurile de specializare si calificare

ABILITATI SI DEPRINDERI:
acest indicativ pune in valoare toate calitatile tale care vor putea aduce o contributie pozitiva intereselor angajatorului.

REALIZARI SI PREMII SPECIALE:
acestea demonstreaza competenta ta si pot avea un impact deosebit asupra angajatorilor. Acestia isi doresc persoane de valoare.

ASOCIATIILE PROFESIONALE DIN CARE FACI PARTE:

HOBY-uri:
desi aparent fara importanta, ele pot fi un avantaj. De exemplu daca este mentionat sahul ca hoby, cel care angajeaza poate deduce ca ai o gandire ordonata si precisa

RECOMANDARI:
acestea vor contine numele, functiile, adresele si numerele de telefon ale persoanelor care te recomanda.

Greseli care pot fi facute in redactarea unui CV:

-nu scrie mai mult de doua pagini;
-nu scrie pe hartie de proasta calitate sau pe hartie colorata;
- nu fa corecturi cu mana - nu numai ca arata neprofesional dar este si greu de citit;
-nu relata despre vechile locuri de munca fara nici o semnificatie pentru situatia prezenta;
-evita repetitiile;
-evita fotocopierea multipla a CV-ului pentru a nu pierde lizibilitatea textului;
-fi sincer si nu inventa povesti fabuloase despre performantele tale;
-nu mentiona in CV salariul pe care doresti sa il ai;

Alte greseli
- informatiile nu sunt prezentate intr-o succesiune logica, fiind greu de urmarit;
- propozitii si paragrafe prea lungi care ofera prea putine informatii;
- nu este orientat spre rezultate, nu arata ceea ce de fapt ati realizat in cadrul slujbei;
- contine prea multe detalii irelevante - sex, stare civila si sanatate nu mai sunt necesare in CV-urile din zilele noastre;
- prea incarcat grafic - fonturile elegante, fotografiile distrag atentia de la claritatea prezentarii;
- neincluderea unei liste de abilitati. O astfel de lista inclusa intr-un Curriculum Vitae este una dintre cele mai 'grele' arme pe care o ai la indemana . Un candidat care si-a facut temele, stie foarte precis care sunt competentele si abilitatile cerute in slujba solicitata. Aceasta sectiune va insirui toate calitatile tale. direct legate de ceea ce necesita viitorul

  Scrisoarea de intentie

Scrisoarea de intentie nu este o scrisoare tip, ea trebuie sa raspunda cerintelor institutiei sau firmei careia o trimiti.

Cateva reguli in editarea scrisorii de intentie:


1. O scrisoare de intentie trebuie sa fie concisa. O scrisoare in care elementul esential este 'vedeti CV-ul pe care-l atasez', este o sansa ratata.

2. O scrisoare de intentie trebuie sa fie corect scrisa. Greselile gramaticale sau de ortografie sunt de neiertat. Un angajator care ar citi o astfel de scrisoare cu greseli gramaticale, ar vedea 'prin' ea un candidat neglijent care nici macar pentru a solicita un job nu e in stare sa-si dea toata silinta. Reciteste si corecteaza orice greseala, oricit de minora ar parea. Multi angajatori vad in scrisoarea de intentie un exemplu al calitatilor de comunicare ale candidatului. Nu pierde aceasta ocazie de a face o impresie buna de la inceput.

3. O scrisoare de intentie trebuie sa reflecte interesul tau pentru firma la care vrei sa te angajezi. De aceea trebuie sa includa date specifice din care sa reiasa ca ti-ai facut temele. Arata cum firma va beneficia de calitatile si aptitudinile tale. Exprima-ti increderea in aceasta firma aratind ca stii cite ceva despre afacerile pe care le deruleaza si despre pozitia sa pe piata. Asemenea informatii le poti obtine din publicatii de specialitate, articole de presa, statistici oficiale, site-ul firmei de pe Internet, etc. Investeste ceva timp in studiul mediului de afaceri al firmei inainte de a scrie scrisoarea de intentie.

Scrisoarea de intentie trebuie sa fie scurta si intr-o forma de adresare directa.

Poate contine unele elemente care nu sunt incluse in biografie:
- motivele cautarii noului loc de munca
-date asupra salariului
ATENTIE! poti scrie care este salariul tau actual dar nu este indicat -- sa mentionezi salariul pe care il doresti
- postul (posturile) pentru care doresti sa fi luat in considerare
Scrisoarea de intentie nu trebuie sa contina informatiile din CV

Scrisoarea de intentie trebuie adresata unei anumite persoane
- poti telefona pentru a afla cui trebuie sa o adresezi
- daca din diferite motive nu ai reusit sa afli numele persoanei, trimite scrisoarea de prezentare si CV-ul serviciului de resurse umane al firmei sau institutiei.

Daca Scrisoarea de intentie si Cv-ul au fost corespunzatoare angajatorul va va chema la interviu.

Cum sa va pregatiti pentru un interviu ?

Daca sunteti chemat la un interviu ca parte a procedurii de recrutare, inseamna ca ati trecut de primul stadiu si ati fost selectat. Acest lucru trebuie sa va sporeasca increderea in dvs. Va oferim aici cateva sfaturi, folositoare nu numai pentru un interviu, ci pentru majoritatea intalnirilor fata-in-fata.

Sositi la timp, mai bine cu cateva minute mai devreme decat mai tarziu.

Fiti ingrijit si curat, purtati haine pe masura, potrivite cu genul de munca in care solicitati. postul, nu prea obisnuite, nu prea tipatoare.

Fiti atent la respiratie si aveti grija sa nu sositi transpirat.

Nu intindeti mana primul, asta o va face angajatorul, dar daca acesta va intinde mana raspundeti cu o strangere ferma.

Luati loc cand sunteti invitat: daca sunteti lasat in picioare, intrebati daca puteti sa luati loc (este posibil sa va fie testata timiditatea).

Incercati sa va relaxati cat mai mult posibil.

Comportati-va intr-o maniera increzatoare, dar nu sfidatoare. Nu evitati privirea nimanui: raspunsurile nu trebuie soptite si nici mormaite, iar cand este cazul, zambiti.

Vorbiti la obiect, nu incercati sa fiti prea spiritual sau jovial, dar si a fi prea retras poate fi o greseala.

Daca vi s-a pus o intrebare dificila, ganditi-va bine inainte de a raspunde. Cereti lamuriri daca nu ati inteles imediat. Cand raspundeti vorbiti rar, uneori puteti repeta un cuvant sau doua pentru a castiga timp. In anumite situatii este mai bine sa spuneti "nu stiu" decat sa bateti campii. Uneori este posibil sa evitati intrebarea fara sa pareti nesigur sau sa folositi umorul (potrivit) pentru a inveseli atmosfera si sa aveti timp pentru raspuns. Trebuie sa fiti constient ca angajatorul nu incearca sa va puna la zid.

In continuare sunt prezentate exemple ale celor mai frecvente intrebari puse in interviurile de angajare. Imprimati-le si pregatiti-va raspunsurile acasa. Aceasta pregatire poate da rezultate mai tarziu.

Exemple de intrebari frecvente in interviurile la angajare
(desigur, pot exista si altele)

Cum ati descrie cariera dvs. de pana acum?

Care era activitatea dvs. la locul de munca anterior?

Ce va placea (nu va placea) la aceasta activitate?

Care au fost elementele noi pe care le-ati invatat acolo?

De ce ati parasit locul de munca anterior? (atentie - nu fiti prea critic la adresa fostului sef)

Ati mai fost si la alte interviuri?

Ce stiti despre firma noastra? De ce ati ales-o? (merita sa stiti ceva despre firma - informati-va din timp)

Ce v-ar placea sa obtineti in munca (in cariera)? Cum va vedeti (ce v-ar placea sa faceti) peste 5 (10) ani?

Care va sunt punctele forte (slabe), la ce sunteti bun (mai putin bun)?

Care sunt cunostintele si aptitudinile pe care le-ati aplica la noul loc de munca?

De ce ar trebui sa va incredintam dvs. acest loc de munca? Ce beneficiu ne-ati aduce?

Ce tip de munca va face sa fiti increzator?

Sunteti dispus sa lucrati peste programul normal?

Sunteti capabil si dispus sa lucrati ocazional cu un volum mare de munca?

Stiti sa va odihniti sau sa va relaxati?

Cum va petreceti vacantele? Care sunt interesele dvs. de timp liber?

Va place sportul?

Care este starea sanatatii dvs?

La unele din intrebari ati raspuns deja in CV, dar angajatorul le poate repeta pentru a obtine un raspuns mai detaliat sau ca sa va observe reactiile. Ar trebui sa aveti pregatite cateva intrebari pe care sa le puneti angajatorului (nu numai despre locul de munca pe care l-ati solicitat, dar si, de exemplu, despre productia firmei, despre directiile de dezvoltare, posibilitatile de pregatire si avansare).

Interesul dvs. sigur va face o impresie buna.

Bibliografie :

https://www.primplan.ro/jobsite/Articole_cv1.htm

https://www.1educat.ro/cariera/strategia/scrisori.html

https://www.go.ise.ro/main/U21.HTMPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1871
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved