Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


RELATIILE PUBLICE - ETICA SI PRINCIPII

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micRelatiile Publice - etica si principii

Etica

De etica depinde credibilitatea unei organizatii si implicit imaginea acesteia.In scopul respectarii eticii o organizatie trebuie sa intreprinda mai multe actiuni si anume:

Trebuie sa comunice adevarul, astfel incat ea va fi credibila.

  • Organizatia este deschisa iar actiunile sale au substanta, obtinand astfel incredere.
  • Organizatia evalueaza corectitudinea activitatilor sale astfel incat va avea parte de un tratament corect.
  • Organizatia mentine un proces continuu de comunicare astfel incat va exista intelegere si respect reciproc.
  • Organizatia cerceteaza amanuntit mediul inconjurator - astfel incat ea isi poate comunica pozitia intr-un mod eficace si poate proceda la schimburi in functie de interesele publicului.

Principii

1. Declararea scopului

Este intrinsec unor Relatii Publice profesionale ca sursa tuturor mesajelor si

activitatilor sa fie cunoscuta si declarata.

2. Corelarea scopurilor organizatiei cu politica acesteia

Acesta in scopul minimizarii timpului pierdut cu activitati neimportante sau cu unele care risipesc resurse si nu sunt corelate cu politica organizatiei.

Fiecare actiune si activitate trebuie sa se raporteze la obiective. Trebuie analizat daca este nevoie intr-adevar de un articol in presa, de un discurs sau de organizarea unei receptii sau daca ceea ce se vrea se poate face si cu ajutorul altor mijloace.

In acest context trebuie avute in vedere atat obiectivele si politica organizatiei cat si mediul inconjurator, astfel incat dupa confruntarea celor doua parti sa se ajunga la diferite variante de actiune din partea PR-ului.

3. Evaluarea posibilelor consecinte

Reputatia unei organizatii poate avea de suferit daca nu se iau in considerare consecintele unor actiuni. Spre exemplu este foarte riscant sa se procedeze la un discurs in public fara pregatirea in prealabil a acestuia.

4. Evitarea presupunerilor

In acest caz un rol principal il joaca sedintele in care se discuta problema in cauza si nu se ajunge la situatia in care o singura persoana ia o decizie fara sa consulte din alte surse de informatii.

5. Analiza mediului

Fata de punctul anterior cercetarea merge mai departe si studiaza piata, mediul identificand publicul care ar putea fi interesat si mijloacele ce ar putea fi folosite pentru a ajunge la acesta.

Totodata cercetarea aduce informatii noi despre produse si actiuni, despre concurenta

6. Stabilirea unor obiective clare

Daca se stabileste clar ceea ce trebuie atins, apoi este mult mai usor de condus o campanie orientata in directia specifica.

7. Concretizarea relatiilor

Este aproape imposibila o comunicare cu publicul larg fara o segmentare corespunzatoare.Ca urmare a segmentarii se ajunge la utilizarea unor instrumente si mijloace specifice anumitor grupuri.

Cu cat organizatia isi concentreaza efortul in directia unui anumit grup cu atat comunicarea va inregistra un succes mai mare.

8. Folosirea cat mai multor canale

Un mesaj are o mai mare influenta pe masura ce vine din toate directiile si nu numai dintr-o singura directie. Informatia poate fi imbunatatita cu ajutorul unei emisiuni radio sau unei scrisori, a unei remarci din partea unui prieten, a unui articol in ziar sau prin intermediul rezultatelor unei cercetari de piata.

Varietate abordarilor creeaza continuitate, consistenta si credibilitate. Asadar sarcina fundamentala consta in alegerea mesajelor potrivite, trimiterea acestora catre publicul potrivit prin intermediul mijloacelor de comunicare potrivite.

9. Consecventa mesajelor

Inexistenta consecventei mesajelor de la un public la altul poate duce la pierderea credibilitatii. Aceasta nu inseamna ca trebuie evitata accentuarea a diferite aspecte pentru diferite tipuri de public pentru a sublinia avantajele.

Totusi, acest lucru nu trebuie sa duca la contradictii deoarece un avantaj pentru un anumit public se poate constitui intr-un total dezavantaj pentru un altul.

Spre exemplu cresterea preturilor poate fi apreciata de actionari dar dezaprobata de clienti.

10. Adaptare

Aceasta consta in abordarea diferitelor tipuri de public in functie de caracteristicile definitorii ale fiecaruia dintre ele. Fondul este acelasi in timp ce forma difera.

11. Pregatire

Pregatirea presupune foarte multa munca si raspunsul la fel de multe intrebari. Spre exemplu, in cazul unei conferinte de presa cel ce este intrebat(purtatorul de cuvant) trebuie sa fie documentat si totodata sa se astepte la cele mai incomode intrebari. De aceea este necesara o pregatire in prealabil.

In cartea "Goodbye to the Low Profile" Herb Schmertz si William Novak vorbesc despre arta confruntarii creative.

Principiile enuntate de ei sunt:

Pastreaza notiunile si cuvintele potrivite pentru tine insuti - foloseste un limbaj emotional.

Nu fi previzibil - lasa-i sa se ingrijoreze de ceea ce poti face.

In discutii/dezbateri fii primul pentru ca poti stabili agenda.

Arata cum ai gandit, nu numai concluziile - explicarea poate schimba opinii.

Sa stii cand ai pierdut; nu poti castiga mereu. Minimizeaza-ti pierderile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1893
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved