Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE VOMITIVE (emetice)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micSubstante vomitive (emetice)

Sunt substante medicamentoase care se utilizeaza pentru a provoca vomitarea la carnivore si omnivore. In doze mici produc expectoratie, iar in doze moderate actioneaza ca ruminatorii.Vomitivele cu actiune centrala sunt cele care excita direct centrul vomei de la nivelul bulbului rahidian. Vomitivele cu actiune periferica, sau vomitivele reflexe sunt cele care produc voma prin stimularea terminatiilor senzitive ale nervului vag. Pentru practica curenta mai utile sunt vomitivele centrale deoarece ele produc un efect sigur, rapid si sunt usor de administrat (injectate). Vomitivele sunt folosite pentru a realiza golirea stomacului de alimente alterate, toxine, substante toxice ingerate accidental etc. Nu se vor folosi la animalele slabite.

Vomitive cu actiune centrala

Apomorfina. Se utilizeaza solutia 1% clorhidrat de apomorfina. Sub influenta luminii si aerului capata culoare verde. Solutiile colorate in verde nu se mai pot folosi. Este cel mai bun vomitiv central pentru caine la care doza este de 0,00005-0,0001g/Kg.

Veratrina. Este considerat cel mai bun vomitiv central pentru porc la care se administreaza 0,01-0,03 g.

Pilocarpina. Se utilizeaza cu bune rezultate ca vomitiv atat la porc, cat si la caine. Se prezinta sub forma de solutie injectabila 1% si se administreaza pe cale s.c. in doza de 0,5-1ml la caine si 1-3ml la porc.

Vomitive cu actiune periferica

Emeticul este un vomitiv care are atat actiune periferica, cat si centrala. La porc se administreaza 0,2-2g, iar la carnasiere 0,05-0,3 g.

Sulfatul de cupru. Are si actiune antiseptica, antihelmintica, antiparazitara externa, astringenta si caustica. Este si vomitiv cu actiune periferica daca se administreaza in electuarii  in doza de 0,1g la porc si cu lingurita din solutia 1% pana se declanseaza voma la caine (autodozare).

Sulfatul de zinc. Are si actiune astringenta. Este un vomitiv cu actiune periferica la caine la care se administreaza din solutia 2% cu lingurita pana se declanseaza voma (autodozare).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5613
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved