Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Antrenamentul cu greutati reduce posibilitatea aparitiei hipertensiunii arteriale

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE

Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care nu prea au habar de culturism :” Nu te antrena cu greutati, o sa iti creasca tensiunea !”.De curând a fost utilizata meta-analiza pentru a analiza efectul antrenamentului cu greutati asupra celor susceptibili de a dezvolta in viitor hipertensiune arteriala. S-au realizat astfel noua studii pe adulti sanatosi care practicau in mod regulat culturismul. Meta-analiza este o metoda de analiza statistica in care rezultatele diverselor studii sunt combinate si se poate trage in final, o concluzie statistica.Modificari au aparut in medie la 3-4 % din subiectii luati in evidenta in cele noua studii. Concluzia finala a cercetatorilor a fost ca antrenamentul cu greutati scade sansa de a face hipertensiune arteriala la adultii sanatosi in momentul studiului. Totusi, fiindca exista prea putine studii pe aceasta tema, concluzia mai sus prezentata trebuie privita ca preliminara.Este foarte important de observat ca antrenamentul cu greutati, desi nu scade in mod semnificativ riscul de a se produce hipertensiune arteriala, in mod sigur el nu va fi un factor favorizant pentru aparitia acestei boli.

( Journal of Applied Phisiology )

AVANTAJELE ANTRENARII CÂTE UNUI MEMBRU PE RÂND

Multe exercitii cu greutati pot fi executate cu câte un membru pe rând. Exemplele sunt multe si includ si exercitiile cu gantere executate cu o mâna sI extensia coapsei cu un picior. Cei mai multI oameni fac exercitii cu câte o mâna sau un picior in incercarea de a obtine izolarea unei grupe musculare sau pur sI simplu fiindca asa se face acel exercitiu.Un studiu recent arunca o noua lumina asupra motivelor pentru care ar trebui sa folosim exercitii cu un singur membru. Reusita multor actiuni ca lupta cu bratele (la lupte greco-romane sau in judo) sI aruncarea cu putere a unei mingii (ca la baseball, oina sau handbal) depind predominant de un singur brat ; alte activitati ca sariturile inalte sau lungi sau lovirea cu putere a unei mingi ca in fotbal depind predominant de un singur picior.

Antrenamentul cu un singur membru , numit sI antrenamentul unilateral poate mari deficitul de bilateralitate si simetrie. Deficitul de bilateralitate se refera la un lucru prezent la multi oameni : daca le testezi forta fiecarui brat sau picior separat, suma fortei celor doua membre va fi mai mare, decât daca ai fi testat cele doua membre in acelasi timp (impreuna).Un alt studiu de actualitate a propus antrenarea isokinetica a membrului nondominant (de exemplu, mâna stânga la dreptaci) sI a folosit extensia membrului inferior la aparat, trei pâna la cinci seturi de câte sase repetari.

Programul de antrenament a durat opt saptamâni si se desfasura de trei ori pe saptamâna. Acest antrenament a crescut semnificativ deficitul de bilateralitate pentru exensia membrului inferior. Asta inseamna ca acest tip de antrenament creste forta in fiecare membru separat, si se poate obtine o extensie mai buna decât daca s-ar folosi forta mabelor membre in acelasI timp.Deci daca sunteti implicati intr-o activitate care presupune utilizarea unui singur brat sau picior, atunci este de preferat sa introduceti in programul dvs. de antrenament exercitiile realizate cu câte un membru pe rând , pentru ca va vor imbunatati performanta.

ANTRENAMENTUL CU GREUTATI AMELIOREAZA CAPACITATEA DE EFFORT AEROBIC A SPORTIVILOR SENIORI

In tinerete, antrenamentul cu greutati nu creste in mod normal anduranta sau capacitatea de efort aerobic. Un studiu recent a aratat totusI ca unui sportiv senior de sex masculin, cu vârsta cuprinsa intre 65 sI 74 de ani, antrenamentul cu greutati ii poate ameliora anduranta. Lotul de barbatI luatI in studiu s-au antrenat cu greutati timp de noua saptamâni, de trei ori pe saptamâna. Fiecare sedinta de antrenament era compusa din patru tipuri de exercitii pentru picioare, a câte trei seturi fiecare ( un set era compus din 12 repetari; repetarile 6-12 erau efectuate cu greutatea maxima suportata).Consumul maxim de oxigen masurat la bicicleta stationara – unul dintre “standardurile de aur” in aprecierea andurantei – a crescut semnificativ datorita antrenamentului cu greutati. In plus, cresterea consumului maxim de oxigen datorat antrenamentului cu greutatI nu a fost semnificativ diferit fata de cresterea aceluias parametru dar obtinut in urma a noua saptamâni de antrenament aerobic (trei sedinte pe saptamâna).

Dupa cele noua saptamâni de antrenament cu greutati, seniorii au fost supusi unei alte perioade de noua saptamâni in care au facut antrenament de anduranta. Dupa aceasta perioada s-a observat o mica, dar semnificativa crestere a consumului maxim de oxigen. Astfel, antrenamentul cu greutati este o “unealta” folositoare pentru cesterea andurantei la seniori, insa antrenamentul aerobic traditional poate produce cresteri putin mai mari ale andurantei.AMINOACIZII CU LANT RAMIFICAT AJUTA LA MENTINEREA MASEI MUSCULARE ATUNCI CÂND SE TINE REGIM DE SLABIRE

Unul dintre scopurile fiecarui atlet, atunci când tine cura de slabire este sa scape de masa adipoasa, insa nu si de masa musculara. Devine din ce in ce mai evident ca atunci când se introduc in dieta aminoacizi cu catena ramificata, in timp ce tinem cura de slabire, pierderea de masa musculara este mult mai mica. Intr-un studiu s-au utilizat mai multe tipuri de diete : hipocalorica simpla, hipocalorica cu aport mare de proteine, hipocalorica cu aport scazut  proteic si hipocalorica cu aport suplimentar de aminoacizi cu lant ramificat. Hipocaloric inseamna ca se consuma mai putine calorii decât ar fi necesare pentru a mentine greutatea corpului, astfel ca intr-o dieta hipocalorica, subiectul va scadea in greutate.

Toate regimurile folosite au acoperit 24 kcal/kg corp/zi timp de 19 zile.

· Regimul cu continut proteic mare a asigurat necesarul caloric zilnic astfel : 25% prin proteine, 15% prin grasimi sI 60% prin carbohidrati.

· Regimul cu continut proteic scazut a asigurat necesarul caloric zilnic astfel : 15% prin proteine, 25% prin grasimi sI 60% prin carbohidrati.

· Regimul cu continut mare de aminoacizi cu catena ramificata a asigurat necesarul caloric zilnic astfel : 20% prin proteine, 10% prin grasimi sI 60% prin carbohidrati. Aminoacizii se administrau in cantitate de 51,9 grame / 100g proteine ; proteinele erau formate in principal din 76% leucina, 19% izoleucina si 5% valina.

In toate tipurile de dieta s-a inregistrat o scadere semnificativa a greutatii corporale, dar cea mai importanta s-a obtinut in regimul cu aminoacizi cu lant ramificat – aproximativ 5 kg. O scadere semnificativa s-a obtinut si la capitolul tesut adipos , cea mai importanta fiind tot in dieta cu aminoacizi – 3,7%. Lucrul cel mai important este mentinerea masei musculare la nivelul de dinaintea aplicarii regimului.Grasimea viscerala, adica grasimea din jurul organelor interne a fost masurata prin rezonanta magnetica nucleara. Din nou, toate regimurile au aratat o scadere a grasimii viscerale, iar regimul cu aminoacizi a fost cel mai eficient. Cercetatorii au concluzionat ca includerea aminoacizilor cu lant ramificat intr-o dieta restrictiva (de slabire) produce o scadere semnificativa a grasimii si mai ales a celei viscerale, fara a afecta prea mult masa musculara.

POT FI EXERCITIILE FIZICE EFICIENTE IN PREVENTIA CANCERULUI  DE  PROSTATA ?

Cancerul de prostata este cel mai frecvent diagnosticat cancer al barbatului. Exercitiile fizice au fost studiat ca factor ce poate reduce incidenta, morbiditatea si mortalitatea datorata acestui tip de cancer. Studiile epidemiologice au jucat un rol foarte important in stabilirea relatiei dintre exercitiile fizice sI cancerul de prostata. Aceste studii au folosit ca timp de referinta pentru nivelul activitatii fizice, timpul folosit pentru sport de placere sau ca activitate ocupationala.Din 17 studii, noua au sugerat ca exercitiile pot fi benefice in scaderea riscului de producere a cancerului de prostata, doua au aratat ca nu exista nici o relatie intre cele doua, iar trei studii au aratat ca o activitate fizica intensa poate accelera procesul cancerigen.Ramâne de vazut ce vor spune noile studii !


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 50
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved