CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
CARPUL
Carpul este alcatuit din 8 oase carpiene si constituie segmentul proximal al scheletului mainii; el uneste metacarpul cu extremitatile distale ale oaselor antebratului. Cele 8 oase carpiene sunt asezate pe doua randuri transversale: proximal si distal.
Randul proximal este format, dinspre lateral spre medial, cand mana este in supinatie, din scafoid, semilunar, piramidal si pisiform.
Randul distal este format (in aceeasi ordine) din: trapez, trapezoid, osul mare si osul cu carlig.
SCAFOIDUL - este un os usor alungit, cu axul mare oblic, inferior si lateral. Fiind os cap de rand, prezinta 3 fete articulare si 3 fete nearticulare. Fetele nearticulare sunt anterioara, posterioara si laterala; cea anterioara prezinta tuberculul osului scafoid.
Fetele articulare sunt superioara, inferioara si mediala; fata superioara se articuleaza cu fata articulara carpiana a radiusului. Fata inferioara se articuleaza cu trapezul si trapezoidul iar fata mediala se articuleaza cu semilunarul, superior, si cu osul mare, inferior.
SEMILUNARUL - prezinta 2 fete nearticulare si anume anterioara si posterioara. Superior se articuleaza cu fata articulara carpiana a radiusului, inferior se articuleaza cu osul mare si osul cu carlig, iar medial se articuleaza cu piramidalul. Lateral prezinta fata articulara cu scafoidul.
PIRAMIDALUL - este cel mai medial os al randului deoarece pisiformul este asezat anterior. Prezinta doua fete nearticulare si anume posterioara si mediala. Superior se articuleaza cu fata articulara carpiana a radiusului, inferior cu osul cu carlig, iar lateral cu semilunarul. Ante rior se articuleaza cu pisiformul.
PISIFORMUL - este cel mai mic os al carpului. Prezinta 4 fete si 2 poli (superior si inferior). Cele 4 fete sunt laterala, mediala, anterioara si posterioara. Numai fata posterioara este articulara (cu piramidalul). Medial, pisiformul mai prezinta un sant, pe unde trece nervul ulnar.
TRAPEZUL - este primul si cel mai lateral os al randului distal al carpului. Prezinta 3 fete articulare si 3 fete nearticulare, fapt ce este o caracteristica a oaselor cap de rand. Fata anterioara prezinta tuberculul osului trapez si este nearticulara. Fetele laterala si posterioara sunt nearticulare. Superior realizeaza articulatia cu scafoidul, medial realizeaza articulatia cu trapezoidul, superior, si cu metacarpianul II, inferior.
Inferior, prin fata sa articulara in forma de sa, se articuleaza cu baza primului metacarpian.
TRAPEZOIDUL - prezinta 2 fete nearticulare, anterioara si posterioara. Fata superioara se articuleaza cu scafoidul, cea laterala se articuleaza cu trapezul, cea mediala cu osul mare, iar fata inferioara se articuleaza cu metacarpianul II.
OSUL MARE - este cel mai voluminos os al carpului, fiind situat central. Fata superioara are forma unui cap articular si de aici deriva si numele sau de " os capitatum " . Ea se articuleaza cu scafoidul si semilunarul. Inferior prezinta 3 fete articulare pentru metacarpienele II, III, IV.
Fata laterala se articuleaza cu trapezoidul, iar cea mediala cu osul cu carlig. Anterior si posterior prezinta fete nearticulare.
OSUL CU CARLIG - prezinta 2 fete nearticulare: fata anterioara (la nivelul careia se gaseste carligul osului) si fata posterioara. Are 4 fete articulare si anume laterala, mediala, inferioara si superioara. Fata laterala se articuleaza cu osul mare, cea mediala se articuleaza cu pirami dalul, cea inferioara se articuleaza cu metacarpienele IV - V, iar cea superioara se articuleaza cu semilunarul.
METACARPUL
Metacarpul formeaza scheletul palmei si reprezinta primul rand de oase lungi ale mainii. Este alcatuit din oasele metacarpiene, numerotate de la I la V, dinspre lateral spre medial, cand mana se afla in supinatie. Metacarpienele se articuleaza superior, prin bazele lor, cu oasele carpiene din randul distal, iar inferior, prin capul lor, cu baza falangei proximale corespondente. Metacarpienele prezinta un corp, numit diafiza si doua extremitati: baza si capul. Baza este situata proximal si prezinta o fata articulara concava. Capul este situat distal si prezinta o suprafata articulara convexa pentru falanga proximala corespondenta.
Intre cele 5 metacarpiene se delimiteaza 4 spatii interosoase intermetacarpiene.
METACARPIANUL I-este cel mai scurt si cel mai gros; el se articuleaza superior cu trapezul.
METACARPIANUL II-este cel mai lung; superior se articuleaza cu trapezul, trapezoidul si osul mare, iar medial baza se articuleaza cu metacarpianul III.
METACARPIANUL III-se articuleaza superior cu osul mare. Baza sa are lateral o fata articulara cu metacarpianul II, iar medial, o fata articulara cu metacarpianul IV. Posterior, baza are procesul stiloid, ce intra intre osul mare si trapezoid.
METACARPIANUL IV-se articuleaza cu metacarpienele III si V (lateral), iar superior, baza se articuleaza cu osul mare si osul cu carlig.
METACARPIANUL V-este cel mai mic si mai subtire. Baza, pe lateral, se articuleaza cu metacarpianul IV, iar superior se articuleaza cu osul cu carlig.
SCHELETUL DEGETELOR MAINII
Scheletul degetelor mainii este alcatuit din 14 oase, numite falange, care reprezinta segmentul distal al scheletului mainii. Mana are 5 degete, care sunt numerotate de la 1 la 5, dinspre lateral spre medial, cand mana este in supinatie. In limbajul curent, obisnuit, ele se mai numesc: degetul 1 (police), degetul 2 (aratator, index), degetul 3 (medius), degetul 4 (inelar), degetul 5 (auricular). Policele este alcatuit din doua falange, una proximala si una distala. Degetele 2, 3, 4 si 5 sunt alcatuite din cate 3 falange si anume falanga proximala, falanga medie sau intermediara si falanga distala sau unghiala. Fiecare falanga prezinta o extremitate proximala, numita baza falangei, un corp sau diafiza si o extremitate distala, numita capul falangei. Baza prezinta o suprafata articulara concava, iar capul o suprafata articulara convexa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1197
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved