CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
APARATUL URINAR
Aparatul urinar indeparteaza din organism o serie de substante nefolositoare, pe care le elimina prin urina.
Aparatul urinar este format din:
rinichi, in care se filtreaza sangele si se fabrica urina; sunt in numar de doi,
situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Rinichii vegheaza si ca deseurile toxice din sange sa nu depaseasca o anumita limita. Au forma unui bob de fasole si sunt astfel asezati incat se privesc prin portiunea lor scobita. Ei sunt inconjurati de grasime, in care se gaseste o glanda cu secretie interna, asezata deasupra fiecarui rinichi - glanda suprarenala, constituita din doua doua organe endocrine distincte:
mineralocorticoizi (aldosteron), care mareste reabsorbtia apei si sodiului din urina, si elimina potasiul
glococorticoizi (cortizol), cu efect hiperglicemiant, cresterea eliminarii excesului de apa
hormoni sexuali
de tahicardie, vasoconstrictie, relaxarea musculaturii digestive, bronsice si a vezicii urinare, dilatarea pupilei, actiune calorigena, cresterea metabolismului, anxietate si frica.
uretere, doua tuburi ce pleaca de la rinichi si prin care se scurge urina
secretata de acestia, terminandu-se in vezica urinara.
vezica urinara, rezervor situat in partea de jos a bazinului, inapoia oaselor
pubiene si a articulatiei lor (simfiza pubiana), in care se aduna urina ce vine prin ureterele care se deschid pe peretele posterior al vezicii
uretra, canal prin care se elimina in afara urina colectata in vezica urinara;
uretra incepe in partea de jos a vezicii. La femeie, uretra are numai 3-4 cm lungime si este aproape dreapta, in timp ce la barbat are o lungime de 18-22 cm.
Zonele reflexogene pentru rinichi sunt situate in mijlocul talpilor in dreptul degetului 3, la unirea treimii externe cu treimea interna, imediat sub linia diafragmului (linie ce separa partea carnoasa, corespunzatoare toracelui, de scobitura), iar cele ale suprarenalelor imediat deasupra zonelor renale. Se maseaza rinichiul si glanda suprarenala, de sus in jos, pe o distanta de 1-2 cm, alternativ cu degetele mari de la mana. Zonele reflexogene ale ureterelor se intind de la rinichi pana la marginea latero-interna a piciorului, unde se termina cu zona vezicii urinare. De aici, de la vezica, porneste un mic tubulet, uretra, care merge pana pe insertia tendonului lui Achile pe os. In timpul reflexoterapiei, un deget coboara dinspre rinichi spre vezica presand, degetul mare de la cealalta mana urca pe traiectul uretrei, mangaind, iar cele doua degete se intalnesc in vezica. De aici, degetele reiau traseul invers: mana ce a venit dinspre uretra coboara acum presand, cealalta urca la rinichi, mangaind.
Exemplificari
Litiaza renala ("piatra la rinichi")- datorata in principal concentratiei sarurulor din urina, mai ales prin hiperparatiroidism. O alimentatie bogata in carne duce cu timpul la precipitarea fosfatilor si carbonatilor. Durerea incepe in regiunea lombara (la nivelul rinichiului), coboara pe traseul ureterului, pana spre organele genitale sau coapsa, bolnavul putand prezenta uneori varsaturi. Reflexologia s-a dovedit a fi eficienta pe termen lung in ameliorarea durerii care insoteste aceasta afectiune, fiind o metoda adjuvanta tratamentului medical/chirurgical corespunzator. Se va stimula intregul sistem urinar in scopul eliminarii sarurilor minerale raspunzatoare de formarea calculilor.
zona rinichi - 10 minute (partea afectata), in ritm crescendo de la o sedinta la alta (2-3 minute la primele 2-3 sedinte, apoi 4 minute, etc., pana la maxim 10 minute)
Alte organe afectate:
zona uretere - 5 minute (fiecare parte)
zona vezica urinara - 3 minute (fiecare parte)
uretra - 5 minute (fiecare parte)
zone glande paratiroide - 3 minute (fiecare parte)
Cistite (inflamatia mucoasei vezicii urinare) - se manifesta prin urinari frecvente, dureri la urinat, urini tulburi sau chiar cu sange. Boala este mai frecventa la femei (datorita structurii anatomice a aparatului urinar) si mai ales la gravide, fiind favorizata de frig, afectiuni ginecologice sau constipatie.
Organul principal afectat: vezica urinara - 10 minute (fiecare picior)
Se vor stimula de asemenea: zonele suprarenale pentru a combate inflamatia prin eliberarea de cortizon- 5 minute pe fiecare picior, si zonele rinichi, uretere, uretra, pentru redresarea circulatiei sangvine, zona glandelor paratiroide - 3 minute (fiecare parte)
Nefrite (afectiune inflamatorie a nefronilor rinichilor - manifestata prin edeme - umflaturimai intai la pleoape, apoi la fata, la picioare, hematurie - sange in urina, hipertensiune arteriala) - este foarte important a indruma initial pacientul catre un medic specialist. Adjuvant se practica reflexoterapia stimuland zonele suprarenale pentru a degaja cortizon, stopandu-se astfel procesul inflamator, iar zonele rinichi vor fi masate timp de 10 minute. Masajul se va incheia cu stimularea sistemului limfatic (cate 3 minute pe fiecare talpa).
Enurezis si incontinenta urinara (eliberare involuntara de urina) - la origine poate fi o inflamatie a vezicii sau a uretrei, un dezechilibru emotional, epuizarea fizica, o afectiune a coloanei lombare de unde pleaca impulsurile nervoase spre zona vezicala, ce contracta sfincterul vezical, sau o dieta hidrica exagerata spre seara. Se vor masa succesiv zonele:
- vezica urinara, cap - 5 minute fiecare
- suprarenale, rinichi, uretere, uretra, vertebre lombare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 9471
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved