CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Se aseaza suportul de lemn sub toracele cadavrului si se face o incizie mediana longitudinala anterioara de la menton la pubis; se ocoleste ombilicul pe partea stg. pentru a evita ligamentul rotund al ficatului; se decoleaza partile moi catre lateral pana in dreptul liniei axilare medii dupa care se indeparteaza plastronul costal: pentru aceasta se sectioneaza insertiile sternale si claviculare ale muschiului sternocleidomastoidian, se deschid articulatiile sterno-claviculare si se sectioneaza coastele de jos in sus la 1 cm. medial de articulatiile condro-costale.
Se continua cu deschiderea pericardului, sectionand de la baza catre varful inimii sub forma literei "Y" inversate. Pentru examinarea structurilor toracelui se va scoate piesa buco-cervico-toracica dupa urmatoarea tehnica: se incizeaza planseul cavitatii bucale de la menton la gonion de fiecare parte; se sectioneaza partea sup.a peretelui posterior al faringelui; se sectioneaza pe partile laterale ale gatului apoi se apuca organele gatului cu mana stanga, se ridica si se sectioneaza deasupra diafragmului organele ce trec la acest nivel (esofag, aorta abdominala, vena cava inferioara, etc.) dupa ce in prealabil s-a pus o dubla ligatura la nivelul cardiei, sectionandu-se esofagul intre ligaturi.
Se fac sectiuni ale limbii in plan frontal de la baza catre varf.
Se practica sectiuni ale lobilor tiroidieni.
Pentru examinarea cailor aeriene se sectioneaza peretele post.al laringelui, faringelui si traheea pana la bifurcatie apoi bronhiile principale pana in parenchimul pulmonar.
Autopsia plaminilor: se apuca hilul pulmonar cu mana stg. si se practica o singura sectiune care sa intereseze totii lobii.
Sectionarea si examinarea timusului.
Deschiderea inimii si a vaselor mari: se masoara diametrele cordului, se deschid cavitatile cordului (in sensul de curgere al sangelui), se elimina cheagurile, se verifica permeabilitatea orificiilor atrioventriculare, se deschide trunchiul arterei pulmonare, aorta si arterele coronare. Se sectioneaza transversal cordul de la baza spre varf.
Suportul se aseaza sub lomba cadavrului.
Pentru examinarea organelor din etajul supramezocolic se ridica diafragmul, se coboara marele epiploon si colonul transvers. Aici se examineaza:
spatiul subfrenic;
spatiul subhepatic si organele care il ocupa: stomac, splina, ficat, cai biliare extrahepatice, partea supramezocolica a duodenului;
Pentru examinarea organelor din etajul inframezocolic se ridica marele epiploon si colonul transvers, se abat intestinele spre dreapta, se repereaza flexuura duodeno-jejunala, se deruleaza ansele intre degete pana la reg. ilio-cecala, apoi se examineaza intestinul gros.
Pentru examinarea organelor din micul bazin se imping ansele intestinale in sus iar colonul sigmoid se va mobiliza spre stg. si spre dr.
Se vor consemna modificarile raporturilor si pozitiile organelor abdominale, aderente, volvulus, tumori, perforatii, continut patologic al cavitatii peritoneale. Pentru interventiile chirurgicale se vor descrie: localizarea si integritatea suturilor, felul interventiei, permeabilitatea gurii de anastomoza, starea organelor vecine.
Scoaterea si sectionarea splinei: cu mana dr. se impinge stomacul catre dreapta, cu mana stg. se apuca splina care se va trage spre dr. si inainte, se sectioneaza pediculul si ligamentele, se cantareste (normal 150-180 gr.) se aseaza cu hilul pe masa si se sectioneaza in axul lung.
Scoaterea si deschiderea stomacului: se face intre ligaturi, se sectioneaza pe marea curbura.
Scoaterea si deschiderea intestinului subtire, cecului si colonului: se repereaza flexura duodeno-jejunala, se face o butoniera in mezenter in dreptul primei anse, se pune la originea jejunului o dubla ligatura, se sectioneaza intre ligaturi, se ridica capatul proximal liber al jejunului si se sectioneaza mezenterul in lungul insertiei sale intestinale cat mai aproape de anse ; pentru intestinul gros, se decoleaza peritoneul de pe marginile laterale ale colonului ascendent si descendent; pentru colonul transvers si sigmoid se sectioneaza mezourile; se pune o dubla ligatura superior de ampula rectala si se sectioneaza intre ligamente. Intestinul se pune intr-un vas cu apa si se deschide cu foarfecele butonat pe marginea mezenterica (pentru a proteja placile Payer); apendicele se deschide pe marginea opusa insertiei mezoapendicului.
Deschiderea duodenului in situ si cercetarea permeabilitatii cailor biliare: duodenul se deschide pe peretele ant. de la bulb spre flexura duodeno-jejunala pentru a evita papila duodenala care se gaseste pe peretele post.median; se comprima vezica biliara si se urmareste aparitia bilei la nivelul papilei; se face o butoniera la nivelul fundului vezicii biliare apoi se diseca canalul cistic, hepaticul comun, hepaticul drept si stg.
Scoaterea si sectionarea ficatului: se sectioneaza ligamentele falciform, triunghiular stg./dr., coronar, vena cava inf.; se cantareste (normal 1500 gr.), se aseaza cu fata viscerala in jos si se sectioneaza in axul lung.
Sectionarea pancreasului - se verifica permeabilitatea canalului Wiersung, se decoleaza peritoneul de pe fata ant. a pancrreasului si se sectioneaza in axul lung.
Scoaterea si sectionarea glandelor suprarenale - se incizeaza semicircular peritoneul pe marginile laterale ale glandelor in apropierea polului sup., se decoleaza peritoneul de pe fata ant. a fiecarei glande apoi se degajeaza glandele de pe peretele post. al abdomenului, se sectioneaza ligamentele reno-suprarenale, se sectioneaza glandele in axul lung pe fata anterioara.
Scoaterea in bloc a organelor uro-genitale: pentru scoaterea rinichilor se incieaza peritoneul parietal post. pe marginile lat. ale fiecarui rinichi dinspre polul sup. catre cel inferior, se apuca rinichiul cu mana stg., se trage in sus si spre median si cu mana dr. se decoleaza fata post., se sectioneaza vasele renale la hil cat mai aproape de aorta si vena cava inferioara.
Scoaterea organelor pelvine - se sectioneaza peritoneul parietal al micului bazin in dreptul stramtorii superioare, se introduce mana stg. in incizura, se decoleaza partile moi sub vezica urinara si de pe fata ant. a sacrum-ului ce corespunde micului bazin si se sectioneaza rectul intre ligaturi si uretra.
Sectionarea
rinichilor - se tine rinichiul in mana stg. cu hilul catre
Ureterele: se deschid pe sonda canelata dinspre proximal spre distal.
Deschiderea vezicii urinare si a uretrei prostatice: se incizeaza in "Y" de la uretra prostatica pana la unghiurile superioare ale vezicii.
Sectionarea prostatei, a veziculelor seminale, a canalelor deferente si a testiculelor.
Scoaterea si sectionarea organelor genitale feminine: Se sectioneaza peritoneul parietal pana la nivelul stramtorii superioare a bazinului, se introduce mana stg. in incizie si se decoleaza peritoneul din dreptul rectului, vaginului si uretrei; se sectioneaza perineul de la simfiza pubiana catre anus in dreptul insertiilor laterale; se scot organele pelviene in bloc astfel: se trag in sus, se sectioneaza vaginul in 1/3 inf., uretra si rectul.
Sectionarea vaginului: se separa uterul si vaginul de vezica urinara si se sectioneaza peretele anterior pe linia mediana.
Deschiderea uterului: se face cu ajutorul foarfecelui de la ostiu catre fundul uterului si apoi catre ostiile tubare.
Deschiderea trompelor uterine: pe sonda canelata dinspre extremitatea uterina spre lateral.
Sectionarea ovarelor: dinspre marginea libera spre hil.
Deschiderea aortei abdominale, a venei cave inferioare si examinarea acestora.
Membrele se autopsiaza numai in cazuri speciale: leziuni articulare, fracturi, tromboze, tumori, plagi.
Deschiderea coloanei vertebrale numai in cazuri speciale: tumori sau leziuni traumatice. Tehnica: se aseaza cadavrul in decubit ventral, se incizeaza partile moi de la protuberanta occipitala pana la coccis, se decoleaza partile moi, se indeparteaza lamele vertebrale, procesele spinoase si ligamentele galbene; se prinde duramater cu pensa si se sectioneaza radacinile nervilor spinali si coada de cal; se incizeaza longitudinal duramater; se fac sectiuni transversale prin maduva.
Examinarea continutului canalului vertebral se face dupa aceleasi criterii ca si la continutul cranian.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1480
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved