CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Anomaliile vaginului
Anomaliile vaginului sunt: strictura vaginului, persistenta himenului, tumorile vaginale, chstii vaginali si Bartholinita chistica.
1. Strictura vaginului
Apare ca urmare a cicatricelor retractile consecutiv vaginitei necrotice, a plagilor vaginale rezultate in urma interventiilor pentru rezolvarea distociilor in fatarea anterioara, consecutiv prolapsului vaginal toatl sau partial. Strictura vaginului poate rezulta si ca urmare a unui defect de aclimatizare.
Diagnosticul are la baza urmatoarele semne clinice: femela este pregatita de fatare, sunt instalate semnele prodromale, eforturile de expulzare sunt din ce in ce mai intense si chiar obositoare, fara ca fatul sa poata preogresa spre exterior. La examenul vaginal manual se constata o lipsa de extensibilitate si elasticitate a vaginului si prezenta componentelor conului fetal vaginal.
Prognosticul pentru fat este rezervat spre grav, intrucat adeseori nu se reuseste destinderea vaginului pentru a se putea extrage fatul.
Tartamentul consta in incercarea de a dilata vaginul cu mainile, introducandu-se intre fat si peretele vaginal, dupa ce in prealabils-a lubrifiat conductul vaginal cu vaselina, axungie sau ulei de floarea soarelui. Se fixeaza fatul cu franghiutele, iar pe masura ce operatorul dilata vaginul, ajutorul il tractioneaza usor si continuu. Se evita efectuarea de sectiuni in peretele vaginal. Daca manopera descrisa nu da rezultate, se trece la cezariana.
2. Persistenta himenului
Este o anomalie congenitala rar intalnita la femelele domestice si are in majoritatea cazurilor un determinism genetic. Extragerea fatului va fi precedata de un examen ginecologic, deoarece persistenta himenului este deseori asociata cu atrezia vaginala congenitala.
3. Tumorile vaginale
Pot cauza distocii atunci cand ajung la dimensiuni mari si blocheaza conductul vaginal. Asemenea tumori se intalnesc si la vaca. De obicei tumorile intalnite la vaca sunt fibroame, sarcoame etc.
Diagnosticul se stabileste de cele mai multe ori inmomentul fatarii, cand expulzarea fatului este oprita. La examneul vaginal manual se constata existenta formatiunii tumorale si se apreciaza marimea si consistenta ei. Se face diagnostic diferential fata de chistul mucos vaginal si fata de Bartholinita chistica. Consistenta tumorii este insa ferma, pe cand chistii respectivi desi sunt sub tensiune, au o consistenta elastica si ofera senzatia de continut lichid intr-o cavitate cu perete subtire si depresibil.
Tratament. Distocia prin obstructia vaginala datorita tumorilor mari nu poate fi rezolvata altfel decat prin operatia de cezariana.
Chistii mucosi vaginali si Bartholinita chistica
Pot cauza distocii numai atunci cand ating dimensiuni mari si blocheaza conductul vaginal. Chistii vaginali pot ajunge la marimea unui cap de copil, iar cei ai glandei Bartholini pot depasi aceasta marime. Inlaturarea cauzei care a determinat distocia se face prin incizia peretelui chistului si eliminarea continutul chistic.
Vizualizari: 1298
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved