Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

BOALA BASEDOW

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



BOALA BASEDOW



Am avut de examinat bolnava M.E. in varsta de 40 ani, de profesie contabil, din mediu urban (Tg. Mures), care s-a internat in serviciul nostru la data de 10. 05. 1994, in urma cu 14 zile in conditii de programare prin policlinica, pentru : aparitia unei formatiuni tumorale in regiunea cervicala anterioara, agitatie, tremuraturi, instabilitate psihomotorie, labilitate afectiva, tulburari de vedere, disfagie, scadere ponderala 5 kg. in ultimele 4 luni, scaderea capacitatii de concentratie si a memoriei.

Din antecedentele heredocolaterale retinem:

-tata : diagnosticat cu boala Basedow

-o sora cu epilepsie si hipotiroidie

Din antecedentele persoale fiziologice retinem: PM = 17 ani, UM=29. 04. 1994 ; S=3; N=1; A=2 (spontan) ; CM. regulat ( 28/4)

Din antecedentele personale patologice retinem:

-apendicectomie (1979), boala Basedow diagnosticatta din 1987 cu tratament endocrinologic ( ATS - Carbimazol 6 tbl/zi, Diazepam, beta blocante, solutie Lugol) .

-alergica la Biseptol, Penicilina, Aspirina.

Conditiile de viata si de munca ne atrag atentia asupra faprului ca bolnava lucreaza in conditii de stress, este fumatoare (10 tigari pe zi), nu consuma cafea, alcool, sau alte noxe.

Din istoricul afectiunii aflam ca boala actuala dateaza de cca 7-8 ani, avand un debut insidios, bolnava acuzand stari de emotivitate, labilitate afectiva, crize de plans fara motivatie certa, agitatie, scaderea capacitatii de concentrare.

In anul 1986 se prezinta la Clinica de endocrinologie si la prescriptia medicului curant urmeaza tratament cu : ATS, sedative, betablocante. Acuzele subiective diminua pentru o perioada dar reapar, fiind insotite de tremuraturi ale mainilor, bolnava observand in acelati timp prin autoexaminare, aparitia unei formatiuni tumorale in regiunea cervicala anterioara, protruzia globilor oculari cu tulburari de vedere ( intepaturi)

Se reinterneaza in luna februarie a anului in curs in Clinica de endocrinologie, unde se pune dg de boala Basedow. Sub tratament intraspitalicesc cu Carbimazol 6 tablete /zi, Diazepam a 10 mg 3x1 tabl. /zi, Propranolol 2 tabl/zi, acuzele subiective persista, in plus, apar transpiratii ale palmelor, intoleranta la cald, toleranta crescuta la frig, disfagie neselectiva, raguseala, scadere ponderala marcata (4-5 kg.) in conditiile unui apetit prezent. Dupa o spitalizare de 1 luna in acest serviciu se prescrie tratament ambulator cu Thyamazol (ATS) 3-4 tabl/zi, sedative si beta blocante, scintigrafia, aratand hipercaptare globala la nivelul glandei tiroide. Intrucat formatiunea tumorala creste in dimensiuni ajungand la 8x4 cm. si simptomele de debut accentuandu-se, se prezinta la Clinica Chirurgie 1, in vederea tratamentului chirurgical.

La internare, starea generala este relativ buna, bolnava fiind insa agitata, prezentand tremuraturi, transpiratii, stare de nervozitate, palpitatii precordiale, apetit exagerat, fara castig ponderal, disfagie, tulburari de vedere.

Tranzit intestinal fiziologic, mictiuni fiziologice, curba ponderala in descrestere, TA=130/80 mmHg, puls=150/min.

In momentul examinarii bolnava prezinta un somn linistit (16-18 ore pe zi) fara tremuraturi, orientata temporospatial, colaboranta, TA=130/80, puls = 80/min.

Examenul obiectiv pe aparate si sisteme ne arata ca este vorba de o bolnava normostenica (I=170 cm, G=70 kg.), constienta, in pozitie activa. In continuare voi relata doar datele cu semnificatie particulara pentru boala actuala si anume :

-facies basedowian, tragic, cu exoftalmie bilaterala, ( depasirea in plan frontal a corneei cu 18 mm a canthusului) . Semnele oculare prezente (GRAEFE - asinergie oculo-palpebrala, STELWAG 1 - largirea deschiderii fantei palpebrale cu imposibilitatea acoperirii complete a globilor oculari in somn, STELWAG 2 - rarirea clipitului, DALRIMPLE - largirea fantei palpebrale prin retractia pleoapelor, MOEBIUS - lipsa de convergenta a globilor oculari, JOFFROY - asinergie frontopalpebrala la privirea in sus, JELINEK - pigmentare periorbitala si a pleoapelor, WILBRAND - SAENGER - lacrimare excesiva, SUKER - dificultate in fixarea globilor oculari in rotatie laterala, GIFFORD - dificultate in rasfrangerea pleoapei superioare ; semnul BALET, COWEH si TOPOLANSKI negative ) .

-tegumente catifelate, calde, umede, netede, unghii friabile cu striatiuni transversale.

-aparat osteoarticular : mobilitate articulara pastrata prezinta insa senzatie de oboseala musculara la nivelul deltoizilor ( sindrom de umar dureros si al muschilor coapselor si gambelor - semnul taburetului prezent) .

-aparat respirator fara modificari decelabile clinic, doar polipnee (20 resp/min)

-aparat cardiovascular : soc apexian in spatiul 5 ic stg. Pe LMC stg., zgomote cardiace tahicardice (AV=90/min in cursul examinarii, suflu sistolic gradul 3/VI la focarul mitralei si suflu sistolic pe carotida stanga, TA=130/80) .

-aparat digestiv - cavitate bucala ingrijita cu mucoase normal colorate, prezinta tulburari de deglutitie si disfagie neselectiva ; la nivelul abdomenului se constata prezenta unei cicatrici postapendicectomie vindecata per primam, in rest relatii fiziologice, TR fara modificari.

-aparat genito-urinar : manevra Giordano negativa, mictiuni fiziologice

-SNC : orientata temporo-spatial ; ROT prezente, prezinta tremuraturi discrete la nivelul membrelor superioare, mai exprimate la degete, evidente in extensie si abductie.

-examenul sanilor : fara modificari

EXAMEN LOCAL

-Inspectie : in regiunea cervicala anterioara se constata prezenta unei formatiuni tumorale de 8x6 cm, situata dedesuptul cartilajului tiroid, cu tegumente supraiacente destinse si pliurile cervicale sterse ; formatiunea tumorala este usor asimetrica, mai bombata in dreapta, fiind mobila in sens cranio-caudal in deglutitie. Tegumentele din jur fara modificari.

-Palpare : formatiunea tumorala descrisa, globuloasa, de 7x6x4 cm, este de consistenta elastica, cu suprafata neregulata, prezentand boseluri, nedureroasa, bine delimitata inferior si superior, fara infiltrarea tegumentelor supraiacente, cu mobilitate limitata laterolaterala, mobila in sens cranio-caudal, urmand miscarile conductului laringo-traheal la deglutitie. Palparea formatiunii descopera freamat tiroidian. Nu se deceleaza adenopatie regionala ( SCM, supraclavicular)

-Auscultatia : suflu sistolic la carotida stanga iradiat la nivelul glandei.

Din elementele de anamneza si din examenul obiectiv pe aparate si sisteme m-am orientat catre o afectiune de tip endocrin, catre un diagnostic de probabilitate de : boala Basedow, care mi se pare bine sustinut de prezenta tetradei caracteristice (gusa, exoftalmie, tahicardie, tremuraturi) .

Pentru precizarea diagnosticului si stabilirea configuratiei biologice actuale a bolnavei am considerat neesara o explorare complementara tintita, reprezentata de :

1. Examinari pentru economia generala a organismului si stabilirea momentului operator :

-hemoleucograma (leucopenie?) in limite fiziologice

-glicemie (initial normala, apoi hiperglicemie de origine glicogenolitica) in limite fiziologice.

-uree si creatinina pentru explorarea functiei renale

-ionograma (calcemia pentru explorarea functiei paratiroidiene, natremia si kaliemia) in limite fiziologice

-proteinemia in limite fiziologice

-TS, TC in limite normale

-examenul sumar de urina (fara modificari)

-ECG : tahicardie sinusala, AV=100/min

-TR, TV - fara modificari patologice

-curba ponderala (in prezent ascendenta=2 kg./2 saptamani)

-curba febrila - afebrila pe intreaga perioada a internarii

-diureza : 1600 ml/24 ore (poliurie ?)

As mai fi avut nevoie de : VSH (crescut), testul la iod, radiografie toraco-abdominala pe gol.

Examinari pentru stabilirea dg. pozitiv si a diagnosticului diferential :

a.   examinari biologice :

-tablou sanguin complet care ne-ar fi aratat leucopenie, limfocitoza, monocitoza.

-cortizolul seric crescut

-colesterolemia scazuta

-raportul creatina/creatinina (crescut prin cresterea sintezei de creatina)

-scintigrafie (arata intreaga glanda hipertrofiata cu contur de organ pastrat si hipercaptanta) cu o curba a iodocaptarii tipica (fixare ridicata in prima ora, urmata de o decrestere rapida "in panta de fuga" ca expresie a utilizarii iodului rapid in cursul sintezei tiroxinei. ) .

-PBI (iodul legat de proteine) crescut sau iodemia (crescuta peste 4-8 gamma%)

-tiroxinemia (T-4) crescuta peste 11 gamma% si triiodotironinemia (T-3) crescuta.

-BEI - iodul extras pe butanol crescut

b. Examinari radiologice si alte examinari paraclinice :

-radiografie cervicala care mi-ar fi aratat eventuale calcificari ale glandei, situatia ei retrosternala, starea traheei.

-radiografie toracica din doua incidente care ne-ar fi aratat situatia traheei si a mediastinului (mai importanta in cazul unei gusi plonjante, endotorace)

-pasajul baritat care mi-ar fi aratat situatia esofagului, eventual compresia externa a acestuia.

-reflexograma achiliana (durata contractiei musculare dupa percutia tendonului este scurta, sub 250-300ms)

-radiografia de sea turceasca pentru aprecierea glandei hipofize

-determinarea metabolismului bazal (N=+5 - 15%) este crescut (+25%)

-examenul laringoscopic preoperator si postoperator (chiar pe masa de operatie) pentru aprecierea corzilor vocale.

-radioiodocaptarea tiroidiana (RIC) care este crescuta (N=0-4, 5% la 10min, 20+/- 5% la 2 ore si 40+/-5% la 24 ore) .

As mai fi avut nevoie de :

-IDR Casoni, eozinofilia - pentru diagnosticul diferential cu chist hidatic tiroidian

-IDR tuberculina, BK din sputa - pentru diagnosticul diferential cu tuberculoza, tiroidita pseudotuberculoasa (granulomatoasa, gigantofoliculara de Quervain)

-RBW, VDRL, pentru tiroidita luetica

-In cele din urma, datele de anamneza, examenul obiectiv pe aparate si sisteme si Explorarile complementare imi permit conturarea unui diagnostic pozitiv de boala Basedow, stadiul 2 (neurohormonal - simptome tiroidiene, tulburari metabolice : scadere ponderala si tulburari cardiovasculare alaturi de semne diencefalice vegetative asociate cu exoftalmie ).

Cu toate ca diagnosticul pozitiv este evident, este necesara trecerea in revista a unor elemente de diagnostic diferential :

1. Cu alte forme de hipertiroidism :

a.   hipertiroidismul artificial sau iodbasedowul (boala Kocher, iatrogen) declansat prin supradozaj cu extracte tiroidiene, respectiv dupa tratamentul gusilor simple cu solutie Lugol. Gusa precede hipertiroidismul, fiind o hipertiroidie secundara.

b. Hipertiroidia primitiva pura (prezenta sindromului hipertiroidian in absenta gusii si a exoftalmiei) intreaga glanda fiind hipercaptanta, iar fenomenele de hipertireoza apar concomitent cu hipertrofia glandei.

c.   ATT (Plummer) - nodul cald, hipercaptant scintigrafic, restul parenchimului hipofunctional, cu fenomene de tireotoxicoza accentuata, evolutie rapida si visceralizare cardiaca.

d. hipertiroidii reactive (apare in cursul unor boli infectocontagioase sau intoxicati) se exclud prin anamneza.

2. Cu alte afectiuni tiroidiene :

a. cancerul tiroidian (de obicei hipofunctional, scintigtafic nodul rece, poate fi insa hiperfunctional, EHP pune diagnosticul de certitudine)

b. tioriditele acute (insotite de semnele generale, RIC este foarte mica in contrast cu iodemia crescuta, PBI crescut in timp, in timp ce BEI este scazut)

c. Tiroidita subacuta de Quervain (dureri toracice iradiate in facies si occiput, RIC mult scazut, EHP stabileste diagnosticul )

d. tiroidita cronica limfomatoasa Hashimoto - hipofunctie tiroidiana, MB scazut, lipsa de reactivitate a tesuturilor cu TSH. Hipergamagloulinemia este un element important in diagnostic alaturi de EHP.

e.   tiroidita cronica fibroasa (lemnoasa, Riedel) -glanda dura, lemnoasa, fixa, fara adenopatie, cu fenomene de hipotiroidism, EHP pune diagnosticul.

f.   tiroidita TBC : anamneza, semne de impregnare bacilara, BK sputa, IDR tuberculina, EHP elucideaza diagnosticul.

g. tiroidita luetica : RBV, VDRL, EHP prezenta, gomei, pun diagnosticul.

h. echinococoza glandei tiroide - IDR Cassoni precoce, eozinofilia, aspectul intraoperator + EHP pun diagnosticul.

i.   DET - gusa simpla + fenomene de hipotiroidism, apar in zone endemice

3. Cu alte afectiuni :

a. nevrozele - nevroticii sunt pesimisti, scaderea ponderala insoteste scaderea apetitului, sunt sensibile la frig, examinari de laborator in limite normale.

b. parabasedowul pubertatii se exclude prin varsta bolnavului

c. tahicardia paroxistica apare si dispare brusc, intre accese pulsul este normal, RIC si S sunt normale

d. feocromocitom - eretism vascular, scadere ponderala cu apetit pastrat, tremuraturi dar fara exoftalmie si/sau hipertofie tiroidiana, RIC si S normale.

e. simpaticotoniile de cauze variate (intoxicatii cu alcool, nicotina, cafea, excluse prin anamneza si examen de laborator)

f. TBC pulmonar, examen radioscopic pulmonar, BK din sputa, IDR tuberculina, semne de impregnare bacilara, sunt pozitive, RIC si S normale (daca nu sunt asociate cu boala Basedow) .

4. Alte formatiuni tumorale ale regiunii cervicale anterioare :

-lipoame, mioame, chiste dermoide, chiste brahiale, se exclud.

Fata de cele spuse anterior, diagnosticul definitiv este BOALA BASEDOW STADIUL 2 NEUROHORMONAL.

Evolutia cazului :

-fara tratament : spre agtavare, trecand in stadiul 3 de visceralizare (cardiotireoza, diabet tiroidian, enteropatie tireotoxica, hepatotireoza pana la atrofie galbena acuta), urmata de stadiul 4 casectic (distrofic) tradus clinic prin marasm. De asemenea exista posibilitatea malignizarii urmata de metastazare si deces. Prin cresterea locala in dimensiuni poate duce la compresia organelor vecine, cu disfonie - afonie, disfagie accentuata, sindrom Claude-Bernard-Horner.

-cu tratament : cazul este de indicatie chirurgicala absoluta, tratamentul medical venind in discutie doar cu titlu de pregatire preoperatorie si dureaza 2-5 saptamani (3-4 saptamani) constind in pregatire generala si locala, dupa cum urmeaza :

-pentru aigurarea unui somn linistit (18 ore/zi) se vor administra : sedative-hipnotice (diazepam a 20 mg compr. 2x1-3x1 e zi, fenobarbital 3x1 compr. pe zi), neuroleptice majore (levomepromazin in doze fractionate, compr. a 0, 25 mg 2x1/2 pana la 2x1 pe zi), cocktail litic.

-vitaminoterapie (B12, C, A)

-betablocante (inderal, propranolol 2 tabl. Pe zi, intrerupte cu 48 ore inaintea operatiei)

-ATS (carbimazol 6 tabl. pe zi, thiamazol 3-4 tabl. pe zi) intrerupte cu 2-4 saptamani preoperator intrucat acestea fac parenchimul friabil, hemoragic (congestie tiroidiana) .

-solutie Lugol 5 pic/zi, inceputa cu 10-15 zile inaintea operatiei pentru a pune glanda in repaus.

-deconectare si confort psihic

-plasarea bolnavei intr-un salon izolat cu maximum 1-2 paturi.

-local toaleta regiunii cu apa si sapun preoperator.

Tratamentul chirurgical este singurul capabil sa aduca vindecarea, indicatia chirurgicala avand un caracter absolut (forma severa de hipertiroidie stadiul 2 care nu a raspuns la tratamentul endocrinologic corect condus timp de 3-6 luni) in conditii de programare.

Riscul operator pe scara Adrianni-Moore este 2 (operatie mare-mijlocie la o bolnava fara alte tare) .

Momentul operatoe este optim, bolnava fiind echilibrata hemodinamic si biologic, pulsul fiind stabilizat la o frecventa de 90 pe minut, este bine sedata (doarme 16-18 ore pe zi) curba ponderala este in crestere. .

Interventia chirurgicala propusa este tiroidectomia subtotala bilaterala, pregatirea preoperatorie constand in preanestezie (atropina o fiola si fiola mialgin), bolnava nu va ingera lichide si solide in dimineata operatiei.

Anestezia :

-optez pentru o anestezie generala IOT (halothan, neuroleptanalgezie) care imi ofera un confort operator maxim, fiind putin toxica pentru bolnava si care imi permite o oxigenare ideala, controlul functiilor vitale, lasind nemodificate planurile anatomice. Dezavantajul acestei metode este ca nu pemite controlul integritatii recurentiale (bolnava necooperanta) si poate induce colabarea traheei in caz de traheomalacie Dupa indepartarea suportului reprezentat de sonda de intubatie (impune traheostomie de urgenta) .

Accidentele anesteziei : imposibilitatea intubatiei impune cunoasterea tehnicii si reintubarea, lezarea buzelor, limbii, faringelui, si corzilor vocale leziunea dintilor cu aspirarea acestora in arborele traheobronsic impune rezolvare imediata (extragerea dintilor cu lavaj bronhoscopic) intubarea doar a unei bronsii (dreapta), intubarea esofagului (bombare in epigastru la ventilatie - impune reintubarea), aspirarea continutului gastric regurgitat in arborele traheo-bronsic cu sindrom Mendelson impune lavaj cu solutii alcaline, aspiratii cu bronhoscopul, HCC in doze mari, antibioterapie ; IMA, stopul cardio-respirator impune masuri energice de resuscitare.

Instrumentarul - comun avand pense hemostatice fine (Mosquito), pense tari Stiller, departatoare cu dinti si departatoare Farabeuf, agrafe Michel si pensa de pus agrafe, trusa de traheostomie.

Dispozitiv operator :

-bolnava in decubit dorsal, cu extremitatea cefalica in hiperextensie moderata, regiunea cervicala anterioara fiind bine expusa; suport comod intre umeri si pentru cap, membrele superioare in abductie pe suporturi, membrele inferioare usor flectate, masa ceva mai ridicata spre extremitatea cefalica asigurand comoditatea necesara bolnavei.

-echipa operatorie : operatorul la dreapta bolnavei, ajutorul 1 in fata operatorului, ajutorul 2 la capul bolnavei.

Obiectivele interventiei chirurgicale sunt indepartarea glandei tiroide pastrand o lama fina de tesut tiroidian nobil pretraheal (8-10 g, adica 1-3 g pentru fiecare lob) cu menajarea nervilor recurenti si a glandelor paratiroide.

TEHNICA : se practica o incizie arcuata Kocher in regiunea cervicala anterioara, cu concavitatea craniala, extremitatile atingand marginea posterioara a MSCM, cu punctul cel mai decliv la 1, 5 cm. deasupra furculitei sternale. Incizia o voi plasa preferabil intr-un plan cervical cutanat si va interesa pielea, tesutul celular subcutanat si muschiul pielos al gatului. Voi proceda apoi la eliberarea lamboului cutaneo-muscular cranial pana la marginea superioara a cartilajului tiroid, evidentiind musculatura subhioidiana si marginea anterioara a muschiului SCM. Hemostaza ingrijita, cu ligatura vaselor mai mari (jugularele anterioare) . Caudal - lamboul se prepara pana la furculita sternala. In continuare voi sectiona rafeul median al muschilor subhioidieni, cu indepartarea laterala a acestora, patrunzand in loja tiroidiana. Se va izola lobul tiroidian drept si se va aprecia macroscopic (vizual si palpatoric) aspectul acestuia ; strict pericapsular si dupa ligatura pediculilor vasculari tiroidieni mijllociu, superior si inferior se va proceda la istmizarea glandei urmata de hemitiroidectomie subtotala dreapta menajind nervul recurent (preferabil prin disectie), glandele paratiroide si pastrind o lama de tesut tiroidian indemn pretraheal cu sutura acestei transe intre pense cu fire in "X". Apoi, voi proceda similar pentru lobul stang si lobul piramidal (Laluette) . Controlul hemostazei . Sutura transei cu fire neresorbabile. Lavaj al lojei tiroidiene cu ser fiziologic caldut. Drenaj dublu al lojei tiroidiene drepte si stangi exteriorizate decliv prin contraincizii sau prin plaga. Refacem rafeul median al muschilor subhioidieni. Fire de catgut in subcutis. Afrontarea plagii cu agrafe Michel pe linia de incizie. Pansmanetul bogat cu multa vata si fase incheie interventia. Intraoperator piesa se trimte la examen histopatologic extemoporaneu si definitiv, iar daca acesta arata prezenta semnelor de malignitate, atunci se va completa interventia cu "neck dissection".

Incidente si accidente intraoperatorii :

-embolia gazoasa (prin deschiderea unor vase de calibru important) impune ligatura vasului + masuri energetice de resuscitare.

-hemoragie venoasa din trunchiurile mijlocii (jugulara anterioara, trunchiul tiro-linguo-facial) impune hemostaza.

-hemoragia arteriala din pediculii vasculari impune hemostaza (dificila pentru pediculul superior pentru ca acesta se retracta si cere descoperirea sa la origine, pentru cel inferior riscanta din cauza rapoartelor cu recurentul) .

-lezarea recurentilor prin elongare, strivire, ligatura, sectionare, duce la pareza corzilor vocale (daca este lezat unilateral) sau pareza bilaterala cu insuficienta respiratorie acuta (in leziunile bilaterale) reclamand traheostomie imediata (daca survine dupa detubare, necesita fie traheostomie fie reintubarea bolnavei) .

-lezarea domului pleural cu sau fara deschiderea cavitatii pleurale impune rezolvare adecvata.

-perforarea traheei prin secretii aspirate si traheomalacie trebuie recunoscuta si efectuata urgent traheostomia .

-sincopa cardiaca intraoperatorie (prin pregatire insuficienta), IMA, stopul CR, impun masuri energetice de resuscitare.

Ingrijirile postoperatorii vizeaza :

-transport atent, asezarea bolnavei in pozitie semisezinda

-oxigenoterapie

-supraveghere cardiovasculara (monitorizare P, TA)

-reechilibrare volemica (daca este necesar)

-combaterea durerii cu antialgice

-supravegherea trezirii din narcoza cu examen ORL postoperator imediat si a fonatiei (examen laringoscopic)

-reluarea precoce a deglutitiei, alimentatie hidrica, apoi regim mixt

-mobilizare precoce, tapotaj pentru combaterea stagnarii secretiilor.

-schimbarea pansamentului la 24 ore

-scoaterea agrafelor la 2-4 zile

-scurtarea si scoaterea tuburilor de dren in functie de cantitatea secretiilor (48 ore) .

Complicatii postoperatorii :

Imediate : locale -hemoragia, frecventa in primele 24 ore, prin deraparea unei ligaturi (brutala) impune reinterventie si hemostaza, cu hematom compresiv (indepartarea tubului de dren colmatat, evacuarea hematomului prin deschiderea plagii, hemostaza vasului ce singereaza)

-seromul (impune evacuare)

* generale - IMA, STCR impune recunoasterea si tratamentul adecvat.

n   bronhopenumonia de staza

n   accidentele trombembolice (embolie pulmonara, tromboza membrelor inferioare)

n   afonie postoperatorie

n   complicatii postoperatorii

n   complicatii respiratorii care impun traheostomie (compresiunea traheei prin hematom, paralizie recurentiala bilaterala, edem laringian cu dispnee, disfonie, stridor, cornaj, agitatie, coma, laringospasmul, 24-48 ore ce poate fi insotit de hipocalcemie impune administrarea de preparate pe baza de calciu si vitamina D, traheomalacia si traheita.

Precoce : generale - complicatii bronhopulmonare

n   complicatii cardiovasculare

n   complicatii endocrine (criza tireotoxica - apare in primele 24-48 ore, caracterizata prin exacerbarea fenomenelor de hipertiroidie si impune administrarea de sol. Lugol, ATS, iodura de potasiu, cortizon in doze mari, aspirina, betablocante, antibiotice, reechilibrare HE (hipoparatiroidia postoperatorie - prin extirparea paratiroidelor impune administrarea de calciu, vitamina D-2, D-3, regim bogat in Ca si sarac in P) .

* locale - edemul lamboului cutanat

n   supuratia plagii

n   cicatrice cheloide sau inestetice

Tardive : granulomul de fir, cicatrice vicioasa, dureroasa

: recidiva gusii

Sechele postoperatorii :

-hipoparatiroidie, insuficienta tiroidiana - T3, T4

-pareze sau paralizii recurentiale cu tulburari de fonatie sau respiratie - traheostomie de durata

-recidive

-malignizare

Rezultatele postoperatorii :

-mortalitate postoperatorie apropiata de zero

-cu restitutio ad vitam, ad sanationem si ad laborum completa

-recomandam : dispensarizare endocrinologica (tratamente substitutive cu T-3, T-4)

Particularitatea cazului : este vorba de o bolnava in varsta de 45 ani, cu boala Basedow, stadiul 2 (neurohormonal), rebela la tratament endocrinologic, cu afectiuni ale glandei tiroide in familie.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3768
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved