Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

BRONSITELE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



BRONSITELE

Bronsita acuta

Bronsita acuta apare la pacientii anterior sanatosi si este adesea virala. Bronsita acuta cu suprainfectii bacteriene apar mai frecvent la pacientii fumatori, cel mai adesea Streptococus Pn sau HI,  si este o complicatie relativ frecventa a infectiilor virale.



Boala debuteaza cu tuse iritativa neproductiva, arsura retrosternala, asociate cu wheezing sau respiratie suieratoare, tuse iritativa, respiratii superficiale.

Ulterior tusea devine productiva, cu expectoratie mucoasa, mucopurulenta sau purulenta galben verzuie. Pacientul prezinta subfebrilitate, cu stare generala moderat influentata. La subiectii sanatosi boala se amelioreaza spontan in 4-8 zile.

Formele severe de tip bronsiolita acuta, cu fenomene de insuficienta respiratorie acuta cu obstructia severa a cailor respiratorii, prin exudatie bronsica cu inundatie alveolara, pun in pericol viata.

La adultii cu insuficienta respiratorie cronica, in special la cei cu emfizem pulmonar si cu disfunctie respiratorie restrictiva, supradaugarea unei bronsite acute poate determina o comlicatie majora.

Bronsita cronica

Bronsita cronica se defineste prin tuse productiva cu sputa in majoritatea zilelor, cel putin 3 luni pe an, cel putin mai mult de un an.

Cea mai frecventa modificare histologica in bronsita cronica este hipertrofia glandelor secretoare mucoase din arborele bronsic, mai ales in bronsiile mijlocii si mari, creste secretia de mucus si productia de sputa.

Clasificare

Bronsita cronica poate fi:

Simpla cu sputa sero-mucoasa

Muco-purulenta - cu sputa galben verzuie prin suprainfectie bacteriana

Bronsita astmatiforma

Obstructiva - prin ingustarea ireversibila a lumenului bronsic. Deoarece distinctia dintre bronsita cronica si emfizemul pulmonar este dificila la acesti pacienti ele au fost reunite sub denumirea de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC).

Tratamentul bronsitelor

Masuri generale

In bronsita acuta si acutizarile de bronsite cronice este important repausul la pat, interzicerea fumatului, hidratarea in cantitati suficiente, inhalatii, antipiretice, antiinflamatorii asociate cu antibiotice in cazurile suprainfectate bacterian.

In bronsitele cronice se vor evita sursele de iritatii cronice, fumatul, alergenele sau alti iritanti bronsici. Uneori poate fi necesara o schimbare de climat.

Tratament patogenic

Inflamatia mucoasei bronsice necesita administrarea de antiinflamatoare sub forma corticoizi inhalatori, vasoconstrictoare (Izoproterenol sau Clorhidrat de efedrina) in aerosoli sau prin instilatii bronsice mai ales in formele cu insuficienta respiratorie si fenomene severe de bronhospasm. Inflamatia bronsica mai poate fi redusa cu antihistaminice sau in cazurile severe prin administrare orala de Prednison.

Tratamentul antibiotic

Antibioticele sunt indicate daca sputa este purulenta: Tetraciclina, Vibramicina (Doxicilina) sau Amoxicilina administrate oral. Daca nu apare ameliorarea simptomelor in cateva zile este utila o cultura din sputa care poate determina germenii etiologici si poate testa sensibilitatea la antibiotice.

Tusea neproductiva va fi suprimata cu antitusive de tip codeina fosforica. Sputa vascoasa va fi lichefiata prin administrarea corespunzatoare de lichide si N acetil cisteina, ambroxol, bisolvon oral sau inhalator.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1740
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved