CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Bisinoza
Bisinoza - boala pulmonara cronica determinata de expunerea timp indelungat la pulberi de in, canepa, bumbac, iuta, sisal si kapok. A fost descrisa de Schilling la manufacturile din Marea Britanie.
Etiologie
A. Factorul etiologic principal - pulberi de plante: cele cu potential bisinogen crescut sunt pulberile de bumbac de calitate inferioara, cele care depasesc CMA, pulberile cu diametrul < 7 m.
. Factori etiologici secundari
care tin de organismul uman: diferite afectiuni cronice respitarorii preexistente - bronsita, emfizem, BPCO, fumatul, infectii respiratorii.
care tin de mediul de munca: ventilatia ineficienta/absenta ventilatiei, efortul fizic crescut, prezenta altor noxe cu tropism respirator.
C. Timpul de expunere - in functie de capacitatea pulberii de a induce bisinoza: pulberile de bumbac de calitate inferioara sunt foarte nocive; altfel timpul de expunere e de ani je zile.
D. Locuri de munca, procese tehnologice si profesiuni expuse
topitorii de in/canepa la faza de separare a lemnului de fibra;
extragerea fibrelor in filaturi de bumbac, operatiile de cardare (separarea fibrei de bumbac de alte resturi), bataj, laminare si toarcere a fibrelor;
la utilizarea puzderiei ca combustibil, Ia extragerea de uleiuri, ca material de constructie;
industria de confectii. fabricarea de franghii si sfori.
Patogenie - inca incomplet elucidata, se datoreaza bronhospasmului, edemului bronsic, hipesecretiei cresterii presiunii aerului la nivel pulmonar. Exista mai multe teorii:
1. Teoria inflamatorie (Fowler, Ziprin) - sustine ca prin compusii hidrosolubifi continuti de fibrele de bumbac se produce o activare a macrofagelor pulmonare si a factorului plachetar; aceste fenomene conduc la cresterea secretiei de prostagjandine (in special PGF2 ), leucotriene (LTB4), factorul chemotactic pentru neutrofile (NCF) cu eliberare de radicali liberi si tromboxami (TxA2) si la cresterea permeabilitatii bronsice si un aflux de celule inflamatorii si aparitia alveolitei. Factorii ce induc aceste fenomene nu sunt prezente in frunzele si semintele de bumbac.
2. Teoria infectioasa - fenomenele din bisinoza se datoreaza constituentilor organici din fibra de bumbac si mai ales endotoxinelor secretate de bacteriile cu care sunt contaminate, in special germeni gram negativi de tipul enterobacteriilor; se produce stimularea macrofagelor eliberarea de histamina, complement (in special C2a, C5a) cu fenomene de bronhoconstrictie si edem.
3. Teoria eliberarii unei substante farmacodinamice active (Antweiler, Elisalde si Greenblatt), nonantigenice din fibra de bumbac ce produce o alterare a raportului AMPc/GMPc prin eliberarea de prostaglandine, cu predominanta GMPc cu efect bronhoconstrictor. Concomitent se produce si un factor ce creste permeabilitatea si apar astfel tulburarile specifice din bisinoza.
4. Teoria imunologica (Massoud. Kamat) - la persoanele expuse la pulberi de bumbac exista un titru crescut de anticorpi anti-fibra de bumbac. La bolnavii cu bisinoza exista cantitati crescute de lgG.
Tabloul clinic
Bisinoza (sindromul de lunii) simptomele apar in stadiul initial in prima zi a saptamanii de lucru si sunt reprezentate de: senzatia de constrictie toracica, iritatia CRS, dispnee, tuse, stranut, ragusala. Aceste simptome apar la cateva ore de la expunere si diminua/dispar in zilele urmatoare. Daca bolnavul e scos din mediu simptomele dispar.
Din punct de vedere evolutiv bisinoza evolueaza in 4 stadii:
stadiul in care simptomele apar in prima zi a saptamanii de lucru, dar ocazional;
stadiul 1 - simptomele (opresiune toracica si/sau dispnee) apar in fiecare prima zi din saptamana de lucru;
stadiul 2 - simptomele apar in fiecare zi din saptamana de lucru;'
stadiul 3 - apar complicatiile: bronsita cronica, emfizem pulmonar pana la cord pulmonar cronic si insuficienta respiratorie.
Diagnosticul pozitiv se pune pe:
Stabilirea expunerii profesionale - subiectiv prin anamneza si obiectiv prin determinarea pulberilor respective la locul de munca, prin acte ce dovedesc vechimea bolnuvului.
Tabloul clinic,
Explorarii paraclinice:
Rx pulmonara - fara modificari in stadiile initiale, apoi apar complicatiile in stadiile superioare;
PFV (VEMS) efectuate la inceputul lucrului si dupa 4 ore de lucru cel putin 4 zile pe saptamana;
chestionar cu intrebari tintite la care bolnavul trebuie sa raspunda.
Expertiza capacitatii de munca - in primele 2 stadii scoaterea bolnavului din mediu duce Ia vindecare; in urmatoarele 2 stadii in functie de bolile asociate.
Evolutie - gravitate se poate propune incadrarea in diferite grade deiny_alidiiate.
Tratamentul
etiologic: scoaterea bolnavului din mediul de munca;
simptomatic: bronhodilatatoare, antihistaminice fara rezultate deosebite, antibioterapie dupa caz. tratamentul riguros al infectiilor respiratorii.
Profilaxie
1. Masuri tehnico-organizatorice
izolarea surselor generatoare de pulberi (in special operatiile de cardare si bataj);
ventilatie locala si generala;
purtarea echipamentului individual de proiectie in momentele de maxima prafuire.
2. Masuri medicale
recunoasterea riscului;
examenul medical la angajare cu respectarea contraindicatulor: afectiuni respiratorii, teren atopic, VEMS obligatoriu, control medical periodic;
educatia sanitara: constientizarea expusilor asupra simptomatologiei de debut a bolii.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2098
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved