Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CIROZA HEPATICA ATROFICA LAENNEC

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micCIROZA  HEPATICA ATROFICA LAENNEC1. DEFINITIE

Ciroza hepatica este o suferinta cronica cu evolutie progresiva, caracterizata morfologic prin dezorganizarea arhitectonicii hepatice datorita metaplaziei tesutului conjunctiv care formeaza benzi de scleroza ce inconjoara sau fragmenteaza lobulii fiind determinata de distructia hepatocitara si de regenerarea nodulara; biologic prin alterarea severa a sindroamelor de activare mezenchimala, de hipertensiunea portala si de insuficienta hepatocitara, prin posibilitatea exacerbarii sindromului excretobiliar si a aceluia de hepatoliza; clinic prin stadii avansate de insuficienta hepatica, insotite de semnele de hipertensiune portala.

2. ETIOPATOGENIA

II.2.1. Factorii toxici - alcoolul

Alcoolul ingerat sub forma diverselor bauturi alcoolice, joaca un rol important in producerea cirozei.

Actiunea nociva a alcoolului asupra ficatului se exercita pe doua cai :

calea directa asupra tesutului hepatic cand este consumat in cantitate crescuta, sub forma de bauturi alcoolice tari si mai ales cand e consumat pe nemancate, ca aperitiv. Ficatul, sarac in glicogen in aceasta perioada a zilei rezista mai putin la actiunea toxica directa asupra lui, ca si atunci cand se asociaza alti factori

hepatotoxici sau cand puterea de rezistenta a ficatului este scazuta (lues, TBC, hipertiroidism, inanitie) ;

calea indirecta a alcoolismului cronic, cu leziuni de gastroenterita cronica, cu tulburari de apetit, de secretie, de digestie si de absorbtie, la care se adauga deseori diete insuficiente si dezechilibrate, joaca cu siguranta un rol important in geneza cirozelor.

Actiunea alcoolului se adauga astfel la carente in proteine si vitamine necesare troficitatii hepatice.

II.2.2. Factorii infectiosi

Rolul cirogen al hepatitelor acute virotice apare tot mai evident dezvoltarii ulterioare a procesului cirotic.

Cirozele sunt precedate totdeauna de o hepatita subacuta sau cronica sau de o distrofie hepatica necrotica, stari care se pot numi precirotice.

Evolueaza spre ciroza in special formele de hepatita epidemica cu o atrofie a ficatului in care scleroza apare ca un proces cicatricial.

De asemenea sunt supuse cronicizarii si transformarii in ciroza hepatitele epidemice cu forme clinice prelungite, formele cu recadere, formele sclerogene.

In cronicizarea hepatitei acute si evolutia ei spre ciroza, joaca un rol important, pe langa intensitatea leziunilor din faza acuta, si alti factori care impiedica vindecarea lor, sau le agraveaza : eforturi fizice in convalescenta, abateri alimentare, infectii intercurente, vaccinari, dispepsii intestinale, repaus insuficient.

Evolutia acestor forme spre ciroza are loc fie in directa continuare a procesului acut, fie dupa o perioada de latenta de cateva luni sau ani. Trecerea procesului anatomic de la o hepatita acuta la hepatita cronica si ciroza a putut fi urmarita prin biopsii hepatice.

II.2.3. Factori dietetici, nutritionali si carentiali

Experimental, s-au putut obtine scleroze hepatice prin diete bogate in grasimi sau sarace in proteine. Dietele dezechilibrate carentate in factori lipotropi produc, de asemenea, steatoze hepatice si ciroze.

Avitaminozele favorizeaza cronicizarea hepatitelor inflamatorii ca si scleroza ficatului.

Corectarea dietelor cirogene prin diete normale, face sa dispara infiltratia grasa a ficatului si opreste evolutia proceselor inflamatorii si sclerogene. La om, tulburarile nutritionale si carentiale au fost descrise , tot mai mult, drept cauze ale unor ciroze.

Cirozele copiilor sud-africani sau pelagra copiilor din Camerun sau Africa de Sud apar in special datorita alimentatiei predominant glucidica (in special cu porumb), saraca in proteine si vitamine.

Aceste ciroze produse prin diete dezechilibrate si carentate, trec printr-o faza initiala de steatoza. Ficatul  de foame  e un ficat gras.

Infiltratia grasa accentuata si prelungita conduce la degenerari celulare si fibroza difuza pericelulara,

Cirozele alcoolicilor recunosc cauze nutritionale asociate la alterarile digestive produse de alcool.

2.4. Factori ai terenului (endogeni)

In unele ciroze fara cauze evidente cirogene in antecedente, sau in cirozele survenind la persoane cu anumite tipuri morfologice, au fost invocati factori constitutionali. Cercetatorii au descris tipul hipotiroidian sclerogen frecvent la cirotici si care ar favoriza aparitia bolii, de asemenea tipul musculos-atletic s-ar gasi mai frecvent la cirotici.

S-a descris o ciroza hepatica familiala la copii cu icter cronic si scleroza ficatului si care ar tine de factori ereditari greu precizabili. Astfel, defecte mari dietetice sau carente multiple in copilarie, pot uza si fragiliza ficatul, schimband in acelasi timp reactia organismului fata de diversi factori hepato-toxici.

2.5. Glandele endocrine

Rolul glandelor endocrine in aparitia si dezvoltarea cirozelor este inca incomplet elucidat, dar exista deja un material clinic si experimental, care pledeaza pentru interventia lor, cel putin in anumite ciroze.

In cirozele comune se cunosc mai multe tulburari endocrine tireo-ovariene din cauza etilica a femeii ca si atrofia testiculara, depilatia, disparitia libidoului si ginecomastia din cursul cirozelor atrofice la barbat.

In legatura cu interventia glandelor endocrine in ciroze s-au citat si unele ciroze in antecedentele carora se gasesc simptome de hiparfoliculinism, miofibroame uterine , chisturi ovariene.

Hipertiroidismul a fost considerat ca factor cirogen in unele cazuri de gusa tireotoxica cu ciroza.

2.6. Factori imunologici

Recent au intrat in discutia cauzelor cirozelor factorii de ordin imunologic, mai precis apar legaturi dintre boala hemolitica perinatala si unele ciroze ale copilariei. Acestor copii Rh pozitiv l-i se transmit de la mama isoimunizine anti Rh, producandu-se o boala hemolitica grava, care ar conduce lent spre ciroza hepatica.

In ultimul timp s-au observat mai ales sindroame hemolitice asociate cu ciroze, fapt care-i face pe unii autori sa puna problema existentei cirozelor de origine sanguina.

Factorii staza biliara si sanguina

Sunt cunoscute cirozele cardiace si cirozele din mediastino-pericarditele tuberculoase constructive, care produc in ficat o staza venoasa si in fazele tardive, scleroza organului.

Staza biliara din icterele mecanice cronice duce frecvent la fibroza ficatului. Factorul staza venoasa produce ciroza numai in asociatie cu alti factori infectiosi, toxici sau nutritionali.

Din aceasta analiza a cauzelor cirozei, reiese faptul ca nu exista factori cu actiune specific cirogena, care sa realizeze ciroza prin actiunea lor izolata.

Cauzele cirozei sunt multiple si variate.

Numerosi agenti nocivi, variati prin natura lor, pot deveni cirogeni daca actioneaza lent si indelungat asupra ficatului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2305
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved