Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Boli cu transmitere sexuala

sanatate


Boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii luate de la un partener infectat prin contact sexual. BTS-urile sunt cauzate de bacterii, virusi, ciuperci, micoplasme si paraziti a caror mediu propice de dezvoltare sunt mucoasele din zona genitala, gura si gat.

Definitie toxicomanei (narcomanie)

Potrivit definitiei date de Organizatia Mondiala a Sanatatii, "narcomania reprezinta starea de intoxicatie periodica sau cronica, vatamatoare pentru om si pentru societate, produsa de consumul narcoticelor (de provenienta naturala sau artificiala)". Conditiile a caror intrunire este necesara pentru a considera pe cineva narcoman sunt urmatoarele:

- atractia de neinvins fata de narcotice;

- toleranta crescanda (marirea dozei);

- dependenta fizica si psihica de narcotice.

Prinicipalele motive care duc la consumul de droguri sunt:

CURIOZITATEA - nu inseamna ca cineva devine dependent doar pentru ca a incercat, dar utilizarea sistematica duce la dependenta, iar in cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina)

TERIBILISMUL - unii sunt tentati sa infrunte riscurile implicate, incercand  sa iesi in evidenta

PRESIUNEA GRUPULUI - o personalitate cu adevarat puternica stie cand sa spuna "NU"

PROBLEME (IN FAMILIE, SCOALA, PRIETENI) - unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie inteles ca folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problema, ea continuand sa existe si sa se agraveze.

NEINTEGRAREA IN COLECTIVITATE SI SOCIETATE - cConsumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea in colectivitate sau dispretul fata de sine.

Principalele categorii de droguri aflate in consum sunt: marijuana, extasy, morfina, alte metaftamine, cocaine, iar pentru ca multe din acestea se adminstreaza prin injectii, 

Manifestarile de sevraj la dependenta de droguri: tulburari vegetative (transpiratii, senzatie de frig, frisoane) pana la colapsuri circulatorii grave, durere la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor si muschilor, tulburari de somn persistente, dureri colicative si crize convulsive.

Consumatorii care sunt deja dependenti sunt obligati sa-si reinjecteze drogul din ce in ce mai des, pentru a evita sevrajul. Frecventa injectiilor respectiv a cantitatii injectate per doza este crescuta treptat pentru obtinerea efectului asteptat de toxicoman.

Deoarece pretul este ridicat si cantitatea consumata atinge ordine de marimi considerabile, dependentului nu-i ramane alta posibilitate, decat sa-si asigure cantitatea necesara prin comiterea de asa-numite 'infractiuni de procurare'. Infractionalitatea directa si indirecta legata de procurarea heroinei apare mai rapid si se manifesta mai intens decat in cazul dependentei de alte substante. Avand in vedere marja de siguranta ingusta a heroinei, adica a diferentei mici intre doza suportabila si cea toxica, se constata frecvent intoxicatia cu heroina, caracterizata prin pierderea cunostintei si depresia respitarorie, precum si prin colapsul circulator si frecventa cardiaca extrem de joasa. Depresia respiratorie este principala cauza de deces prin supradozare.

Potentialul de dependenta:

Administrarea injectabila a heroinei de sapte pana la zece ori poate determina, in imprejurari favorizante, dependenta, cu toate consecintele ulterioare. Capacitatea de a da dependenta a heroinei este extrem de mare, mai mare decat la orice alta substanta. Inhalarea si prizarea de heorina duc, de asemenea, la dependenta.

Boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii luate de la un partener infectat prin contact sexual. BTS-urile sunt cauzate de bacterii, virusi, ciuperci, micoplasme si paraziti a caror mediu propice de dezvoltare sunt mucoasele din zona genitala, gura si gat.

Tipuri de BTS

BTS-urile care afecteaza de obicei femeile, ca : SIDA, chlamydia, gonoreea, hepatita A,B,C, herpesul genital, paduchii lati, scabie, tricomonoza, sifilisul, sancroid si negi genitali.

Tinerii si BTS-urile

Foarte multi dintre cei care au BTS-uri sunt tineri. Fetele active sexual intre varsta de 10-19 ani sunt cele la care se intalneste cel mai des chlamydia si gonoreea. Tinerii sunt cei mai putin dispusi sa caute ajutor medical sau sa spuna partenerului ca au fost diagnosticati cu BTS. De aceea, multe femei care contracta BTS-uri au parte de efectele pe termen lung ale acestor boli. Daca esti un tanar activ sexual, controalele anuale sunt importante pentru a-ti proteja sanatatea. Adolescenta este momentul perfect in care sa-ti faci un obicei din a avea un control anual. Daca nu poti discuta cu parintii sau cu un doctor, discuta cu un adult in care ai incredere despre aspectele medicale.

Sindromul imuno-deficitar dobandit (SIDA)

Sida este cauzata de virusul imunodeficientei umane (HIV), care slabeste capacitatea corpului de a se lupta cu infectiile fatale si cu cancerul. Oamenii cu SIDA sunt predispusi la "infectii oportuniste", adica, infectii cauzate de bacterii, virusi, paraziti si ciuperci, care n-ar fi un pericol pentru ceilalti. SIDA afecteaza si sistemul nervos central si poate cauza deteriorari mintale si paralizie. Desi medicamentele pot atenua pentru un timp simptomele si "infectiile oportuniste" cauzate de SIDA, nici o persoana care a avut acest sindrom nu a revenit la o functionare normala a sistemului imunitar. Majoritatea oaminilor infectati cu BTS, le-au dobandit prin contact sexual cu un partener infectat.

Cine este predispus la BTS-uri ?

86% dintre persoanele care dobandesc BTS-uri au intre 15-25 ani. La orice varsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva in ultimele 3 luni. Riscul de BTS este mai mic in cazul lesbienelor. Predispusi BTS-urilor sunt tinerii, saracii si cei care traiesc la oras, desi nimeni nu este imun. Multe femei au mai multe BTS-uri in acelasi timp, si, spre deosebire de alte boli, BTS-urile pot reaparea des in viata unei persoane. Sa fi avut o BTS in trecut nu constituie o garantie de a nu o redobandi.

Care sunt simptomele ?

Unele BTS-uri nu au simptome mai severe decat mici iritatii sau disconforturi, iar deseori femeile nu prezinta simptome deloc. Deci, daca nu se testeaza regulat, ele sunt supuse riscului de complicatii de la infertilitate, boli pelvio-inflamatorii, dureri abdominale, pana la cancer cervical. BTS-uri ca gonoreeea, sifilis si SIDA pot dauna organelor nereproducatoare, incluzand ochii, inima si creierul. Deoarece ele apar la femeile care sunt la inceputul perioadei reproductive, femeile sub 25 de ani care avut minim un contact serios ar trebui sa se gandeasca la a se testa, chiar daca nu au simptome.


Cum se trateaza BTS-urile ?

Cu cateva exceptii considerabile (SIDA, hepatita B si herpesul), BTS-urile sunt tratabile cu antibiotice. Nu exista inca nici un remediu pentru hepatita B, herpes sau SIDA, care sunt cauzate de virusi ce pot ramane in stare latenta in corp ani intregi. Exista insa medicamnte care pot atenua simptomele, iar in cazul SIDA exista tratamente care pot incetini boala.

Cum sa previi BTS-urile ?

Chiar daca se fac teste regulat, acestea nu constituie un panaceu. Din cauza rusinii, multa lume evita sa efectueze controale pana cand nu le apar simptome grave si, deseori, ireversibile. Cel mai eficace mijloc de a evita nefastele consecinte ale BTS-urilor este sa nu le dobandesti. Practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului si a spermicidelor)-desi nu constituie o garantie-reduce considerabil riscurile. Femeia careia ii este pus un diagnostic de BTS, ar trebui sa-i informeze cat mai repede pe toti partenerii recenti, astfel incat acestia sa mearga la control si sa se trateze inainte sa raspandeasca virusul.

Cu toate ca definirea politicilor nationale privind drogurile ramane o prerogativa a fiecarui stat membru al UE, se manifesta acum un consens solid privind beneficiile ce pot rezulta dintr-o cooperare la nivel european. Acest lucru este evident intr-o serie de evolutii recente care sprijina activitatile de coordonare si cooperare. Printre aceste evolutii se numara intrarea in vigoare in anul 2005 a doua noi regulamente CE privind precursorii si a unei decizii a Consiliului privind noile droguri. In afara de aceasta, masurile impotriva traficului de droguri sunt consolidate de instrumente juridice noi privind spalarea de bani si confiscarea bunurilor.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1644
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved