CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Tumori
Tumora, (blastom, neoplasm). Se intelege o neoformare atipica a tesutului care prin anumite carctere biologice se deosebesc de alte forme de crestere (regenerarea sau hiperplazia / proliferarea sau metaplazia).
Tumorile apar la nivelul oricarui organ sau tesut a organismului uman. Tumorile sunt descrise si la animale dar si la plante. Ramura care se ocupa de studiul etiologiei, patogenezei este Oncologia .
Etiologia tumorilor
*Agentul care provoaca aparitia tumorilor poarta denumirea de factori oncogeni.
*Agentul care provoaca aparitia unor tumori maligne poarta denumirea de factori cancerigeni.
Principalii factori sunt:
o chimici
o fizici
o virali
o genetici
Dar in mare parte :
Majoritatea substantelor cancerigene produc modificari structurale ADN.
Substantele cancerigene au actiune locala (actionand fara a fi modificate metabolic = cancrigeni directi)= cancerigeni indirecti sau precancerigeni= determina aparitia tumorilor, doar dupa transferul metabolic rezultand forme mai active.
Oncogeneza chimica
Fac parte :
substante chimice cancerigene
oncogeneza alimentara
oncogeneza hormonala
Substante chimice exemplu : - tabagismul (fumul de tigara contine hidrocarburi policiclice aromatice) indulcitori artificiali, coloranti
- Citostatice, aflotoxina
Oncogeneza alimentara :
Oncogeneza fizica
Morfogeneza tumorala
Exista o faza latenta cuprinsa intre aparitia primei celule tumorale si aparitia modificarilor chimice. Peste o anumita perioada se produce o clona maligna, care apare in aproximativ cateva luni/ani, dupa apritia clonei maligne se poate vorbi de faza finala a colnei latente = in aceasta perioada nu se observa modificari clinice = toate modificarile observate sunt considerate leziuni precanceroase sau pretumorale.
Din categoria fazelor pretumorale :
Ø Displazia
Ø Metaplazia
Ø Hiperplazia
Ø Unele procese inflamatorii
Pentru displazie:
Se observa modificari nucleare, citoplasmatice, cresterea divizarii celulare, perturbari de maturizare si cresterea raportului citoplasmatic. Nucleul hipercrom se observa cromatizarea keratinei, membrana devenind ondulata si ingrosata.
Poate fi : - moderata
- usoara
- grava
Dispalazia grava : are aceleasi caracteristici cu cancerul in SITU.
Morfopatologia tumorilor
Se deosebesc de alte forme de crestere si definesc natura acestora prin caracter organic, atipic, cerstere necontrolata, anatomie relativa, progresie.
Cancerul organic - tumora are parenchim si stroma.
Parenchimul tumoral - alcatuieste principala masa a neoplasmului, determina cresterea si caracteristicile tumorei.
Stroma : este alcatuia din tesut conjunctiv din care fac parte oase si nervi.
Atipia - reprezinta multitudinea caractewrelor biologice prin care tesutul neoformat se deosebesc de tesutul initial. Poate fi metabolica, morfologica, functionala si antigena.
Atipia morfologica - celulara
- tisulara
Anatomia relative - reprezinta o crestere independenta de organul purtator.
Cresterea necontrolata - celulele normale se divid pana la max 20 ori. Celulele canceroase au capacitatea de diviziune pana la infinit, prin urmare cresterea tumorala incetineste dupa moartea organului purtator. Celulele tumorale se divid cu o viteza mai mare decat cele normale. Acumularea celulelor reziduale in tesuturi capata o anumita forma cu cateva exceptii (leucemia)- masele tumorale se raspandesc in masele medulare si sange.
Progresia tumorala
Se intelege modificarea relativa si stabila a mai multor caractere tumorale. Tumorile benigne reprezinta stadiul precoce a tumorilor maligne. Progresia poate fi exemplificata prin trecerea uneitumori benigne in maligna. Prin transferul unei tumori inactive hormonal intr-o tumora cu activitate hormonala. Poate fi exemplificata si prin metastazare.
Metastazele / diseminarea
Este definita prin formarea unor focare secundare, tumorale fiind consecinta migrarii celulare din focarul primar in alte tesuturi.
Metastazele apar numai in evolutia tumorilor maligne.
Etapele metastazarii:
1. patrunderea celulelor tumorale in lumenul vascular sanguin sau limfatic.
2. dupa ce a patruns in vase se produce migrarea
3. oprirea celulelor tumorale si iesirea in spatial perivascular
4. cresterea sau aparitia metastazei.
Caile de metastazare
pentru unele categorii de tumori sunt caracteristice metastazele hematogene (sarcoamele). Pentru metastazele limfogene sunt caractersitice carcinoamele. Perioada intre patrunderea celulelor tumorale in lumen si aparitia metastazelor este variabila, in unele cazuri metastazele apar foarte rapid, dupa aparitia focarului primar, in late cazuri durata poate fi de numarul anilor. Exista metastazele latente care apar dupa 7-10 ani de la interventia chirurgicala totala a tumorii primare.
Metastazele limfogene
Sunt caracteristice carcinoamelor si melanoamelor. Initial ganglionii la acest nivel raspandirea este temporar oprita datorita raspunsului imunitar. Indep chirurgicale a tumorii cuprind si ganglionii, se impiedica aparitiametastazelor precoce la distanta.
Metastazele hematogene
Sunt consecinat patrunderii celulelor tumorale.
Metastazele latente
Embolie tumorala, se produce in situatia in care celulele neoclazice se raspandesc prin organism, raman inactive sau cresc foarte lent. Dupa interventia chirurgicala asupra focarului tumoral primar se recurge la chimioterapie pentru distrugerea metastazelor latente.
Dupa ce in medicina a fost folosita chimioterapia, incidenta metastazelor a scazut foarte mult. Metastazele se localizeaza mai frecvent in locul primei retele capilare formate din vase care transporta sangele de la locul focarului tumoral primitive.
Unele forme de cancer au localizare caracteristica pentru metastaze, insa mecanismele exacte ale acestui aspect sunt necunoscute. Exista posibilitatea opririi mecanice a embolului tumoral, atunci cand diametrul sau calibrul vasului este mai mic decat embolul, insa mai exista si o posibilitate la locul opririi embolului tumoral sa fie explicat prin existenta unor receptori speciali cu o afinitate pentru celule tumorale.
Recidiva tumorala
Reprezinta reaparitia tumorii in locul initial, dupa extirparea chirurgicala completa sau radioterapie.
Tumora recidivata se dezvolta din celule tumorale restante, riscul maxim de recidiva tumorala corespunde primului an dupa extirpare.
Tipuri de cresteri tumorale
expansiva
infiltrativa
Expansiva - se caracterizeaza prin comprimarea si indepartarea tesutului din jur, consecutiv compresiei tesuturile se atrofiaza, se produce o inlocuire a tesutului conjunctiv si se formeaza o capsula tumorala. Tumorile expansive cresc lent, in mare parte sunt benigne, mature.
Infiltrativa - in acest caz tumora se afunda in tesuturile din jur si le distrug, delimitarea intre tesut tumoral si tesut neafcetat este nuclear, cresterea infiltrativa este de regula rapida fiind caracteristica unor tumori imature maligne.
Neoplasmele maligne patrund in tesut normal si formeaza din celule tumorale proeminente care sunt dispusein toate directiile.
De regula tumorile maligne nu formeaza capsula. Desi exista diferente histogenice, microscopice, carcinoamele si sarcoamele au caracter invaziv asemanator.
Cancerul invaziv difera de cancerul in situ prin depasirea membranei bazale. Dupa ce a fost depasita membrana bazala, celulele tumorale pot patrunde in vasele sanguine sau limfatice = primul pas in raspandirea sistemica.
Celulele tumorale infiltrative au tendinta de raspnadire pe calea rezistentei minime, pentru ca in final sa reziste distrugerea tesuturilor.
Macroscopic : dupa aspectul macroscopic se descriu :
a) Tumora nodulara
b) Tumora infiltrative
c) Tumora ulceroasa
d) Tumora chistica
Prin nodul intelegem o neoformatie compacta, bine delimitate (pot avea forma unui polip). Suprafata unui polip tumoral poat efi neteda, poselata sau conopidiforma.
Infiltrative - infiltratul este o neoformatie compacta, fara limite clare.
Prin ulcer intelegem un fenomen morfologic macroscopic tumoral caracterizat prin solutii de continuitate, cu margini ridicate fiind neregulat si cresterea infiltrativa.
Prin chist se intelege o neoformatie bine delimitata cu o cavitate marginita de pereti.
Dimensiunile tumorilor sunt variabile de la cativa mm la zeci de mm si greutatea este variabila.
Lipomul - creste chiar pana la 100 kg, dar dupa dimensiune si greutate nu se observa caracterul malign sau benign.
Nomenclatura tumorilor
Se adauga la tesutul sau celula din care provine sufixul ' om ' (beligne)
Adipos - lipom
Osos - osteom
Glandular - adenom
La tumorile maligne , epiteliare denumirea se formeaza prin adaugarea la denumirea tesutului 'carcinom' (fibrocarcinom, osteocarcinom)
Tumorile maligne ale tesutului mezenchimal ' sarcom'sau 'blastom'
Criteriul histogenic
Tumorile se impart dupa o apartenenta la o anumita sursa musculara.
Ø Conjunctiva
Ø Endoteliala
Ø Tesut nervos
Ø Sistem sanguin
Ø Muscular
Cea mai importanta clasificare este cea de maligne / benigne.
Tumorile benigne sunt forme mature, cresc infiltrativ, se caracterizeaza prin adipie celulara si existenta metastazelor.
Clasificare histologica (bazata pe gradul de atipie)
Tumorile mature se caracterizeaza prin prevalarea atipiei tisulare.
Tumorile imature prin atipie celulara.
Clasificarea internationala / principiul raspandirii procesului
Conform acestei clasificari avem :
T- tumora primara (acest element caracterizeaza tumora)
N-ganglion limfatic (existenta sau absenta metastazelor in ganglioni)
M-metastaza ( in functie de gradul de crestere tumora este incadrata)
T1-T4
M1-M2 = prezanta metastazelor la distanta in grade diferite.
Mo- absenta metastazelor la distanta
M1-N2=metastaze reginoale
No= absenta metastazelor.
Tumorile epiteliale benigne
Pot proveni din epiteliu pavimentos si glandular. Tumora matura benigna a epiteliului pavimentos stratificat poarta denumirea de PAPILOM.
Tumora benigna matura a epiteliului glandular poarta denumirea de ADENOM.
Tumorile epiteliale imature maligne poarta denumirea de CARCINOM.
Papilomul are tabloul unui nodul cu suprafata (la nivelul pielii. La nivelul vezicii urinare poate avea aspectul uor carolicu alge. Consistenta nodulului poate fi ferma sau flasca. Stroma acestor tumori este constituita din tesut fibro-conjunctiv.
Papilomul poate fi localizat la nivelul pielii, mucoaselor (mucoasa bucala, vezica urinara, laringe).
Adenomul - este o tumora matura, provenita din epiteliu glandular, creste expansiv, are aspectul unui nodul roziu albicios, bine delimitat de consistenta flasca si este elastica. In unele cazuri la nivelul adenomului se gaseste1 sau mai multe formatiuni chistice. (chist adenom).
Localizare : organe glandulare
mucoasa tractului digestiv
uter
Dimensiunile sunt extrem de variabile de la cativa mm la zeci de cm. In functie de raportul dintre stroma si parenchim, adenomul poate fi simpul = parenchimul predomina asupra stromei.
Fibroadenom - raprortul aproximativ = dintre parenchim si stroma
Adenofibrom - predominanta marcata a stromei
Structural - asemanator cu un fibrom, insa contine cateva glande.
= adenom mamar
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2230
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved