Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CONTROLUL CALITATII FORMELOR FARMACEUTICE CU CEDARE MODIFICATA

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micCONTROLUL CALITATII FORMELOR FARMACEUTICE CU CEDARE MODIFICATA

a. Dezagregarea

Dezagregarea este o constanta fizica prin care se poate aprecia daca substanta activa incorporata in comprimat se va elibera si va fi resorbita in organism.Prin capacitatea de dezagregare a unui comprimat se intelege dizolvarea totala (comprimate solubile) sau dezagregarea in particule componente (granule, particule).

Timpul de dezagregare este diferit in functie de tipul comprimatului.

Dezagregarea este considerata completa atunci cand nu mai ramane nici un reziduu pe sita metalica sau daca ramane reziduu e constituit dintr-o masa moale, care nu contine nucleu palpabil neinpregnat sau nu mai raman pe sita decat fragmente din invelisul comprimatelor.

Aparatul e constituit dintr-un dispozitiv rigid, care sustine 6 tuburi cilindrice, fiecare cu lungimea de 77,5 2,5 mm si un diametru de 21,5 mm, iar peretele are o grosime de 2 mm. Fiecare din aceste tuburi este prevazut cu un disc cilindric (L=20,7 0,15 mm, grosimea de 9,5 0,15 mm, g=3,0 0,2g ) din material plastic, transparent. Fiecare disc prezinta 5 orificii (Ø = 2 mm): unul central si alte 4 dispuse la distante egale pe un cerc cu raza de 6mm; pe fata laterala a discului sunt 4 lacase situate la distante egale.

Tuburile sunt mentinute vertical de 2 placi, separate si suprapuse, din material plastic transparent, care prezinta 6 orificii fiecare. Sub placa inferioara este fixata o sita metalica din fire de otel inoxidabil, ochiurile de 2,0 mm.

Placile sunt mentinute la o distanta de 77,5 mm de catre niste tije metalice verticale, situate periferic; placa superioara are fixata o tija metalica in centrul sau, care permite cuplarea dispozitivului la partea mecanica a aparatului, asigurand o miscare verticala, alternativa si regulat, cu amplitudinea intre 50 si 60 mm; numarul de curse complete, urcare si coborare pe minut este de la 29 la 32.

Aparatul este asezat de preferinta intr-un vas cilindric de un litru sau orice alt recipient convenabil. Volumul lichidului introdus in vas este ales astfel incat, cand dispozitivul este in pozitia cea mai inalta, sita metalica sa fie la cel putin 15 mm sub suprafata lichidului, cand este in pozitia cea mai joasa, sita sa fie la cel putin 25 mm de fundul vasului, extremitatile superioare ale tuburilor deschise ramanand deasupra lichidului. Un dispozitiv adecvat mentine temperatura lichidului intre 35- 39oC.

Aparatura - Aparatul utilizat e prezentat in fig.11.


Fig. 11. Aparatul utilizat pentru dezagregarea comprimatelor

Mod de lucru

In fiecare din cele 6 tuburi se introduce un comprimat, apoi un disc; se aseaza dispozitivul in vasul cilindric, continand mediul lichid indicat. Se lasa aparatul sa functioneze timpul prevazut. Dupa expirarea timpului de scoate dispozitivul si se examineaza starea comprimatelor.

Determinarea este corespunzatoare daca toate probele sunt dezagregate complet.

b. Testul de dizolvare

Testul de dizolvare permite o apreciere mai completa a comprimatelor, privind bio-disponibilitatea substantei active din comprimate.

Viteza de dezagregare a comprimatelor nu poate constitui un indiciu si asupra dizolvarii substantei active din comprimat . Din acest motiv testul dizolvarii se asociaza determinarii vitezei de dezagregare, mai ales cand substanta medicamentoasa are solubilitate redusa in apa.

Timpul de dizolvare al substantei active din comprimat trebuie sa se incadreze in limita timpului impus in determinarea dezagregarii.

c. Uniformitatea masei

Se cantaresc individual 20 de probe, prelevate la intamplare si se determina masa medie.

Fata de masa medie calculata, masa individuala a cel mult 2 din cele 20 de probe pot sa prezinte o abatere procentuala mai mare decat:

- 10% - pentru comprimate cu Mmedie ≤ 80 mg;

7,5% - 80 mg ≤ Mmedie ≤ 250 mg;

5% - 250 mg ≤ Mmedie .

De asemenea, nici una din probe nu trebuie sa prezinte abateri mai mari decat dublul acestor valori procentuale.

d. Dozare

Determinarea uniformitatii continutului se bazeaza pe determinarea cantitativa a substantei active pe un numar prestabilit de comprimate, pentru a stabili daca comprimatele se incadreaza in limitele de referinta, stabilite in functie de continutul in substanta activa mediu al probelor.

Se determina continutul in substanta activa a 10 comprimate din sarja de analizat. Se dozeaza substanta activa, individual a fiecarui comprimat prin metoda analitica adecvata.

Comprimatele sunt corespunzatoare atunci cand continutul individual in substanta activa al fiecarei unitati este cuprins intre 85% si 115% din continutul mediu.

Comprimatele de analizat nu sunt corespunzatoare atunci cand continutul individual nu este cuprins intre aceste limite pentru mai mult de o unitate sau atunci cand continutul individual al unei unitati este in afara limitelor 75% - 125% din continutul mediu.

In cazul in care continutul individual al uneia din unitati nu este cuprins intre limitele de 85% - 115%, dar se incadreaza in limitele 75% - 125% din continutul mediu, se preleveaza alte 20 de unitati si se dozeaza individual substanta activa pentru fiecare.

Comprimatele de analizat sunt corespunzatoare daca cel mult o unitate din cele 30 prelevate, nu are continutul individual cuprins intre 85% - 115% din continutul mediu si daca continutul nici unei unitati nu este in afara limitelor de 75% - 125% din continutul mediu.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2220
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved