CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
CRETISOARA
Alchemilla vulgaris
Fam. Rosaceae.
Denumiri populare: brumarel, brumarie, cretarel, faina de in, palasca, pleasca, rotunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei.
In traditia populara: frunzele se puneau pe bube, iar fierte in lapte se luau contra durerilor de cap. In judetul Prahova ceaiul se bea pentru afectiuni digestive, in special contra arsurilor la stomac. Denumirea plantei Alchemilla de la alchymia o planta careia alchimistii ii atribuiau insusiri miraculoase. La 1500 invatatul italian Mattioli scria: cand femeile se spala in locuri intime cu cretisoara, ea are un efect asa de puternic, incat ele se transforma din nou in fecioare. Aplicata pe sani in comprese, cretisoara le opreste acestora cresterea.
Descriere- o planta ce creste pretutindeni prin pasuni, livezi si cranguri, cu tulpina rotunda, moale si usor paroasa, frunze mari, zimtate si cu colti, latite in chip de palma una de o parte a tulpinei si alta de partea cealalta de mai sus, alburii pe dos, florile mici verzi-galbene asezate manunchiuri in varful ramurelelor.
In terapeutica se foloseste intreaga planta- Herba Alchemillae.
Compozitia chimica: tanin 6-8%, saponine si flavonoide cu structura particulara, acid elagic si luteic. Substante grase formate din acid stearic, palmitic. Fitosteroli, saruri minerale.
Actiune farmaceutica: astringente, antidiareica, antiseptice, diuretice, antiinflamatoare, cicatrizanta, reglatoare hormonala, antihemoragica, antispastic uterin, absorbanta si antiinfectioasa in special intestinala. Datorita taninului este antihemoragica si antidiareica. Se poate de asemenea folosi cu mare succes in afectiunile ginecologice in care se doreste reducerea secretiilor ca de exemplu in metroragii. Are puternice efecte stomahice reducand aciditatea stomacala lucru ce o face utila si in afectiunile digestive. Se mai foloseste la afectiunile bucale, sau ajuta femeilor care nu pot duce sarcina la capat. Se poate folosi si in diferite combinatii de plante. Cel mai util este sa se foloseasca extern la diferite afectiuni dermatologice de la rani la umflaturi, inflamatii, sau pentru refacerea integritatii pielii. Este planta care poate regla activitatea hormonala, inclusiv menstruatia perturbata o poate regla.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee (pe fond hormonal), afectiuni digestive, afectiuni genitale, afte, anemie, anexite, angoasa, anorexie, ascita, astenie, ateroscleroza, atonii musculare, bufeuri, cancer uterin si mamar, cardiopatii, cicatrizarea ranilor, chist ovarian, colita de fermentatie, convulsii, dezordini provocate de folosirea anticonceptionalelor, diaree, diaree cronica, diabet zaharat, dizenterie, dureri abdominale, dureri de cap, enterocolita, epilepsie, extractii dentare, febra, fibrom uterin, fixarea sarcinii, fracturi, glicemie ridicata, hemoragii interne, hemoragii intestinale, hemoragii uterine, hemoroizi, hidropizie, hipermenoree, impotenta, menopauza, metroragie, dismenoree, laringite, leucoree, leziuni postnatale, mastoza, mastoza fibrochistica, migrena, nervozitate, obezitate, otita, palpitatii, plagi ulcerate, pregatirea interventiilor chirurgicale in sfera ORL, prolaps intestinal, prolaps uterin, prurit vulvar, pubertate prematura, rani, regurgitari, retentie de apa, reumatism, sangerari, slabiciune musculara sau generala, scorbut, sani vestejiti atoni, stari de iritare, sterilitate feminina, stomatite, tuberculoza intestinala, tulburari de crestere, tulburari de pubertate, tulburari menstruale, tulburari de menopauza, ulcere varicoase, vergeturi.
Mod de folosire
Infuzie: -2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 1-2 cani pe zi.
Praf: -Praf din planta obtinut cu rasnita de cafea. Se va lua un varf de cutit care se pune sub limba. Se va tine apoi timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se face de 3 ori pe zi.
Comprese: 2 lingurite de planta se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se aplica extern sub forma de comprese calde sau se fac spalaturi (baie de sezut sau spalaturi vaginale). Plantele ramase se pot pune sub forma de cataplasma aplicate calde.
Planta proaspata: se striveste si se aplica extern.
Vin: 4 linguri se pun la 1 litru de vin care fierbe. Se pune apoi acoperit pentru 8 ore dupa care se strecoara. Se poate pune in sticle de mai mica capacitate si se poate lua cate 1 lingura inaintea mesei cu 30 minute, pentru stimularea poftei de mancare. Daca se doreste tratament pentru afectiunile interne se poate adauga dupa strecurare 100 g de miere (daca nu aveti contraindicatii). Se ia cate 1 lingura cu 15 minute inainte de fiecare masa.
Tinctura din 50 g de praf care se pune cu 250 ml alcool alimentar de 70˚ si se va tine timp de 15 zile agitand des. Se va tine inchis ermetic la temperatura camerei. Se strecoara si se pune in recipiente mai mici. Se va lua de la 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu putina apa.
Unguent- se ia unt care se va pune la fiert. Se va arunca apoi spuma care se formeaza la suprafata si de asemeni se va separa de depunerile de pe fund. Cu acest unt 1 parte si 1 parte praf de planta se pot face unguentele in mai multe feluri:
Se amesteca in parti egale praf de planta cu unt pana la omogenizare.
Se pune la fiert pe baia de apa pentru 3 ore apoi se filtreaza. In ambele cazuri se unge local de 2 ori in strat subtire. Se poate folosi orice baza grasa: untura de porc nesarata, seu, vaselina, lanolina, etc.
Baie de sezut se poate face cu infuzie, cu care se poate face si spalaturi vaginale sau de alta natura (la rani, etc), sau se pun comprese la cancer.
Se poate obtine de la Dacia Plant Sebes Jud Alba Str Primaverii nr 4 tel 0788708018 sau 0744374756
Modul de folosire pe afectiuni:
Abcese: 1 lingurita de planta se pune la 1 litru de apa fiarta. Se lasa apoi 15 minute acoperit si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi intern. Acest ceai are un efect pozitiv in cazul unor leziuni, abcese, in urma extractiilor dentare, anemii, leziuni postnatale.
Afectiuni genitale- infuzie din 1-2 lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi,
Anemie-1 lingurita de planta se pune la 1 litru de apa fiarta. Se lasa apoi 15 minute acoperit si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi intern. Acest ceai are un efect pozitiv in cazul unor leziuni, abcese, in urma extractiilor dentare, anemii, leziuni postnatale.
Anorexie- infuzie in vin, dintr-o lingurita de planta oparita cu un pahar de vin fierbinte. Se lasa sa se raceasca. Se bea intre mese.
Extractii dentare-1 lingurita de planta se pune la 1 litru de apa fiarta. Se lasa apoi 15 minute acoperit si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi intern. Acest ceai are un efect pozitiv in cazul unor leziuni, abcese, in urma extractiilor dentare, anemii, leziuni postnatale.
Hemoroizi- 2 cani de infuzie pe zi cu 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara.
Leziuni-1 lingurita de planta se pune la 1 litru de apa fiarta. Se lasa apoi 15 minute acoperit si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi intern. Acest ceai are un efect pozitiv in cazul unor leziuni, abcese, in urma extractiilor dentare, anemii, leziuni postnatale.
Leziuni postnatale-1 lingurita de planta se pune la 1 litru de apa fiarta. Se lasa apoi 15 minute acoperit si se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi intern. Acest ceai are un efect pozitiv in cazul unor leziuni, abcese, in urma extractiilor dentare, anemii, leziuni postnatale.
Menopauza- infuzie din 1-2 lingurite planta uscata la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, foarte utile si in bufeuri de caldura.
Tinctura de cretisoara.
(Alchemilla vulgaris).
Produsa de Dacia Plant.
Actiuni:
Intern: antidiareic, antiinflamator, astringent, hemostatic, cicatrizant, sedativ usor, stomahic, tonic feminin, reglator al menstruatiei, reglator hormonal in cazul femeilor, tonic general, reantineritor, antihemoroidal, expectorant usor.
Extern. Cicatrizant tonic, antiinflamator.
Indicatii:
Intern. Hipermenoree, dismenoree, amenoree, hipoplazie mamara, simptome asociate menopauzei, chist ovarian, fibrom uterin, anexita, slabiciune generala, depresii, stomatita, afectiuni ORL, diaree, dizenterie, epistaxis, leucoree, dureri de cap, catar respirator, adjuvant in tratamentul obezitatii.
Extern:
Rani, angina, vergeturi, imbatranirea pielii, ulcere varicoase sangerande, plagi, inflamatii, conjunctivita, leucoree, prurit.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1358
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved