Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Controlul asupra cancerului

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micControlul asupra cancerului

Rolul suplimentelor pe baza de Ganoderma in controlul cancerului

(Ganoderma Lucidum se produce acum in Sydney, aprobat TGA)

Raymond Y. Chang, Meridian Medical Group, Institute of East-West Medicine si Departmentul de Medicina, Cornell Medical CollegeGanoderma a fost utilizata in medicina populara inca din timpuri stravechi si constituie o hrana traditionala, promovata ca factor de vindecare a cancerului.  Acum se stie cu certitudine, din studiile pe animale si in vitro, ca fractia de polizaharide din Ganoderma este in mare masura responsabila de efectul antitumoral. Desi, pana in prezent, nu s-au efectuat experimente clinice controlate pe subiecti umani privind efectele Ganodermei asupra cancerului, indicatiile referitoare la folosirea acesteia ca supliment pot fi sprijinite indirect de datele obtinute din experimentele clinice in care s-au utilizat polizaharide fungice similare, datorita unui tipar final comun de actiune mediata de receptorul beta-glucan. Pe baza acestor date indirecte, se recomanda utilizarea Ganodermei ca supliment impotriva cancerului pentru urmatoarele scopuri: a) reducerea efectelor secundare ale radio- si chimioterapiei; b) extinderea duratei de viata si reducerea metastazelor; c) imbunatatirea calitatii vietii; d) prevenirea aparitiei tumorilor sau a recurentelor. In concluzie, desi vindecarea oricarei forme de cancer doar cu Ganoderma este improbabila, in cele mai multe cazuri de malignitate si in anumite circumstante bine definite, Ganoderma este probabil benefica.

Introducere

Ganoderma este recunoscuta traditional si stiintific ca fiind potential utila in tratamentul cancerului, dar exista o discrepanta notabila intre perceptia publica frecventa, conform careia Ganoderma poate constitui un remediu pentru cancer, si lipsa unor teste clinice care sa demonstreze o asemenea eficienta. Vom rezuma, in continuare, materialele si datele teoretice, experimentale si clinice disponibile privind utilizarea suplimentelor pe baza de Ganoderma impotriva cancerului si vom sublinia indicatiile acestei utilizari, in special in contextul rezultatelor clinice date de reactia modificatorilor biologici (BRM) fata de polizaharidele similar bioactive extrase din alte ciuperci (Mizuno, 1996).

Dovezi experimentale privind potentialul Ganodermelor in tratmentul cancerului

Ikekawa et al. (1968) au produs primele rapoarte cu privire la eficacitatea extractelor solubile din Ganoderma in inhibarea sarcomului 180 transplantat la soareci. Aceasta activitate antitumorala dependenta de gazda a fost ulterior confirmata ca datorandu-se fractiilor de polizaharide din Ganoderma (Sasaki et al., 1971). Multe alte studii similare intreprinse ulterior vin sa confirme aceste observatii, iar eficienta antitumorala a Ganodermei a fost demonstrata la diferite specii, aflate in diferite stadii de dezvoltare, folosindu-se diferiti solventi pentru extragere si diferite cai de administrare. Activitatea antitumorala a fost demonstrata atat in vitro, cat si in sistemele tumorale singeneice de la animale. Totusi, nu s-au intreprins teste cu Ganoderma impotriva cancerului pe subiecti umani, care sa faca obiectul unor articole in jurnalele de specialitate si nici nu s-au desfasurat sau publicat inca teste clinice controlate pe oameni

Din punct de vedere teoretic, este important de remarcat faptul ca alte polizaharide fungice, avand o structura si functii comparabile celor din Ganoderma, au fost supuse unor teste clinice riguroase incluzand Lentinan, Sizofilan, PSK (Krestin), PSP. Dat fiind faptul ca acum devine tot mai clar ca bio-activitatea imunostimulatoare a celor mai multi compusi pe baza de beta-glucan functioneaza prin intermediul unui receptor similar beta-glucan (Czop 1985), se poate emite acum ipoteza ca polizaharidele din Ganoderma ar trebui sa functioneze intr-un mod similar (Chang, 1996). Efectele clinice al diversilor BRM pe baza de glucan trebuie, asadar, sa fie comparabile. Resultatele testelor Lentinan, Sizofilan, PSK si a testelor PSP pe oameni au demonstrat eficacitatea acestor BRM glucani in prelungirea perioadei de supravietuire in cancerele recurente sau avansate, gastrice sau de colon, in cancerul de plamani si in cancerele ginecologice. Datele obtinute din acesti compusi bioactivi comparabili sugereaza faptul ca, prin suplimentele cu Ganoderma, se poate obtine o imbunatatire a calitatii vietii si o crestere a perioadei de supravietuire la bolnavii de cancer.

Indicatii si dovezi care sustin utilizarea suplimentelor cu Ganoderma impotriva cancerului

Desi eficacitatea Ganodermei impotriva cancerului este neindoielnica, este important sa se specifice diferitele indicatii si sa se citeze dovezile care ii sustin utilizarea. Acest subiect poate fi abordat din patru perspective:

A. Ca supliment pe timpul chimioterapiei sau radioterapiei, pentru reducerea efectelor secundare de genul oboselii, scaderii poftei de mancare, afectarii maduvei osoase si riscului infectiilor. Exista studii care demonstreaza eficacitatea Ganodermei impotriva oboselii (Yang 1994), caderii parului (Miyamoto et al. 1985), si afectiunilor maduvei osoase (Jia et al. 1993). Totodata, existenta unor dovezi clinice similare pentru alti BRM glucan, aplicati in stabilirea chimioterapiei sau radioterapiei (Shi 1993) constituie un sprijin suplimentar in favoarea utilizarii suplimentelor de Ganoderma in asociere cu terapiile citotoxice impotriva cancerului. Doza recomandata trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 10 grame de planta ca atare sau echivalent pe zi (Chang 1994).

B. Ca supliment pentru bolnavii de cancer, cu scopul cresterii perioadei de supravietuire si reducerii probabilitati aparitiei metastazelor. Desi exista doar date neoficiale privind posibilitatea prelungirii perioadei de viata la bolnavii de cancer, s-a dovedit totusi acest lucru pentru o serie de BRM glucan similari. Punctual, utilizarea de Lentinan in cancerul gastric avansat sau recurent a demonstrat o prelungire semnificativa a vietii cu 1,2,3 si 4 ani, conform unei testari controlate prin sondaj (Taguchi 1987). Sizolanul, administrat impreuna cu chimioterapia, a dus la o crestere a perioadei de supravietuire in cazul cancerelor cervicale, indiferent de stadiul acestora, conform unui test prospectiv prin sondaj controlat (Inoue et al. 1993). Rezultatele acestui test indica, de asemenea, si o crestere semnificativa a duratei de supravietuire (P=0.01) la bolnavii de cancer pulmonar (Honma 1982) si cresterea duratei de supravietuire cu 5 ani la cancerul de gat si de cap, si o ameliorare de la 73.4 la 86.7%, conform unui alt studiu de mica anvergura (Kimura et al. 1994). Mai potrivit pentru comparatie cu Ganoderma este probabil PSK sau PSP, administrate oral. Mitomi et al. (1994) a descoperit o imbunatatire semnificativa a ratei de supravietuire si o supravietuire prin incetarea bolii (P=0.013) in cazul unui cancer colorectal rezecat, ca urmare a administrarii de suplimente PSK pe parcursul a 3 ani, conform unui test de control prin sondaj efectuat in mai multe centre.

La testele pe animale s-a dovedit ca Ganoderma previne eficient metastazele (Lee 1984), iar aceste rezultate sunt comparabile cu cele date de Lentinan (Suga 1994). S-a demonstrat ca alti BRM glucan previn eficient sau chiar suprima metastazele pulmonare ale sarcomului indus prin methylcholanthrena, cancerul de prostata uman DU145M si metastazele limfatice la un soarece leucemic P388 (Kobayashi et al. 1995). Doza recomandata trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 10 grame de planta ca atare sau echivalent pe zi, cu o crestere lineara a dozei preconizata pana la 30 de grame pe zi (Chang 1994).

C. Ca supliment la bolnavii de cancer, pentru imbunatatirea calitatii vietii. Si de data aceasta nu exista decat date neoficiale cu privire la actiunea Ganodermei, dar alti derivati ai glucanului, precum PSP, s-au dovedit utili pentru imbunatatirea calitatii vietii la bolnavii de cancer. (Yao 1993). In mod semnificativ, s-a constatat ca suplimentele cu Ganoderma conduc la o atenuare a durerilor la bolnavii de cancer (Kupin 1994). Doza recomandata va fi intre 5 si 10 grame de planta, ca atare sau echivalent pe zi (Chang 1994).

D. Ca supliment pentru prevenirea aparitiei sau recurentei cancerului. Intrucat stimularea imuna, in special prin limfocitele NK si prin activarea limfocitelor citotoxice (CTL) poate fi eficienta in prevenirea cancerului printr-o sporita supraveghere imuna (Lotzova 1985), iar Ganoderma si-a dovedit capacitatea de crestere a activitatii NK si CTL in cazul administrarii orale, (Won et al. 1989), se poate concluziona ca Ganoderma este un candidat pentru prevenirea aparitiei sau recurentei cancerului. Stavinoha et al. au demonstrat eficienta Ganodermei in prevenirea progresiei excrescentelor microadenomatoase la animale (Stavinoha 1993), iar eficacitatea altor BRM glucani in prevenirea cancerului primar si secundar au fost in mod similar demonstrate in vitro, in vivo si prin teste clinice.

Concluzii

Desi  Ganoderma si derivatele sale nu sunt substante farmaceutice si nu au fost supuse unor teste clinice riguroase pentru cancere, exista o abundenta de dovezi din testele in vitro, pe animale si din testele clinice indirecte care sa sprijine utilizarea Ganodermei ca supliment impotriva cancerului. Standardizarea si dozajul continutului de polizaharide bioactive vor fi necesare pentru asigurarea unei utilizari rationale, iar testele clinice pentru anumite cancere, cu parametri definiti de testare, vor confirma eficacitatea acestei plante.

www.ganoexcel.com  sau scrieti pe adresa marigano@optusnet.com.au

Referinte

- Chang, R. (1994). Effective dose of ganoderma in humans. In Proc. Contributed Symposium 59A, B. 5th Intl. Mycol. Congr., Buchanan PK, Hseu RS and Moncalvo JM (eds), Taipei, p. 101-13.
- Chang, R. (1996). The Central Importance of the beta-glucan receptor as the basis of immunologic bioactivity of ganoderma polysaccharides, In Reishi, Mizuno T, Kim BK (eds), II Yang Press, Seoul, p.177-9
- Chang, R. (1996). Potential application of ganoderma polysaccharides in the immunosurveillance and chemoprevention of cancer. In Mushroom Biology and Mushroom Products, Proceedings of the 2nd International Conference, Royse DJ (ed), Penn State U. Press, University Park, p.153-9
- Czop, J.K., Austen, K.F. (1985). A beta-Glucan inhibit able receptor on human monocytes, J. Immunol. 134, 2588-593.
- Honma, H., Oshima, S., Watanabe, S. et al. (1982). Clinical efficacy of schizophyllan (SPG) in treatment of lung cancers. A Randomized controlled study. Haigan 22: 499-512.
- Ikekawa, T., Nakanishi, M, Uehara, N., et al. (1968). Anti-tumor action of some basidiomycetes, especially Phellinus linteus. Gann. 59* 155-157.
- Inoue, M., Tanaka, Y., Sugita, N., et al. (1993). Improvement of long-term prognosis in patients with ovarian cancers by adjutant sizofilan immunotherapy: a prospective randomized controlled study. Biotherapy. 6(1): 13-8
- Jia, YF., Zhou, XB., Meng, H., and Zhang, LX. Effects of Ling-Zhi on hemopoietic system in mice - immunopharmacological study (11). In The research on ganoderma (part I). Zhu S. and Mori M. (eds). Shanghai Med. U. Press, Shanghai, P. 284-288.
- Kimura, Y., Tojima, H., Fukase, S., Takeda, K. (1994). Clinical evaluation of sizofilan as assistant immunotherapy in treatment of head and neck cancer. Acta Oto-Laryngologica - Suppl. 511:92-5
- Kobayashi, H., Matsunaga, K., Oguchi, Y. (1995) Antimetastatis effects of PSK (Krestin), a protein-bound polysaccharide obtained from basidiomycetes: an overview. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. 4(3): 275-81
- Kupin, V. (1994) A new biological response modifier - ganoderma lucidum - and its application in oncology. In Proceedings from the 6th international symposium on ganoderma lucidum. Seoul, II Yang, p.36-37.
- Lee, SS., Chen, FD., Chang, SC., et al. (1984). In vivo anti-tumor effects of crude extracts from the mycelium of ganoderma lucidum. J. of Chinese Oncology Society 5(3): 22-28.
- Mitomi, T., Tsuchiya, S., Iijima, N., et al. (1992). Randomized control study on adjuvent immunochemotherapy with PSK in curatively resected colorectal cancer. Diseases of the Colon & Rectum. 35(2):123-30.
- Miyamoto, T., Abe, T., Hasunuma, K. (1985). Japan Kokai Tokkyo Koho JP60, 199,80 [85,199.810] (CI. A61K7/06). Appl. 84/5,977. 24 Mar 1984.
- Mizuno, T. (1996), A development on anti tumor polysaccharides from mushroom fungi. FFI Journal, 167:69-85.
- Shi, JH. (1993). PSP for the protection of the tumorous patients during chemotherapy. In 1993 PSP Intl Symposium, Yang QY and Kwok CY (eds.), Fudan U. Press, Shanghai, p.271-2
- Stavinoha, W. (1993). Short term dietary supplementation with ganoderma lucidum slows development and growth of microadenomatous lesions in the colon of rats treated with the carcinogen 1,2 dimethylhydrazine. Presented at the 5th international symposium on ganoderma lucidum, Seoul, Korea on June 17, 1993.
- Suga, T., Shiio, T., Maeda, YY., Chihara, G. (1994). Anti tumor activity of lenytinan in murine syngeneic and autochthonous hosts and its suppressive effect on 3 methylcholanthrene induced carcinogenesis. Cancer Res. 44:5132-7.
- Taguchi, T.(1987). Clinical efficacy of lentinan on patients with stomach cancer: end point results of four-year follow-up survey. Cancer Detection & Prevention. Suppl. 1:333-49.
- Won, SJ., Lee, SS., Ke, YH., Lin, MT. (1989) Enhancement of splenic NK cytotoxic activity by the extracts of ganoderma lucidum mycelium in mice. J Biomed Lab Sci 2*201-213.
- Yang, QY and Wang, MM. (1995). The effect of ganoderma lucidum extract against fatigue and endurance in the absence of oxygen. In Proc. Contributed. Symposium. 59A, B.2. Role of Ganoderma Supplementation in Cancer ManagementPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1709
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved