Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Emulsii- sunt preparate farmaceutice

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micEmulsii- sunt preparate farmaceutice obtinute din doua

lichide nemiscibile dispersate si stabilizate cu ajutorul emulgatorilor.Prepararea locului de munca : se curata masa de lucru cu alcool etilic, se aduce aparatura necesara prepararii emulsiilor-mojar cu fundul plat, pistil cu capul plat, balanta, hartie cerata pentru cantarire, lingurita pentru cantarire, pahar berzelius. Inainte de inceperea prepararii este necesara spalarea mainilor.

Exemple de emulsii :

  • Emulsie de dovleac

Seminte de dovleac 100g

Apa distilata ad 10g

Semintele curatate de coaja se tritureaza in mojar cu ajutorul unei cantitati egale de zahar cristalizat pana se obtine o pasta. Se adauga apa si se tritureaza pana la obtinerea unei paste omogene verzuie. Se adauga apoi treptat restul de apa. Emulsia nu se strecoara prin tifon pentru a nu indeparta tegumentulseminal intern. Se intrebuinteaza ca medicament antihelmintic in tenioza.

  • Emulsie de migdale

Migdale dulci decorticate 50g

Migdale amare decorticate 2g

Zahar 50g

Apa distilata ad 500g

Pentru indepartarea tegumentului colorat se mentin cateva minute in apa calda sau cateva secunde in apa fierbinte. Emulsia de seminte de migale se prepara la nevoie si se utilizeaza ca vehiculpentru diferite substante medicamentoase fiind un corrector de gust.

  • Emulsii uleioase

Ulei de floarea soarelui 10g

Guma arabica 5g

Apa distilata ad 100g

Guma Arabica dezenzimata si pulverizata se tritureaza cu uleiul intr-un mojar. Se adauga deodata 7.5ml adica jumatate din cantitatea de ulei, guma arabica si se tritureaza pana la obtinerea emulsiei primare. Se dilueaza cu restul de apa adaugat in mici portiuni si se completeaza la 100g. Se pot adauga agenti conservanti ca nipasol, nipagin. Se foloseste ca vehicul pentru diferite medicamente.

  • Emulsii de ulei de parafina

Parafina lichida 50g

Pectina 1g

Sirop simplu 10g

Vanilina 0.05g

Alcool etilic 6g

Apa distilata ad 100ml

Se prepara mai intai emulsia primara prin triturarea pectinei cu 25ml ulei de parafina dupa care se adauga deodata 25ml apa. Dupa obtinerea emulsiei primare se lasa in repaus 10 minute, se tritureaza din nou si in emulsia groasa ca o crema se adauga treptat restul de ulei de parafina.

Ulei de parafina 280g

Glicerol 175g

Fenolftaleina 13g

Alcool polivinilic 15g

Vanilina 0.04g

Nipagin 1g

Apa distilata ad 1000g

Se tritureaza alcoolul polivinilic cu glicerolul si se dizolva la cald in apa in care se dizolva nipaginul. Se adauga apoi deodata toata cantitatea de ulei de parafina si se agita energic 15 minute. Se continua agitarea pana la racire. In emulsia obtinuta se incorporeaza prin triturare fenolftaleina si vanilina.

  • Emulsii de ulei de ricin

Ulei de ricin 30g

Sirop simplu 10g

Guma arabica 6g

Ulei de menta 3g

Apa distilata ad 100g

Guma arabica pulbere fina se tritureaza cu uleiul de ricin in care se dizolva uleiul de menta. Se adauga deodata 18g apa necesara realizarii emulsiei primare si se continua triturarea. Dupa obtinerea emulsiei primare se dilueaza cu sirop si apa treptat si in mici portiuni. Se prepara la nevoie si se foloseste ca purgativ in doze de 30-50g.

Ulei de ricin 40g

Zaharina sodica 0.02g

Vanilina 0.04g

Alcool etilic 1g

Guma arabica dezenzimata 5g

Tragacanta 2g

Apa distilata ad 100g

Guma arabica si tragacanta se tritureaza cu uleiul de ricin amestecat in prealabil cu solutie alcoolica de vanilina. Se adauga solutia de zaharina sodica in 20 parti apa distilata si restul apei se aduce treptat si sub agitare energica. Se omogenizeaza la masina.

  • Emulsii de ulei de peste

Ulei de peste 50g

Guma arabica 3g

Tragacanta 1g

Caraghen 1g

Glicerofosfat de calciu 5g

Vanilina 0.005g

Conservant q.s.

Apa distilata ad 100g

Emulsia de ulei de peste este vascoasa, alb galbuie, cu miros slab aromat de untura de peste si gust specific. Se conserva la rece. Se agita inainte de utilizare. Se administreaza 2 lingutite o data.

  • Emulsie de bromoform

Infuzie flori de tei 5 :150

Benzoat de sodiu 3g

Bromoform 1g

Sirop de tolu 30g

Se amesteca bromoformul cu ulei de floarea soarelui. Solutia uleioasa de bromoform se amesteca cu guma arabica, se adauga infuzie de tei. Dupa obtinerea emulsiei primare se adauga treptat restul de infuzie de tei in care s-a dizolvat benzoatul de sodiu.

  • Emulsie de tipul apa in ulei

Eucaliptol 0.15g

Procaina hidroclorica 0.20g

Mentol 0.05g

Ulei de floarea soarelui ad 30g

Mentolul se dizolva in ulei apoi se adauga eucaliptol. Procaina se dizolva intr-un mojar in cantitatea necesara de apa si se emulsioneaza cu lanolina anhidra. Peste aceasta solutie se adauga treptat solutia uleioasa de mentol si eucaliptul si se omogenizeaza. Se prepara la nevoie. Se foloseste in afectiuni rinofaringiene.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7625
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved