CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
FISURI MAMELONARE
Tratament profilactic:
In ultima luna a sarcinii se vor aplica o serie de masuri igienice, menite sa pregateasca mamelonul in vederea alaptarii, si anume: dimineata si seara, areola si mamelonul se spala cu apa calda, dupa care se unge cu lanolina sau glicerina. Pentru ca pielea mamelonului sa se intareasca, se frectioneaza zilnic timp de cateva minute, cu o carpa aspra(canepa, etc). daca mamelonul este nedezvoltat sau ombilicat, se apuca cu 2 degete si se tractioneaza ritmic (gimnastica mamelonului).
In primele zile de alaptare, punerea copilului la san va fi atent supravegheata. Inainte si mai ales dupa fiecare supt areola si mamelonul se spala cu ceaiuri din plante medicinale sau cu acid boric 4%, dupa care se aplica pe mamelon o compresa imbibata in glicerina cu alcool in parti egale. De cea mai mare importanta este ca mamelonul sa fie bine spalat si uscat dupa alaptare, fiindca resturile de lapte si saliva copilului macereaza pielea. Mama isi spala mainile cu sapun inainte de alaptare. Unghiile sa fie totdeauna taiate scurt. Dupa ce copilul si-a terminat suptul, nu va fi lasat sa adoarma cu mamelonul in gura.
Tratament curativ:
-Fisuri mici: mamelonul se spala cu ceaiuri de plante medicinale dupa fiecare supt. Se prefera de musetel sau nalba care vor fi calde. Se poate de asemenea spala cu solutie de acid boric si apoi se usuca bine dupa fiecare supt. Intre supturi se lasa la aer, dupa care se ating fisurile cu tinctura de arnica sau sunatoare si apoi se acopere cu o compresa imbibata in glicerina cu alcool. Se iau masuri de igiena foarte stricte si sanul se va da la supt regulat.
-Fisuri adanci si foarte dureroase: se intrerupe alaptatul 12-24-36 ore si chiar 48 ore, in care sanul este muls si copilul se hraneste cu lingurita. Mulgerea sanului se va face numai cu mana exprimand ritmic mamelonul, la baza lui. Exprimarea glandei cu degetele sau mulgerea cu pompa nu sunt recomandabile. Pentru a tempera congestia accentuata a sanilor (furia laptelui), se pun comprese reci.
Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: aloe, coada soricelului, galbenele, gutui (in special seminte), mur, orez, raculet, stejar, tataneasa. Se face un ceai mai concentrat si se strecoara apoi se lasa sa se raceasca.
Se mai poate dupa ce s-a spalat bine sa se unga mamelonul cu diferite unguente sau uleiuri din plante. Se pot folosi uleiuri vegetale sau chiar diferite creme din plante.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1526
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved