CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Originara din nordul Mexicului si S.U.A. floarea soarelui a patruns in Europa la inceputul sec XVI. Interesant este ca mai multe secole a fost apreciata doar pentru aspectul sau decorativ, motiv pentru care impodobeau gradinile regale din Spania si alte tari. Daca initial a fost folosita ca planta decorativa, s-a descoperit ulterior valoarea nutritiva si proprietatile deosebite ale semintelor de floarea soarelui.
Descriere- planta erbacee anuala. Radacina pivotanta, puternica, adanca pana la 2,5m, cu radacini secundare raspandite pe o raza de 70-125cm.
Tulpina erecta, cilindrica groasa, aspru paroasa, cu sau fara ramificatii, plina cu maduva buretoasa, inalta de 1-5m. Frunze alterne, mari, ovat cordate, acute, cu marginea serata, scurt aspru-paroase. Cresterea lor inceteaza la inflorire.
Flori grupate in calatidii. Cele marginale ligulate, sterile, galbene aurii, cele din interior tubuloase, fertile in numar de 1200-2000. Infloresc succesiv in 6-8 zone concentrice, a cate 2-3 randuri, pe o durata de 2-3 saptamani. In VII-IX.
Fructe achene comprimate fin catifelat paroase, brune sau brun negriciose, uneori cu dungi albe si negre.
In traditia populara: semintele se foloseau la vopsit in galben si verde. Uleiul se folosea peste tot la prepararea diferitelor unguente si linimente.
Ceaiul din capitule florale se bea si se udau cu ele la tample si in moalele capului, pentru ameteala si dureri de cap.
Se mai bea contra tusei, raguselii, pojarului si a altor boli eruptive.
Cu florile se faceau abureli contra durerilor de cap. Cu semintele de floarea soarelui se afumau, contra durerilor in urechi.
In alte parti se turna ulei caldut in ureche. Decoctul se lua contra frigurilor.
Compozitie chimica: semintele contin ulei sicativ (50,8%) in care se afla peste 90% acizi grasi nesaturati si 7-9% acizi grasi saturati, proteine formate din toti aminoacizii esentiali 16%, substante extractive neazotate cca 14,5%, celuloza, saruri minerale, substante aromatice, vitaminele A,D,E,K. Turtele ramase dupa extragerea uleiului contin 4-10% apa, substante proteice 23-35%, substante extractive neazotate 19-20% grasimi, celuloza, substante minerale.
Alimentatie- uleiul este folosit in alimentatie.
Actiune farmacologica: este semisicativ fiind format din gliceridele acizilor oleic si linoleic.
Se intrebuinteaza ca vehicul la prepararea diferitelor uleiuri si solutii uleioase injectabile, dupa o prealabila purificare si neutralizare.
In tratamentele naturiste se foloseste foarte mult uleiul de floarea soarelui presat la rece, care este foarte util intr-o serie de afectiuni singur sau in diferite combinatii.
Radacina: se scoate toamna din pamant se spala, se taie in fasii inguste si se pune la uscat. Are calitati laxative si usor calmante gastric.
Tulpina se recolteaza si se foloseste numai verde avand puternice efecte febrifuge.
Frunzele se utilizeaza tot proaspete fiind expectorante si decongestive pulmonare.
Petalele florii se culeg prin ciupire si se folosesc proaspete (pentru tinctura) sau se usuca in strat subtire. Au un efect puternic de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de aparare a organismului. Contin quercina, antocianina, betaina, xantoza, acizi solanici. Se folosesc sub forma de extract alcoolic in malarie si afectiuni pulmonare. Florile intra in componenta ceaiului pectoral Plafar. Din achene se fac preparate folosite intern in profilaxia bolilor infectioase ale intestinului gros (dizenterie, febra tifoida), iar extern la vindecarea ranilor supurate.
Semintele sunt nu doar o sursa bogata de potasiu care este util la toate afectiunile inimii ci si un complex de vitamina B si zinc.
Semintele proaspete si ne decojite reprezinta un remediu pentru combaterea bolilor de rinichi, bila si circulatorii, tocmai datorita componentelor continute.
In terapie se foloseste foarte mult uleiul de floarea soarelui presat la rece, dar are un mare dezavantaj si anume ca se oxideaza foarte repede si de aceia se folosesc in unele cazuri semintele.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: accidente vasculare, afectiuni gripale si infectioase, afectiunile cailor respiratorii superioare, amigdalita, arsuri inclusiv cele solare, ateroscleroza, atonii ale vezicii biliare, blenoragie, boli pulmonare, bronsite cronice, cancer, cistite, colesterol in exces, constipatie, dureri de stomac, eczeme cronice eritemato-scuamoase, erizipel, faringita, febra, fragilitate capilara, fragilitate vasculara, gingivita, gonoree, gripa, hemoroizi, hipercolesterolemie, impotenta vasculara si hormonala, imunitate scazuta, indigestie, insolatii, iritatii cutanate, ischemie cardiaca, nefrite, otraviri cu metale grele-leaga sarea acestora ajutand la eliminarea lor, parodontoza, sarcoame, scaderea imunitatii pe segmentul respirator, slabiciune, sterilitate, stres, tuberculoza, tumori benigne si maligne.
Mod de folosire
Ulei -1 lingurita de ulei dimineata la trezire in cura de mai multe zile. Apoi se va culca 10 minute pe partea dreapta. Se va face in cura de cateva zile. Se mai pot lua insa si 2 linguri de supa pline cu ulei seara la culcare mai multe zile la rand. Este util chiar si in hipercolesterolemie si ateroscleroza.
Ulei - ulei 3-4 linguri inghitite apoi se ia suc de lamaie ca sa nu apara greata se poate folosi in cazurile de constipatie rebele care nu raspund la alte tratamente.
-Se prepara diferite uleiuri cu plante descrise la plantele respective, de asemenea folosirea lor este tot acolo trecuta.
Creme -Creme se foloseste la fel cum este descris la plantele cu care se foloseste, pentru ca este mult mai eficient daca este folosit impreuna cu alte plante medicinale.
Radacina pulbere -Pulbere din radacina. Radacinile uscate se macina cu rasnita electrica. Pulberea obtinuta se administreaza pe stomacul gol, cate o lingurita rasa, care se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa. Doza maxima este de 4 lingurite pe zi. Se recomanda in caz de constipatie, indigestie, dureri de stomac.
-Extern se foloseste la afectiunile de mai jos in strat subtire aplicat de 2 ori pe zi. Ca ecran pentru soare se poate unge pielea inainte de a se expune la soare.
-Se poate combina cu foarte multe plante medicinale.
Seminte- Semintele se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori in diferite afectiuni. Unt foarte utile la tratamentele interne. Se pot de asemenea curata (exista in comert gata curatite) de coaja si macina daca aveti probleme cu dantura.
Cura de seminte de floarea soarelui- pe o perioada de 10-20n de zile sunt scoase din alimentatie toate grasimile fiind eliminate din dieta alimentele care le contin: prajelile, carnea, untul, margarina, produsele de patiserie si cofetarie, halvaua, branzeturile (in afara de branza dulce de vaca). In schimb se consuma multe legume si fructe crude, zilnic adaugandu-se la acest meniu 200 g de seminte de floarea soarelui mancate ne prajite. Este un regim extraordinar de dezintoxicare si intinerire.
Vin din frunze si tulpina. Se umple un borcan cu tulpini si frunze, se adauga vin alb cat sa le acopere. Se lasa la macerat in vasul inchis doua saptamani, apoi se filtreaza printr-un tifon. Se amesteca o lingura de miere cu 4 linguri de vin de floarea soarelui, iar aceasta cantitate se ia impartita in patru doze zilnic, inainte de a manca, timp de 2 luni. Se administreaza astfel in caz de febra si ca adjuvant in tuberculoza.
Tinctura din petale. Petalele proaspete se toaca fin, se pun intr-un borcan cu capac pana se umple (fara a presa) si se adauga deasupra alcool alimentar de 80 grade, cat sa le acopere. Se lasa la macerat timp de 10 zile, dupa care se filtreaza prin tifon. Se trage lichidul in sticle mici. Se recomanda in afectiuni gripale si infectioase cate 1 lingurita de 3 ori pe zi timp de 4 saptamani. In caz de tumori maligne si benigne- cate 1 lingurita de 4 ori pe zi diluat intr-o cantitate de 100 ml apa, in faringita, amigdalita, bronsita cronica ca la gripa plus gargarisme cu 3 lingurite de tinctura diluata in 100 ml apa.
Terci de seminte. Se rasnesc semintele de floarea soarelui cu tot cu coaja. La 5 linguri de pudra se adauga apa calduta cat sa formeze o pasta, care va fi lasata un sfert de ora la temperatura camerei. Se ia o singura priza pe stomacul gol. Terciul este util in nefrita, cistite, gonoree.
Stres- seminte- contin potasiu, complexul de vitamine B (B12, B6, acid pantotenic) si zinc, substante a caror nivel scade mult in timpul perioadei de stres.
Germeni de floarea soarelui.
Efect de hranire a pielii.
Efectul sau de infrumusetare a fost cunoscut din antichitate. Efectul benefic al semintelor de floarea soarelui se datoreaza continutului ridicat in uleiuri, vitamine si minerale trofice cutanate si rezulta in obtinerea unui tegument frumos si sanatos.
Contine: niacina (vitamina cutanata, 4% uleiuri din care 65% uleiuri esentiale, 30% proteine, clorofila, fibre vegetale, vitaminele E, B12. Mineralele: fosfor, calciu, fier, cupru, iod, magneziu.
Actiune: substantele componente bogate in fosfati, purifica, infrumuseteaza si hranesc pielea, vindeca acneea. Prin continutul in fier amelioreaza capacitatea de transport al oxigenului la sange, ceea ce este indispensabil pentru dobandirea unui tegument sanatos. Purifica si detoxifica pielea. Duce la resorbtia edemelor care produc neregularitati cutanate.
Importator: S.C.Vita Crystal Miercurea Ciuc.
Modul de folosire pe afectiuni:
Accident vascular- pentru tratarea si prevenirea arteriosclerozei si a accidentelor vasculare se consuma zilnic salate, sosuri sau alte mancaruri cu ulei de floarea soarelui presat la rece in locul uleiului alimentar. Valoarea acestui tratament este data de faptul ca uleiul presat la rece are calitatea de a scadea colesterolul.
Afectiunile cailor respiratorii: se face clatirea gurii timp de 5 minute cu 1 lingurita de ulei, care apoi se arunca. Tot dimineata se ia pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei in care se adauga 10 picaturi de suc proaspat de lamaie.
Afectiuni gripale- 1 lingurita de tinctura din petale de 3 ori pe zi timp de 4 saptamani.
Amigdalita- 1 lingurita de tinctura din petale de 4 ori pe zi, diluat intr-o cantitate de 100 ml apa. Se face si gargara de 3 ori pe zi cu tinctura cate 3 lingurite de tinctura la 100 ml apa.
Arteroscleroza pentru tratarea si prevenirea arteriosclerozei si a accidentelor vasculare se consuma zilnic salate, sosuri sau alte mancaruri cu ulei de floarea soarelui presat la rece in locul uleiului alimentar. Valoarea acestui tratament este data de faptul ca uleiul presat la rece are calitatea de a scadea colesterolul.
Se face cura de seminte de floarea soarelui de minimum 4 ori pe an la schimbarile de anotimp.
Atonia vezicii biliare- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne.
Boli pulmonare- se consuma 200 g seminte de floarea soarelui pe zi. Pe langa efectele nutritive si energizante, s-a descoperit ca uleiul de floarea soarelui din seminte ne prelucrate termic are efecte imunostimulatoare foarte puternice mai ales pe segmentul respirator.
Bronsite cronice- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne. 1 lingurita de tinctura din petale de 4 ori pe zi, diluat intr-o cantitate de 100 ml apa. Se face si gargara de 3 ori pe zi cu tinctura cate 3 lingurite de tinctura la 100 ml apa.
Cancer- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne.
Cistite- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne. Terci de seminte.
Colesterol in exces- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne.
Constipatie- se face clatirea gurii timp de 5 minute cu 1 lingurita de ulei, care apoi se arunca. Tot dimineata se ia pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei in care se adauga 10 picaturi de suc proaspat de lamaie. Radacinile uscate se macina cu rasnita de cafea electrica. Pulberea obtinuta se administreaza pe stomacul gol, cate 1 lingurita rasa, care se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa. Doza maxima este de 4 lingurite pe zi.
Dureri de stomac- Radacinile uscate se macina cu rasnita de cafea electrica. Pulberea obtinuta se administreaza pe stomacul gol, cate 1 lingurita rasa, care se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa. Doza maxima este de 4 lingurite pe zi.
Faringite- 1 lingurita de tinctura din petale de 4 ori pe zi, diluat intr-o cantitate de 100 ml apa. Se face si gargara de 3 ori pe zi cu tinctura cate 3 lingurite de tinctura la 100 ml apa.
Febra- se consuma vinul descris mai sus cate 50 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute inaintea meselor principale, perioade lungi de timp.
Fragilitate capilara si vasculara- anumite substante continute de semintele de floarea soarelui au efecte de consolidare, de mentinere a elasticitatii si a permeabilitatii vaselor de sange. Persoanele care au asemenea probleme este bine sa introduca seminte de floarea soarelui ne prajite in consum zilnic perioade lungi de timp.
Gingivita- se face clatirea gurii timp de 5 minute cu 1 lingurita de ulei, care apoi se arunca. Tot dimineata se ia pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei in care se adauga 10 picaturi de suc proaspat de lamaie.
Gonoree- terci de seminte.
Hipercolesterolemie- pentru tratarea si prevenirea arteriosclerozei si a accidentelor vasculare se consuma zilnic salate, sosuri sau alte mancaruri cu ulei de floarea soarelui presat la rece in locul uleiului alimentar. Valoarea acestui tratament este data de faptul ca uleiul presat la rece are calitatea de a scadea colesterolul. se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne.
Impotenta vasculara si hormonala- se face cura de seminte de floarea soarelui de minimum 3 ori a c-te 20 de zile fiecare. Concomitent se fac eventual cure de ceaiuri din plante cu actiune puternic intineritoare: ginseng, branca ursului, naprasnic, telina, etc.
Imunitate scazuta- uleiul de floarea soarelui are calitatea de a mari rezistenta organismului la frigul si umezeala toamnei. Astfel se recomanda ca dupa fiecare baie sa faceti un masaj pe tot corpul cu ulei natural de floarea soarelui. Masajul se face prin simpla mangaiere a pielii, cu miscari mereu ascendente. Puneti ulei suficient doar cat sa intre in piele, asa incat aceasta sa nu ramana lucioasa dupa masaj.
Indigestie- Radacinile uscate se macina cu rasnita de cafea electrica. Pulberea obtinuta se administreaza pe stomacul gol, cate 1 lingurita rasa, care se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa. Doza maxima este de 4 lingurite pe zi.
Ischemie cardiaca- Se face cura de seminte de floarea soarelui de minimum 4 ori pe an la schimbarile de anotimp.
Nefrite- se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori pe zi, fiind foarte utile in toate tratamentele afectiunilor interne.
Parodontoza se face clatirea gurii timp de 5 minute cu 1 lingurita de ulei, care apoi se arunca. Tot dimineata se ia pe stomacul gol 1-3 linguri din acest ulei in care se adauga 10 picaturi de suc proaspat de lamaie.
Scaderea imunitatii pe segmentul respirator- se consuma 200 g seminte de floarea soarelui pe zi. Pe langa efectele nutritive si energizante, s-a descoperit ca uleiul de floarea soarelui din seminte ne prelucrate termic are efecte imunostimulatoare foarte puternice mai ales pe segmentul respirator.
Slabiciune- se consuma 200 g seminte de floarea soarelui pe zi. Pe langa efectele nutritive si energizante, s-a descoperit ca uleiul de floarea soarelui din seminte ne prelucrate termic are efecte imunostimulatoare foarte puternice mai ales pe segmentul respirator.
Sterilitate- se face cura de seminte de floarea soarelui de minimum 3 ori a c-te 20 de zile fiecare. Concomitent se fac eventual cure de ceaiuri din plante cu actiune puternic intineritoare: ginseng, branca ursului, naprasnic, telina, etc.
Tuberculoza- se consuma vinul descris mai sus cate 50 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute inaintea meselor principale, perioade lungi de timp.
Tumori maligne si benigne- 1 lingurita de tinctura din petale de 4 ori pe zi, diluat intr-o cantitate de 100 ml apa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2371
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved