CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
FUNCTIA CRONOTROPA
Reglarea extrinseca a inimii
- se face prin sistemul nervos vegetativ si prin sistemul endocrin
factori inotropi pozitivi :
catecolamine
glucagon
tironina
endoteline si endocardine
factori inotropi negativi : - acetilcolina
Importanta frecventei cardiace ( notata υ ) pentru de pompa :
frecventa este data de automatism
frecventa influenteaza performanta prin 2 modalitati :
matematic : DC( debit cardiac ) = υ x debit bataie . In repaus DC necesar este minim , deci υ este minima ; in efort υ creste pana la 110/min. .
cresterea fortei de contractie ca urmare a cresterii υ ( BOWDITCH - 1870 ) .
Bowditch a descoperit legea " tot sau nimic " : stimularea inimii cu un stimul de intensitate supraliminara nu produce un raspuns mai puternic decat atunci cand este stimulata cu un stimul de intensitate prag , iar stimulii cu intensitate sub valoarea prag nu dau raspuns . Exceptie de la aceasta lege o face inima de broasca , la care s-a realizat despartirea de centrul de automatism ; astfel reanimarea prin stimularea cu curenti prag este urmata de raspunsuri contractile tot mai puternice pana la un maxim , dupa care respecta legea " tot sau nimic " . Acest fel de raspuns se numeste activare in trepte sau scara lui Bowditch .
Explicatie cat timp inima de broasca a stat , pompele de Ca au expulzat in exterior Ca , saracind celula in Ca . La primul stimul administrat , potentialul de actiune intrarea de Ca in celula si apare o contractie slaba . Aceasta cantitate de Ca nu este data afara , iar la a II-a stimulare concentratia de Ca creste T contractia creste . La stimulari continue , concentratia de Ca revine la normal T contractie maximala ce ramane constanta .
O inima stimulata la o anumita frecventa raspunde cu o anumita forta de contractie . Stimuland o inima cu stimuli prag cu curenti cu frecventa din ce in ce mai mare se observa un fenomen de scara pana se atinge o frecventa maxima . Explicatie : se imbunatateste dinamica Ca . La stimuli cu frecventa scazuta o parte din Ca este expulzat din celula , iar forta contractiei scade .
WOODWORTH - a obtinut forta crescuta de contractie la reducerea frecventei de stimulare ( efect stimulator al pauzei ) . Astfel el obtine 2 scari :
una pozitiva - forta crescuta la frecventa de stimulare crescuta
una negativa - dupa atingerea frecventei maxime , forta creste cu scaderea frecventei .
Explicatia scarii negative - consta tot in dinamica intracelulara a Ca :
In cardiomiocite exista 2 tipuri de depozite de Ca :
depozite de activare
depozite de relaxare
In pauza dintre 2 stimuli , depozitul de activare este reincarcat din depozitul de relaxare .
Daca frecventa de stimulare creste , depozitul de activare nu mai are timp sa se reumple din depozitul de relaxare in pauzele dintre contractii . Apare astfel o criza de incarcare a depozitelor de activare , pentru ca Ca este strans in depozitele relaxare , deci forta scade . Dupa o pauza in care Ca trece in depozitele de activare , forta creste . Initial scara pozitiva o acopera pe cea negativa .
Pe inimile din organism nu se atinge scara negativa ( exceptie : inima de sobolan care nu inregistreaza scara pozitiva ) .
Adaptarea inocrona reprezinta cresterea fortei de contractie la cresterea frecventei = adaptarea prin frecventa .
Potentarea extrasistolica: dupa o extrasistola , forta sistolei care urmeaza este mai mare ( datorita fenomenului de scara pozitiva ) ; dupa extrasistola , pauza diastolica este mai mare , presarcina creste T forta creste .
CONDUCTIBILITATEA
Este proprietatea extrinseca a inimii , fiind determinant al performantei cardiace .
Dromotropismul = are in vedere raspunsul la stimuli a populatiei de fibre .
La propagarea impulsului prin miocardul ventricular exista un asincronism al activarii diferitelor zone de miocard : excitatia pleaca de la treimea mijlocie a septului interventricular , dinspre endocard spre miocard si dinspre apex spre baza . Astfel sistola ventriculara apare ca o unda peristaltica de contractie .
Zona bazala se contracta ultima , fapt ce este foarte important .
Aceasta unda peristaltica este determinata de cronologia , succesiunea activarii miocardului . Exista si o cronologie a relaxarii , care se face in ordinea in care s-a produs activarea .
La un moment dat exista in miocard fibre activate si fibre vecine inactivate ; activarea fibrelor inactivate se face prin fenomen Starling de fibra individuala numit fenomen " Kick " ; fenomenul " Kick poate scadea in valoare cand excitatia se produce pe cai aberante .
In timpul unei contractii , fenomenele electrice preced si determina fenomenele mecanice . S-a demonstrat ca exista canale mecano-sensibile prin care fluxurile de ioni pot fi influentate de evenimentele mecanice anterioare .
Atunci cand se contracta , Vs sufera o rotatie in sens antiorar , acest fapt facand ca sangele sa nu fie pompat ca dintr-o seringa , ci se " insurubeaza " spre aorta ; astfel , scade frecarea la curgere a sangelui . Aceasta rotatie este data de cronologia de activare .
Functia de relaxare este propusa ca determinant al performantei cardiace . Relaxarea joaca un rol foarte important in presarcina . Daca viteza de relaxare activa este crescuta , apare efectul de succtiune si umplere ventriculara este buna .
Performanta este influentata de 3 factori majori :
forta mecanica dezvoltata de sistola depinde de :
frecventa cardiaca
presarcina
inotropism
dromotropism
lusitropism - ce determina presarcina
starea aparatului valvular al inimii :
miocardul poate fi sanatos , dar poate sa aiba defecte anatomice valvulare , ceea ce influenteaza debitul cardiac si deci performanta .
acesti bolnavi nu se trateaza cu digitalice .
volemia :
scaderea volemiei duce la scaderea performantei
tratamentul nu se face cu tonice cardiace
Fiziopatologia performantei
Insuficienta cardiaca :
pompa este deteriorata , dar poate pompa 30 l / min.
bolnavul nu o sesizeaza pentru ca-i scade efortul fizic
bolnavul vine la medic cand debitul ajunge la 10 l /min.
poate apare staza pulmonara a sangelui , daca Vs nu poate pompa tot sangele pe care-l primeste ; daca Vd nu poate pompa tot sangele , apare staza hepatica .
Cauze :
alterarea factorilor mecanici ( tulburari in geneza fortei mecanice ) apare in :
cardiopatia ischemica ( frecventa foarte crescuta la fumatori )
cardiomiopatie - boala a muschiului inimii a carei cauza nu se cunoaste
subincarcare mecanica diastolica duce la imposibilitatea realizarii in diastola a unei presarcini optime apare in :
pericardite
stenoza mitrala - este insuficienta cardiaca pentru ca sangele trece greu din atriu in ventricul
- supraincarcarea mecanica a ventriculului este :
presionala : prin cresterea postsarcinii apare stenoza sigmoidiana si hipertensiunea arteriala
volumica : prin cresterea presarcinii apar insuficienta valvulara atrio-ventriculara si insuficienta valvulara sigmoidiana.
ACTIVITATEA ELECTRICA A INIMII
Activitatea electrica elementara : se testeaza cu microelectrozi implantanti in cord sau prin metoda PATCH CLAMP = clamparea voltajului ( reglarea voltajului unei mici parti din membrana , de regula a unui canal ionic ) .
Activitatea electrica globala : se testeaza prin culegerea rasunetului periferic al activitatii cardiace ; de exemplu electrocardiografia culege modificari al potentialului electric cutanat cauzate de modificarile electrice de la nivelul inimii
Activitatea electrica elementara a inimii
in 1955 a fost inregistrata pentru prima oara
excitabilitatea : este proprietatea muschiului de raspunde la un stimul - prag printr-o contractie ; este proprietatea unei celule de a raspunde la un stimul prag printr-un potential de actiune propagat ; raspunsul celulei este dinainte pregatit si respecta legea " tot sau nimic ".
Activitatea electrica la nivelul inimii difera in functie de tipul de celula :
celula lucratoare ( atriale , ventriculare ) , celule pace - maker din nodul sinoatrial si atrioventricular , celule Purkinje . Activitatea electrica tipica difera in functie de localizarea lor .
Activitatea electrica tipica a fibrelor lucratoare = faza 4 sau faza diastolica :
valoarea potentialului de repaus = - 90 mV ; acesta valoare este stabila oricat am prelungi diastola
cea mai mare parte a negativarii interna se datoreaza efluxului de K ce are loc pentru ca sarcolema are conductanta gK suficient de mare in toata diastola = difuziune pasiva in gradient de concentratie a K necontrabalansata electric de influx de sarcini pozitive sau eflux de sarcini negative .
in diastola , sarcolema are o conductanta foarte scazuta pentru Na , iar sarcinile negative intracelulare sunt fixe ; acestea determina negativarea interiorului membranei pana la o valoare la care catodul intracelular format franeaza iesirea K ; la acestea se adauga efectul pompei Na /K ce pompeaza 3 Na si introduce in celula 2 K T spor de negativitate
deci in conditii de repaus conductantele Na , Ca , Cl sunt scazute , iar conductanta K este relativ crescuta
valoarea efectiva a potentialului de faza 4 e determinanta pentru configuratia potentialului de actiune si influenteaza viteza conducerii excitatiei prin miocard ; potentialul de actiune cu amplitudine mai mica , influenteaza la distante mai mici membrana
micile depolarizari nedeclansate modifica potentialul membranei si pot fi cauze de aritmii .
foarte multe din canalele ionice ale fibrei cardiace sunt voltaj dependente .
Faza 0
cauza depolarizarii verticale este cresterea brusca de peste 100 de ori a g Na ( conductantei Na ) a membranei si deschiderea ( activarea ) canalelor de Na .
Influxul rapid de Na produce depolarizarea ( anuleaza sarcinile negative intracelulare ) T diferenta de potential ajunge 0 , fata interna a celulei devine pozitiv fata de exterior T polaritatea membranei se inverseaza iar diferenta de potential devine +30mV ( valoarea de varf ) ; imediat dupa aceasta urmeaza faza 1 .
Faza 1
reprezinta faza de inceput a repolarizarii
oprirea varfului fazei 0 si inceputul repolarizarii se datoreaza modificarilor ionice , prin inactivarea brusca a canalelor de Na .
in momentul stoparii intrarii Na in celula g Cl creste usor ; astfel , forta de difuziune in gradient al Cl si forta de atractie electrostatica determina un influx de Cl ce aduce potentialul foarte aproape de 0 mV .
la intoarcerea potentialului spre 0 mV si stopata aici datorita cresterii conductantei a unor canale ionice de Ca .
Cl are tendinta sa renegativeze membrana interna T scade potentialul de membrana sub 0 ; Ca impiedica acest lucru si stabilizeaza potentialul membranar la o valoare in jurul 0 mV.
g Cl scade dupa cateva milisecunde .
daca ar patrunde doar Ca in celula , atunci membrana s-ar repolariza
acum se deschid canalele de K ce permit iesirea K din celula
din echilibrul influx-eflux al sarcinilor pozitive apare platoul
Faza 2
dureaza 200ms
apare un influx continuu de Ca si un eflux de contrabalansare de K
multa vreme s-a crezut ca acum Na nu mai intra in celula ; totusi in celula intra cantitati mici ce Na prin canalele lente de Na
fluxul masiv de Ca are influente asupra inotropismului .
membrana este refractara fata de alti stimuli
in timpul platoului se declanseaza sistola miocardica
starea refractara are rol de a asigura stingerea stimulului fiziologic
excitatia invadeaza toate celulele ventriculare ; durata invaziei : 100 milisec. ; cand ultima fibra a fost excitata , excitatia nu mai poate avansa pentru ca toate celelalte fibre sunt in perioada refractara .
starea refractara conditioneaza ritmicitatea inimii .
durata de platou depinde de existenta canalelor ionice , de modul lor de cooperare ; fiecare canal ionic e un agregat format din mai multe domenii ; mecanismul de inactivare a canalului de Na interzice pentru un anumit timp redeschiderea canalului ( timpul de redeschidere = 240 msec. )
exista factori ce cresc sau scad platoul , factori ce sunt cauze de aritmii ; daca un factor perturbator ar scadea platoul si ar putea provoca aritmia , canalul de Na se deschide putin mai repede .
mecanismul principal al starii refractare este mecanismul portilor de inactivare
in timpul perioadei de platou , nu toate canalele de K se comporta la fel ; au fost identificate 14 canale de K diferite
in faza 4 exista canale de lucru : exista o scadere a conductantei a acestor canale spre deosebire de fibrele scheletice si nervoase ( imediat dupa deschiderea canalelor de Na se deschid si canalele de K ) .
pentru miocard canalele de K isi scad conductanta , nu o cresc T isi asigura faza refractara .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3370
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved