CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
GALVANOTERAPIA
Galvanoterapia este intrebuintarea in scop terapeutic a curentului continuu. Trecerea curentului electric continuu prin organismul uman produce anumite modificari.
Aplicarea electrozilor pe corp produce electroliza biologica formata din totalitatea fenomenelor electrolitice produse de trecerea unui curent electric prin organismul uman.
Corpul omenesc poate fi considerat un sistem numeros de celule umplute cu NaCl.
Pe aceste mici celule se aseaza electrozii legati la o sursa de curent continuu, iar circuitul se inchide prin migratia ionilorjpozitivi si negativi conform regulii electrolizei.
In electroliza se folosesc doi electrozi. Unul activ si unul pasiv. Cel activ este mai mic ca sa cpncentreze sarcinile electrice si se aseaza pe zona dureroasa in aplicatie unipolara.Electrodul pasiv este mai mare si se aseaza la distanta pentru a inchide circuitul electric.Electrozii pot fi solizi sau electrolitici.
Electrozii solizi sunt in general metale care pot fi atacabile (plumbul) si neatacabile (platina sau nichelul) in urma reactiilor chimice.Electrodul activ se leaga la catod sau la anodin functie de scopul urmarit.Mectroaui activ se leaga la catod daca urmarim o actiune litica (o actiune de liza de topire) asupra tesuturilor datorita hidroxidului de Na obtinut.Electrodul activ se leaga la anod daca urmarim o actiune hemostatica sau coagulanta asupra tesuturilor, realizata prin HC1 obtinut. Electrodul indiferent ramane pe loc, rolul lui fiind de inchidere a circuitului. Electrodul activ se poate plimba pe zona afectata si avem de-a face cu o galvanizare stabila.Corpul omenesc este bun conducator de electricitate. Aceasta se explica prin faptul ca toate lichidele tesuturilor sunt solutii electrolitice in permanenta deplasare. Exista ioni care se deplaseaza mai usor si ioni care se deplaseaza mai greu.Dupa gradul de conductibilitate a curentului galvanic, tesuturile si organele corpului se impart in 4 grupe:
1. conductori foarte buni: sange, limfa, lichid cefalorahidian.
2. conductori buni: glande sudopipare, muschi, organe interne, tesut subcutanat.
3. conductori rai: substanta cerebrala, maduva spinarii, tesutul adipos subcutanat, oasele.
4. conductori foarte rai: epiderma si parul.
Prin trecerea curentului galvanic prin corp, ionii de Na+ se deplaseaza si se acumuleaza la catod, unindu-se cu OH-ul apei, rezultand NaOH (o baza).
Ionii de CI' se ingramadesc la anod si intra in reactie cu H2O, rezultand HC1 (acid).
Aceste substante care se acumuleaza la catod si la anod pot irita pielea. De aceea, electrozii trebuiesc
Efectul curentului galvanic asupra nervilor senzitivi
Curentul galvanic are efect sedativ asupra sensibilitatii dureroase, micsorand durerea in nevralgii, mialgii, sciatica.
Efectul curentului galvanic asupra sistemului nervos
vegetativ
Cand se aplica un curent pe piele, apare reactia dermo-vasculara. Cand curentul galvanic este aplicat asupra celor patru extremitati (baia patracelulara) sau asupra intregului organism (baia galvanica completa), reactia apare pe tot teritoriul cutanat cufundat in apa, influentand intreaga circulatie sanguina.
Efectul curentului galvanic asupra sistemului nervos
central
Prin aplicarea electrozilor asupra pielii capului sau prin asezarea unui electrod pe orbita si a celuilalt pe gaura occipitala, liniile de forta ale curentului aplicat patrund in cavitatea craniana si actioneaza asupra emisferelor cerebrale.
De asemenea, aplicand electrozii pe coloana vertebrala, ei influenteaza maduva spinarii.
Efectul curentului galvanic asupra organelor de simt
Reactii vizuale
Daca plasam un electrod pe ochi si celalalt pe regiunea cefei, apar senzatii luminoase denumite fosfene de diferite forme (cercuri sau discuri).
Reactii auditive
Daca plasam electrodul activ pe canalul auditiv extern,
iar electrodul indiferent pe ceafa, nu va aparea nici un fel de fenomen la omul sanatos, pentru ca cutia craniana si nervul auditiv sunt proaste conducatoare de electricitate.
Daca insa nervul auditiv este iritat si inflamat, apar senzatii auditive chiar la intensitati mici de curent.
Reactii labirintice
Aceste reactii apar cand se aplica electrozii pe regiunea temporala sau mastoidiana. Poate apare ameteala cu inclinarea capului spre anod (vertij voltaic).
Reactii gustative
Daca se pun pe limba polii unei pile electrice uscate, vom simti o senzatie speciala (un gust metalic numit si gust galvanic, care variaza la cei doi poli).
Sensibilitatea cutanata
Aplicarea curentului galvanic pe piele produce o excitatie a terminatiilor nervoase senzitive.Senzatiile care apar sunt in functie de intensitatea si densitatea curentului. La inceput apare o senzatie de furnicatura, apoi intepatura si la sfarsit arsura precedata de o durere.Sensibilitatea pielii pentru curentul galvanic variaza in diferitele regiuni ale corpului.Iar sensibilitatea electrica a pielii nu este in functie de cea dureroasa sau tactila.
Mucoasele au o sensibilitate mai mare decat pielea fata de curentul galvanic. Este interzis a se pune electrozii pe mucoase.inveliti in material textil imbibat in H2O si care se spala dupa fiecare folosire (obligatoriu). Daca intensitatea curentului este mica, la nivelul locului de aplicare se produce o hiperemie activa care este
favorabila.Daca intensitatea curentului creste prea mult sau daca timpul de expunere este prea lung, se poate ajunge la faza de escara (arsura).In general, in organism deplasarea ionilor sub actiunea curentului galvanic duce la modificari chimice cu schimbarea concentratiei ionice la nivelul membranelor celulare.Cu cat intensitatea curentului este mai mare, cu atat concentratia ionica la nivelul membranei este mai mare.Modificarile fiziologice produse de curent sunt datorate proceselor de deplasare a ionilor, a moleculelor de apa si a particulelor coloidale.
Efectele curentului galvanic asupra muschilor si nervilor motori
Asupra muschilor si nervilor motori curentul galvanic produce un efect de excitatie numai la variatii bruste de intensitate.
Variatia brusca a intensitatii la trecerea continua a curentului galvanic constant prin tesuturi nu produce contractie musculara, ea produce o modificare in excitabilitatea muschiului si nervului astfel: in jurul anodului excitabilitatea scade (anelectrotonus), iar in jurul catodului excitabilitatea creste (catelectrotonus).La anod scaderea excitabilitatii poate merge pana la galvanonarcoza sau parabioza galvanica, in general, orice micsorare a excitabilitatii intr-un teritoriu este insotita de o marire a excitabilitatii intr-un teritoriu vecin.Curentul galvanic produce vasodilatatie de tip hiperemie activa. Hiperemia persista cateva ore, vasele pastrand si mai tarziu o excitabilitate marita. Vasodilatatia intereseaza atat vasele superficiale, cat si pe cele profunde.
Curentul galvanic scade usor tensiunea arteriala. Aplicat la nivelul tubului digestiv produce o crestere a secretiei glandulare proportionala cu durata de expunere.
Tehnica galvanoterapiei
Aparatura necesara
sursa de curent continuu
conductori electrici care sunt cabluri de sarma izolati, cu lungimea de 1,5 - 2 m si un diametru de l - 1,45 mm. La unul dintre capetele conductorului, se ataseaza o clema, iar la celalalt o banana.
Electrozii
electrozii pot fi solizi sau electrolitici (baile). Electrozii pot avea forma dreptunghiulara, rotunda, ovala sau forme speciale pentru ochi, urechi si vagin.
Marimea electrozilor
48 cm2, 60 cm2,400 cm2, 600 cm2.
Electrozii se invelesc obligatoriu in material hidrofil necesar pentru a evita contactul direct intre placa de plumb si tegument si pentru a impiedica arsura pielii, datorita proceselor chimice iritative secundare, care iau nastere in procesul de electroliza.
Dupa utilizare, electrozii si panza hidrofila se spala cu apa calda si sapun, intre electrod si tegument existenta mai multor straturi de tifon menajeaza tegumentul si permite
efectuarea procedurii de electroterapie mai multe zile la rand pe aceeasi zona.
Fixarea electrozilor pe piele se face cu benzi elastice, cu saculeti de nisip sau benzi prevazute cu arici, avand grija ca electrozii sa se muleze bine pe suprafata acelei regiuni.In timpul tratamentului, pacientul trebuie sa aiba o senzatie de furnicatura.
Durata procedurii De la 5'-20' 20'-30'
Aplicatiile galvanice pot fi:
-locale
-transversale
- longitudinale.
Avem transversal direct (lombar post. si abdomen) si transversal in diagonala (lombar, coapsa anterioara).
Si aplicare longitudinala pe aceeasi parte a corpului (lombar cervical).
Diverse aplicatii
Aplicatii la extremitatea cefalica.
Se aplica un electrod pe frunte si unul pe ceafa.
Aplicatii la nivelul fetei.
Se aplica un electrod ca o jumatate de masca pe obraz (numit masca Bergonier) activ, iar celalalt electrod pe antebrat sau pe spate (paralizie afrigore pe jumatate de obraz).
Aplicatii la nivelul coloanei vertebrale. Pacientul se culca pe un electrod lung de 7/45 cm (activ), iar electrodul pasiv se aplica pe piept sau abdomen.
Aplicatii pe glanda tiroida.
Se aplica un electrod pe glanda si celalalt pe partea superioara a spatelui.
Aplicatii pe organele abdominale.
Se aplica un electrod pe peretele abdominal si altul pe regiunea lombara.
Aplicatii la nivelul membrelor superioare. Se aplica un electrod pe umar, iar celalalt este baia unicelulara in care se cufunda antebratul.
Aplicatii la nivelul membrelor inferioare.
Se aplica un electrod mare pe fesa si altul este baia unicelulara pentru gamba si talpa piciorului.
Mai avem aplicatii speciale, cum ar fi gulerul Scerbak.
Electrodul activ este un guler larg, care cuprinde partea anterioara a gatului, umerilor si pieptului, iar electrodul pasiv se aplica pe regiunea lombara (indicat in nevralgii de centura scapulara).
Aplicatii generale
Baia patrucelulara
Baia patrucelulara este formata din patru celule (sau vane) pe ai caror pereti interiori se gasesc electrozi de carbune care trebuie sa aiba capetele superioare deasupra nivelului apei din baie.
inainte de folosire, cele patru vase se umplu cu apa (toate pastrand acelasi nivel) la temperatura de 35 - 38 C. Legatura se realizeaza:
1. membre superioare la un pol membre inferioare la alt pol
2. mana dreapta picior drept la un pol mana stanga picior stang la celalalt pol sau
mana dreapta picior stang la un pol mana stanga picior drept la celalalt pol.
Baia galvanica completa
Se compune dintr-o cada pe ai caror pereti interni se fixeaza niste electrozi, in aceasta baie numai o parte din curent trece prin corpul pacientului, restul curentului trece prin apa si pe langa corp.
Baia Stanger (procedura complexa)
Este constituita dintr-o cada de lemn care are peretii laterali captusiti cu electrozi mari din grafit.
in apa de baie se adauga extracte din plante care maresc rezistenta apei la trecerea curentului electric.
Baia Stanger intruneste trei componente active:
a) actiunea curentului galvanic
b) temperatura apei calde . .
c) actiunea chimica a extractelor din plante medicinale.
Durata baii este de 20 - 40 minute. Dupa baie, pacientul se odihneste cel putin 30 de minute.
-Indicatiile si contraindicatiilegalvanoterapiei
Bazat pe' proprietatile de tonifiere a curentului galvanic el se utilizeaza in tratamentul paraliziilor.
Paraliziile sunt de doua feluri:
-flasce
- spastice
Exemplu tipic de paralizie flasca este sechela de poliomielita, adica leziune de neuron motor periferic.Paralizia spastica apare ca urmare a leziunii de neuron motor central, in paralizia flasca, leziunea se gaseste in neuronul motor periferic, tonusul muscular este foarte scazut si reflexele osteotendinoase diminuate ("ROT').
Principiul terapeutic va fi ridicarea tonusului muscular si imbunatatirea schimburilor nutritive.Se va face galvanizarea cu ajutorul unor electrozi plati care se vor aplica pe intreaga suprafata musculara paralizata; tratamentul fiind precoce si de lunga durata.
In paraliziile spastice, leziunea intereseaza neuronul motor central. Si se caracterizeaza prin hipertonie musculara cu exagerarea "ROT'.
In paraliziile spastice, curentul galvanic se aplica cu prudenta si numai asupra muschilor anteriori.Bazat pe principiile analgezice si sedative, curentul galvanic se prescrie in nevralgii, nevrite, mialgii, lumbago (lombalgie), artralgii si in dureri de ordin functional ale inimii, stomacului, intestinelor, vezicii urinare si ale altor organe interne.Bazat pe actiunea vasodilatatorie se utilizeaza in unele afectiuni vasculare periferice ca: endarteritaoblieteranta, acroceanoza.
Alte indicatii:
boli hipertone
tulburari aterosclerotice
diabet.
Bazat pe actiunea hiperemianta., rezorbtiva si sedativa se utilizeaza in procesele inflamatorii subacute si cronice, cum ar fi:
afectiuni reumatismale
tendinite
periartrite P.C.E.
Contraindicatii si accidente
Contraindicatiile sunt cele generale ale electroterapiei,
-adica:
-afectiuni ale pielii
-supuratii
-stari alergice
-tuberculoza cutanata
-cancerul pielii.
Accidente
Accidentul cel mai obisnuit este arsura electrica, care se datoreaza fie unui curent de intensitate prea mare, fie unui electrod rau (gresit) aplicat, fie unei discontinuitati a epidermei.
Arsura galvanica este consecinta unei electrolize a tesuturilor. Pacientul trebuie sa simta in timpul procedurii intepaturi si furnicaturi, nu durere.
Culoarea rosie a tegumentului este semn de arsura superficiala. Culoarea cenusie a tegumentului este data de o arsura profunda cu escara (gaura).
Arsura este un accident nedorit, semn de ignoranta si incompetenta.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 6245
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved