Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

GANGRENA GAZOASA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



GANGRENA GAZOASA

Gangreini = putreziciune, in limba greaca.

Gangrena gazoasa este o infectie supraacuta cu anaerobi, bacterii telurice, ale caror spori ajung pe pamant provenind din fecalele umane sau animale. Acestia sunt numerosi, din genul clostridium hemoliticum si clostridium histoliticum, perfrigens, edematiens, vibrion septic si altii. Acesti germeni anaerobi se dezvolta in conditii de hipoxie locala si ischemie, asa cum se intampla la bolnavii accidentati cu striviri, politraumatisme, rani, cu corpi straini (pamant, praf, haine), in conditiuni de frig. Hematoamele si edemele posttraumatice suntischemiante si hipoxice. Un aparat gipsat prea strans creeaza de asemenea ischemie si hipoxie. Germeni anaerobi descrisi produc toxine care degradeaza membrana celulara.



Alfa toxina sau lecitinaza este cea mai activa exotoxina care in momentul cand invadeaza organismul accidentatilor este letala (mortala).

Incubatia este rapida, dupa 1- 2 zile bolnavul acuza dureri intense la nivelul plagii, cere insistent desfacerea pansamentului care "il strange".

La desfacerea pansamentului, se constata o secretie bruna, urat mirositoare (fetida) si urmele, amprentele pansamentului. Marginile plagii au devenit livide, palide, cu aspect de "sunca fiarta", tegumentele edematiate au aspect marmorat. La apasare, prin plaga ies mici bule de gaze si se simt crepitatiile caracteristice enfizemului subcutanat. Crepitatiile sunt asemanatoare cu zgomotul produs de strangerea in pumni a unui bulgare de zapada. Pe cliseul radiologic se pot vedea imagini clare ale acestor bule de gaze.

Edemul si gangrena devin rapid extensive avansand spre radacina membrului. Toxinele absorbite pe cale limfatica si venoasa dau starea toxicoseptica caracteristica, impresionanta. Faciesul este palid, transpirat, nasul ascutit, ochii infundati in orbite, pulsul tahicardic depaseste 130/ minut si tinde sa devina filiform (nu se mai poate numara). Pulsul discordant cu temperatura este un semn rau, de maxima gravitate. Anemia este frecventa datorita hemolizei microbiene. Semnele de suferinta ale sistemului nervos central sunt impresionante: cefalee, delir, obnubilare. In curand, apar semnele de hipovolemie, tensiunea arteriala se prabuseste, apare oligoanuria si icterul, aritmia cardiaca si semne de insuficienta respiratorie.

La nivelul tesuturilor gangrenate se pot grefa si microbi aerobi sau anaerobi din anturaj, producand a doua linie patogena de suprainfectie cu piococi, proteus, colibacili, etc. care vor creste actiunea proteolitica distrugatoare a germenilor anaerobi initiali. Toxinei alfa i se adauga si alte toxine: proteaze, precolagenaze, hialuronidaze, hemolizine si altele, care vor desavarsi procesul de cangrena si vor invada organismul accidentatului.

Tratamentul boli

a) Preventiv:

- ingrijirea corecta a plagilor prin: spalaturi largi pentru eliminarea corpilor straini si tesuturilor devitalizate;

- lasarea deschisa (a plat) a plagilor cu potential de gangrena.

b) Curativ:

- incizii si debridari largi, sub anestezie generala, pentru inlaturarea tasuturilor necrozate care reprezinta mediul de dezvoltare a germenilor anaerobi;

- spalarea larga cu solutii de cloramina, Dakin, apa oxigenata sau hipermanganat de potasiu;

- penicilina G injectata intramuscular si in perfuzii venoase, cefalosporine sau alte antibiotice pe baza antibiogramelor repetate obtinute din secretiile din plaga si din hemoculturi ;

- ser antigangrenos ;

- camera hiperbara, la trei atm. de oxigen, in care se introduce membrul gangrenat ;

- in cazurile disperate, amputatii circulare in tesut sanatos, mai inainte de a se produce invazia circulatiei generale de catre alfa toxina care este mortala



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1726
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved