Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

HERPES ZOSTER

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



HERPES ZOSTER

Herpesul zoster (Zona zoster) este o boala infectioasa transmisibila produsa de virusul varicella-zoster (VVZ), caracterizata printr-un exantem vezicular unilateral, localizat la nivelul unui dermatom, insotit de dureri intense.



F Etiopatogenie

Dupa o varicela , care reprezinta infectia primara cu VVZ, aproape invariabil, VVZ persista in celulele ganglionilor spinali ai nervilor senzitivi. In ganglionii dorsali, virusul este tinut sub control prin actiunea imunitatii mediata celular. Cu inaintarea in varsta, imunitatea mediata celular sufera un proces de involutie fiziologica, virusul scapa de sub control. Intr-un ganglion se produce o cantitate uriasa de virus, care se propaga centrifug, spre dermatomul corespunzator (mai rar, centripet, spre sistemul nervos central, rezultand pleiocitoza, cu sau fara paralizii).

F Epidemiologie

Herpesul zoster este transmisibil, dar mai putin decat varicela. Zosterul survine in 90% din cazuri la subiectii cu varsta peste 20 ani si doar in 5% la copii. Incidenta bolii este mai mare printre bolnavii cu imunitate compromisa (leucemie, boala Hodgkin, alte malignitati). De la bolnavul cu herpes zoster, virusul transmis la o persoana receptiva poate produce varicela, care sa fie puctul de plecare al unei epidemii.

Boala aparuta la o persoana tanara trebuie sa conduca la investigarea bolnavului in directia unei imunodepresii si a cauzei acesteia.

F Tablou clinic

Incubatia nu se cunoaste fiind o reactivare a unei infectii latente.

Debutul este cu oboseala, uneori febra moderata, dureri si senzatie de arsura de-a lungul nervului senzorial corespunzator ganglionului afectat. Durerea precede cu cateva zile exantemul.

Perioada de stare incepe cu eruptia formata din buchete de vezicule dispuse pe o baza inflamatorie. Veziculele se sparg intr-o saptamana formand cruste umede, care se usuca si cad in 1-2 saptamani, lasand - uneori definitiv- zone de piele depigmentata si anestezica.

Modificarile cutanate se marginesc la un singur dermatom. Eruptia este unilaterala si se opreste la linia mediana a corpului.

Foarte rar, eruptia poate fi hemoragica sau gangrenoasa.

Durerea si parestezia sunt direct proportionale cu varsta si ele pot persista luni de zile dupa vindecare. Sediile herpesului zoster sunt in ordinea incidentei urmatoarele:

-nervii intercostali, ramura oftalmica a trigemenului, zosterul cranio-occipital, zosterul abdominal si zosterul membrelor.

Zosterul oftalmic are eruptia pe frunte plus regiunea orbitara si conjunctivita severa. El poate leza corneea si tulbura vederea.

Zosterul ramurei maxilare a trigemenului are eruptia pe hemifata si pe mucoasa palatului moale si dur de aceeasi parte. Zona Ramsay-Hunt, interesand intermediarul lui Wrisberg, are eruptia pe urechea externa si pe timpan. Se insoteste curent de paralizie faciala periferica si de tulburari acustico-vestibulare.

Rareori, zosterul se prezinta doar ca o paralizie de facial sau numai cu nevralgii fara eruptii (zoster sine herpete).

Herpesul zoster visceral, prin afectarea fibrelor simpatice si parasimpatice viscerale, se exprima prin ileus, pareza vezicala.

Herpesul zoster diseminat ( de tip variceliform) apare la bolnavii cu limfoame, leucemii, neoplasme sau la cei supusi terapiei imunosupresive sau iradierii.

F Complicatii

Sunt rare si constau din : mielita, encefalita, meningita, nevrite, paralizii, pneumonie, sindrom pseudoocluziv abdominal.

Sechele: cheratita, nevralgii postzonale si parestezii reziduale.

F Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza mai putin pe date epidemiologice, si mai mult pe cele clinice (aspectul si topografia radiculara a eruptiei, durererea de insotirea).

Se poate efectua examenul citologic cu material din leziunile eruptive colorat Giemsa.

Diagnosticul diferential se face cu herpesul simplu, erizipelul, eruptii alergice sau intepaturi de insecte, eritem polimorf, dermatoze liniare. Diagnosticul este dificil inainte de aparitia eruptiei, cand din cauza durerilor se pun in discutie afectiuni intraabdominale sau toracice.

F Tratament

Tratamentul se poate efectua la domiciliu; formele complicate, cele survenite la persoane imunodeprimate sau localizarile deosebite (zona oftalmica) este preferabil sa fie tratate in unitati de specialitate.

Masurile igieno-dietetice sunt similare celor din varicela.

Tratament etiologic. Nu se recomanda tratament antiviral la bolnavii cu aparare aparent normala, cu localizarea eruptiei la un singur dermatom sau daca au trecut >72 de ore de la debut.

Administrarea de acyclovir esre luata in discutie la bolnavii cu : leziuni extinse

(peste 15 elemente in afara zonei principale), varsta >60 de ani, boli subiacente debilitante, dureri intense.

In aceste situatii se administreaza acyclovir : oral- 600-800 mg de cinci ori pe zi timp de 7-10 zile, sau parenteral , 5 mg/kg x 3/zi, timp de 5 zile.

La gazdele cu aparare imunocompromisa, administrarea este intotdeauna parenterala. Se recomanda noile produse: Famacyclovir sau Valacyclovir. Keratoconjunctivita asociata zonei oftalmice necesita administrarea locala de Acyclovir sau IDU + atropina.

#n caz de suprainfectie bacteriana se utilizeaza creme sau unguente cu antibiotice (Negamicin B, unguent cu tetraciclina, rifampicina) sau cu antiseptice (Saprosan pulbere, Hibitan, Clorhexidin spray).

Calmarea durerilor se realizeaza cu analgezice uzuale (Algocalmin, Fasconal, Aspirina, Codamin) sau majore (Fortral). Carbamazepina s-a dovedit extrem de utila in calmarea durerilor intense.

#n mod favorabil actioneaza si fenotiazinele (Clordelazin, Plegomazin) precum si unele antiinflmatorii (Fenilbutazona, Fehinizon).

#n caz de esec al tratamentelor medicale, se poate recurge la interventii chirurgicale:neurotomie retrogaseriana (in herpes zoster oftalmic) radicotomie posterioara , cordatomie.

Unele studii au aratat ca incidenta si intensitatea durerilor postzosteriene ar putea fi diminuate printr-un tratament precoce cu corticoizi pe cale generala (Prednison 1mg/kgc/zi 7 zile). Majoritatea autorilor nu recomanda insa folosirea corticoizilor.

F Profilaxie

Aceleasi masuri ca pentru varicela.Herpesul zoster trebuie obligatoriu izolat de persoanele receptive la varicela.

Pentru persoanele cu risc se recurge la imunoglobuline umane specifice antizoster care se administraza in doza de 5 ml i.m.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1650
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved