Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MASAJUL SPATELUI

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



MASAJUL SPATELUI

Masajul spatelui - cuprinde regiunea dorsala (toracala), regiunea lombara si regiunea sacro-fesiera.

Coloana vertebrala:



cervicala C: 7 vertebre C1 - C7;

toracala sau dorsala: 12 vertebre T1 - T12 sau D1 -D12;

lombara: 5 vertebre, cele mai mari: L1 - L5;

sacrala: 5 vertebre sudate care formeaza osul sacru notat de obicei S1;

coccigiana: 4 sau 5 vertebre sudate.

Masajul regiunii dorsale

Regiunea este delimitata superior de linia care trece printre vertebrele C7 si T1 si inferior de linia care trece printre T12 si L1.

Se executa mai intai un masaj regional, care depaseste liniile de delimitare a regiunii dorsale, iar in cadrul masajului zonal ne concentram cu geluiri, frictiuni si vibratii asupra articulatiilor intervertebrale, capsulei articulare si asupra ligamentelor de prindere a muschilor paravertebrali. Prelucram de asemenea muchiile omoplatului si insertiile diversilor muschi eventual afectati.

Masajul regiunii lombare

Regiunea este delimitata superior de linia care trece printre vertebrele T12 si L1 si inferior de linia care trece printre vertebrele L5 si S1.

In cadrul masajului zonal ne vom concentra asupra elementelor care compun coloana vertebrala lombara, asupra articulatiei dintre L5 si S1 si asupra crestelor iliace lombare. In caz de discopatii sau alte afectiuni ale coloanei lombare, cand apar contracturi ale musculaturii paravertebrale, vom plasa o perna sub abdomenul pacientului pentru delordozareea coloanei lombare si relaxarea musculaturii paravertebrale.

Masajul regiunii fesiere

Regiunea este delimitata superior de creasta iliaca corespondenta si inferior de plica fesiera. Pacientul este pozitionat cu fata in jos (decubit ventral).

Netezirea regiunii: asezam mainile mana peste mana cu partea cubitala lateral de articulatia soldului; imbracam cu palmele regiunea fesiera, deschidem in evantai o mana ajungand superior pana la creasta iliaca superioara iar cealalta inferior pana la nivelul plicii fesiere; refacem traseul initial pana cand reajungem la pozitia de inceput.

Prelucram regiunea prin neteziri, framantari si batere sub toate formele; geluiri si frictiuni vom face printre fibrele muschilor fesieri, superior pe creasta iliaca, inferior la nivelul plicii fesiere iar lateral la nivelul articulatiei si al trohanterului.

De obicei masajul regiunii fesiere se face in caz de atrofii ale muschilor fesieri sau in afectiuni ale articulatiei soldului (v. coxartroza, de ex.).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1926
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved