Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

MARIJUANA - Ce este Marijuana? Efectele asupra mintii

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMARIJUANA

Ce este Marijuana?

Este cel mai frecvent drog ilicit utilizat in lume si mult mai periculos decit crede majoritatea urilizatorilor de droguri. Periculozitatea lui si faptul ca a crescut numarul utilizatorilor si a scazut virsta la care se incepe consumul este un semnal important de alrma.Marijuana se produce din planta numita Canabis Sativa care a fost cultivata pentru proprietatile ei psihoactive cu mai mult de 2000 de ani in urma.

Canabisul contine mai mult de 400 de substante, dar principalul stimulant al creierului ste substanta THC ( delta 9-tetratahydrocannabinol ). Puterea de actiune a drogului ete determinata de concentratia de THC care variaza in functie de mai multi factori ca soiul plantei, climat, sol, timpul de recoltare.

Culturile actuale au ajuns sa produca cinepa cu un procent de 4-7 ori mai mare de THC decat aveau culturile din anii '75, iar concentratia din hasis, o rasina extrasa din florile plantei, este de 5-10 ori mai mare ca cea din cinepa cruda.

Cum se utilizeaza ?

.Marijuana, ca si alte produse extrase din cannabis, se fumeaza cel mai frecvent sub forma de tigari, mai rar in pipa.

Unii folosesc tigarile obisnuite pe care le golesc de tutun si le umplu cu marijuana, adaugand uneori si alte droguri ii care cresc efectele halucinogene

Marijuana se mai administreaza si in ceaiuri, sau in ca amestec in prajituri sau alte dulciuri.

Cum te afecteaza ?

Marijuana este un halucinogen mediu care are efectele antidepresive si dezinhibitoare ca si alcoolul. Reactiile consumatorului sunt influientate puternic de asteptarile sale si de experientele trecute, unii care au incercat drogul pentru prima oara nu au simtit nimic deosebit.

Efectele fumatului se resimt in general dupa cateva minute, iar efectul maxim apare cam la 10-30 de minute

Acestea includ urmatoarele simptome: uscaciunea gurii si a gatului, accelerarea ritmului cardiac, scad coordonarea si echilibrul, prelungeste timpul de reactie, si diminueaza memoria recenta. Produce o stare de bine, inotita de relaxare si visare, provocand iluzii consumatorilor mai usor sugestivi, si modifica perceptiile, de aceea este periculos sa se conduca masina, motocicleta sau bicicleta, sau sa se munceasca cu utilaje si masini in aceasta stare. Dozele mai puternice produc reactii mai intense, alterind puternic perceptiile, provoaca crize de paranoia sau halucinatii.

Efectele de moment ale marijuanei dispar dupa doua sau trei ore.

Numai ca drogul se acumuleaza in tesuturile grase, THC fiind o substanta liposolubila si se depoziteaza in ficat, plamini, creier, testicule, si alte organe.

Dupa doua zile de la consumul de Marijuana se mai gaseste inca in urina din cantitate totala de THC inhalat. Persista in urina pina la trei zile, iar in singe de la doua la patru saptamini.

Efectele asupra mintii

Consumul de Marijuana scade capacitatea de a invata. Cecetarile demonstreaza clar ca marijuana scade capacitatea creierului de a acumula si memora informatii. Un studiu efectuat intr-un liceu din America in 1995 a demonstrat ca incapacitatea de conccentrare, si de analiza si sinteza a persistat si la 24 de ore dupa ultima priza.

Studii mai recente efectuate pe loturi de adulti care nu sunt consumatori si adulti consumatori de marijuana demonstreaza ca adultii consumatori au probleme cu memorarea pe termen scurt, atit la matematica cat si la folosira cuvintelor scrise sau vorbite.

Rezultatele finale ale studiului arata clar ca marijuana poate provoca pierderi ireversibile ale capacitatilor intelectuale. Studii efectuate pe animale au aratat ca drogul provoaca modificari ireversibile ale zonelor din creier care sunt responsabile de memorie si capacitatea de invatare.

Impactul asupra corpului

Consumatorul cronic de marijuana este expus la raceli frecvente, pneumonii, bronsite, emfizem pulmonar si astma bronsic, iar cu timpul, datorita deteriorarii plaminilor si cailor respiratorii, creste riscul de cancer. Acest risc, determinat de substantele chimice toxice din cannabis, este de 5 ori mai mare la fumatorii de marijuana decit la fumatorii de tabac. Acest drog, scade si starea de imunitate a organismului, adica puterea de a lupta cu bolile si infectiile.

Marijuana influienteaza si sistemul endocrin, adica secretia hormonilor, poate provoca intirzierea pubertatii si reduce prducerea de sperma la tineri, iar la femei tulburari de ciclu si inhiba ovulatia. Copii nascuti din mame consumatoare de drog au o greutatea si dimensiunile mai reduse decat normal, fiind mai predispusi la imbolnaviri. Studii recente arata ca deyvoltarea acestor copii este mai intarziata.

Marijuana ca medicament

Legislatia noastra ca si a multor alt tari din lume, interzice folosirea marijuanei ca medicament. Unii consumatori au afirmat ca acest drog i-a ajutat sa scape de dureri.determinate de cancer, glaucom, sau alte boli, insa interdictia s-a mentinut pentru ca nu sunt dovezi ca marijuana ar prezenta

avantaje fata de medicamentele folosite acum in acest scop.

Marijuana si adolescentii

Desi consumul de marijuana este primejdios la orice varsta, tinerii sunt mai afectati, caci pentru ei impactul produs asupra invatarii este major si pentru ca determina ratarea relatiilor interpersonale vitale si alegerea unui stil de viata potrivit pentru dezvoltarea lor ca oameni. Marijuana inhiba maturizarea.

Acest drog este considerat ca si alcoolul o ''poarta de intrare'' pentru alte droguri si mai puternice. Studiile arata ca studentii care fumeaza marijuana riscul de a consuma cocaina este de 85 de ori mai mare decit la colegii neconsumatori.

Marijuana este periculoasa pentru tineri nu numai ca poarta de intrare pentru alte droguri ci prin insati efectele sale asupra sanatatii fizice si psihice. Astfel tinerii sunt mai des victimele accidentelor de automobil produse de impactul marijuani asupra judecatii si simturilor. Sexul ocazional, determinat de afectarea judecatii sau a efectului dezinhibitor al marijuanei ii face pe tineri vulnerabili nu numai la posibilitaea de a avea un copil nedorit si cu probleme de sanatate, dar si la riscul unor boli mortale transmise sexual, ca SIDA sau hepatita C.

Pericolele consumului de Marijuana :

  • Modifica perceptiile si simturile
  • Scade memoria recnta
  • Pierderea puteriide concentrare si d coordonare
  • Influieneaza negativ rationamentele, judecata
  • Creste riscul de accidente
  • Pierderea motivatiei
  • Scade inhibitiile normale
  • Creste riscul de infectie HIV, si alte boli cu transmisie sexuala
  • Creste frecventa batailor inimii
  • Anxietate, atacuri de panica, comportament paranoic
  • Halucinatii
  • Afecteaza sistemului respirator, de reproducere si imunitar
  • Creste riscul de cancer
  • Dependenta psihica


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1481
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved