CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
METABOLISMUL LIPIDIC
Digestia si absorbtia lipidelor
Dintre compusii lipidici (trigliceride, fosfolipide, colesterol, lecitine etc.), numai trigliceridele reprezinta o importanta sursa de energie. Acestea sunt stocate in adipocite si in fibrele musculare scheletice.
In tractul gastrointestinal (mai ales in duoden), grasimile suporta transformari fizice si chimice.
Transformarile fizice constau in emulsionare sub actiunea componentelor bilei (acizi si saruri biliare, lecitine, colesterol). Acestea au proprietati tensioactive care favorizeaza aparitia de micele cu compozitie mixta, accesibile actiunii enzimelor pancreasului exocrin.
Transformarile chimice se refera la degradarea specifica, a trigliceridelor in unitati mai simple (monogliceride si acizi grasi), sub actiunea enzimatica a lipazei pancreatice.
Lipaza pancreatica actioneaza asupra legaturilor 1 si 3 din molecula triacilglicerolilor.
Triacilglicerol + 2 H2O 2-monoacilglicerol + 2 acid gras
Produsii rezultati sunt absorbiti, prin difuzie libera, la nivelul mucoasei intestinale.
Trigliceridele se resintetizeaza in mucoasa intestinala, printr-un proces activ si vor forma, in prezenta proteinelor limfatice, complexe lipoproteice.
Refacerea moleculelor esterificate necesita consum energetic, care va fi asigurat de doua molecule de ATP.
Cele cu molecula mare si densitate mica - chilomicroni - trec in sange, prin canalul toracic. Ei reprezinta, in esenta, forma de transport si de distribuire a lipidelor exogene, catre diverse tesuturi.
Structura chilomicronilor este asemanatoare cu cea a micelelor prezentand portiunea polara situata spre exterior. Datorita dimensiunilor, chilomicronii strabat vasele limfatice si nu, capilarele.
Concentratia de lipide in
sange, lipemia, devine crescuta la un aport alimentar lipidic, mentinandu-se
timp de 6-7 ore. In acest timp, are loc digestia si absorbtia lor.
Acizii grasi liberi (AGL) reprezinta sursa primara de energie si sunt transportati prin sange, la tesuturi.
Mecanismul de degradare a acizilor grasi cu catena saturata este de tip oxidativ, la nivelul carbonului . De aceea, poarta numele de -oxidare.
Patrunderea acizilor grasi in interiorul mitocondriei se realizeaza in trei etape, consumandu-se o cantitate de energie, echivalenta cu 2 moli de ATP. Astfel, are loc :
R - COOH + ATP + HS ~ CoA R - CO ~ SCoA + AMP + PPi
unde PPi + 2 H2O 2 Pi
(este folosit la refacerea ATP)
Echlibrul reactiei favorizeaza formarea de acil gras CoA, deoarece energia libera a hidrolizei ATP la AMP si PPi (radical dublu fosfat) este de -10 kcal, iar cea a acidului gras activat de -7,5 kcal.
Se consuma, astfel, doua legaturi macroergice ATP pentru activarea, unei singure molecule de acid gras.
AMP-ul, format ca cel de-al doilea produs al reactiei, este refosforilat la ADP :
ATP + AMP → 2 ADP
Carnitina + R - CO ~ SCoA Acil-carnitina + HS ~ CoA
coenzima A
Acil-carnitina + HS ~ CoA Acil ~ SCoA + Carnitina
Carnitina reprezinta transportorul specific al acizilor grasi din citoplasma in spatiul mitocondrial.
Acil-coenzima A, astfel format, intra in ciclul -oxidarii, scindandu-se succesiv in fragmente cu doi atomi de carbon (acid acetic). Procesul parcurge un lant de 4 reactii biochimice :
R - CH2 - CH2 - CH2 - C ~ SCoA + FAD
α ║
O
acil CoA
R - CH2 - CH ═ CH - C ~ SCoA + FADH2
O
acil nesaturat CoA
FADH2 cedeaza cei doi atomi de hidrogen, lantului respirator.
R - CH2 - CH ═ CH - C ~ SCoA + H2O
O
acil nesaturat CoA
R - CH2 - CH - CH2 - C ~ SCoA
OH O
β-hidroxiacil CoA
R - CH2 - CH - CH2 - C ~ SCoA + NAD+
OH O
β-hidroxiacil CoA
R - CH2 - C - CH2 - C ~ SCoA + NADH + H+
cetoacil CoA
R - CH2 - C - CH2 - C ~ SCoA + HS ~ CoA
cetoacil CoA coenzima A
R - CH2 - C ~ SCoA + CH3 - C ~ SCoA
O O
acil CoA (Cn-2) acetil CoA
In acest caz, acidul palmitic cu lant saturat de 16 atomi de carbon va fi scindat in 8 molecule de acid acetic. Fiecare molecula de acid acetic este convertita intr-una de acetil CoA.
Din acest punct, metabolismul lipidelor este identic cu cel al glucidelor. Acetil CoA, formata ca produs al sistemului de oxidare a acizilor grasi, initiaza ciclul acizilor tricarboxilici (ciclul Krebs), unde va genera H+.
Atomii de hidrogen eliberati, in timpul dehidrogenarilor (prin intermediul FADH2 si NADH), vor intra in lantul respirator eliberand energie.
In timp ce electronii trec, prin sistemul citocromic, pe nivelul oxigenului molecular, are loc fosforilarea oxidativa a ADP la ATP.
Similar metabolismului glucozei, prin oxidarea AGL rezulta ATP, H2O si CO2. Arderea completa a AGL necesita, insa, cantitati mai mari de oxigen, deoarece aceste molecule contin mai mult carbon, comparativ cu moleculele glucidului.
Bilantul energetic al -oxidarii depinde de numarul atomilor de carbon din molecula acidului gras.
De exemplu, pentru acidul palmitic (cu 16 atomi de carbon), se fac 7 rotatii ale ciclului de -oxidare, rezultand 7 fragmente cu doi atomi de carbon.
Astfel, prin activare
acid palmitic → palmitoil CoA (forma oxidata)
care se degradeaza, conform reactiei totale :
palmitoil CoA + 7 CoA-SH + 7 FAD + 7 NAD+ + 7 H2O
8 Acetil CoA + 7 FADH2 + 7 NADH + 7 H+
Fiecare molecula de FADH2 doneaza o pereche de electroni lantului respirator, formandu-se 2 molecule de ATP. Similar, la oxidarea fiecarei molecule de NADH, in lantul respirator, se formeaza 3 molecule de ATP. Deci,
7 FADH2 → 7 x 2 = 14 ATP
7 NADH → 7 x 3 = 21 ATP
Cele 8 molecule de acetil CoA intra in ciclul Krebs, unde prin oxidare totala, formeaza 12 molecule de ATP. In acest caz,
8 acetil CoA x 12 = 96 ATP
Oxidarea completa a acidului palmitic va genera 131 molecule de ATP. Pentru activarea moleculei de acid, insa, se consuma 2 ATP. Prin urmare, cantitatea neta obtinuta este de 129 moli ATP.
Din punct de vedere al energiei libere, bilantul se prezinta astfel : oxidarea completa a acidului palmitic la CO2 si H2O, elibereaza 2340 kcal energie, din care 942 kcal sunt stocate in structura a 129 molecule ATP.
Cu toate acestea, numai 40% din energia eliberata prin metabolismul glucozei sau a AGL este transferata in structura ATP, restul de 60% reprezinta energia termica.
Patologia metabolismului lipidic
Metabolismul lipidic, desfasurat in majoritatea organelor si tesuturilor, este controlat de factori neuroendocrini. Orice modificare patologica a ciclului metabolic, determina aparitia unor afectiuni cu manifestari grave pentru organism.
Astfel, diabetul zaharat este generat de dezechilibrul balantei glucidice, dar si a celei lipidice. Ateroscleroza apare datorita unor tulburari in structura si depozitarea lipidelor. Hepatitele acute si cronice, pancreatitele, sindromul nefrotic, obezitatea etc. fac parte din patologia metabolismului lipidic.
Plasma contine complexe lipoproteice, in structura carora se gasesc triacilglicerolii, colesterolul, fosfolipidele si, uneori, acizii grasi liberi. In functie de raportul in care se afla lipididele comparativ cu proteinele, in structura complexelor lipoproteice, se disting:
Formele de hipo- si hiperlipoproteinemii, cauza multor afectiuni grave, se datoresc variatiilor cantitative ale acestor complexe lipoproteice.
Depozitarea anormala a lipidelor in diverse organe si tesuturi (mai ales a celui nervos), cunoscuta sub numele de lipidoze, conduc la maladii extrem de grave pentru organism. Aparitia lipidozelor se datoreste unor perturbari in activitatea enzimatica a metabolismul lipidic.
Maladia |
Organul afectat |
Niemann-Pick |
Creier, ficat, rinichi |
Farber |
Creier, schelet, tegument |
Krabbe |
Sistem nervos |
Gancher |
Ficat, splina, ganglioni limfatici |
Fabry |
Sistem nervos, muschi, rinichi, vase de sange |
Tay-Sachs |
Creier, ficat, splina |
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2856
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved