Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Masajul Transversal Profund (Cyriax) - MTP

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMasajul Transversal Profund (Cyriax) - MTP

MTP se adreseaza manifestarilor posttraumatice ale aparatului musculo-tendinos si capsulo-ligamentar.Afectiunile pentru care se aplica aceasta tehnica de masaj sunt: entorse mai vechi ale articulatiei tibiotarsiene, capsulite retractile reci, sechele postentorsa, entorsa recenta de gr 1, tendinite, tenosinovite, traumatisme musculare (lovituri, etc.).

In general, acest tip de masaj are indicatii in afectiunile in care medicina alopata indica infiltratii cu corticoizi.

Contraindicatii: artrite septice (inflamarea unei articulatii din cauza unei infectii microbiene), artropatie gutoasa, calcifieri periarticulare, bursite.

Tehnica de executie

Practic, se efectueaza o frictiune punctiforma cu pulpa indexului peste care se suprapune mediusul pentru augmentarea fortei. Pentru o aplicare corecta, trebuie cunoscut cu precizie sediul leziunii. Presiunea se aplica perpendicular pe sediul leziunii si se executa miscari in toate sensurile, cu o amplitudine suficient de mare pentru a mobiliza structura masata.

Profunzimea manevrei depinde de elementul asupra caruia se actioneaza.

Posturarea pacientului este in functie de afectiunea care trebuie tratata, de sediul acestei afectiuni si implicit de tipul de manevre ce urmeaza a fi aplicate. Astfel, la tratarea unei tenosinovite de pilda, pacientul executa o tensiune a tendonului prin incordarea muschiului.

Timpul de executie este variabil. Pentru leziuni recente se incepe cu efleuraj (5-10 minute) si apoi masaj Cyriax (3 minute). Pentru leziuni vechi, se mareste timpul aplicatiei la 5-10 minute. Se urmareste reactia pacientului intrucat de obicei, durerea locala va creste in primele minute (2-3 minute) dupa care va disparea progresiv. Daca in timpul tratamentului durerea se intensifica, se opreste imediat masajul pentru a nu provoca o reactie tendinostala.

In timpul tratamentului pot aparea fluctuatii ale sindromului dureros.

Acest tip de tratament nu se face zilnic. El are efecte antalgice si de rearmonizare functionala. De obicei, la locul unei dureri stagneaza anumite substante chimice ce intretin durerea iar prin hiperemia locala provocata de masaj, aceste substante sunt indepartate. El este totodata util pentru ruperea aderentelor posttraumatice. Daca se fac si miscari active, aderentele nu se vor mai reconstitui.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4625
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved