Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Testosteron

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Testosteron

De la Wikipedia, enciclopedia libera

Salt la: Navigare, cautare

Testosteronul



General

Formula chimica

C19H28O2

Greutate moleculara

288 g/mol

Denumirea IUPAC

17b-hidroxi-4-androsten-3-on

Proprietati

Solubilitate

Apa

Punct de topire

150 C

Densitatea

 ? g/cm

Solubilitate

greu solubil i apa

Locul de producere

testicule

Efecte ale testosteronului

  • Aparitia pilozitatii pe fata;
  • Maturizarea organelor sexuale;
  • Cresterea masei musculare;
  • Aparitia pilozitatii in alte parti ale corpului;
  • Ingrosarea vocii;
  • Aparitia altor caractere masculine.

Testosteronul este principalul hormon masculin. Acesta permite aparitia caracterelor masculine la oameni, fiind produs atat de testiculele barbatilor, cat si de ovarele femeilor, insa in cantitati mult mai mici fata de barbati.

Cuprins

[ascunde]

  • Structura chimica
  • Producerea in corpul uman
  • Efecte
  • Mecanismul actionarii
  • Variatia sa in functie de varsta
    • Adolescenta
    • Maturitatea
    • Andropauza
  • Diverse utilizari terapeutice
  • Linkuri externe
  • Mai vezi si

[modifica] Structura chimica

[modifica] Producerea in corpul uman

Testosteronul este produs de celulele Leydig din testicule, in urma stimularii de catre hormonul luteinizant. Desi secretia hormonului incepe in timpul vietii intrauterine (producerea acestuia fiind esentiala la aparitia sexului la fat), la nastere inceteaza producerea acestuia, pentru ca la pubertate sa reinceapa secretia acestuia.

[modifica] Efecte

[modifica] Mecanismul actionarii

[modifica] Variatia sa in functie de varsta

[modifica] Adolescenta

In perioada adolescentei la baieti incepe secretia testosteronului. Apar numeroase caracteristici masculine: Aparitia pilozitatii pe fata; maturizarea organelor sexuale; cresterea masei musculare; aparitia pilozitatii in alte parti ale corpului; ingrosarea vocii, precum si alte caractere.

[modifica] Maturitatea

[modifica] Andropauza

Pentru detalii, vezi articolul  Andropauzavezi articolele [[}}]] si [[}}]]vezi articolele [[}}]], [[}}]] si [[}}]]vezi articolele [[}}]], [[}}]], [[}}]] si [[}}]].

Andropauza este un proces de imbatranire sexuala a barbatului, fiind caracterizata prin scaderea productiei de testosteron. Ca consecinte a andropauzei pot fi scaderea pilozitatii, a fortei, a masei musculare, a activitatii cerebrale. Barbatii de asemenea pot prezenta efecte fiziologice, ca menopauza la femei.

[modifica] Diverse utilizari terapeutice

[modifica] Linkuri externe

[modifica] Mai vezi si

Nivelele optime de testosteron reduc mortalitatea

(211 vizite)
de
Andrei Mihai Laslau

a a

Un studiu american arata ca nivelele scazute de testosteron pot creste riscul de deces la barbati trecuti de 50 de ani.

Un studiu american arata ca nivelele scazute de testosteron pot creste riscul de deces la barbati trecuti de 50 de ani.

Testosteronul este un hormon secretat de testicule( la barbat), si in cantitate mult mai mica in ovar si suprarenale (la femeie). El are actiuni androgene - maturizarea organelor sexuale masculine si dezvoltarea caracteristicilor secundare (pilozitate tipica, ingrosarea vocii, agresivitate). Testosteronul determina cresterea masei musculare (efect anabolizant), dar si cresterea globulelor rosii in sange (stimuleaza sinteza de eritropoietina). Testosteronul creste libidoul si potenta sexuala, atat la barbati, cat si la femei (1).

Cercetatorii au urmarit 800 de barbati cu varste intre 50-91 de ani vreme de 18 ani. Ei au observat ca riscul de deces este cu 33% mai mare la cei care au un nivel mic al testosteronului. Valoarea minima a hormonului dozat la un adult sanatos de 25 de ani reprezinta nivelul sub care se considera ca testosteronul este mic. (2)

Autorii studiului prezentat la intalnirea Societatii Americane de Endocrinologie (Toronto, 2-5 iunie 2007) nu recomanda barbatilor trecuti de 50 de ani sa-si administreze suplimente cu testosteron, intrucat pot exista unele reactii adverse nedorite pe termen lung, precum cancerul de prostata, dupa cum au aratat unele studii.(3) Cu toate acestea, acest risc este controversat, deoarece exista si studii care arata ca administrarea de testosteron nu creste riscul de cancer de prostata (4,5)

In schimb, cercetatorii le recomanda adultilor efectuarea zilnica a exercitiilor fizice pentru a pastra un nivel ridicat de testosteron. Practic, 15 de minute de exercitii cu greutati adecvate efectuate zilnic pot creste semnificativ nivelul de testosteron.

Barbatii cu nivel de testosteron scazut sunt mai putin activi decat cei cu un nivel normal sau crescut de testosteron, lucru ce le agraveaza deficitul, ducand la un cerc vicios. Cu toate acestea, nivelele de testosteron scad si cu varsta, dar exista o variatie destul de mare a acestei scaderi. In cadrul studiului, 29% dintre barbati au avut un nivel scazut de al hormonului.

Riscul de deces mai mare al barbatilor cu testosteron scazut este mai mare. Acest risc nu poate fi explicat prin fumat, consumul de alcool, sau boli preexistente precum diabetul sau boala de inima.

Cercetatorii au observat ca barbatii cu un nivel scazut de testosteron au un risc de trei ori mai mare de a avea asindrom metabolica. Aceste reprezinta un cumul de factori de risc pentru boala cardiovasculara.

CE ESTE SINDROMUL METABOLIC?

Sindromul metabolic se caracterizeaza prin: glicemie a110 mg/dL, la dozarea standard a glucozei in plasma venoasa (dimineata pe stomacul gol), hipertensiune arteriala (a135/85mmHg), obezitate abdominala (talie a88cm la femei si a102cm la barbati), scaderea HDL colesterolului sau colesterolului bun (HDL la barbati a 40 mg/dL, si la femei a50 mg/dL), si crestere a nivelului trigliceridelor a150 mg/dL (grasimi libere in sange), dozate tot dimineata, dupa un post de minim 8 ore. (7)

Autorul studiului Dr. Gail Laughlin, Profesor asistent al Departamentului de Medicina de Familie si Preventie din cadrul Univeristatii California, San Diego: 'Studiul nostru arata ca asocierea dintre nivelele de testosteron si mortalitate este puternica, iar intre deficitul acestuia si sindromul metabolic exista o stransa legatura. Caracterizat prin sedentarism si consum de junk-food, stilul de viata modern poate fi principalul factor responsabil pentru nivelul scazut de testosteron. Nivelul de testosteron creste daca individul devine activ si isi reduce greutatea.'

'Pana acum se credea ca femeile traiesc mai mult pentru ca estrogenul este bun pentru peretii vaselor din corp, iar testosteronul rau. Acum nu mai putem sustine aceasta afirmatie. Cei cu nivele de testosteron peste limita inferioara a normalului au un risc de deces mai mic. Poate declinul de testosteron este normal, fiind o consecinta naturala a procesului de imbatranire, sau poate aceasta scadere este negativa, fiind asociata cu boli cronice, asa cum observam noi in acest studiu', subliniaza co-autorul studiului , Profesor Elizabeth Barrett-Connor.

Profesor Richard Sharpe de la MRC de la Unitatea pentru Stiinta Reproducerii Umane din Edinburg explica : 'Obezitatea scade nivelul de testosteron, iar acest lucru il face pe un obez sa devina si mai obez, si mai inactiv, intretinand un cerc vicios. Nu sunt necesare suplimentele cu testosteron, ci mai degraba schimbarea stilului de viata. Este necesar sa exersati, sa folositi la maxim testosteronul pe care il aveti deja in mod natural', recomanda acesta.

CIFRE INGRIJORATOARE: se estimeaza ca 20 - 25% din populatia adulta prezinta sindrom metabolic. (8,9,10). Ceea ce este mai grav este ca acesti oameni par complet sanatosi. Este posibil sa-i deranjeze kilogamele in plus (majoritatea sunt obezi) si sa-i sperie o analiza efectuata la intamplare. Diagnosticul pentru sindromul metabolic se pune pe baza unor analize de laborator, iar majoritatea valorilor sunt la limita superioara a normalului, sau usor peste normal, de aceea se poate trece foarte adesea pe langa diagnostic. Acest lucru este deosebit de grav, intrucat sindromul metabolic creste mult (de 15-20 de ori fata de populatia ce nu are acest sindrom) riscul de diabet de tip 2, de boala cardiovasculara (infarct miocardic) si de boala cerebrovasculara (accident vascular cerebral) - unele din principalele cauze de deces. El este un aucigas silentiosa.

TRATAMENTUL SINDROMULUI METABOLIC : exercitii fizice 30 min pe zi de 4-5 ori pe saptamana( inot, jogging, fitness, taebo, pilates, bicicleta), 7-8 ore de somn pe noapte, si o dieta echilibrata reprezinta remediul. Dieta ar trebui sa aiba o cantitate scazuta de glucide rafinate (zahar, faina alba si produsele derivate) si uleiuri rafinate (grasimile vegetale hidrogenate : margarina, ulei hidrogenat de floarea soarelui, masline, palmier) sau saturate (grasimile animale in cantitate mare : unt, carne de porc grasa, slanina). Sunt recomandate : carnea slaba (pui, vita), pestele - ca sursa de proteine, ouale - ca sursa de proteine si lipide de calitate, uleiul de masline extravirgin si uleiul de peste - ca sursa de grasimi benefice organismului, iar legumele de orice fel, fructele proaspete, de sezon, si cerealele integrale - ca sursa de glucide bune, fibre, antioxidanti, fitonutrienti. Evident, nici aceste alimente nu trebuie consumate in exces, mentinandu-se in ansamblu un nivel normocaloric sau chiar usor hipocaloric pana reusim sa eliminam excesul de greutate. Cel mai bine ar fi ca aceasta dieta sa fie realizata cu ajutorul unui medic diabetolog (majoritatea celor cu sindrom metabolic pot avea deja diabet de tip 2), care sa monitorizeze atent pacientul pe parcursul intregului proces.

CONCLUZIE : Testosteronul scazut se asociaza cu risc marit de deces si cu sindrom metabolic. Exercitiile fizice efectuate timp de 30 de minute de 4-5 ori pe saptamana constituie un remediu extrem de bun pentru ambele probleme. Exercitiul ne mentine tineri, vigurosi, sanatosi. Este gratuit si costa doar putina vointa. Cercetarile arata ca sportul inseamna intradevar sanatate, si ca nu este niciodata prea tarziu pentru a ne bucura de efectele lui benefice.

BIBLIOGRAFIE

1) Int J Impot Res. 2007 Jun 21; [Epub ahead of print] Testosterone therapy in women: its role in the management of hypoactive sexual desire disorder

2) News-Medical.net . Low levels of testosterone may increase the long-term risk of death in men over 50 years Published: Tuesday, 12-Jun-2007

3) J Urol. 2005 Aug (2):534-8; Prostate cancer in men using testosterone supplementation.

4) J Steroid Biochem Mol Biol. 2006 Dec (1-5):261-6. Prostate cancer risk in testosterone-treated men.

5) Rev Urol. 2003; 5(Suppl 1): S29 - S33. Androgen Supplementation and Prostate Cancer Risk: Strategies for Pretherapy Assessment and Monitoring

6) Int J Sports Med. 2007 May (5):401-6. Epub 2006 Oct 6. Hormonal responses after a strength endurance resistance exercise protocol in young and elderly males.

7) American Heart Association (AHA) What is the metabolic syndrome?

8) Rev Clin Esp. 2007 Feb (2):64-8. [Prevalence of metabolic syndrome in the province of Albacete (Spain)]

9) Medicina (Kaunas). 2005 (10):867-76. [The prevalence of metabolic syndrome in middle-aged in Kaunas population]

10) The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 90, No. 7 4004-4010, 2005. The Prevalence of the Metabolic Syndrome in a Danish Population of Women with Previous Gestational Diabetes Mellitus Is Three-Fold Higher than in the General Population

Efectele negative si pozitive ale hormonului sexual masculin

Cand ne gandim la testosteron, ne gandim la ceva neregulat si grosolan. Este unul dintre lucrurile care il fac pe barbat, barbat. Dar chiar si acest hormon foarte masculin necesita un echilibru foarte precis. Este secretat de catre testicule (desi ovarele secreta si ele o anumita cantitate); acest hormon este implicat in modificarile vocii si stimularea cresterii pilozitatii de la nivelul toracelui baietilor adolescenti. La barbatul tanar intervine in mentinerea libidoului, in conturarea musculaturii si mentinerea nivelelor energetice. In cazul in care este secretat in cantitate prea mare sau prea mica, poate determina afectarea comportamentului si psihicului barbatului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3400
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved