Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Plasmafereza

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Plasmafereza

Plasmafereza terapeutica, o metoda de epuratie extracorporala, utilizata si in tratamentul unor afectiuni renale, face parte din domeniul mai larg al aferezei terapeutice.



Afereza este procedeul de separare a constituentilor sangelui si indepartarea unuia sau mai multor constituenti. Exista doua metode de afereza terapeutica: citafereza si plasmafereza.

Citafereza consta in separarea celulelor sangvine si indepartarea unora din acestea cuprinzand: leucocitafereza, trombocitafereza, eritrocitafereza, limfocitafereza.

Plasmafereza este procedeul de separare a plasmei de celulele sangvine. Se utilizeaza la centrele de recoltare a sangelui ca metoda de separare, sau in scop terapeutic, in spitale, pentru indepartarea din plasma a unor factori patologici. Separarea plasmei de celulele sangvine se poate face prin doua metode: centrifugarea si plasmafiltrarea.

Indicatiile plasmaferezei

Scopul aplicarii plasmaferezei in bolile renale este acela de a elimina proteinele circulante patogene implicate in procesele inflamatorii renale. Ca prima linie de tratament, plasmafereza poate fi folosita in : crioglobulinemie, nefropatia cu anticorpi antimembrana bazala glomerulara, polineuropatia acuta demielinizata Guillain-Barre, sindromul de hipervascozitate, trombocitopeNefropatii interstitiale acute microangiopatica (PTT), sindromul hemolitic uremic (SHU), miasteNefropatii interstitiale acute gravis in criza, boala hemolitica a nou-nascutului etc. pentru indepartarea respectiv a: crioglobulinelor, anticorpilor anti MBG, anticorpi antimielina, IgM, antigen anticelula endoteliala, multimerii factorului Von Wilebrand, anticorpi antireceptori Ach, IgM. Ca tratament adjuvant, plasmafereza poate fi folosita in: vasculita sistemica asociata cu ANCA, mielom multiplu cu afectare renala, boala lanturilor usoare cu interesare renala, lupus eritematos sistemic ( mai ales cu afectare cerebrala) pentru indepartarea respectiv a: anticorpilor antineutrofilici, IgG, lanturi usoare, anticorpi antiADN.

Complicatiile plasmaferezei

1. Utilizarea citratului de sodiu ca anticoagulant predispune la urmatoarele complicatii:

- hipotensiunea arteriala

- hipocalcemie

- alcaloza

2. Tulburari electrolitice sau ale volumului circulant se pot instala daca inlocuirea plasmei extrase nu se face cu un volum corespunzator sau cu o solutie a carei concentratie in electroliti sa fie adecvata.

3. Hemoragii prin spoliere in trombocite si factori ai coagularii.

4. Transmiterea de virusuri prin plasma transfuzata.

5. Alte infectii pot surveni la bolnavii supusi plasmaferezei, datorita starii de depresie imunitara in care se afla acesti bolnavi.

6. Reactii alergice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2184
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved