Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

RASPANDIREA TRICHINELOZEI LA ANIMALE PE GLOB

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micRASPANDIREA TRICHINELOZEI LA ANIMALE PE GLOB

In Europa, trichineloza evolueaza in toate tarile, atat la animalele domestice cat si la cele salbatice.Astfel, in Polonia, trichineloza la porci, in perioada 1923-1936, a fost cunoscuta in proportie de 0,055%. in perioada 1947-1963, la un numar de 126 206 380 porci examinati trichineloscopic, 25 652 au fost identificati infestati cu Trichinella (0,02%). in perioada urmatoare, nivelul infestatiilor s-a redus la 0,01%. La sobolani si vulpi, procentul variaza intre 1,2 si 36 in functie de zona si perioada de examinare.

Pe teritoriul Rusiei, trichineloza se intalneste aproape pe tot cuprinsul, atat la animale domestice, cat si la cele salbatice, inclusiv la unele specii insectivore (chitcani), variind intre 0,05% la sobolanul de apa, 61,5% la lup si 85% la cainii din nord-estul Siberiei.

in Bulgaria, procentul de infestare cu Trichinella la porci, in perioada 1910-1923 a fost 0,26%.

In 1961 se identifica la caini 6% purtatori de Trichinella, in aceasta tara, un rol determinant in mentinerea trichinelozei avandu-l carnasierele domestice si salbatice si, intr-o mai mica masura, sobolanii.

O incidenta mai mica a cunoscut trichineloza in Iugoslavia, Ungaria si Cehoslovacia.

In Germania, numarul cazurilor de trichineloza la porc s-a redus treptat, ajungand de la 0,061% in 1878, la 0,000028% (7 cazuri) in 1966.

intre anii 1900 si 1924, la 35 887 caini controlati, in abatorul Chemnitz, s-au gasit purtatori de trichinele 1,18%.

La sobolani, procentul de infestare variaza intre 8,3% (Heller) si 50%.

In celelalte tari din Europa, incidenta trichinelozei la animalele domestice si salbatice este mult mai rara.

In S.U.A.. incidenta trichinelozei la animale a cunoscut un nivel foarte ridicat, astfel incat, la porci, procentul de infestare cu Trichinella, variaza intre 1% - in fermele unde mancarea administrata animalelor este mai bine sterilizata si 20% -in fermele unde mancarea contine deseuri alimentare insuficient sterilizate. La sobolani, pe teritoriul S.U.A., gradul de infestare este cuprins intre 1 si 17,8%, iar la caine si pisica, in functie de zona, incidenta trichinelozei variaza intre 1% si 21,6%. in prezent, incidenta a scazut foarte mult, intalnindu-se cazuri izolate in Alaska.

In Canada, trichineloza cunoaste o extensivitate mai mica decat in S.U.A., intalnindu-se si la ursul polar, foca, delfinul alb, vulpea polara, ras polar, iepure, hermelina, veverita.

In Africa, trichineloza a fost diagnosticata la porc, pisica, leopard, hiena, sacal, leu. caine, porc salbatic, cele mai afectate tari fiind Algeria, Kenia, Senegal si Africa de Sud.

In Asia, trichineloza a fost diagnosticata la porc (in Liban, invazia situandu-se la 25%), caine, pisica (animale comestibile pentru om), cu o incidenta mai mare in Indonezia, China, Japonia, Thailanda, Afganistan, Iran.

Australia si Noua Zeelanda. considerate pana nu de mult indemne, au fost afectate si ele de invazia cu Trichinella la om si animale.

La un nivel ridicat se situeaza extensivitatea trichinelozei si in tarile din America Centrala si de Sud.

In ultimul timp, trichineloza afecteaza specii considerate pana nu de mult mdemne, cum ar fi erbivorele (cabalinele, bovinele, ovinele).

In perioada 1995-1997 (iunie), cel mai mare numar de porci imbolnaviti cu larve de Trichinella de pe mapamond, s-a inregistrat in Romania (8064 animale). Urmeaza Rusia cu 1650 porci infestati, Lituania cu 1126 si Argentina cu 416 imbolnaviri la porc. in Iugoslavia, procentul de porci imbolnaviti a oscilat intre 0,12 si 0,20.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1705
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved