Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SUBSTANTE SEDATIVE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



SUBSTANTE SEDATIVE

Substantele sedative sau linistitoare se utilizeaza pentru combaterea starilor de surescitare. Bromurile alcaline si alcalino-teroase isi manifesta efectul sedativ prin intermediul anionului brom. Pentru medicina prezinta interes BrNa, Br2Ca, Br2Sr, BrNH4 si BrK.



Toate bromurile sunt higroscopice cu exceptia celei de potasiu care este nehigroscopica, oficinala. Desi se absorb usor din tractul digestiv efectul lor se instaleaza lent si este de durata. Ca mecanism de actiune ionul brom inlocuieste ionul de clor atat in tesutul nervos, cat si in celellalte tesuturi. Bromurile produc sedatie prin excitarea centrilor nervosi inhibitori restabilind echilibrul dintre centrii nervosi.

La administrari repetate poate sa apara fenomenul de cumulare (resorbtia bromului la nivel renal este mai intensa decat cea a clorului). In practica medicala veterinara se utilizeaza amestecul de bromuri aa (polibromuri). Se folosesc pentru tratamentul starilor de surescitare, nevroze, epilepsie, forma nervoasa a jogodiei, nimfomanie si ca anafrodisiace si se administreaza per os in doza de 25-50g la animalele mari si 0,2g la cele mici in multa apa sau in mucilagii de 2-3 ori/zi. In comert se gaseste preparatul Bromosedin efervescent cu actiune sedativa si anticonvulsivanta lenta. Bromura de calciu solutie injectabila 10% in fiole de 10 ml se inoculeaza pe cale intravenoasa in doza de 10-25g la animalele mari si 0,2g la cele mici.

Valeriana (Odolean) se gaseste in radacina si rizomul de valeriana Valeriana officinalis din familia Valerianaceae. Drogul este oficinal si contine ulei volatil si acid valerianic liber. In uleiul eteric se gaseste borneol si un ester al acestuia. Borneolul produce sedatie mai ales in cazul animalelor surescitate.

Valeriana este un produs sedativ si antispasmodic central determinand excitatia proceselor inhibitoare de la nivelul scoartei cerebrale. La pisica nu produce sedatie ci surescitare intensa. Se utilizeaza pentru combaterea tahicardiei deoarece deprima usor interoceptorii prezenti in organele interne. Cu ajutorul valerianei se combate si hiperperistaltismul tractusului digestiv. Se administreaza sub forma de boluri, pilule, electuare, maceratii, infuzii si tincturi in doza de 25-75g la animalele mari, 1-5g la caine si 0,5-1,5g la pisica.

Tinctura alcoolica de valeriana si tinctura eterata de valeriana se administreaza sub forma de breuvaj in apa in doza de 5-20ml la animalele mari si 0,5-2ml la caine. Extractul moale de valeriana este oficinal si se administreaza in aceleasi doze ca si tinctura de valeriana.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2605
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved