CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Sindroame anemice
Introducere
Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau a nivelului de hemoglobina din sange.
Anemia este o boala frecventa de sange, al carei principal simptom este oboseala datorata numarului redus de globule rosii ce nu reusesc sa transporte suficient oxigen la tesuturi.
Globulele rosii traiesc aproximativ 120 zile, iar organismul incearca in permanenta sa le inlocuiasca. La adulti, globulele rosii sunt produse in maduva osoasa.
Numarul scazut de globule rosii poate fi pus pe seama hemoragiilor sau a producerii deficitare de globule rosii in maduva osoasa.
Femeile sunt de doua ori mai expuse la riscul aparitiei anemiei decat barbatii. Anemia survine atat la pacientii tineri cat si la varstnici, dar la acestia din urma exista riscul unor alte afectiuni asociate. De asemenea, pacientii cu boli cronice prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei.
Unele tipuri de anemie pot fi prevenite printr-o alimentatia variata si sanatoasa.
Nutrientii cel mai des implicati in anemie sunt fierul, vitamina B9 si vitamina B12.
Sideremia defineste concentratia procentuala de fier din plasma.
Continutul de fier al sangeului circulant din organism se repartizeaza in doua sectoare: In eritrocite, in structuram hemoglobinei(aprox 3g) In plasma (cca 3 mg)
Valorile normale ale sideremiei variaza in functie de varsta si sex:
Copii cu varsta pana la un an: 60 - 70 ml plasma
Adulti
Barbati: 100 - 160 ml plasma
Femei: 90 - 130 ml plasma
Perioada de sarcina: 50 - 90 ml
Valorile crescute ale sideremiei pot fi cauzate de urmatoarele afectiuni: hemocromatoze, hepatita acuta virala, anemii sau lipsa de fixare a fierului in celulele reticulare.
Valorile scazute ale sideremiei indica carente de fier, unele infectii si tumori maligne, avitaminoza C sau hiperfunctie a macrofagelor. Valorile scazute apar si in postoperator, in primele saptamani de la operatie.
Vitamina B9 sau acidul folic
Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile alcaline sau acide. La fel ca plantele si microorganismele, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.
Surse
Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printr-o alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, porumb, morcov, fasole verde, caise, banana, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.
Roluri si caracteristici ale vitaminei B9 : ajuta la formarea AND-ului; actioneaza ca un factor de crestere; este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia; favo-rizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea; creste productia de lapte matern; previne aparitia cancerului la plamani, colon si uter; protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale; protejeaza fatul de anomalii congenitale care pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Vitamina B12 face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile - se mai numeste si ciancobalamina, si contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Vitamina B12 este rezistenta la caldura, aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi.
Surse :Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne - mai ales in ficat, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.
Roluri si caracteristici
- joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul. Datorita acestei functii, vitamina B12 constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental;
- participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza AND-ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic si la sinteza vitaminei B15;
- intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel oboseala si anemia.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B12
Cand sistemul digestiv este inapt sa absoarba aceasta vitamina, apare un deficit, iar un regim alimentar inadecvat - tipic mai ales pentru vegetarienii convinsi, care nu consuma nici produse lactate si nici oua, poate genera carente de vitamina B12. De asemenea, persoanele in varsta sunt predispuse la deficitul mentionat, care genereaza: palpitatii, slabiciune, pierderea apetitului, memoriei, tulburari de personalitate.
Principalele tipuri de anemie:
Anemia prin carenta de fier, numita anemie feripriva
Anemia prin carenta de vitamina B9
Anemia prin carenta de vitamina B12, numita anemie pernicioasa
Cauzele anemiei
Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau a hemoglobinei din sange. La pacientii cu anemie, globulele rosii sunt produse in numar suficient, se pierd in mod excesiv sau sunt distruse prematur. Prin urmare, numarul de globule rosii necesare pentru transportarea oxigenului la tesuturi scade, determinand stari de oboseala. Printre tipurile frecvente de anemie si cauzele lor se numara:
Anemia feripriva
Anemia feripriva este cea mai obisnuita forma de anemie .Cauza este reprezentata de carenta de fier din organism. Maduva osoasa necesita fier pentru a produce hemoglobina. In lipsa unei cantitati suficiente de fier, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru globulele rosii. Astfel apare anemia feripriva.
Corpul isi procura fierul necesar atunci cand celulele sangvine sunt distruse - fierul continut in ele este "reciclat" si utilizat pentru fabricarea unor noi celule. Prin urmare, prin pierderea de sange se pierde si fierul. Femeile cu un flux menstrual abundent, care pierd o cantitate mare de sange in fiecare luna, prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei. Pierderea lenta, cronica de sange - din cauza unui ulcer sau chiar a unui cancer de colon - poate de asemenea sa duca la pierderea de fier si la anemia feripriva.
Organismul isi procura fierul si prin alimentatie. O dieta saraca in fier poate fi o cauza a anemiei. La femeile insarcinate, cresterea fetusului poate determina golirea rezervelor de fier ale mamei, ducand la anemia feripriva.
Anemiile prin deficit de vitamine
Pe langa fier, organismul are nevoie de vitamina B9 (acid folic) si vitamina B12 pentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii sanatoase.
Absenta acestor vitamine, precum si a altor nutrienti esentiali din dieta, este o cauza a producerii insuficiente de globule rosii. Persoanele cu afectiuni intestinale ce afecteaza absorbtia nutrientilor prezinta un risc crescut de survenire a acestui tip de anemie.
Unele persoane nu pot asimila vitamina B12 si dezvolta anemie prin deficit de vitamina B12, numita si anemie pernicioasa.
Anemiile prin deficit de vitamine sunt incluse in grupul de anemii megaloblastice, in care maduva osoasa produce globule rosii mari, anormale.
Anemia secundara bolilor cronice
Anumite boli cronice - cancer, artrita reumatoida, boala lui Crohn si alte boli cronice inflamatorii - pot impiedica producerea de globule rosii, rezultatul fiind anemia cronica.
Insuficienta renala poate fi o alta cauza a anemiei. Rinichii produc un hormon numit eritropoietina, care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa. Deficitul de eritropoietina, ca urmare a insuficientei renale sau ca efect secundar al chemoterapiei, poate avea drept rezultat scaderea numarului de globule rosii.
Anemia hemolitica
Anemia hemolitica se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.
Unele boli ale sangelui pot provoca distrugerea globulelor rosii mai repede decat pot fi ele produse de maduva osoasa. Bolile autoimune pot antrena producerea de anticorpi care distrug prematur globulele rosii. Unele medicamente, precum antibioticele utilizate in tratamentul infectiilor, pot de asemenea distruge eritrocitele.
Talasemia
Talasemia este o anomalie ereditara a sintezei de hemoglobina, constituind o forma rara, dar grava de anemie.
Factori de risc
- Deficiente nutritionale. Toate persoanele, indiferent de varsta, prezinta un risc crescut de anemie atunci cand dieta lor este deficitara in fier si vitamine, in special acid folic (vitamina B9). Corpul are nevoie de fier, proteine si vitamine pentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii.
- Afectiuni intestinale. Boala lui Crohn, boala celiaca sau alte afectiuni ce impiedica absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire, reprezinta un factor de risc pentru anemie. Indepartarea pe cale chirugicala a unui segment al intestinului subtire poate duce la deficiente nutritionale si anemie.
Menstruatia. In general, femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii de aparitie a anemiei, deoarece pierd lunar sange (si fier) prin menstruatie.
- Sarcina. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la aparitia anemiei deoarece rezervele lor de fier sunt utilizate ca sursa de hemoglobina pentru fetus, dar si in volumul crescut de sange al mamei.
Bolile cronice. Cancerul, insuficienta renala sau hepatica sau oricare alta boala cronica reprezinta un factor de risc pentru anemie. Aceste boli pot duce la scaderea numarului de globule rosii din sange. Pierderea treptata, cronica de sange din cauza unui ulcer, de exemplu, poate goli rezervele de fier ale organismului, ducand la anemia prin carenta de fier (feripriva).
- Unele infectii, boli ale sangelui, boli autoimune, expunerea la substante toxice sau utilizarea unor medicamente pot afecta producerea de globule rosii, ducand la anemie.
- Alte categorii de risc sunt pacientii cu diabet, persoanele dependente de alcool (acesta impiedica absorbtia acidului folic) si persoanele care adopta un regim vegetarian strict, ce poate fi deficitar in fier si vitamina B12.
Semne si simptome
Intrucat scaderea numarului de globule rosii duce la diminuarea oxigenarii tesuturilor, anemia este raspunzatoare pentru numeroase semne si simptome.
Semnele anemiei sunt:
scaune negre, cu aspect de pacura
scaune sanguinolente
frecventa cardiaca accelerata
respiratie accelerata
paloarea pielii si a mucoaselor
icter - ingalbenirea pielii
hipotensiune arteriala
murmur cardiac
cresterea volumului splinei
Simptomele anemiei sunt:
oboseala
dificultati respiratorii
dureri toracice
dureri abdominale
pierdere in greutate
stare de slabiciune
lipotimie (lesin) in special in ortostatism (pozitia in picioare).
Diagnostic
Anemia este diagnosticata cu ajutorul unui examen clinic si a examenelor de laborator, printre care hemoleucograma. Acest test de sange masoara nivelul de globule rosii si de hemoglobina din sange. O proba de sange este analizata la microscop pentru a observa marimea, forma si culoarea eritrocitelor. In cazul unei anemii prin carenta de fier (feripriva), globulele rosii sunt mai mici si mai deschise la culoare decat in mod normal. In schimb, in cazul anemiilor prin carenta de vitamine, globulele rosii apar marite si intr-un numar redus.
Dupa stabilirea diagnosticului de anemie, se trece la identificarea cauzei acesteia, cu ajutorul unor teste suplimentare. De exemplu, anemia feripriva poate fi urmarea unei hemoragii cronice, datorata unui ulcer, polipi benigni ai colonului, cancer de colon, tumori sau insuficienta renala.
In unele cazuri, este necesara prelevarea unei probe de maduva osoasa pentru diagnosticarea anemiei.
Tratament: se face in functie de cauza anemiei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1747
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved