Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

VITAMINE - CARACTERE GENERALE - ANTIVITAMINELE

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ABORDAREA PACIENTULUI INTOXICAT SI TOXIDROAMELE
Paraliziile cerebrale
Amaryllis belladonna (Crin rosu)
PARODONTITE MARGINALE CRONICE
POSTULATELE FUNDAMENTALE ALE BIOFOTONICII
TABLOUL LEZIONAL IN DIFERITE BOLI PARAZITARE
INFECTII GENITALE
PET CT
EVOLUTIE SI COMPLICATII - CIROZE
Tehnici de montare a dintilor


VITAMINE


I. CARACTERE GENERALE
Vitaminele, alaturi de enzime si hormoni se gasesc in organism in cantitatate mica si contribuie la reglarea proceselor metabolice. VITAMINELE sunt substante organice cu rol functional care se gasesc in cantitate mica in alimente si sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismelor. Lipsa sau insuficienta vitaminelor din organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze, ce constituie boli carentiale.Vitaminele sunt sintetizate de organismele vegetale si numai in foarte mica parte de unele specii de animale.Animalele isi procura vitaminele din hrana , fie in stare libera, fie sub forma inactiva de provitamine, care se vor transforma ulterior in organism in vitamine. Organismele animale au nevoie in permanenta de vitamine deoarece nu le pot depozita decat in cantitati foarte mici.Pentru om si animale vitaminele sunt metaboliti de origine oxigena.

Vitaminele sunt necesare pentru buna functionare a organismului nu numai omului si animalelor, dar si plantelor si microorganismelor.Radacinele plantelor crescute in solutii nutritive nu se pot dezvolta normal fara unele vitamine.Deasemenea pentru unele microorganisme vitaminele constituie factori de crestere.

In plante, vitaminele se gasesc in cantitate mai mare in frunze, fructe, seminte in stare de germinatie, plantule, polen, drojdie de bere, alge, etc.

Vitaminele au in organism un rol functional insemnat. Ele se mai numesc si factori enzimatici deoarece un numar insemnat de vitamine indeplinesc rol de coenzime, iar altele indeplinesc rol de activatori enzimatici, justificandu-se si in acest fel incadrarea vitaminelor intre biocatalizatori. Unele vitamine formeaza in celule importante sisteme de oxidoreducere, care iau parte in numeroase procese metabolice ale glucidelor, lipidelor, protidelor si a altor compusi,regleaza potentialul de oxidoreducere celular, contribuie la transportul hidrogenului pe cale neenzimatica (vitaminele C.E,K) a plante se pare ca stimuleaza procesul de fecundatie, fapt care explica continutul ridicat de vitamine din polen.Cu toate ca efectele fiziologice ale prezentei sau absentei vitaminelor din organism sunt relativ bine cunoscute, mai putin cunoscut este mecanismul prin care unele vitamine influenteaza si regleaza procesele metabolice.

Sub aspect chimic, vitaminele sunt substante micromoleculare foarte heterogene.Ca element comun se poate semnala prezenta unor grupari functionale esterificate in molecula lor. In prezent, majoritatea vitaminelor cunoscute se pot obtine pe cale de sinteza si se utilizeaza in medicina ca importanti factori profilactici si curativi.Prima vitamina a fost descoperita de C.Funk in 1911, care a reusit sa izoleze din tarate de orez o substanta ce vindeca boala beri- beri si care a fost numita de autor vitamina, adica amina vitala.I s-a dat numele de vitamina deoarece substanta respectiva (vitamina B1) continea azot aminic si era considerata indispensabila vietii. Astazi se cunosc un numar insemnat de vitamine ce contin azot in molecula lor.

Compusii naturali din celule care au actiune biochimica similara vitaminelor se numesc vitagene. Substantele naturale sau de sinteza inrudite structural si functional cu vitaminele se numesc vitamere.

La plante si animele , s-au identificat unele substante organice ce au o actiune fiziologica si biochimica opusa vitaminelor.Aceste substante poarta numele de antivitamine.

II. NOMENCLATURA SI CLASIFICAREA Denumirea de vitamine (amine vitale) data de C.Funf acestei grupe de substante se mentine si in prezent, desi unele vitamine nu contin in molecula lor azot. Ea reflecta importanta insemnata ce o au aceste principii alimentare pentru buna functionare a organismului.

Nomenclatura vitaminelor se poate stabili dupa trei criterii:dupa nomenclatura veche, dupa rolul fiziologic si dupa structura chimica.

Dupa nomenclatura veche vitaminele continua sa se denumeasca si in prezent cu ajutorul literelor mari din alfabetul latin (A,B,C,D,E,F,K, etc.).In cadrul aceleeasi clase, vitaminele se denumesc si cu ajutorul indicilor (A1, A2, D1, D2, D3, D4, D5 )

Dupa rolul fiziologic ce-l indeplinsc in organism, vitaminele se denumesc astfel : vitamina antixeroftalmica (vit.A1), antihemoragica (vit. K), antiberiberi (vit. B1), antirahitica (vit. D), antisterilitatii (vit.E), antiscorbutica (vit. C)

Dupa structura chimica se numesc : tiamida(vit. B1),riblofavina (vit.B2), acid ascorbic (vit. C),piridoxina (vit.B6),acid paraaminobenzoic (vit. H)

Dupa solubilitatea vitaminelor in solventi organici sau in apa, acestea se clasifica in vitamine liposolubile si vitamine hidrosolubile.Determinarea vitaminelor se face prin metode fizico-chimice, microbiologice si biologice

Vitaminele liposolubile sunt substante solubile in grasimi, in solventi organici,si insolubili in apa . Din aceasta grupa fac parte vitaminele A,D,E,K si F. Vitaminele A si D se gasesc an plante sub forma de provitamine.

Vitaminele hidrosolubile sunt substante foarte diferite sub aspect structural. Ele sunt solubile in apa si insolubile in solventi organici.Din aceasta grupa fac parte vitaminele B,C,P(citrine),R(extrasa din plante ieboase, neidentificandu-se structura moleculara),etc.

III. ANTIVITAMINELE

Antivitaminele sunt substante care au o actiune opusa vitaminelor si care anihileaza actiunea acestora.Ele au in general o structura moleculara asemanatoare cu a vitaminelor sau cu unele fragmente din molecula lor.

Antivitaminele PP sunt acetilpiridina si piridinsulfonamida .Este un factor de crestere pentru numeroase organisme .Prin administrarea de antivitamine PP se pot combate numeroase boli infectioase.

In prezent se cunosc numeroase antivitamine care au o structura analoaga riboflavinei,tiaminei, biotinei, acidului folic, precum si vitaminelor K si E. Cele care au o structura asemanatoare cu a vitaminelor sunt in majoritate substante proteice. Ele se combina cu vitaminele si anihileaza activitatea acestora .In albusul de ou s-a identificat avidina (proteina)care se combina cu biotina, anihilandu-I astfel activitatea vitaminica.Actiunea antivitaminelor se explica prin perturbarea unor procese metabolice, care sunt stimulate de actiunea vitaminelor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1251
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site