CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
TRATAMENTUL TRICHINELOZEI
Se poate afirma ca astazi, trichineloza este o boala tratabila, datorita in primul rand, progreselor din industria farmaceutica.
1. Tratamentul la om
Tratamentul la om, trebuie sa fie bine gandit, diferentiat de la caz la caz si in principiu, el trebuie sa corespunda urmatoarelor deziderate:
neutralizarea sau distrugerea parazitului - terapia etiotropa;
modificare reactivitatii gazdei fata de parazit si produsele sale alergizante = terapia patogenetica (antialergica).;
reechilibrarea si compensarea organismului - terapia de compensare.
1.1. Terapia etiotropa
Are ca tinta agentul etiologica, care, asa cum se cunoaste are trei faze de dezvoltare in organismul gazdei infectate: faza intestinala, faza de migrare a larvelor si faza de localizare musculara cu inchistarea larvelor.
In prezent, medicatia etiotropa care se utilizeaza este eficace in faza intestinala si de migrare si mai putin eficace in faza de localizare musculara, asadar cu cat tratamentul se instituie mai repede fata de momentul infectarii cu atat actiunea lui va fi mai eficienta.
Terapia etiotropa se facea, pana la aparitia medicamentelor moderne nu mai actionand in faza intestinala si ea consta in administrarea diferitelor vermifuge, purgative si executarea sondajelor gastrice si duodenale cu administrarea de atebrina. Ca vermifuge s-au folosit cu rezultate bune, in principal, piperazina administrata sub forma de adipat de piperazina (cu 38% piperazina), 6 comprimate pe zi, in trei reprize, timp de 4 zile sau hidrat de piperazina (40% piperazina), 4-5 lingurite pe zi din solutie 10% sau 2 lingurite pe zi din solutie 20%, timp de 4 zile.
S-au folosit si alte vermifuge ca timolul, atebrina, santonina, violetul de gentiana, dar rezultatele au fost indoielnice.
In prezent cele mai eficace substante pentru tratamentul trichinelozei sunt considerati benzimidazolii. Astfel un grup de cercetatori, in 1981, au tratat 25 oameni bolnavi cu tiabendazol tablete, cu o doza zilnica de 50 mg/kg, in doua reprize a 25 mg/kg: una administrata dupa micul dejun si alta, dupa cina. Doza maxima zilnica pe un pacient nu depasea 3g. Tratamentul a inceput la aproximativ 37 de zile postinfectie si a durat minimum 2 zile si maxim 9 zile. 21 pacienti si-au ameliorat semnele de boala dupa prima sau a doua zi de tratament. Diareea persistenta si edemele au disparut si au scazut durerile musculare, starea generala s-a ameliorat. Desi s-a folosit un dozaj mai mic, autorii au observat si semne secundare: greturi, ameteli (frecvent), vome, transpiratii, febra, dureri vizuale. La 5 persoane s-a observat scaderea parului la 4 - 5 saptamani dupa tratament, dar la 3 luni dupa tratament, parul s-a refacut (2, 5).
Tratand un grup de 183 pacienti cu benzimidazoli (79 pacienti cu mebendazol, 300 mg zilnic, timp de 5 zile in cazurile moderate si 10 - 14 zile in cele severe; 16 pacienti cu tiabendazol, 1500 mg zilnic, 7 zile), au ajuns la concluzia ca in cazurile severe de boala este indicat mebendazolul, asociat cu corticosteroizi. in cazurile moderate este suficient tratamentul cu benzimidazoli, fara corticosteroizi, dar mebendazolul s-a dovedit mai eficace si mai tolerat decat tiabendazolul.
Tratamentul cel mai bun in formele severe s-a dovedit a fi mebendazolul (Vermoxul), 0,1g de 3 ori pe zi, asociat cu prednison, 40 - 60 mg/zi, timp de 2 saptamani cu reducerea treptata a dozei. in formele moderate este suficinet si eficient tratamentul simplu cu mebendazol. Tiabendazolul 0,5g, de 3 ori pe zi, timp de 5 zile s-a dovedit mai putin eficace si a produs reactii alergice puternice. Din aceasta cauza autorii nu il recomanda in tratamentul formelor moderate.
Se pot concluziona urmatoarele:
cu cat de intervine mai repede postinfectie, cand parazitii se gasesc la nivelul tubului digestiv sau in migrare, ca si in primele doua saptamani dupa localizarea musculara a larvelor, cu atat rezultatele sunt mai bune. in aceasta faza se pot folosi vermoxul (mebendazolul), fenbendazolul, febendazolul, tiabendazolul (mintezolul), nilvermul (tetramisolul), nemactonul. in primele zile postinfectie rezultatele bune se pot obtine si cu piperazina;
in fazele avansate de boala, cand larvele sunt incapsulate in musculatura, cele mai bune rezultate se obtin cu vermoxul;
in cazurile severe se impune asocierea tratamentului etiotrofric cu substante corticoide si cele de reechilibrare si compensare.
Terapia patogenica (antialergica)
Ca substante in acest tip de terapie se pot folosi hormoni corticosuprarenali si hipofizari (ACTH). Cortizonul se administreaza in doza de 40 - 50 mg/zi, timp de 6 - 10 zile, iar ACTH, in doza de 25 - 50 mg/zi timp de 6-7 zile. Prednisonul se incepe cu 40 - 60 mg/zi in functie de severitatea bolii si se scade treptat, in curs de 10 - 14 zile. Doza totala poate ajunge la 440 - 770 mg. Se pot administra si antihistaminice.
Terapia de compensare
Se va asigura o alimentatie rationala, hidratarea organismului, repaosul la pat pentru prevenirea insuficientei cardiovasculare.
in cazurile grave, de soc circulator cu tahicardie, hipotensiune arteriala, cianoza extremitatilor si tendinta de hipotermie se intervine cu perfuzii cu solutii glucozate (5 -10%) in parti egale cu solutie cloruro-sodica, perfuzii cu dextran, cu noradrenalina si hidrocortizon. Tratamentul se completeaza cu tonice cardiace, vitaminele C, B1, B6, B12, E. Se va acorda atentie si terapiei simptomatice: analgezice, antipiretice, sedative, tranchilizante. in perioada de convalescenta se vor administra preparate de calciu si vitamina D2.
Trichineloza omului, astazi este o boala tratabila. in situatia in care tratamentele se instituie in primele 30 zile postinfectie, reusita este asigurata. Acest lucru inseamna ca diagnosticul bolii sa se puna cat mai precoce. Aplicat dupa 4-5 saptamani postinfectie, tratamentul devine mai putin eficace.
2. Tratamente contra trichinelozei la porcine.
Posibilitatea infectarii si infectarii porcilor cu Trichinella spiralis, mai ales in unitati cu mari aglomeratii de animale a dus la atitudinea medicala de a efectua tratamente cu medicamente antiparazitare, insa acest lucru comporta unele aspecte deosebite:
pe de o parte se discuta eficacitatea, planul de tratament, aspectele economice ale tratamentelor aplicate;
pe de alta parte nu se poate inca evalua cu certitudine riscul pentru consumatorul om al acestor carnuri.
Si totusi, aceasta problematica a preocupat un numar insemnat de cercetatori atat din tara, cat si din afara, in prezent cele mai eficiente substante pentru tratamentul trichinelozei sunt considerati benzimidazolii. Cercetatorii chinezi B. H. Niu si colab., 1988, comunica rezultatele verificarii oxfendazolului administrat intramuscular, intr-o singura repriza, in doza de 30 mg/kg, care asigura eficacitate de 99,7%, iar dupa 2-3 administrari de 100%. Eficacitatea produsului se refera la invazia cu larve inchistate in musculatura. Produsul nu este toxic administrat fiind in doza specificata mai sus.
S-a experimentat pe soareci infectati cu Trichinella spiralis efectul antihelmintic al oxfendazolului, febendazolului si tioxidazolului constatand un efect mai bun al oxfendazolului care s-a dovedit activ in toate stadiile de dezvoltare a parazitului. Dozele utilizate au fost de 15 mg/kg in faza de preadulti, 200 mg/kg in faza de adulti si 500 mg/kg in faza de migrare si 200 mg/kg in faza de larve inchistate.
La noi in tara, Gh. Cristea si Maria Lado, 1993, verifica eficacitatea Oxfendazolului, administrandu-l in amestec cu furajele in doza de 10 mg/kg/zi repetat de 7 ori (5 zile consecutiv si dupa o pauza de doua saptamani , doua noi administrari). Dupa 20 de zile de la ultima administrare, din totalul de 43 de porci, 29 au fost negativi si 14, pozitivi.
Repetand experienta pe 4 porci cu trichineloza, s-au facut administrari a 10 mg/kg/zi in amestec cu furajele. in musculatura scheletului nu s-au mai depistat larve, insa in musculatura limbii s-au pus in evidenta 1-3 larve vii/10g proba.
Albendazolul este utilizat ca antihelmintic si eficacitatea lui antithchinella a a fost studiata in ultimii 20 de ani. S-a constatat lipsa de toxicitate a acestuia si actiunea lui pozitiva in tratamentul trichinelozei.
Ion Dida, 1992, comunica primele rezultate ca fiind foarte bune in urma a 3 administrari in doza de 10 mg/kg
Totusi cercetarile au demonstrat ca administrat organismelor gestante are actiune teratogena, fiind unul din cele 4 preparate din grupa benzimidazolilor (Cambendazolul, Parbendazolul, Oxfendazol si Albendazol) cu un astfel de efect.
Experimental, Albendazolul administrat la porc in doza de 10 mg/kg/zi timp de 3 zile, in doua serii despartite de o pauza de 1 luna, provoaca, timp de 2 luni, distrugerea larvelor musculare. Acestea pierd forma lor spiralata, cuticula se tumefiaza si vacuoleaza si chistii se sclerozeaza. Realizarea unei eficacitati ridicate in urma administrarii produsului in doza de 10 - 20mg/kg viu este certa, insa numarul administrarilor repetate care asigura rezultatele in cauza sunt deocamdata discutabile.
Rezultate la fel de bune comunica D. Militaru si colab., 1993, in urma administrarii 10 - 15/kg de 3 ori - 3 zile consecutiv la porcine si cabaline infestate experimental. in faza intestinala, faza de migrare si inchistare incipienta la doza de 10 mg/kg, s-a realizat o eficacitate de 99%, iar in cea musculara cu larve inchistate avand varsta de peste 254 zile la porcine si 130 zile la cabaline, eficacitatea a fost de 92% si respectiv 92,4%.
Thiabendazolul administrat in amestec cu furajele, in doza de 50 mg/kg timp de 15 zile, asigura o eficacitate de aproape 100% in musculatura scheletului, nu se mai pun in evidenta elemente parazitare, insa sunt prezente in numar mic (1 - 3/10g) in musculatura limbii (Cristea Gh., Marfa Lado, 1993) Mebendazotul 20 mg/kg/zi timp de 11 zile in amestec cu furajele are eficacitate de 100% (Cristea Gh., Maria Lado, 1993).
Tebendazolul, administrat in infectia experimentala la soareci in doza de 100 mg/kg s-a dovedit netoxic si eficace (Olteanu Gh, Nitzulescu V., Panaitescu D., Suteu I., Gherman I., 1986). Au administrat febendazol in hrana soarecilor infectati experimental timp de 5 zile in proportie de 100 ppm in faza intestinala, 200 ppm in faza de migrare si 500 ppm in faza de inchistare a larvelor a constatat un efect activ asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a parazitului. De asemenea a aratat faptul ca larvele inchistate, ramase vii dupa tratament erau neinfectante.
Ivomecul asigura o eficacitate ridicata in infectiile experimentale la soareci cu larve aflate in faza intestinala, de migrare si musculatura, pana la completa inchistare a acestora. in solutie 1%, s.c. in doza de 1 ml la 50kg, este relativ slab eficace, chiar si dupa repetarea tratamentului cu aceeasi doza la interval de doua saptamani, din 33 porci cu infectie naturala supuse tratamentului. Dintr-o singura repriza, dupa doua saptamani, 14 erau fara Trichinella, iar 19 prezentau larve vii. intr-o atta experienta din 14 porci tratati identic, dar cu repetare la 14 zile, 6 au prezentat larve vii (Cristea Gh., Maria Lado, 1993).
Febantelul (Rintal) in infectii experimentale la soareci administrat in doza de 100 mg/kg timp de 3 zile consecutiv, a distrus larvele in varsta de 3 -5 saptamani aflate deja in musculatura in proportie de 95% (Olteanu Gh., Nitzulescu V., Panaitescu D., Suteu I., Gherman I., 1986)
S-au facut studii comparative intre eficacitatea febantelului (Rintal - Bayer) si cea a febendazolului si a constatat ca ambele substante au o eficacitate buna, asemanatoare atat fata de adulti (50 mg/kg), cat si fata de larvele neinchistate (100 - 200 mg/kg)
Verificand mecanismul de actiune al benzimidazolilor (Tiabendazol, Mebendazol, Parabendazol), au constatat ca efectul lor antihelmintic se datoreaza actiunii directe asupra helmintilor la care afecteaza ovogeneza si spermatogeneza, devenind infecunzi parazitii adulti, producand si necroza stiahosomei
2.1. Chimioprofilaxia complexa
S-au experimentat numeroase substante, preparate, medicamente si procedee, ajungand sa atinga scopul urmarit metoda originala romaneasca de chimioprofilaxie complexa, elaborata de Gh. Olteanu in 1970 - 1972. Metoda consta din utilizarea unui amestec de Neguvon - doua parti si silicoflorura de sodiu o parte plus 1% zoofort. Se administreaza zilnic in furaje pentru hrana porcilor, in doze minime de 250 ppm. Aceasta metoda a fost aplicata cu succes in cel mai mare focar de trichineloza din perioada 1968 -1978, la ferma de porcine Crivinesti-Tutova a IAS Barlad.
Incepand cu anul 1986 a fost pus la punct un procedeu denumit tratament chimioprofilactic Astfel, Olteanu si colab. Au aratat ca pentru aplicarea acestei metode pot fi folosite orice preparate antiparazitare si amestecuri de preparate. Astfel Neguvonul (Triclorfon), doua parti si Florosil o parte, in doza de 50 mg/kg/zi, in amestec cu furaje, se administreaza incepand de la varsta de 1,5-2 luni pe o perioada limitata sau pana la sacrificarea animalelor. De asemenea Albendazolul 10 mg/kg/zi, Flubendazolul 20 mg/kg/zi se pot utiliza avand actiune antitrichinella.
Gh. Cristea, 1995 in epizootia din Valea Jiului a utilizat metoda de tratament - chimioprofilaxie la 67 porci de 80-100 kg, administrandu-le amestecul de Neguvon si Florosil in doza de 50 mg/kg/zi, timp de doua zile, repetat de 10 - 12 ori, la intervale de 14 zile si la 24 purcei de 10 - 30 kg, infestati experimental. La examenul efectuat dupa sacrificarea acestor animale, Gh. Cristea a aratat ca animalele au fost gasite fara trichinele.
Rintalul granulat 10%, in doza de 5 mg substanta activa/kg in amestec cu furajele in proportie de 1,25 - 2,50kg/tona, se administreaza periodic la porcine, incepand din primele saptamani de intarcare - odata pe saptamana -pe toata perioada de risc maxim de infestare a animalelor. Aplicarea acestei metode in 1986, pe 1000 porcine din fostul CAP Dalacea judetul Mehedinti, timp de aproape 6 luni a determinat scaderea de peste 6 ori a invaziei cu frichinella - Gh. Olteanu si colab., 1999.
Ion Dida si colab., 1994 aplica metoda tratament-chimiprofilactic folosind Albendazolul pulvis sub forma cunoscuta de Rombendazol, in doza de 10 mg/kg, incorporata in furaje, dupa o schema formulata la fiecare rezultate.
Aplicarea periodica s-a facut in doua variante. intr-o prima varianta s-au efectuat 4 administrari din produs cate una in intervalul de 15 zile, in urmatoarele 3 luni si cate o administrare lunara in urmatoarele 6 luni.
In a doua varianta de cate o administrare lunara in urmatoarele 10-12 luni. Pe parcursul observatiilor, in variantele efectuate, s-a constatat ca, dupa 5 - 6 luni de la inceputul tratamentului, nu s-au mai gasit porci cu trichineloza. La ora actuala se utilizeaza produsul Trichinostop avand ca substanta activa Albendazolul. Pentru vieri si scroafe de reproductie demare valoare genetica si economica si pentru porcii din gospodariile populatiei cu diagnostic de trichineloza, se poate recurge la tratamente.
In epizootia din Valea Jiului, in experiente pe porci infestati in mod natural, s-au obtinut bune rezultate utilizandu-se Mebendazol 20 mg/kg/zi per os in 12 reprize, Albendazol in doza de 20 mg/kg/zi per os, timp de 15 zile sau in doza de 40 mg/kg/zi per os timp de 5 - 6 zile; Oxfendazol in doza de 30 mg/kg/zi, intramuscular, timp de 3 zile asociat cu Ibuprofen 10 mg/kg/zi, per os (CristeaGh., 1998)
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3188
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved