Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TRAUMATISMELE ABDOMINALE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



TRAUMATISMELE ABDOMINALE



Dr. MOLNAR

Am avut de examinat bolnavul L. V. in varsta de 35 ani, de sex masculin, de profesie agricultor, din mediul rural, care s-a internat in serviciul nostru la data de 7. IV. 1995, in urma cu 6 zile, in conditii de urgenta, pentru dureri abdominale, intense localizate in epigastru, cu iradiere in bara, greturi, varsaturi alimentare si bilioase, senzatie de sete, vertij, tendinta la lipotimie in ortostatism, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, alterarea starii generale.

Din antecedentele bolnavului heredo-colaterale nu retinem date cu semnificatie pentru afectiunea actuala.

Din antecedentele personale fiziologice si patologice nu retinem date cu semnificatie pentru afectiunea actuala. Bolnavul neaga alergii medicamentoase si alimentare.

Conditiile de viata, de munca si de mediu releva ca este vorba de un potator cronic, fumeaza 20 tigari pe zi de aprox. 15 ani. Este agricultor si presteaza o activitate cu solicitare fizica.

La internare bolnavul este cooperant, orientat temporo-spatial. Locuiesc 4 persoane in 2 camere.

Din istoricul afectiunii: aflam ca suferinta actuala dateaza de aprox. 24 ore inaintea internarii, avand un debut brusc, bolnavul fiind victima unui traumatism abdominal prin lovitura de copita de cal, localizata in epigastru; in momentul impactului bolnavul se afla intr-o perioada interdigestiva (aprox. 4-5 ore dupa masa de pranz), fiind proiectat pe sol. Brusc, apare o durere violenta in epigastru, care, in decurs de 1-2 ore se calmeaza, persistand cu caracter de jena epigastrica. Fara a urma nici un tratament, bolnavul acuza accentuarea durerilor dupa aprox. 15-16 ore de la traumatism, motiv pentru care se prezinta la Spitalul Sarmas, de unde este indrumat in Clinica Chirurgie I, de urgenta, in vederea diagnosticului si tratamentului chirurgical; bolnavul este adus in acest serviciu in data de 7. IV. orele 10, refuzand internarea si tratamentul de specialitate pe baza de semnatura. Dupa aprox. 6 ore se prezinta din nou, acuzand de aceasta data intensificarea durerilor epigastrice cu iradiere in bara, greturi, varsaturi alimentare si bilioase, senzatie de sete, vertij, tendinta la lipotimie in ortostatism, dispnee inspiratorie, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, alterarea starii generale.

La internare bolnavul este orientat temporo-spatial, afebril, curba ponderala stationara, diureza spontana 1000 ml/24 ore, tensiunea arteriala 140/80 mmHg, alura ventriculara 90/min.

Din examenul obiectiv pe aparate si sisteme voi relata doar datele cu semnificatie particulara penetru boala actuala, anume:

- este vorba de un tip constitutional normostenic-atletic, tegumente palide, cu turgor cutanat pastrat, mucoase palide;

- facies suferind, hipocratic;

- la nivelul aparatului respirator se constata tahipnee (20 resp. /min), miscarile respiratorii fiind simetrice, bilaterale, superficiale;

- la nivelul aparatului cardiovascular se constata: soc apexian in spatiun i. c. stg. pe l. m. c. stg., AMC in limite fiziologice, puls central si periferic sincron, cu frecventa 90/min., zgomote cardiace tahiaritmice, TA 140/80. mmHg.

- la nivelul aparatului uro-genital, sistemului nervos central, si endocrin - relatii fiziologice.

Examenul local: cavitate bucala cu mucoase uscate, palide, dantura ingrijita, deglutitie fiziologica. La nivelul abdomenului am constatat :

Inspectie: abdomen in plan xifo-pubian, discret bombat in epigastru, simetric, participa diminuat la miscarile respiratorii, superficial; cicatrice ombilicala situata in 1/3 mijlocie pe linia mediana, depresionata, pilozitate conform varstei si sexului.

Palpare: abdomen sensibil dureros in epigastru, cu discreta aparare musculara la palpare superficiala si profunda, si impastare periombilicala. Semnul Mallet-Guy, Winceslaw-Grott, pozitive, semnul Majo-Robson schitat, semnul Blumberg pozitiv; ficatul si splina inaccesibile palparii. Percutie: semnul Mandel pozitiv in epigastru, diametrul prehepatic = 11 cm. pe l. m. c. dr splina cu limita superioara la nivelul coastei IX si limita inferioara la niv. coastei XI pe linia axilara mijlocie, timpanism in flancuri, matitate in mezogastru.

Auscultatie: silentium auscultatoric.

Tuseu rectal: fundul de sac Douglas sensibil, crepitant.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1875
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved