Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Unghiile

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
41 DE SFATURI PENTRU VIATA LUNGA
Arhitectura neurocognitiva
INFECTIA CU VIRUSUL CITOMEGALIC
Fiziopatologia medulara-sindroame medulare
Grile icter
HERNIA INGHINALA
Formele clinice de Schizofrenie
SPONDILITA ANCHILOZANTA(SA)
HOLERA
FIMOZA


Unghiile

Unghiile sunt formate in principal din keratina ,un tip de proteina care formeaza si stratul exterior al pielii ,din apa si grasimi ,calciu si fier si sunt complet lipsite de simturi .Este dispusa pe partea dorsala a varfului degetelor si se prezinta ca o lama subtire ,cu extremitatea proximala si partile infipte in piele .Ii deosebim doua parti :corpul si radacina .
Corpul unghiei este portiunea care se vede si reprezinta o parte din patura cornoasa a epidermului .El are o margine libera ,care este varful unghiei si doua margini laterale care patrund sub piele ,pliurile care le acopera alcatuiesc vallum unguis .Sub corpul unghiei se afla patul unghiei ,care este format din celulele paturii mucoase a epidermului .Sub patul unghiei se afla dermul unghial .

Radacina unghiei este partea opusa marginii libere infipta in piele . Marginea sa terminala este usor zimtata si se numeste margo occulus .In

aceasta regiune celulele paturii mucoase formeaza matricea ,o portiune prin care unghia creste continuu .Intre corpul unghiei si radacina ,se afla o portiune albicioasa ,cu form semilunara numita lunula .

Unghia are rolul de protectie a varfului degetului .Ea e o formatiune de natura epidermica si se poate regenera prin activitatea matricei .

In afara producerii keratinei ,matricea unghiala e responsabila cu forma si grosimea unghiei .Grosimea unghiei e data de lungimea matricei. 
Unghiile ,ca anexe ale epidermului ,pot fi sediul unor afectiuni fungice care ,desi nu sunt grave din punct de vedere clinic ,provoaca neplaceri din punct de vedere estetic si pe plan social .In cazul infectiei cu o ciuperca ,pentru inceput apare o modificare a culorii si grosimii unghiei. La marginea unghiei apare o pata alba ,unghia se ingroasa , incepe sa se sfaramiteze .Disconfortul de ordin estetic este cel mai fregvent simptom ,durerea lipsind de obicei in cazul onicomicozelor .Din acest motiv ,multe persoane trec cu vederea simptomele ,nestiin ca este vorba despre o boala. Pentru infectia cu o ciuperca a unghiilor se folosesc in comun unele obiecte de igiena presonala (unghiera ,forfecuta ,prosop) , haine sau pantofi sau intrand in contact cu suprafete infectate .Daca nu este tratata ,infectia se extinde treptat catre patul unghial si tesuturile periunghiale invecinate .In timp infectia duce la caderea unghiei. Infectia cu ciuperca apare mai intai in zona interdigitara sau pe talpa ,iar dupa catva timp contamineaza si unghiile .Cand ciuperca a ajuns la lama unghiala ,tratamentul local nu mai este eficient .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2168
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site