CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Depozitarea marfurilor
Lantul distributiei marfurilor a impus o alta abordare a activitatii de depozitare de la simpla pastrare, la activitati si functii legate de anumite procese tehnologice, asigura disponibilitatea de timp atunci cand cererea este sezoniera, disponibilitatea de loc, care este cea mai relevanta functie si care este punctul de atractie al clientilor. Alaturi de aceste activitati prin intermediul depozitelor se asigura:
- continuarea fluxului logistic al marfurilor catre clienti;
- sa asigure prin sortare, manipulare si ambalare pe mijloace de transport (paleti), realizarea sortimentului comercial si al loturilor de marfa solicitate de clientii participanti la sistemul de distributie.
In practica vom intalni mai multe categorii de depozite, in functie de amplasare:
- depozite de distributie, care sunt amplasate in apropierea pietei clientilor sau cumparatorilor care au ca functii mai importante:
n pastrarea si asigurarea bunurilor materiale;
n alcatuirea sortimentului comercial prin preluarea unor partizi mari de la un producator sau mai multi si asigurarea logisticii catre un numar cat mai mare de clienti
- depozite de livrare (centre de achizitii), care sunt specifice pietei furnizorilor ce au ca activitate principala livrarea produselor finite catre clientii sau lanturile proprii de magazine;
- depozite cu amplasamente intermediare care nu pun accent pe apropierea de piata cumparatorilor sau a furnizorilor, ele avand o destinatie locala prin care urmareste stocarea si formarea sortimentului solicitat de clienti. O data cu dezvoltarea formelor rapide de transport, la care s-au adaugat structuri comerciale moderne, acest tip de depozit si-a pierdut din interes.
Amplasarea depozitelor va fi realizata in principal pornind de la principalul centru de gravitatie comerciala, care va lua in calcul variabile legate de cantitatile vehiculate, distante, costuri si timp sau variante rezultate din combinarea mai multor variabile. Exemplu: timp, cantitate, distanta.
Activitatile ce se realizeaza sunt:
- receptia cantitativa si calitativa a bunurilor materiale;
- stocarea bunurilor materiale in functie de amenajarea interioara a depozitului: pe rafturi, inaltimea si numarul acestora;
- asigurarea conditiilor de pastrare, respectiv conditiile de microclimat specific produselor, reguli de vecinatate (compatibile si necompatibile);
- posibilitatile de mecanizare, paletizare si chiar robotizarea activitatii de depozitare, sortare, transport intern, cum este sincroliftul;
- respectarea cerintelor de pregatire a loturilor pentru livrare: primul intrat - primul iesit (LIFO) sau metoda primului intrat - ultimul iesit (FIFO);
- introducerea informaticii, respectiv a retelelor de calculatoare care asigura gestionarea analitica si operativa a stocurilor existente in depozit;
- posibilitati de pregatire a comenzilor , lotizare si livrare eficace si la timp prin prezenta rampelor de livrare;
Managementul acestei componente a logisticii va asigura o conducere totala a tuturor activitatilor prin supravegherea costurilor de depozitare, manipulare, ambalare si livrare care sa asigure o valoare mare a serviciilor asteptate de clienti.
Activitatea de depozitare, etapa a lantului logistic, trebuie sa faca permanent obiectul unor expertize si analize de piata, generate de transformarile, de mobilitatea canalelor logistice, de amplitudinea acestora sub impulsul globalizarii, cresterea exigentelor procesului de servire sub impulsul amplificarii si diversificarii consumurilor cat si permanenta preocupare de optimizare si minimizare a costurilor.
In acest context strategiile de dezvoltare a capacitatilor de depozitare vor cunoaste paliere diferite de manifestare. Dintre aceste startegii care privesc activitatea de depozitare se vor remarca:
- strategii cu privire la amplasarea centrelor de depozitare, ca urmare a expansiunii globalizarii miscarii marfurilor. Acestea vor urmarii marile centre comerciale, centre de intretaiere a marilor rute de transport sau deservirea unei arii teritoriale atunci cand este subordonata productiei.
Totdeauna amplasamentul depozitelor va tine cont de apropierea rutelor de transport, existenta utilitatilor sau posibilitatile de introducere a acestora, tinandu-se cont de proximitatea acestora.
Inca din faza de cercetare a pietei si proiectare se va analiza accesibilitatea zonei la diferitele forme de transport existente in zona, ceea ce va permite realizarea rulajelor de marfuri solicitate de clienti.
-strategii cu privire la integrarea atat pe verticala, cat si pe orizontala a unei game de activitati specifice lantului logistic, dar si a canalului de marketing. Asa cum se manifesta crearea in prezent a centrelor logistice atat in derularea distributiei pentru penetrarea unor arii teritoriale zonalesau globale, specifica marilor producatori, dar si pentru a deservi lanturile internationale de distributie a marfurilor.
- strategii legate de adoptarea tehnologiilor moderne de depozitare a marfurilor: containerizate, paletizate, transport intern, prin utilizarea progreselor realizate in tehnologia prelucrarii informatiilor: sincrolit, sistemul E.D.I., etc. Deasemeni prin tehnologiile moderne de constructie se va asigura accesul diferitelor categorii de mijloace de transport, respectarea compatibilitatii depozitarii diferitelor categorii de marfuri dar si asigurarea securitatii calitatii acestora, prin respectarea normelor care guverneaza activitatea de depozitare.
- strategii de dezvoltare pentru contracararea concurentei ce se manifesta in dezvoltarea marilor capacitati logistice de depozitare la un nivel ridicat de tehnologozare, care vor asigura disponibilitati atat de loc, cat si accesibilitate temporala pentru un numar tot mai mare de clienti, si o gama larga de servicii cerute de acestia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1934
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved