CATEGORII DOCUMENTE |
Aeronautica | Comunicatii | Electronica electricitate | Merceologie | Tehnica mecanica |
Referat
INSTRUMENTELE OPTICE
Cuprins:
Instrumentele optice;
Lupa;
Microscopul;
Fotografie;
Aparatul de fotografiat.
Instrumentele optice
In general prin instrument optic intelegem un ansamblu de dioptrii care se utilizeaza pentru producerea imaginilor unor obiecte astfel incat privirea acestor imagini sa prezinte unele avantaje fata de privirea directa.
De regula se disting doua tipuri de instrumente optice :
Instrumente care dau imagini reale (instrumente obiective), cum sunt obiectivele fotografice, aparatele de proiectie etc., la care imaginea se formeaza , de exemplu, pe un ecran sau pe o placa fotografica si astfel poate fi observata cu ochiul
Instrumente care dau imagini virtuale (instrumente oculare), special adaptate pentru a se observa imaginea cu ochiul, cu ajutorul unor oculare
Calitatea instrumentelor optice este data de urmatoarele caracteristici:
Pentru evaluarea puterii de separare a unui instrument optic se utilizeaza criteriul lui Rayleigh, conform caruia doua puncte obiect invecinate vor da fiecare separat cate o pata de difractie si ele vor fi observate distinct, daca maximul uneia va fi situat peste minimul celei de-a doua pete de difractie.Inversul unghiului minim poate fi considerat ca o masura a puterii de separare.
Instrumentele optice oculare
LUPA
Lupa este un sistem optic simplu, constand din una sau mai multe lentile cu distanta focala relativ mica (intre 10 si 100mm). Lupa se aseaza intre obiectul AB si ochi. Obiectul, de lungime y, se afla in apropierea focarului F astfel incat imaginea virtuala AB, de lungime y2 sa se afle la distanta vederii clare de 25cm. Lupele folosite curent au grosismentul cuprins intre 2 si 25.
MICROSCOPUL
In scopul obtinerii unor mariri mai substantiale se utilizeaza microscopul, care in principiu reprezinta o combinatie de doua sisteme optice: obiectivul si ocularul, asezate la o distanta apreciabila unul fata de celalalt.Microscoapele maresc obiecte minuscule, sau dezvaluie detalii ale unor obiecte mai mari. Ele ne-au deschis o lume intreaga, invizibila ochilor nostrii.
Microscoapele optice
Primul microscop a fost fabricat de opticianul olandez Zacharias Janssen, in 1609. primul om de stiinta care a observat bacteriile a fost olandezul Anton van Leeuiwenhock, care si-a fabricat propriile microscoape in anii 1670. Primele microscoape au fost optice, ceea ce inseamna ca obiectul studiat a fost vizualizat printr-un ocular. Pentru aceasta, specimenul trebuie sa fie destul de subtire pentru a permite penetrarea luminii. Intr-un microscop optic, lumina reflectata de un obiect se refracta, trecand prin niste lentile. Aceste fenomen face ca obiectul sa para mult mai mare. O a doua lentila mareste obiectul chiar mai mult. Microscoapele optice cu mai multe lentile sunt numite microscoape compuse, si pot mari obiectele de pana la 2000 de ori.
Microscoapele electronice
Principalul concept pe care s-a format microscopul electronic este faptul ca electronii au unda asociata. Microscoapele electronice au fost utilizate prima oara in 1930. in loc de lumina, ele folosesc un fascicol de electroni, controlat de campuri magnetice. Ele sunt foarte puternice si pot vizualiza pe talii de 1000 de ori mai mari decat cele optice. Specimenul trebuie uscat si taiat in felii foarte subtiri (cam de o miime de ori mai mici decat grosimea acestei pagini). In plus, aerul trebuie indepartat din interiorul microscopului electronic si din jurul spcimenului, deoarece electronii se pot imprastia.
Alte microscoape
Microscoapele electronice cu baleiaj proiecteaza un fascicol de electroni pe suprafata specimenului. Electronii reflectati sunt colectati, formand o imagine. Microscoapele cu baleiaj, respective cele atomice au fost inventate la sfarsitul anilor 1980. ele pot mari de un milion de ori, prezentand chiar atomi individuali. O raza extrem de precisa se deplaseaza pe suprafata specimenului, "simtindu-i" forma in cele mai mici detalii. Un calculator transforma semnalele intr-o imagine tridimensionala afisata pe un monitor.
Fotografie
Fotografierea este captarea imaginilor prin focalizare luminii pe o suprafata fotosensibila, cu un aparat de fotografiat. Se foloseste in arta, media, stiinta.
In 1515, Leonardo da Vinci a descris cum se poate crea o imagine pe peretele unei camere intunecate, lasand lumina sa patrunda printr-o gaura mica in peretele opus. Aceasta camera s-a numit "camera obscura" sau camera intunecata. Pana in secolul al XVIII-lea nu a existat alta modalitate de a inregistra imaginile, decat schitarea lor pe hartie. In secolul al XVIII-lea, oamenii de stiinta britanici Sir Humphry Davy (1778-1829) si Thomas Wedgwood (1771-1805) au obtinut conturul frunzelor si chipurilor pe hartie sau piele acoperita cu clorura de argint fotosensibila.
Primele fotografii, numite heliograme, au fost realizate in 1820 de doctorul francez Joseph Niepce (1765-1833), pe placi din aliaj de cositor si plumb, folosind o camera obscura. In 1830, pictorul francez Louis Daguerre (1787-1851) a realizat fotografii pe placi cu iodat de argint fotosensibil. Inventatorul britanic Willi8am Fox Talbot (1800-1877) a gasit modalitatea de a "fixa" iodatul de argint astfel incat acesta sa nu mai reactioneze la lumina si in intuneric dupa realizarea fotografiei. El a inventat si procesul de copiere a unei fotografii.
Fotografierea a fost pana in 1888 un procedeu complex;pana cand americanul George Eastman (1854-1932) a inventat rola de film si cutia fotografica, ceea ce a permis ca fotografierea sa devina un hobby pe care orice pasionat il putea deprinde. Multe imbunatatiri, cum ar fi inventarea blitzului sau a filmului color in 1930, au dus la cresterea popularitatii fotografierii.
Pentru a functiona, orice aparat foto, oricat de simplu, trebuie sa aiba urmatoarele componenete:
Modul de functionare a unui aparat de fotografiat
Cand facem o fotografie, obturatorul aparatului se deschide si permite luminii sa impresioneze filmul pentru o perioada exacta de timp. Lentilele realizeaza focalizarea, fie automat, fie manual. Diafragma controleaza cantitatea de lumina care ajunge la bucata de film sau cadru, astfel incat acesta sa fie expus unei focalizari a imaginii cu o luminozitate corespunzatoare.
Cand lumina atinge filmul,aceasta produce o schimbare a substantei chimice in care este imbracat filmul. Alte substante chimice duc la aparitia imaginii de pe negativ (cu culorile si zonele intunecate si luminate inversate). Fotografia este imprimata pe hartie prin iluminarea negativului. Imaginea finala este pozitiva (culorile aparand corect).
De-a lungul timpului, aparatele de fotografiat au evoluat considerabil, aparand diferite modele, insa majoritatea lor se incadreaza in una dintre aceste categorii:
o Aparate cu vizor sau telemetru
o Aparate cu vizare prin obiectiv
o Aparate cu doua obiective
o Aparate cu planifilm
Aparatul polaroid se remarca prin faptul ca fotografiaza imaginea, developeaza filmul si face poza chiar in interiorul sau.
Se disting si aparatele digitale,care nu folosesc film, imaginea fiind convertita si inmagazinata pe un disc.
O mica cronologie:
v 1940 - fizicianul francez Printul Luis Victor de Broglie ipotetizeaza conceptul pe care s-a format microscopul electronic (electronii au unda asociata)
v 1927 - ipoteza lui Broglie este verificata experimantal de fizicianul englez George Paget Thomson
v 1932 - inginerii germani Max Knoll si Ernst Ruska construiesc primul microscop de transmisie electronica
v 1877 - fotograful american de origine engleza Eadweard Muybridge creaza secvente de fotografii in miscare
v 1888 - G.Eastman inventeaza aparatul foto de amatori
v 1942 - Kodak introduce filmul negativ color
v 1960 - inventarea laserului in SUA duce la aparitia holografiei (fotografierea tridimensionala - 3-D)
v 1988 - in Japonia apare aparatul foto electronic
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 4103
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved