Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Coca Cola - Istoria Companiei

afaceri+ Font mai mare | - Font mai mic

-Istoria Companiei-

Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume. Coca-Cola este produsul cu cel mai mare success din istoria comertului

Nasterea produsului 

Bautura racoritoare a luat nastere in Atlanta, Georgia la data de 8 mai 1886, cand dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs siropul pentru "Coca-Cola" intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. El a dus produsul pentru a fi testat la farmacia de pe strada sa, iar dupa verificarea completa a siropului dr. Pemberton l-a pus in vanzare cu 5 centi paharul. In mod accidental sau intentionat (nu se stie) siropului i-a fost adaugat si apa carbonatata rezultand astefel o bautura racoritoare carbogazoasa. Numele de "Coca-Cola" a fost sugerat de Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, care ulterior l-a transformat in marca inregistrata. Urmatorul pas a fost promovarea produsului, astfel primu anunt publicitar apare in The Atlanta Journal. Pe copertinele magazinelor au inceput sa apara bannere pictate de mana care invitau trecatorii sa incerce noua bautura racoritoare "Coca-Cola". In primu an vanzariile au atins cota de 9 portii pe zi.

Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Asa ca a inceput sa vandal afacerea pe parti chiar si inainte de mortea sa din 1888 a vandut actiuniile ramase lui G. Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, care a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

Contribuitia lui G. Candler 

In data de 1891 Candle a obtinut titlul exclusiv de propietate. Pana in anul 1892, flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola, facand-o sa sporeasca de aproape zece ori. mpreuna cu fratele sau John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, si cu alti doi asociati, domnul Candler a format in Georgia o corporatie cu numele de The Coca-Cola Company. Capitalul initial a fost de 100. 000$. In 1895, la trei ani dupa infiintarea Companiei Coca-Cola, domnul Candler a anuntat in raportul sau anual catre actionari: 'Coca-Cola se bea acum in fiecare stat si teritoriu din Statele Unite. Pe masura ce a crescut cererea de Coca-Cola,

The Coca-Cola Company, si-a dezvoltat rapid capacitatea de productie. O cladire noua, ridicata in 1898 pe Edgewood Avenue la College Street ,

a fost primul sediu dedicat exclusiv productiei de sirop si conducerii afacerii. Domnul Candler a salutat noua structura cu trei etaje si a declarat-o "uficienta pentru toate necesitatile noastre de acum incolo" Ea a devenit insa neincapatoare dupa numai un deceniu.

Inceperea liniei de imbuteliere

In 1894, Joseph A. Biedenharn a fost atat de impresionat de cererea crescanda pentru Coca-Cola pe care o vindea la pahar, incat a instalat o masinarie de imbuteliat in spatele magazinului sau si a inceput sa vanda navete de Coca-Cola plantatiilor si fabricilor de cherestea de-a lungul raului Mississippi. mbutelierea pe scara larga a fost posibila in 1899, cand Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead din Chattanoga au obtinut de la domnul Candler drepturile exclusive de a imbutelia si vinde Coca-Cola in Statele Unite. Prima fabrica de imbuteliat a fost deschisa in Chattanoga in 1899 si a doua in Atlanta, in anul urmator. Neavand cum sa obtina capitalul suficient, domnii Thomas, Whitehead si Lupton au decis sa caute capital strain. Au semnat contracte, pentru a realiza fabrici de imbuteliat Coca-Cola in anumite zone geografice. In 20 de ani, numarul de fabrici a crescut de la doua la peste 1000, 95 la suta dintre ele fiind in proprietatea localnicilor si cu angajati ai acestora.

Contributia lui Woodruff 

In 1919, actiunile Candler ale Companiei Coca-Cola au fost vandute bancherului Ernest Woodruff, din Atlanta, si unui grup de investitori, contra sumei de 25 milioane dolari. Dupa 4 ani Robert Winship Woodruff, fiul lui Ernest Woodruff, a fost ales presedintele Companiei, incepand astfel sase decenii de conducere active a afacerii. Noul presedinte a pus un accent deosebit pe calitatea produsului. Cu ajutorul imbuteliatorilor de frunte, conducerea Companiei a stabilit standarde de calitate pentru fiecare faza a operatiei de imbuteliere. Domnul Woodruff a vazut astefel un mare potential in afacerea cu sticle de Coca-Cola. La sfarsitul anului 1928, vanzarile de sticle Coca-Cola au depasit pentru prima data vanzarile la pahar. Robert Woodruff a dezvoltat afacerea la inaltimi de neegalat facand conecptele companiei de comercializare, obisnuite astazi, sa fie adevarate inovatii. de exemplu compania Coca-Cola a fost prima care a introdus inovatia cartonului cu sase sticle Coca-Cola in primii ani ai deceniului al treilea, permitand astfel consumatorului sa transporte mai usor Coca-Cola acasa. In 1929, cartonului i s-a alaturat un alt progres revolutionar, racitorul de metal cu capac, care a facut posibila servirea bauturilor Coca-Cola rece ca gheata la locurile de vanzare cu amanuntul. Racitorul a fost apoi imbunatatit cu refrigerare mecanica si actionare automata cu ajutorul monedelor. In felul acesta fabricile, birourile si multe alte institutii au devenit locuri de desfacere pentru bauturile racoritoare. a fel ca si sticla contur, in 1929 a fost adaptat un pahar standard special pentru dozatoare, care a ajutat campaia publicitara Coca-Cola. Aceste pahare, care se mai folosesc si azi la multe dozatoare, sunt o dovada vizibila a popularitatii fara varsta a bauturii Coca-Cola. Targul International de la Chicago din anul 1933 a marcat introducerea dozatoarelor automate, in care se amestecau siropul si apa carbonatata pe masura ce se turna bautura. Astazi, tehnologia moderna continua sa dozeze produsele Companiei Coca-Cola mai rapid si mai bine decat inainte.

Coca-Cola in timpul razboiului mondial

La izbucnirea celui de al doilea razboi mondial, Coca-Cola se imbutelia in 44 de tari, de ambele parti ale conflictului. Departe de a distruge afacerea, razboiul a adus cu el noi provocari si posibilitati pentru intreg sistemul Coca-Cola. S-a facut un efort mare pentru a furniza fortelor armate Coca-Cola. Acest efort a fost initiat atunci cand a sosit o telegrama urgenta de la Sediul generalului Dwight Eisenhower, din Africa de Nord, aceasta cerea expedierea de materiale si echipament pentru 10 fabrici de imbuteliat.

Prezenta bauturii Coca-Cola a facut insa mai mult decat sa ridice moralul trupelor. In multe zone a oferit posibilitatea localnicilor sa guste pentru prima oara Coca-Cola ? un gust pe care in mod evident l-au savurat. Cand s-a instaurat din nou pacea, sistemul Coca-Cola urma sa se extinda in intreaga lume. De la mijlocul deceniului al cincilea si pana in 1960, numarul de tari cu fabrici de imbuteliere aproape s-a dublat. Pe masura ce lumea iesea dintr-o perioada de conflicte, Coca-Cola aparea in intrega lume ca un simbol al prieteniei si al bauturilor racoritoare.

Progresul

Din ultimii ani ai deceniului al cincilea si pana in anii 70, Statele Unite, ca si majoritatea tarilor din lume s-au schimbat intr-un ritm fara precedent. Compania Coca-Cola a trecut si ea prin cele mai dramatice schimbari in domeniile marketing-ului si al comercializarii, de la aparitia imbutelierii in anii 90 ai secolului trecut. Al doilea razboi mondial a dat o noua forma lumii si Compania s-a aflat in fata unei piete globale de desfacere noi si mult mai complexe:Ambalarea. n 1955, Compania a introdus sticlele de 10, 12 si 26 uncii (8 uncii=aprox. 240ml) de format adecvat consumului unei familii, sticle care au avut un success imediat. Cutiile de metal, realizate pentru prima oara pentru fortele armate de peste ocean, s-au gasit pe piata din 1960. Apoi dupa ani de cercetari in domeniul sticlelor de plastic pentru bauturi racoritoare, Compania a introdus in anul 1977 ambalajele PET la dimensiunea de doi litri. Compania a introdus de asemenea si noi bauturi racoritoare pentru a satisface un spectru tot mai larg de gusturi. Nascuta in 1960 in Germania, familia de bauturi racoritoare Fanta a devenit cel de-al treilea sortiment din lume ca cifra de vanzari. Sprite, o bautura pe baza de suc de lamaie, a urmat in anul 1961.

Afacere Globala

O data cu intrarea in cel de al patrulea sfert al secolului 20, legatura emotionala dintre Coca-Cola si consumatorii ei a devenit tot mai puternica si tot mai globala. In 1971, tinerii din intrega lume s-au adunat pe varful unui deal din Italia pentru a canta I'dlike to buy the world a Coke, o reactie la vremurile violente. Acest moment a constituit si o privire indreptata spre viitorul Companiei: o prezenta globala in continua expansiune si atasament tot mai profund pentru cea mai pretuita marca din lume. In 1982 a fost lansata in intrega lume tema 'Coke is it!' pentru a reflecta spiritul pozitiv al anilor 80 si pentru a afirma din nou suprematia Coca-Cola. 'Cant Beat the Feeling' a caracterizat anii 80 in timp ce 'Cant Beat the Real Thing' a condus spre anii 90 si spre introducerea in 1993 a campaniei 'Always Coca-Cola'.

Mileniul III pentru "Coca-Cola" 

The Coca-Cola Company si reteaua ei de imbuteliatori cuprind cel mai sofisticat si extins (atotpatrunzator) sistem de productie si distributie din lume. Mai mult decat orice, acest sistem inseamna oameni devotati care lucreaza din greu pentru a vinde Coca-Cola, Coca-Cola light, Sprite, Fanta si alte produse ale Companiei . Sistemul unic in lume a facut din Compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi racoritoare din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se consuma in intreaga lume.

 Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3690
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved