Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

ENTERPRISE SERVICE BUS IN INDUSTRIE

afaceri+ Font mai mare | - Font mai mic

ESB... 'o noua arhitectura care exploateaza serviciile Web.

realizand o rutare inteligenta precum si transformare'

Roy Schulte ( 'Predicts 2003: Enterprise Services Buses Emerge')

Introducere:

Indiferent de piata, flexibilitatea unei companii este data de flexibilitatea sistemului IT. Odata cu caderea in dizgratie a solutiilor EAI, stafeta integrarii IT a fost preluata, in ultimii 2-3 ani, de un alt concept care parea sa revolutioneze radical acest domeniu de granita: Enterprise Service Bus (ESB).

Un studiu Forrester Research publicat in august 2004 evidentia faptul ca 25% din companiile intervievate au renuntat la platformele EAI, optand pentru o solutie ESB. Pentru ESB nu exista o definitie standardizata dar indeplineste cateva functii importante printer care: transforma date; schimba protocoale; recunoste si manevreaza evenimente de afaceri; identifica locatii; transforma mesajele in formate cunoscute; asigura calitatea serviciilor.

Enterprise Service Bus a influentat multiple domenii ale industriei ca:

Servicii financiare

Un ofertant de credite a implementat ESB pentr a reduce costurile aplicatiilor sale cu 60%. Aceasta a fost indeplinita creand o imagine unica a clientului si a datelor imprumutului despre un system de e-credit.

Unele banci ce acorda imprumuturi au implementat Straight Through Processing pentru tranzactiile financiare folosind ESB, astfel economisind timp.

Un sistem derivate commercial se bazeaza pe ESB pentru a procesa mai mult de 100000 tranzactii pe zi pentru 1200 utilizatori, avand castiguri de cateva milioane de dolari annual.

Asigurari

Cei mai mari asiguratori de sanatate ai lumii, cu venituri anuale de 20 milioane de dolari, a inregistrat economii semnificative folosind ESB ca o solutie in managementul afacerii pentru a acelera schimburile de tranzactii informationale de back-office dintre principalele sedii centrale si brokerii de asigurari care manageriaza si vand politele.

Telecomunicatii

Un portal web a unei mari mesagerii de telefonie se bazeaza pe ESB pentru a imbunatati analizele in timp real, atunci cand sunt solicitati de catre utilizatori (2 ore pentru un raspuns contra a 30 zile pentru un raspuns), procesand astfel 16 milioane de mesaje pe zi.

Un alt furnizor de mesagerie in telecomunicatii, din Statele Unite, al 2-lea ca marime, o companie de 43 miliarde de dolari, folosecte un ESB pentru a imbunatati informatiile ce provin din sistemele interne, transforman-o in mesagerie competitive, de foarte buna calitate.

Energie/Utilitati

O firma ce distribuie utilitati electrice, de 10 miliarde de dolari, a implementat ESB conestand astfel cele doua sisteme: intern si cel cu aplicatii impus de guvernare. Informatiile sunt furnizate in timp real pentru facturari, sistemul de conducere, raportari si informatii ce sunt impartite cu competitorii sai.

Productie

Un producator de top si paletaj de poduri foloseste ESB pentru a reduce si imbunatati conditiile nefavorabile ce duc la insuficienta de stocuri prin implementarea unui sistem de co-managerie a inventarului, un sistem de interogare a disponibilitatilor.

In prima faza a "desfasurarii de forte" ESB-ul este folosit pentru a crea o legatura intre producatori si 60 dintre distribuitori in cadrul unei retele de distributie.

Un mare furnizor de corpuri de iluminat, televiziune si echipamente medicale foloseste ESB pentru a crea o "coloana vertebrala" intre sistemele ce-I conecteaza toate centrele de date din toate unitatile afacerii din intreaga lume sin pentru a crea informatii despre productie si castiguri unificate pentru clientii de pretutindeni.

Vanzarile en-detail

Folosind standard de baza, un cadru de management, un canal de vanzari al produselor "Video National" este in process de adoptare a unei infrastructure ESB pentru a dinamiza configurarile si a conduce 1800 de depozite aflate la mare distanta de conducerea central si consola de configurare.

Retele de distributie a alimentelor

O mare retea de distributie a alimentelor din Europa (cu 1.2 miliarde de divizii) a implementat ESB in 8 saptamani si a salvat 3 milioane de dolari folosind indeaproape "agenti" ce comunica intre ei. ESB-ul automatizeaza reteaua de distributie prin conducerea cumparaturilor, vanzarilor si coordonarile logistice ale canalelor de aprovizionare care se intind de la producerea si distributia carnii pana la granele care asigura supravietuirea.

In aceasta retea de distributie alimentara, ESB integreaza aplicatii in care sunt cuprinse trei companii diferite de exploatare si mai multi parteneri de mana a treia, rezultand o eficienta operational crescuta, economii de costuri inseminate si o usoara metodologie pentru integrarea sistemelor noi.

Guvernare

O agentie guvernamentala din statele Unite lucreaza cu un ESB pentru a integra multiple sisteme guvernamentale aflate in subordinea actiunilor intreprinse de US Patriotic. Actiunile Patriotic permit guvernantilor sa descopere tranzactiile ce au ca scop obtinerea de bani pentru prinderea teroristilor. Proiectul atrage dupa sinefolosirea ESB-ului ca o integrare intre utilizatorii portalelor si sistemele variate ale agentiilor guvernamentale de peste tot pentru a permite o viziune asupra datelor unificata.

Concluzii

Enterprise Service Bus (ESB) poate reprezenta lucruri diferite pentru oameni diferiti. Scopul sau este de a conecta clientii la serviciile disponibile ca o fundatie a programelor de integrare si a SOA (Service Oriented Architecture). Unii oameni vad ESB ca un liant al comunicatiilor standard care dau posibilitatea serviciilor sa fie folosite in multiple aplicatii, protocoale. Altii ar include in definitia lor si cuvintele: orchestratie, adaptor, management sau capabilitati de guvernare.

Bibliografie:

Chappell, David, Enterprise Service Bus, Editura O'Reilly Media, SUA, 2004.

www.marketwatch.ro

www.tibco.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1862
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved